Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και του Καρδινάλιου Kurt Koch για το Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

Πηγή: Ακτίνες

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Βήματα προσέγγισης Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών

«Οι σχέσεις των δυο εκκλησιών είναι πολύ καλές. Προχωράμε μπροστά, μαζί» δήλωσε ο Καρδινάλιος κ. Kurt Koch«Τα προβλήματα πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης
Βήματα προσέγγισης και εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γίνονται στη συνάντηση των μελών των δυο Εκκλησιών που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου των δυο πλευρών και της σύνταξης κειμένου με θέμα: «Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ επόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής».
Το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζει τις δυο εκκλησίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επιχειρεί μέσω της σύνταξης του συγκεκριμένου κειμένου να εκφράσει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα τα οποία αναζητούν λύση.
Τα 14 μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου των δυο εκκλησιών έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου, όπου φιλοξενούνται από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου ύστερα από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό την συμπροεδρία των Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ρωμαιοκαθολικού Σεβασμιότατου Καρδιναλίου κ. Kurt Koch, προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της Προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητος.
Από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μετέχουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, ορθόδοξος γραμματεύς και μέλος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον), Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Πατριαρχείον Μόσχας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μπρανιστσέβο κ. Ιγνάτιος (Πατριαρχείον Σερβίας) και ο ιερολογ. Αρχιδιάκονος κ. Ioan Ica Jr. (Πατριαρχείον Ρουμανίας).
Από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετέχουν, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Roland Minnerath, οι αιδεσιμολογιώτατοι καθηγητές κ. Piero Coda, κ. Paul McPartlan, κ. Frans Bouwen, η κυρία Theresia Hainthaler και ο αιδεσιμολ. κ. Andrea Palmieri, γραμματεύς.
Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης: «Χωρίς διάλογο δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα»
Η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου παραχώρησε χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης στις δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τη σύνταξη ενός κειμένου το οποίο θα υποβάλλουμε στην ολομέλεια της Επιτροπής του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, το οποίο έχει σχέση με το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλησία. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαιρέσει την Ορθόδοξη Εκκλησία από τη Ρωμαιοκαθολική.
Η επιτροπή μας προσπαθεί να συντάξει ένα κείμενο στο οποίο θα φανούν τα σημεία της συμφωνίας και της διαφωνίας μας στο θέμα αυτό και θα το επεξεργαστεί στη συνέχεια η Ολομέλεια της Επιτροπής για να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε. Ο διάλογος αυτός έχει ξεκινήσει από το 1980, είναι επίσημος θεολογικός διάλογος στον οποίο συμμετέχουν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες με αντιπροσώπους και είναι ένας διάλογος που κρίνεται απαραίτητος σήμερα διότι πρέπει οπωσδήποτε οι Χριστιανοί μεταξύ τους να διαλεχθούν ώστε να δουν αν μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Χωρίς διάλογο δεν μπορούν ποτέ να λυθούν τα προβλήματα.
Μεταξύ των δυο εκκλησιών έχουν συσσωρευτεί προβλήματα επί χίλια χρόνια και αυτά τα προβλήματα πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν. Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μας γιατί η Επιτροπή συνέρχεται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο ως φιλοξενούμενη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος είναι ένας ιεράρχης που το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιδιαιτέρως τον τιμά και ο οποίος αποδεικνύεται πνευματικός ηγέτης, όπως αξίζει στην Εκκλησία της Κρήτης».
Καρδινάλιος Kurt Koch: «Αυτά που μας διαιρούν είναι μικρότερα από όσα μας ενώνουν»
Ο Καρδινάλιος κ. Kurt Koch επεσήμανε: «Η θέληση μας είναι η θέληση του Κυρίου, ώστε όλοι να ενωθούν. Ένας σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση αυτής της θείας εντολής είναι ο θεολογικός διάλογος μεταξύ των δυο εκκλησιών. Είχαμε μια χιλιετία όπου ζήσαμε μαζί και είχαμε κοινά πράγματα και μια δεύτερη χιλιετία στην οποία οι δυο εκκλησίες είναι διαλυμένες.
Η Οικουμενική Κίνηση είναι θέμα καθημερινής ζωής των Χριστιανών. Είναι σημαντικό οι Χριστιανοί που ζουν μαζί να προσπαθήσουν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Χωρίς τον καθημερινό διάλογο των πιστών, ο διάλογος αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Βρίσκεται στον αέρα. Ο θεολογικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός διότι υπάρχουν θεολογικές ερωτήσεις, ζητήματα και θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν. Το θέμα που εξετάζουμε εδώ είναι το πρωτείο και η σχέση των δυο εκκλησιών.
Χρειάζεται πολύ υπομονή, δύναμη, κουράγιο ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κάτι θετικό. Μέσα στο θεολογικό διάλογο, ξεχωρίζουμε τον οικουμενικό διάλογο της αγάπης και τον οικουμενικό διάλογο της αλήθειας. Ο θεολογικός διάλογος της αλήθειας μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσα από την προοπτική του διαλόγου της αγάπης. Για όλα αυτά θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου για το διάλογο αυτό που πραγματοποιούμε με τους Ορθοδόξους μέσα στην προοπτική του διαλόγου της αγάπης.
Αυτές τις μέρες εδώ στο Ρέθυμνο ζούμε μέρες πραγματικής φιλοξενίας. Αυτό μας βοηθάει να εμβαθύνουμε στο διάλογο, στην προσπάθεια που κάνουμε να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Θα ήθελα να εκφράσω επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για την προθυμία, την ευγένεια του και τη μεγάλη φιλοξενία του. Μ’ αυτή την εμπειρία εδώ στην Κρήτη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο μέλλον».
Αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο εκκλησίες ο Καρδινάλιος κ. Kurt Koch δήλωσε: «Οι σχέσεις είναι πολύ καλές. Έχουμε αυτή τη μικτή διεθνή επιτροπή θεολογικού διαλόγου, έχουμε όμως και άλλες ευκαιρίες, καθώς γίνονται συναντήσεις με εκπροσώπους της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όπως έλεγε ο μακαριστός Πάπας Παύλος Ιωάννης ο Β’, η εκκλησία πρέπει να αναπνέει με δυο πνευμόνια. Για αιώνες αναπνέαμε με ένα πνεύμονα. Τώρα αρχίσαμε να αναπνέουμε με δυο πνευμόνια τα οποία αντικατοπτρίζονται μέσα από τις σχέσεις Ανατολής και Δύσης. Έτσι διαπιστώνουμε ότι αυτά που μας διαιρούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που μας ενώνουν».


Σχόλιο: Και μέσα σε όλη την ανασφάλεια ξανάρθε στην επικαιρότητα το πρώτο-πρώτο Μνημόνιο. Αυτό της Εκκλησίας. Που οδηγεί αλάθητα την Ορθοδοξία στην πτώχευση. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε είναι ο εξής λόγος: Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τη σύνταξη ενός κειμένου το οποίο θα υποβάλλουμε στην ολομέλεια της Επιτροπής του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, το οποίο έχει σχέση με το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλησία. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαιρέσει την Ορθόδοξη Εκκλησία από τη Ρωμαιοκαθολική. Όπως προκύπτει λοιπόν δεν είναι ακριβώς δύο εκκλησίες οι οποίες διαφώνησαν ριζικά στο θέμα της Σωτηρίας του ανθρώπου, όπως συνέβη με το σχίσμα λόγω του Φιλιόκβε. Πρόκειται για δύο διοικήσεις Εκκλησιών οι οποίες ενδιαφέρονται για θέματα εξουσίας. 
Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ.

Αμέθυστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: