Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το Σκοπιανό και ήδη, μερικοί δημοσιογράφοι που ρέπουν προς τον κιτρινισμό, το έχουν λύσει! Υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από το τέλος των διαπραγματεύσεων, ξεχνώντας ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα ξεπεράσει σε χρόνο το Κυπριακό και το Μεσανατολικό μαζί. Υπό την έννοια ότι ο κ. Μάθιου Νίμιτς, και εμείς που τον καλύπτουμε όλα αυτά τα χρόνια, είμασταν νέοι και με μαύρα μαλλιά όταν οι Σκοπιανοί έκλεψαν το όνομα της Μακεδονίας…
Η κατάσταση είναι, βεβαίως, εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται και η λύση θα είναι κοντά αν και πάλι υποχωρήσει η Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα επιμείνει στις πάγιες και πολύ ορθές θέσεις της, η λύση είναι μακριά και αυτά που ο λέει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι κουραφέξαλα και για εξωτερική κατανάλωση, αφού αποδεικνύεται ότι παίζει καλά το παιγνίδι της προπαγάνδας. Διότι στο εσωτερικό, οι εθνικιστές θα ξεπεράσουν το 80% στο δημοψήφισμα που υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει ο κ. Ζόραν Ζάεφ. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να έχουμε οι Έλληνες την παραμικρή αμφιβολία.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος είναι δημιούργημα του Τζόρτζ Σόρος και πρεσβεύει τις επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες ιδέες του γηραλέου μεγαλοχρηματιστή, δεν πιστεύει τίποτα απ’ όσα λέει, τα οποία στην πραγματικότητα είναι μία προσπάθεια ωραιοποίησης των αλυτρωτικών θέσεων των Σκοπιανών, οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει ούτε ένα πόντο από τη διακηρυγμένη πολιτική τους ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δήλωση του Ζάεφ ότι …δικαιούνται η Ελλάδα και η Βουλγαρία μερίδιο από τη δόξα των Μακεδόνων, είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας. Και ήταν λάθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έδωσε την ευκαιρία για να ξεκινήσει μία νέα αδιέξοδη διαδικασία για το θέμα της ονομασίας. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα πανηγύρισαν όταν δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του κ. Ζάεφ. Αλλά ας δούμε τι πραγματικά είπε:
«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου, υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την “Μακεδονία” τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου, που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία…».
Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός «κτίζει» σε μία λανθασμένη δήλωση της Αθήνας, και στην ουσία παρουσιάζεται «γενναιόδωρος» και απευθυνόμενος στο ελληνικό ακροατήριο υπονοεί ότι αυτός είναι ο «Μακεδόνας» και επειδή είναι καλός γείτονας θα επιστρέψει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία να υποστηρίζουν ότι έχουν και αυτές μερίδιο της αρχαίας Μακεδονίας.
Μήπως ο κ. Ζάεφ μπορεί να μας εξηγήσει πως δεν έχει βρεθεί τίποτα μέχρι σήμερα που να υποδηλώνει έστω ότι έχουν την παραμικρή σχέση με τον Αλέξανδρο; Πως γίνεται και όλες οι ανακαλύψεις για τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του γίνονται στην Ελλάδα και όχι στα Σκόπια. Μα επειδή δεν έχουν καμία σχέση με την Μακεδονία και τους βασιλείς της. Είναι ένα απλό, αλλά και πανίσχυρο επιχείρημα, που κονιορτοποιεί τις ψευδροδικαιολογίες των Σκοπιανών.
Το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε εθνικιστικά, διότι χάνουμε το δίκιο μας, και δίνουμε τροφή σε όλους αυτούς τους αρρωστημένους, που επηρεάζουν το λαό για κομματικούς μόνο λόγους. Και η αναφορά δεν γίνεται μόνο για τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να φανατιζόμαστε αλλά να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πατριωτικά: ότι δηλαδή δεν πρέπει να χάνουμε μόνο εμείς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις διότι φοβάμαι πως θα γίνει συνήθεια. Έτσι φτάσαμε και στην Κύπρο να συζητούμε τι άλλο θα δώσουμε στην Τουρκία για να καλμάρει το θηρίο και να συναινέσει σε λύση, η οποία στην ουσία οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοσή της στην σφαίρα επιρροής της κατοχικής δύναμης.
Τα Σκόπια, βέβαια, δεν είναι η πανίσχυρη Τουρκία, αλλά ένα υπό διάλυση κρατίδιο, διότι πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι οι αλβανόφωνοι θα αποδεχθούν ποτέ να λέγονται «Μακεδόνες» και μάλιστα γιαλαντζί. Δεν θα συμβεί ποτέ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας καλά κάνει και προσπαθεί να επιλύσει το Σκοπιανό. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να επιδιώκει πάση θυσία λύση, που θα προσβάλει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι άλλο το «πρέπει», και άλλο το «αν γίνεται αποδεκτό». Και ναι μεν δεν σκέφτεται η κυβέρνηση να θέσει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, αλλά δεν περνά καθόλου από το μυαλό του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ότι θα ρίξει νερό στο μύλο των εθνικιστών;
Είναι και ένα άλλο σοβαρό θέμα που πρέπει να τους προβληματίσει. Δεν θα τους συνδέσει ο λαός με εκείνους τους περίεργους «διεθνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν πως πρέπει στην Κύπρο και στο Αιγαίο να τα δώσουμε όλα στην Τουρκία; Αμ οι άλλοι που πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν εναντίον της Ελλάδας… Ή οι άλλοι που θεωρούν πως οι Έλληνες της Αλβανίας είναι φασίστες;
Ο κ. Κοτζιάς έκανε μία εξαιρετική δουλειά στο Κυπριακό και αυτό το έχουν παραδεχθεί ακόμα και οι εχθροί του. Έστησε την Τουρκία στον τοίχο στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποκάλυψε και στον πιο δύσπιστο -πέραν των παρανοϊκών της «όποιας λύσης»- ότι η κατοχική δύναμη αρνείται απόσυρση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και απαιτεί την παραμονή των στρατευμάτων της. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά ο ξεροκέφαλος Κοτζιάς το πήγε παρακάτω. Μας έδειξε αποδείξεις και στοιχεία. Η διαδικασία στην Ελβετία κατέρρευσε με ευθύνη των καταχτητών άσχετα από το γεγονός ότι οι διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΚΕΛ, κτύπησαν αλύπητα τον υπουργό των Εξωτερικών και έβγαλαν λάδι την Τουρκία.
Εάν ο κ. Κοτζιάς επιτύχει μία κακή λύση στο Σκοπιανό, θα δικαιώσει όλους αυτούς που τον καθύβριζαν όταν ακολουθούσε ορθή πολιτική στο Κυπριακό. Και εάν οι εξαιρετικοί χειρισμοί στο πρόβλημα της Κύπρου έδωσαν ένα προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, το θέμα της ονομασίας μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αλλά, ολίγον ενδιαφέρει η τύχη του κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό. Αυτό που μας κόφτει και μας νοιάζει είναι η επίλυση του Σκοπιανού να μην αποβεί εις βάρος της Ελλάδας.
Πηγή: Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είναι “παίξε-γέλασε”: Είναι μία σοβαρή εθνική υπόθεση… http://mignatiou.com/2017/12/to-thema-tis-onomasias-ton-skopion-den-ine-pexe-gelase-ine-mia-sovari-ethniki-ipothesi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου