Η Ευρώπη οδηγείται σε μεγάλα οικονομικά και πιθανόν γεωπολιτικά προβλήματα – για τα οποία χώρες όπως η Ελλάδα είναι εντελώς απροετοίμαστες και κυριολεκτικά ανοχύρωτες.
Επικαιρότητα
Ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία, οι Η.Π.Α. ενημέρωσαν την Τουρκία πως δύο πολεμικά τους πλοία θα περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου στις 4 Μαΐου, με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα – λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επεκτείνει την παρουσία του εκεί. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα μετακινήσει πάνω από δέκα πολεμικά πλοία από την Κασπία Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα (πηγή) – ενώ λίγο πριν ο πρόεδρος Putin, σε συνέντευξη του στο Νταβός, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά από την πλευρά της γεωπολιτικής, με τη Μέση Ανατολή σταθερά εκτός ελέγχου, στην οικονομία η Ουγγαρία και η Πολωνία αγοράζουν μαζικά χρυσό – με την πρώτη να έχει αυξήσει τα αποθέματα της κατά 3.000% μέσα στα τρία τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τα συνταγματικά δικαστήρια της Ουγγαρίας και της Γερμανίας δημιουργούν προβλήματα στο θέμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης – από το οποίο εξαρτάται σχεδόν απόλυτα η επιβίωση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κυρίως όμως η Ελλάδα.
Γιατί αγοράζουν χρυσό; Μία ματιά στον Ισολογισμό της ΕΚΤ μπορεί να δώσει απάντηση – αφού έως το τέλος του 2021 θα φτάσει στο 80% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι κάτω του 40% της Fed. Ακόμη χειρότερα, ενώ ο Ισολογισμός της Fed αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δάνεια προς την Αμερικανική κυβέρνηση, κυρίως κρατικά ομόλογα, καθώς επίσης από ενυπόθηκο στεγαστικό χρέος που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ο Ισολογισμός της ΕΚΤ αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από σκουπίδια – συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων χρεών χρεοκοπημένων ουσιαστικά κρατών, όπως η Ιταλία.
Το ένα τρίτο του δε αφορά δάνεια προς τον σχεδόν χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης – ενώ οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες έχουν δανεισθεί πάνω από 1 τρις € από το σύστημα διακανονισμού πληρωμών της ΕΚΤ, από το Target 2, με κύριο πιστωτή τη Γερμανία (γράφημα). Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ έχει καταναλώσει πλέον όλα της τα νομισματικά όπλα – ενώ δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια της, αφού τότε θα χρεοκοπούσαν ακαριαία κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις. Εάν όμως δεν το κάνει, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί μία οικονομία ζόμπι – κάτι που φυσικά έχει ημερομηνία λήξης.
Παράλληλα, πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία, όπου φαίνεται πως ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κόμμα των πρασίνων – ενώ συζητείται η ενδεχόμενη συγκυβέρνηση του με το αδελφό κόμμα της CDU της κυρίας Merkel, με την CSU της Βαυαρίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, η παραμονή της Γερμανίας στη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου σίγουρη – αν και πάντοτε θεωρούσαμε πως θα την εγκατέλειπε πρώτη, εκείνη τη στιγμή που θα διαπίστωνε πως η συμμετοχή της έχει λιγότερα οφέλη, από την έξοδο της.
Συμπερασματικά λοιπόν, η Ευρώπη οδηγείται σε μεγάλα οικονομικά και πιθανόν γεωπολιτικά προβλήματα – για τα οποία χώρες όπως η Ελλάδα είναι εντελώς απροετοίμαστες και κυριολεκτικά ανοχύρωτες.
Βέβαια δεν υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη προβλήματα – αφού, για παράδειγμα, το 53% των Καναδών ευρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας (πηγή) και απέχουν λιγότερο από 200 $ για να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους. Εύλογα, αφού αύξησαν κατά 25% τα χρέη τους για να ανταπεξέλθουν με τα κλειδώματα της πανδημίας – ενώ στη φούσκα ακινήτων της χώρας έχουμε αναφερθεί προ πολλού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου