Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Χάσιμο χρόνου η συνάντηση κορυφής. Αρνητικό το αποτέλεσμα.

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Ο Έλληνας πολίτης πάσχει από ανικανότητα ανάγνωσης της πραγματικότητας και χωρίς αυτό δεν μπορεί να έχει τη λογική που χρειάζεται για να αποφασίζει και να επιλέγει. Δεν είναι εκ φύσεως ανίκανος αλλά τον έκαναν μέσα απο λάθος πρότυπα, απο τα ΜΜΕ και τον αφόρητο πόνο που προκαλούσε κάθε μέτρο περιορισμού της ελευθερίας. Τα δουλεμμένα ψέμματα, η παραπληροφόρηση και η αιώνια λιτότητα είναι μερικά απο αυτά.
Στο άλλο άκρο, οι πολιτικοί πάσχουν απο έλλειψη αντίληψης και επικοινωνίας με το περιβάλλον. Περιβάλλον δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες στους οποίους καθημερινά αναφέρονται γονατιστοί σαν σκυλάκια. Αυτή η ασθένεια δημιουργεί ασυναρτησίες στην άσκηση της πολιτικής τους και στην εφαρμογή της. Το κυριότερο αποτέλεσμα είναι ότι ο χρόνος περνάει, δεν προτείνονται λύσεις, οι λύσεις λιγοστέυουν και τα πράγματα βιάζουν ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας για να πλησιάσει την ανταγωνιστικόητα της Γερμανίας (και αυτό πρέπει να γίνει) θέλει τομές και γρήγορα βήματα. Aν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να γίνεται φτωχότερη. Η Ελλάδα στην ΕΕ δεν πρέπει να λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος άλλων σκοπιμοτήτων με αντάλλαγμα τη μη φορολόγηση των ολιγαρχών που έχουν μαζευτεί εδώ γιατί δεν πληρώνουν φόρους, όπως και στη Κύπρο…
Σε αυτή τη κατάσταση που είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη, δεν υπήρξαν ποτέ αντίμετρα και φυσικά οι άνθρωποι που θα τα πρότειναν. Άλλο συνθήματα και μηνύματα πρός όλους και άλλο αυτό στο οποίο αναφέρομαι. Προσωπικά τις ιδέες μου για λύσεις δεν θα τις μοιραζόμουνα σε τηλεοπτικά στούντιο. Λύσεις υπάρχουν αλλά ο αριθμός τους μικραίνει όσο ο χρόνος περνάει και όσο δεν ακούγονται απο τα ΜΜΕ αυτά που πρέπει.
Η Ελλάδα πάντα είχε μεγάλη διαφορά ηλικίας με την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη θα προχωρήσει έτσι και αλλοιώς. Η Ελλάδα με ποιούς θα προχωρήσει και πρός τα πού;  H EE δεν μπορεί να μπεί σε πολιτικές μεθοδολογίες προπολεμικές αλα ΣΥΡΙΖΑ για να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, που δεν επιλύονται γιατί απο το μνημόνια απορρίπτονταν μέτρα που έθιγαν τους ολιγάρχες και αντικαθιστόντουσαν με μέτρα που βούλιαζαν το λαό.
Κλόουν τους λένε… Κλόουν και είναι κλόουν. Είχα προειδοποιήσει για αυτό.
Είναι άσχετοι. Το είχα πεί.  Το είπαν και πολλοί άλλοι. Θέατρο παίζουν ενώ το αποτέλεσμα είναι γνωστό απο το Σεπτέμβρη του 2014.
Στην Ελλάδα δεν φορολογούνται οι εφοπλιστές και οι άλλοι ολιγάρχες. 
Αυτά τα έχω γράψει και εγώ. Τα λένε και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τα επανέλαβαν και σήμερα πρίν τη συνάντηση κορυφής. Στις περιπτώσεις αυτές το “Δεν ακούω” και “Δεν βλέπω”, δεν υπάρχει. Yπάρχει το "κάνω αυτό που είναι σωστό να κάνω” ή το “παίρνω το καπέλλο μου και φεύγω” ανταλάσσοντας ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να είναι γνωστό πως λειτουργεί με ένα νέο άγνωστο περιβάλλον, στο οποίο όμως μεταβαίνοντας δεν θα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα αφού η χώρα
  1. δημοσιονομικά θα είναι σε χειρότερο επίπεδο
  2. οι ολιγάρχες και οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να μη πληρώνουν
  3. τα δημοσιονομικά θα συνεχίσουν να έχουν το χάλι τους
  4. θα κυβερνούν οι ίδιοι μέ άλλα συνθήματα και οράματα μιας προπολεμικής εποχής ενός τα τραίνα της τεχνολογίας τρέχουν ένα αιώνα μπροστά απο την Ελλάδα 
  5. το Αγγλικό Δίκαιο θα ισχύει
  6. τα κόκκινα δάνεια θα αποπληρωθούν στα τραπεζικά γραφεία που έχουν μεταφερθεί απο τις τράπεζες σε ευρώ, πλήν των εφοπλιστών… 
  7. ο τουρισμός και οι πωλήσεις αγροτικών προιόντων δεν θα αρκούν για να πλησιάσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα του άλλου περιβάλλοντος.
  8. δεν υπάρχει φυτώριο πολιτικών και τεχνοκρατών
  9. ο λαός είναι τεμπέλης. Τεμπέλης δεν είναι αυτός μόνο που δεν εργάζεται αλλά και αυτός που δεν σκέφτεται και αυτός που δεν σκέφτεται, δεν ωριμάζει.
Η διαφορά ανταγωνιστικότητας της χώρας σε όποιο περιβάλλον και να είναι αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, το στοίχημα. Το μικρό τραίνο πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τουρισμό και με εξαγωγές αγροτικών προιόντων. Χρειάζονται τομές και επιλογές με ταχύτητα. Θέλει τον κατάλληλο πρωθυπουργό…
Οι ηττημένοι, οι αδιάφοροι, οι ισχυροί, οι υποσχεθέντες και οι σύμφωνοι.
Τί πήγε να κάνει ο Τσίπρας εκεί; Έχασε χρόνο. Δεν κέρδισε τίποτα. Αντίθετα, “πέτυχε” τα εξής:
1. H Tρόικα ξεκάθαρα πλέον θα έρχεται μόνο στην Αθήνα
2. H κυβέρνηση θα έχει την νομική ευθύνη επί των μεταρρυθμίσεων (εφαρμοστικοί νόμοι).
Αυτά πέτυχε ο Τσίπρας. Συγχαρητήρια. Δοξάστε τον…
Πολιτικές λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου η ειρήνη χρειάζεται το δίκαιο και οι διαφορές πρέπει να αμβλυνθούν. Για να γίνει το τελευταίο, χρειάζονται τεχνοκράτες και για την περίπτωση της Ελλάδας τεχνοκράτες σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Οι λογάδες και τα μηνύματα πρέπει να εξαφανισθούν. Είναι χάσιμο χρόνου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η συζήτηση Τσίπρα με Μέρκελ δεν θα αποδώσει κάτι, όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο πορτοφόλι άσχετα απο τι θα αποφασισθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η ΕΕ έχει στα χέρια της την υπογραφή Βαρουφάκη για τη δανειακή συμβάση, στην οποία αναγνωρίζονται τα μνημόνια και το χρέος. Εκ των υστέρων, δεν έχει νόημα να λέγονται αυτά που λέγονται περι αυτών στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση. Οι δανειστές έχουν στα χέρια τους όσες υπογραφές χρειάζονται για να πάρουν αυτό που θέλουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον να ευρεθεί η χώρα. Τί δείχνει αυτό; Ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι παρέα σύν το ότι είναι για φάπες.
Λύσεις υπάρχουν. Όχι με αυτούς. Δώστε μου τον επόμενο Πρωθυπουργό. Θα επιβιώσει; O κόσμος έχει αλλάξει. Σας το λέω εγώ. Κοιτάξετε όλοι να κατανοήσετε … και σεμνά εκεί που πρέπει και όταν χρειάζεται. Στα 2,5 δίς και μείον τα λεφτά που είναι στις τράπεζες, για ποιό bail in να μιλήσουμε. Σάλιο δεν υπάρχει μέσα…
 zcode

Δεν υπάρχουν σχόλια: