Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

BNP Paribas: Πίσω από τις απειλές για ρήξη Ελλάδος με ΕΕ κρύβεται ο συμβιβασμός – Έρχεται νέο δάνειο / μνημόνιο

Όσοι βλέπουν ψύχραιμα, όσοι βλέπουν νηφάλια βλέπουν συμβιβασμό, αναφέρει το στέλεχος της BNP Paribas για Ελλάδα και ΕΕ
Ελλάδα και ΕΕ μιλούν για χρεοκοπία γιατί δεν θέλουν και δεν πιστεύουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος αναφέρει στέλεχος στο investment banking της BNP Paribas της μεγαλύτερης Γαλλικής τράπεζας στο www.bankingnews.gr.
H επιχειρηματολογία του στελέχους της BNP Paribas είναι άκρως ενδιαφέρουσα
«όταν όλοι φωνάζουν ότι θα συμβεί κάτι κακό είναι βέβαιο ότι το πράττουν γιατί δεν θέλουν να υλοποιηθεί.
Η περίπτωση της Ελλάδος και της ΕΕ δεν χρήζει ψυχιατρικής αντιμετώπισης αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους στρατηγικής και οικονομικής και πολιτικής διπλωματίας.
Η Ελλάδα τι θέλει πραγματικά έντιμο συμβιβασμό το ονομάζει αλλά θέλει και νέο δάνειο και ας αποφεύγει να το πει σε αυτή την συγκυρία.
Η Ευρώπη τι θέλει πραγματικά να τα βρει με την Ελλάδα, να αποτραπεί το Grexit να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, να επανέλθει η Ελλάδα στον ενάρετο δρόμο και η Ευρώπη ενωμένη να πορευτεί επιλύοντας οριστικά την οικονομική κρίση.
Ελλάδα και ΕΕ θέλουν θετικά πράγματα να συμβούν όχι ρήξεις, όχι χρεοκοπία ή στάση πληρωμών ή capital controls.
Παρατηρώντας με προσοχή δηλώσεις εκατέρωθεν εξάγεται ένα συμπέρασμα η Ελλάδα απειλεί με χρεοκοπία αλά φοβάται την χρεοκοπία και η Ευρώπη κάνει ότι αδιαφορεί για την χρεοκοπία αλλά φοβάται την χρεοκοπία.
Το βασικό σενάριο που εξετάζουμε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοφάρει καθώς στρατηγικά μελετά τρόπους να συμψηφίσει την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με το νέο δάνειο ίσως 30 δισεκ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα με μια αναδιάρθρωση χρέους.
Μπλοφάρει και η ΕΕ καθώς γνωρίζει ότι πρέπει να πιέσει την Ελλάδα γιατί θέλει να κερδίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την Ελλάδα.
Η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει δύο επιλογές δύο δρόμους να διαλέξει.
Ο ένας δρόμος έχει ρήξη, έχει χρεοκοπία, δεν έχει λεφτά έχει πολύ φτώχεια και χάος.
Ποιος πολιτικός θέλει να καταστραφεί διαχειριζόμενος το χάος;
Ο άλλος δρόμος έχει συμβιβασμό, έχει νέο δάνειο άρα νέα λεφτά, μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την Ελλάδα, έχει αέρα αισιοδοξίας.
Ποιος πολιτικός δεν θα ήθελε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε ένα τόσο θετικό σενάριο;
Δεν θα υπάρξει ρήξη Ελλάδος με την ΕΕ αλλά θα υπάρξει συμβιβασμός.
Το ερώτημα είναι πότε θα υπάρξει συμβιβασμός.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα της Ελλάδος από το πόσο χρόνο ακόμη αντέχουν τα Ταμεία του ελληνικού κράτους.
Η δήλωση του Schaeuble του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει μέχρι τον Ιούνιο τι δείχνει ότι ο πραγματικός χρόνος της Ελλάδος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι σκόπιμα διαρρέουν όλο αυτό το διάστημα.
Ούτε η Γερμανία δεν θέλει την χρεοκοπία της Ελλάδος.
Ελλάδα και ΕΕ, Ελλάδα και Γερμανία μπλοφάρουν παίζουν το παιχνίδι γάτα και το ποντίκι γνωρίζοντας ότι η γάτα δεν θα φάει το ποντίκι και γνωρίζοντας ότι το ποντίκι θα συνεχίσει να συμβιώνει με την γάτα.
Όσοι βλέπουν ψύχραιμα, όσοι βλέπουν νηφάλια βλέπουν συμβιβασμό.
Η Ελλάδα θα δεχθεί νέο δάνειο και θα δεχθεί και νέα μέτρα αλλά είναι πολύ πιθανό να πάρει και μια λύση για το χρέος κάποια μορφής αναδιάρθρωση.
Ελλάδα και ΕΕ θα συμφωνήσουν αλλά όχι άμεσα, θα απαιτηθεί χρόνος…
Όμως χρειάζεται μια προσοχή….η ζημία πολλαπλασιάζεται για την ελληνική οικονομία και μπορεί λόγω της έντασης και του βάθους της ζημίας να προκληθεί ανήκεστος βλάβη αυτό που ονομάζεται Grexident ένα ατύχημα που κανείς δεν θέλει και κανείς δεν θα μπορεί να διαχειριστεί» καταλήγει το στέλεχος της BNP Paribas
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: