Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Γέροντας Παΐσιος για τη θεωρία του Δαρβίνου

Ο Γέροντας Παΐσιος για τη θεωρία του Δαρβίνου
Τι ανοησίες λένε τώρα στα σχολεία με την θεωρία του Δαρβίνου κ.λ.π.!
Ενώ οι ίδιοι αυτές τις ανοησίες δεν τις πιστεύουν, τις λένε όμως, για να μολύνουν τα παιδιά, να τα απομακρύνουν από την Εκκλησία. Μου είπε κάποιος…
«Αν πούμε ότι το χώμα είχε διάφορα συστατικά, διάφορους οργανισμούς, και ο Θεός πήρε από αυτά και έκανε τον άνθρωπο…»
«Δηλαδή, λέω, αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν μπορούσε ο Θεός να κάνει τον άνθρωπο; Δύσκολο πράγμα!»
«Αν πούμε, μου λέει, ότι πήρε πρώτα από τον πίθηκο και τον τελειοποίησε;»
«Καλά, του λέω, δεν μπορούσε ο Θεός να κάνει το τέλειο δημιούργημα, τον άνθρωπο, που διέθεσε γι’ αυτόν ολόκληρη ημέρα; Έπρεπε να βρει ανταλλακτικά; Διάβασε να δεις τι λέει η Προφητεία του Ιώβ, στο Ανάγνωσμα της Μεγάλης Πέμπτης. Τώρα αυτά για τον πίθηκο ούτε η επιστήμη τα παραδέχεται. Πόσα χρόνια έχει που οι άνθρωποι ανέβηκαν στο φεγγάρι; Οι πίθηκοι τόσα χρόνια δεν εξελίχθηκαν να κάνουν αν όχι ένα ποδήλατο τουλάχιστον ένα πατίνι. Είδες κανέναν πίθηκο με πατίνι; Άλλο, αν πάρεις έναν πίθηκο και του μάθεις να κάνει πατίνι!…»
«Αν πούμε, λέει, εκείνο, αν πούμε εκείνο…;»
«Μη λες τίποτε, του λέω, για να’ σαι πιο σίγουρος».
Αυτή την θεωρία δίδασκε και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Του είπα μια φορά: «Σιγά-σιγά, με την περιποίηση, η φασολιά θα γίνει καλύτερη φασολιά, η μελιτζανιά καλύτερη μελιτζανιά. Ο πίθηκος, άμα τον ταΐσεις, άμα τον περιποιηθείς, θα γίνει καλύτερος πίθηκος· δεν μπορεί να γίνει άνθρωπος. Αν ένας μαύρος είναι σε ψυχρό κλίμα και δεν βγαίνει στον ήλιο, λιγάκι θα διορθωθεί το δέρμα του· δεν θα πάψει όμως να είναι μαύρος».
Και ύστερα, αν σκεφτείς ότι από άνθρωπο, την Παναγία μας, γεννήθηκε ο Χριστός!
Δηλαδή απόγονος του Χριστού ήταν ο πίθηκος; Τι βλασφημία! Και δεν το καταλαβαίνουν ότι βλασφημούν. Ρίχνουν μια πέτρα και δεν κοιτούν πόσα κεφάλια θα σπάσει. Σου λέει: «Εγώ την έριξα πιο μακριά από τον άλλον».
Αυτό κάνουν σήμερα· θαυμάζουν ποιος θα πετάξει πιο μακριά την πέτρα. Πόσα κεφάλια θα σπάσει από αυτούς που περνάνε εκεί κάτω, δεν τον σκέφτονται.
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι, τ. Α'

 http://gpaisioskappadokis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_38.html
 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε λίγο θα μας πουν τι έλεγε ο άγιος για τη θεωρία της σχετικότητας. Είναι δυνατόν να περιμένουμε από τους αγίους ν' ακούσουμε λόγο επιστημονικό, ή από τους επιστήμονες λόγο θεολογικό;

Ν.

amethystos είπε...

H σημερινή επιστήμη είναι μιά κατώτατη αυτιστική λειτουργία η οποία αντλεί όλο της τό περιεχόμενο από τήν φύση χωρίς τόν άνθρωπο. Κάτι ανύπαρκτο. Οπως ακριβώς καί η οικονομολογία. Οπως τό σέξ, τό αλκοόλ, τά ναρκωτικά, τά δάνεια. Οσοι δηλ. δανείζουν σήμερα καί δανείζονται, χωρίς τήν προστασία τής ανάγκης πού δίνει τό μέτρο αλλά γιά νά εξασφαλίσουν τό εύ ζείν, λειτουργούν χωρίς τόν άνθρωπο. Μηχανικά. Σάν Ρομπότ. Ολόκληρος ο σημερινός πολιτισμός στηρίζεται σέ αρχές οι οποίες αγνοούν τόν άνθρωπο. Σέ συστήματα τυπικής λογικής πού αγνοούν τόμ άνθρωπο. Σέ συστήματα τυπικής ηθικής πού δέν συμπεριλαμβάνουν τόν άνθρωπο, τήν ανθρώπινη εμπειρία. Σέ συστήματα εκκλησιαστικών κανόνων πού αγνοούν καί τόν θεό καί τόν άνθρωπο. Ο Χάιντεγκερ, μεγάλος φιλόσοφος τού απανθρωπισμού, είχε δηλώσει ναζιστικά ότι ο κόσμος καί η φύση δέν έχουν ανάγκη τόν άνθρωπο. Ζούμε στήν εποχή τής αυτονομίας. Σέ μία νέα εκδοχή τής ειδωλολατρείας, όπου οι άνθρωποι είναι σκλάβοι μέ τήν θέλησή τους, εκούσια, υπηρετώντας τό ανυπόστατο αρνητικό πνεύμα, όπως εσύ π.χ. Ο Αγιος γνωρίζει τήν φύση μέ τόν άνθρωπο καί αυτό ηχεί σάν ύβρις στόν σύγχρονο ειδωλολάτρη. Αυτή η απουσία ανθρώπου από τήν συγχρονη εκδοχή τής ζωής ονομάζεται εκκοσμίκευση καί δέν είναι η συνέχεια τού κοσμικού φρονήματος, διότι ο σημερινός αριστοκράτης, ο οποίος έχει ιδρύσει κοινωνικές ιεραρχίες, κάτι σάν τίς κάστες τών Ινδών, η ελίτ,παρουσιάζεται σάν ο σωτήρας τού κόσμου, σάν θεός. Αυτή η λεπτομέρεια διαμόρφωσε καί τήν σύγχρονη νεοορθοδοξία στήν οποία καί εσύ παρέδωσες τήν αγαθότητά σου. Γιά νά γίνεις πρόσωπο.

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η θεωρία του Δαρβίνου ούτε έχει αποδειχθεί ούτε πρόκειται ποτέ να αποδειχθεί. Κανείς δεν ήταν μπροστά στη δημιουργία του ανθρώπου και ο καθείς μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει. Δυστυχώς στα σχολεία κάποιοι καθηγητάδες λανσάρουν σαν θέσφατο τη δαρβίνεια θεωρία ενεργώντας κατ εξοχήν αντι-επιστημονικά.

Ανώνυμος είπε...

Tι σημαίνει λόγος επιστημονικός και λόγος θεολογικός; Η αλήθεια είναι μία. Δεν διαχωρίζεται, σε επιμέρους μικρές αλήθειες, πόσο μάλλον δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε μέρη της ίδιας αλήθειας. Ο άγιος της κάθε εποχής είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Ενωμένος με τον Κύριο.Δεν είναι αλάθητος, γιατί δεν είναι ρομπότ. Συμμετέχει εξίσου, ως άνθρωπος, στην οικοδόμηση της "καινής κτίσης" του, αλλά η πορεία του είναι προς την τελειότητα. Επειδή ο νους του (ο οποίος σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο είναι "ο εσωτερικός οφθαλμός της ψυχής") είναι φωτισμένος, η αλήθεια ξεχωρίζει μέσα του. "Το φως του σώματος είναι ο οφθαλμός" σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου. Ο άγιος δεν έχει σε καμιά περίπτωση μια τυποποιημένη αρνητική στάση προς οτιδήποτε "επιστημονικό". Αλλά βλέπει την ολοκληρωμένη γενική εικόνα. Αυτό είναι εφικτό μόνο όσο ανεβαίνεις ψηλά, γιατί μόνο αυτό σου επιτρέπει να δεις.Και όσο ψηλότερα τόσο πιο ολοκληρωμένη και αληθινή η θέα, τόσο περισσότερο μπαίνουν όλα στην θέση τους.. Η γενική εικόνα με βάση την αποκάλυψη του Θεού προς τους αγίους του, έχει ως κέντρο και σημείο αναφοράς του υλικού κόσμου τον άνθρωπο.