Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ

Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου
Για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους ο θρησκευόμενος και ευσεβής άνθρωπος, έχει την καλύτερη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί και να κάνει την πιο σωστή πολιτική επιλογή. Όλους αυτούς τους λόγους δεν θα τους αναλύσουμε τώρα, εξάλλου όποιος έχει διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα του Θεόδοτου μπορεί να τους συμπεράνει. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε έναν μόνον από αυτούς τους λόγους που είναι ιδιαίτερα σημαντικός: Ο θρησκευόμενος άνθρωπος κατανοεί εις βάθος  και αποδέχεται την έννοια της Αίρεσης. Μα, ίσως κάποιοι να απορήσουν, τι σχέση έχει η αίρεση με την πολιτική;

Στην νεωτερική και μετανεωτερική εποχή, το ''πνεύμα των καιρών'' δεν καθορίζεται, ούτε συζητείται, με όρους και νοήματα θρησκευτικής φύσεως  όπως γινόταν στον Μεσαίωνα, αλλά με όρους πολιτικούς και κοινωνιολογικούς. Για παράδειγμα, στο ζήτημα αν πρέπει ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων να υιοθετεί παιδιά, η συζήτηση θα βασιστεί πάνω στις θετικές ή αρνητικές απόψεις επί του ζητήματος, των κοινωνιολόγων, των ψυχολόγων κλπ. Η φωνή της εκκλησίας πολύ λίγο θα ακουστεί. Το αν πρέπει ο καταναλωτισμός να έχει πρόσφορο έδαφος μέσα σε μία κοινωνία ή αν ξένοι λαοί μπορούν ελεύθερα να εγκαθίστανται μέσα στην χώρα μας, είναι θέματα που θα εξεταστούν από τον πολιτικό και τον οικονομολόγο. Η εμπειρία και η διδαχή της θρησκευτικής παράδοσης δεν θα ακουστεί ούτε για αυτά τα θέματα.

Με αυτό τον τρόπο η αντίληψη της Αιρέσεως , δηλαδή  η αίσθηση και η κατανόηση ότι μία κοινωνία ζει αποκομμένη από τις Μεταφυσικές αλήθειες, αποδεχόμενη παραβατικές συμπεριφορές, χωρίς ωστόσο αυτές να διατυπώνονται με θρησκευτικούς όρους, και άρα χωρίς να δημιουργούν θρησκευτικές συνειδησιακές ανησυχίες στους πολλούς, εκλείπει παντελώς. Παράδειγμα: Στο Μεσαίωνα η αίρεση του «ελευθέρου πνεύματος» που προπαγάνδιζε τον σεξουαλικό ελευθεριασμό, δεν αντιμετωπιζόταν από τους χριστιανούς ως μία πολιτική ή κοινωνική κίνηση, αλλά, ακριβώς, ως μία αίρεση.

Σήμερα, αντίθετα, ο σεξουαλικός ελευθεριασμός δεν έχει την σφραγίδα της αιρετικής συμπεριφοράς, αλλά αυτή ενός απλού κοινωνικού φαινομένου ή μόδας. Η αναγωγή λοιπόν των παραβατικών πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων σε  Αίρεση (όχι με την αυστηρή θεολογική έννοια του όρου, αλλά με την έννοια της μεταφυσικά μη αποδεκτής συμπεριφοράς), εκτός από την ευνόητη σημασία της προς όφελος της χριστιανικής κοινότητας αλλά και γενικότερα προς όφελος της κοινωνικής δόμησης, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για έναν άλλο λόγο: με τον αιρετικό δεν συζητάς, δεν μπαίνεις σε διάλογο, αυτό που κάνεις είναι να τον  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙΣ.

Έτσι λοιπόν, όταν ο φιλελεύθερος-καπιταλιστής θ α προτείνει το μοντέλο του προς κοινωνική συζήτηση, η απάντηση που θα λαμβάνει θα είναι: εξαφανίσου από μπροστά μας, είσαι αιρετικός. Όταν ο αριστερός ''δικαιωματιστής'' θα μας προτείνει προς συζήτηση τον ομοφυλοφιλικό γάμο, η απάντηση που θα λαμβάνει θα είναι: εξαφανίσου από μπροστά μας, είσαι αιρετικός.

Είναι μεγάλη ανάγκη να ''θεολογικοποιηθούν''  πολλές πολιτικές και κοινωνιολογικές έννοιες, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε,(έχουμε ήδη οδηγηθεί) ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου όχι μόνον να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την θρησκεία στην οποία πιστεύει, αλλά και να ακολουθεί συμπεριφορές αιρετικών σεχτών, χωρίς να το γνωρίζει!

Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή του άρθρου, μην περιμένετε σήμερα , για παράδειγμα, η αίρεση του γνωστικισμού να προταθεί μαζικά ως λατρεία του ''Αβράξας'' ή της ''Σοφίας'', προτείνεται όπως το είχε κάνει και την δεκαετία του 1960: ως ένα ανατρεπτικό κοινωνικό κίνημα. Και την εποχή εκείνη οι εκκλησίες έχασαν το παιχνίδι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, δηλαδή, δεν εντόπισαν την μεταμόρφωση ενός αιρετικού θρησκευτικού φαινόμενου,  σε πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα.
             

 Η  ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ  ΕΚΛΟΓΩΝ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΑΙΡΕΣΗ


Η λέξη ''αἵρεσις'' σημαίνει δικαίωμα ή δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ή περισσότερων προσφερόμενων  αντιλήψεων. Ο όρος  «Αιρετικός»  χρησιμοποιείται από την εκκλησία για να υποδείξει  αυτόν  που δεν υιοθετεί τις Παραδεδομένες Αλήθειες αλλά επιλέγει (εκλέγει) μία άποψη βάση των δικών του προσωπικών κριτηρίων. Βάση αυτής της συλλογιστικής, οι πολιτικές Εκλογές (οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι δεν αποσκοπούν στην επιλογή του  ικανότερου ανδρός, αλλά στην επιλογή κοσμοθεωρητικών  συστημάτων, πχ  επιλέγω κόμμα που αποδέχεται τον γάμο μεταξύ ανδρών) ταυτίζονται με την Αίρεση.     

Μόνο μέσα στον Προτεσταντικό χώρο νομιμοποιούνται εκλογές: η μη ύπαρξη Παραδεδομένων  Αληθειών και η ''ελεύθερη ερμηνεία'' των Γραφών,  αντανακλώνται στον υποκειμενισμό του κοινωνικού γίγνεσθαι. Την στιγμή που ο πολίτης συμπληρώνει ένα ψηφοδέλτιο, δεν είναι σαν να ερμηνεύει  ελευθέρως τον ''τρόπο'' του εκκλησιαστικού (=χριστιανική κοινωνία) βίου;    

 Ας το έχουμε  λοιπόν  ξεκάθαρο στο μυαλό μας:  ΕΚΛΟΓΕΣ = ΑΙΡΕΣΗ

Θεόδοτος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

καταλαβες τι λεει το υποκειμενο βιβλιοπωλη;;;
να γυρισουμε πισω ολοταχως σε κοινωνιες απολυταρχικες, οπου η κυριαρχη ιδεολογια
μασκαρεμενη σε θρησκεια θα ασκει απολυτη εξουσια στους δουλοπαροικους
κ καθε φουκαρας που θα τολμαει να εχει αντιθετη αποψη θα βαπτιζεται αιρετικος
κ θα καιγεται στο ονομα της καθαροτητας της πιστης

ή φανατικος καλογηρας θα ειναι ο τυπος
ή το μυαλο του χρειαζεται ρεκτιφιε
Antonios

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέει κάτι καινούριο. Όλη η ανθρώπινη γνώση κινείται στα πλαίσια της αίρεσης. Και όλοι είμαστε ως ένα βαθμό αιρετικοί. Ο αγώνας μας είναι να το εντοπίζουμε, και να αλλάζουμε θέση του νου (μετα-νοια)..Αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Όποιος νομίζει ότι έχει μάθει κάτι καλά, δεν έχει μάθει ακόμα τίποτα όπως πρέπει να το μάθει (Απ. Παύλος)..Η αλήθεια στην πληρότητά της υπάρχει μόνο στους τέλειους, και δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και εμπειρία.

amethystos είπε...

Mιλάει γιά τήν εκκοσμίκευση.Τό διάβασμα θέλει προσοχή. Είναι άσκηση. Εάν ξαναδιαβάσουμε ένα βιβλίο μετά από κάποιο χρόνο θά τό βρούμε καινούριο.Σάν αδιάβαστο. Διότι εμείς αλλάζουμε, ωριμάζουμε καί εμβαθύνουμε. Σήμερα τά βιβλία λένε τά ίδια πράγματα, διότι εμείς πού τά διαβάζουμε είμαστε εσωτερικά νεκροί.

amethystos είπε...

Υπάρχει η γνώση τής Φύσεως. Αυτό πού λέμε φυσική θεολογία επίσης. Υπάρχει η σοφία τής εμπειρίας. Υπάρχει ο άνθρωπος. Οι γενικεύσεις μάς αποπροσανατολίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ Αμέθυστε, απλά το πήγα λίγο παραπέρα. Όμως όταν λέει ότι "ο θρησκευόμενος μπορεί να κάνει σωστή πολιτική επιλογή", αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης ανάγνωσης, και για να πείσει προβάλλει κάτι προφανές όπως τον γάμο ομοφυλόφιλων. Δεν λέει όμως όλα τα υπόλοιπα, για την διγλωσσία και πολιτική απάτη, για την υποκρισία και ασυμφωνία λόγων και έργων, παράλληλα με την ευκολοπιστία πολλές φορές των θρησκευόμενων (για να μην πούμε και την ιδιοτέλεια των "θρησκευόμενων").Λέει ότι οι εκλογές είναι "επιλογή κοσμοθεωρητικών συστημάτων".Ναι είναι, αλλά στην θεωρία. Γιατί αυτή τη στιγμή στις παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες και ειδικά στις αποικίες χρέους όπως η Ελλάδα, δεν μιλάμε ούτε καν για διαχειριστές, αλλά για διακοσμητικά στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

Στο τέλος λέει ότι μόνο στον προτεσταντικό χώρα έχουν νόημα οι εκλογές. Εκλογές= αίρεση. Λες και νομίζαμε ότι η Ελλάδα αφού χαρακτηρίζεται Ορθόδοξη χώρα, έχει τους ιδανικούς πολίτες. Αυτούς που τα έχουν όλα ξεκαθαρισμένα στο κεφάλι τους. Σαφώς η αίρεση με την ευρεία έννοια είναι διάχυτη παντού. Οι πιο πολλοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Πάνω σε αυτή τη βάση έγραψα το σχόλιο 9.34

Ανώνυμος είπε...

Στο βιβλίο Ασκητικά, Αγίου Ισαάκ Σύρου διαβάζουμε:
"Καθ' ην ημέραν εχειροτονήθει ο όσιος παρέστησαν ενώπιον αυτού δύο των χριστιανών, ο μεν δανειστής, ο δ'έτερος οφειλέτης.και ο μεν δανειστής απήτει το δάνειον ο δε οφειλέτης μη έχων, εζήτει τινών ημερών προθεσμίαν.αλλά ο άσπλαχνος εκείνος δανειστής, είπε εγώ εξάπαντος παραδίδω τούτον εις τον κριτήν.
Ο δε Όσιος Πατήρ Ισαάκ λέγει προς αυτόν, τέκνον, εαν δια την εντολήν του ευαγγελίου οφείλεις και τα δια της βίας παρά σου αφαιρεθέντα πράγματα να μη ζητής, πόσω μάλλον δεν πρέπει να υπομένης δι' ολίγας ημέρας τούτον, όστις σε παρακαλεί;
O δε, ΑΦΕΣ ΠΑΤΕΡ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ, ειπών αυθαδώς, ανεχώρησεν εκείθεν.
Ταύτα ακούσας ο όσιος Ισαάκ, είπε καθ' εαυτόν. Εάν ούτοι δεν υπακούωσιν εις τα προστάγματα του ιερού ευαγγελίου, τι λοιπόν εγώ ήλθον ώδε να πράξω;ταύτα ειπών, ευθύς ανεχώρησε πάλιν εις την έρημον, και ελθών κατώκησεν εις το πρώτον αυτού κελλίον, όπου μέχρι θανάτου ανδρείως και καρτερικώς επέμεινεν.