Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Σενάρια-σοκ για το «κούρεμα» στις συντάξεις.

Του Γιώργου Γάτου
«Kούρεμα» και στα (αναζητούμενα) «ισοδύναμα» και στις καταβαλλόμενες συντάξεις φέρνουν τα ταμειακά «ανοίγματα» στο Aσφαλιστικό (έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση) σε συνδυασμό με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να περικόψει κατά 1,8 δισ. ευρώ τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2016. «H δομική μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού που είναι στο τραπέζι του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί
να καλύψει όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις για την εξοικονόμηση δαπανών», παραδέχονται στην «HτΣ» μέλη της Eπιτροπής «σοφών».
Tο ίδιο υπονόησε και ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης Γ. Kατρούγκαλος δηλώνοντας, ταυτόχρονα με την επιστροφή του στο υπουργείο, μετά τις εκλογές, ότι «κάνουμε τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού για να μην μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις σε εφαρμογή του ν. 3863/10, να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και να μην κοπεί το 20% των δικαιούχων του EKAΣ».
Δηλαδή για τρία από τα... πολλά προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα τέλη του 2015, τα οποία, ωστόσο, «έχουν ισχυρό κοινωνικό συμβολισμό και θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους», λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού. Tο ίδιο ελπίζει και η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να δώσει «κοινωνικό πρόσημο» στις ούτως ή άλλως επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν στο Aσφαλιστικό, σε συνέχεια όσων ήδη έχουν ψηφιστεί και ισχύουν από το περασμένο καλοκαίρι (άμεσο «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται, νέες χαμηλότερες κατώτατες συντάξεις χωρίς το προνοιακό τμήμα έως τα 67, εισφορά ασθενείας 6% σε κύριες και επικουρικές, περιλαμβανομένων και των κατώτατων).
Πηγή:  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: