Σύμφωνα με τον αιρετικό κ. Ζηζιούλα η θεμελιώδης αρχή τής κλασσικής οντολογίας ήταν η προσήλωσή της στην οντολογική προτεραιότητα της ενότητος, της αφαιρετικής καθολικότητας, έναντι της πολλαπλότητας, η οποία οδηγούσε σε μία μονιστική άποψη της πραγματικότητος. [ Είναι γιά τήν ακρίβεια η πλάνη τού Αυγουστίνου]
Έτσι η ετερότητα, η συγκεκριμένη ύπαρξη, η υπόσταση ώς υπαρκτικό γεγονός δέν ήταν οντολογικά απόλυτη αλλά μάλλον έβρισκε την αυθεντικότητά της στην ενότητα του κόσμου ή της φύσεως, η οποία κατανοούνταν ώς το «αληθινώς είναι». ΘΕΟΛΟΓΙΑ 1/2009 ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ.
Ας δούμε με την μεγαλύτερη δυνατή συντομία την ιστορία αυτής τής θέσεως. Είναι κοινή γνώμη λοιπόν ανάμεσα στους φιλοσόφους και στους ιστορικούς της φιλοσοφίας πώς ο Πλάτων, μαζί με τον Παρμενίδη υπήρξαν οι θεμελιωτές τής οντολογίας (ή της μεταφυσικής με αυτή την έννοια). Η αναγνώριση αυτή αφορά την έννοια, διότι ο όρος εμφανίστηκε αργά στη δύση απο τους Καρτεσιανούς.
Αυτή η θέση μπορεί να γίνει κατανοητή με δύο διαφορετικούς τρόπους: Έναν αδύναμο, τον άλλον δυνατό. Εάν η λέξη Είναι δείχνει σαν αντικείμενο τής φιλοσοφίας το σύνολο του υπαρκτού, δέν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για την οντολογία, παρότι είναι απαραίτητο στην φιλοσοφία καθεαυτή. Το δυνατό της νόημα όμως δείχνει πώς η οντολογία ξεχωρίζει ένα δικό της αντικείμενο, δηλ. το Είναι, η κατανόηση του οποίου είναι δομικά διαφορετική απο την κατανόηση του συνόλου τής πραγματικότητος. Ακόμη και αυτός ο ορισμός όμως οδηγεί σε δύο διαφορετικές αναγνώσεις.
Πρώτα απ’όλα μπορούμε να κατανοήσουμε το Είναι με τον τρόπο που το ορίζει ο Αριστοτέλης στην αρχή του IV βιβλίου τής μεταφυσικής. Σάν «το όν σαν όν». Με αυτή την έννοια το Είναι δέν είναι κάτι διαφορετικό απ' τα όντα τα οποία συγκροτούν την πραγματικότητα, αλλά αντιπροσωπεύει το πλαίσιο των γενικών δομών και των ιδιοτήτων που ανήκουν στο Είναι καθεαυτό.
Κατα δεύτερο λόγο μπορούμε να μιλήσουμε με τρόπο δυνατό με την δυνατή του έννοια προυποθέτοντας δηλ. την ύπαρξη κάποιου Είναι καθεαυτό, δηλ. ένα όν το οποίο είναι ουσιωδώς Είναι και για αυτό διαφορετικό από τα όντα τα οποία είναι οι γενικές του στιγμές. Αυτή η οντολογία βασίζεται σε δύο ερωτήματα. Ποιό είναι εκείνο το αντικείμενο για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι κατ’εξοχήν το όν; Ποιά είναι η σχέση του με τα όντα κατωτέρων βαθμίδων;
Αυτή η οντολογία ονομάζεται σήμερα οντοθεολογία και σκιαγραφείται στη λεγόμενη μεταφυσική της ΕΞΟΔΟΥ και η οποία αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια του μεσαιωνικού σχολαστικισμού. Η οντοθεολογία φανερώνει το γεγονός πώς ο Θεός είναι το Είναι, όπως ακριβώς ερμηνεύεται η απάντηση του Θεού στην ΕΞΟΔΟ, Ego sum qui sum (Η Ουσία μου είναι ακριβώς το Είναι). Το κείμενο που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην σχολαστική είναι το De ente et essentia, ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ, του Ακινάτη, όπου συστήνεται μια διαφορά ανάμεσα στα δημιουργήματα και στον δημιουργό η οποία βασίζεται στη σκέψη: τα κτίσματα έχουν το είναι (απο τον θεό) ενώ ο Θεός είναι το Είναι, το οποίο συμπίπτει με την ουσία του.
Πού και πότε γεννιέται η οντολογία σαν οντοθεολογία;
Η Χαιντεγκεριανή βίβλος δέν έχει καμμία αμφιβολία πώς κατάγεται απο την Ελληνική σκέψη. Κανείς ιστορικός όμως δέν βρήκε μέχρι σήμερα μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση. Κανένα μεταφυσικό αρχαιοελληνικό σύστημα δέν ταυτίζει ξεκάθαρα τον Θεό ή τις πρώτες αρχές με το Είναι: Ούτε ο Πλάτων, για τον οποίο οι Θεοί δέν διαθέτουν αυτή την ιδιότητα και η πρώτη αρχή θα μπορούσε να ταυτιστεί μόνον με το αγαθό επέκεινα της ουσίας ή με το Ένα, ούτε ο Αριστοτέλης (για τον οποίο ο Θεός είναι ένα όν, το κινητό ακίνητο, και σκέψη της σκέψης, αλλά ποτέ Είναι). Ούτε ο νεοπλατωνισμός, για τον οποίο η πρώτη Αρχή είναι μια άρρητη καταγωγή ανώτερη του Είναι, και επομένως αντικείμενο της αποφατικής Θεολογίας.
Παρόλα αυτά πολλοί ερευνητές επιμένουν στην έννοια του Πλάτωνος, το όντως όν. Αυτή την έννοια χρησιμοποιεί ο Πλάτων για να αναδείξη τον ιδεατό κόσμο. Μεταφράζεται απο όλους σαν αληθινό ον. Δηλ. σαν αυτό που είναι το όν με μια έννοια πλήρη. Ο Πλάτων δηλ. διέκρινε ανάμεσα στα αισθητά πράγματα και τις ιδέες, μια διαφορά ουσίας, λόγω της οποίας τα πρώτα είναι λιγότερο όντα απο τα δεύτερα. Το όν λοιπόν έχει αναβαθμούς και ο ανώτερος είναι η ιδέα. Έτσι η θεωρία των ιδεών καταλήγει στην ιστορία της φιλοσοφίας σαν να είναι η οντολογία του Πλάτωνος.
Ο Χάιντεγκερ ερμηνεύει στο σημείο αυτό τον Πλάτωνα με απόλυτη βεβαιότητα. Η ιδέα σαν αληθινό ον καθώς είναι ακίνητη και αιωνίως παρούσα αποτελεί την απάντηση του Πλάτωνος στην ερώτηση: Τί πράγμα είναι το όν; Καταλήγοντας να μειώσει το Είναι σε εκείνο τον ιδιαίτερο τύπο όντος που είναι η ιδέα και να μεταμορφώσει την ουσία της αλήθειας από φανέρωση σε αναλογία.
Ο Χάιντεγκερ ερμηνεύει τον Ακινάτη στη θέση του Πλάτωνος. Αυτή η παρερμηνεία βρίσκεται σε όλο το θεολογικό σύστημα του Ζηζιούλα και θα το δούμε σιγά σιγά ξεκάθαρα.
(Συνεχίζεται)
Αμέθυστος
10 σχόλια:
Η καταφατική και αποφατική ορθόδοξη θεολογία
https://agiamagdalini.blogspot.gr/2010/10/blog-post_772.html
Ισχύει ότι η καταφατική θεολογία έχει ως αντικείμενο τις ενέργειες του Θεού ενώ η αποφατική τον Ίδιο; Δηλ. ότι η κατάφαση είναι για τις ιδιότητες του Θεού (Πανάγαθος, Πάνσοφος, Παντοδύναμος κτλ..) που αναφέρονται στις ενέργειές Του ενώ στον Ίδιο αναφέρονται τα "άρρητα ρήματα"; Όπως Υπερούσιος, Ακατάληπτος, Αόρατος, Απερινόητος..
Ισχύει.Σήμερα όμως έχει καταργηθεί αυτή η απόλυτη διάκριση καί έχει σχετικοποιηθεί,ώς εξής: τό νόημα δέν εξαντλείται στίς λέξεις, η αλήθεια στήν έκφρασή της. Υπονοώντας ότι έστω καί μέ κάποια έλλειψη μπορεί νά βρεί τίς λέξεις της, νά εκφραστεί, νά θεσμοποιηθεί. Οδηγώντας μ' αυτόν τόν τρόπο τό πνεύμα στήν εκκοσμίκευση, ορίζοντας τόν θεό σάν νόημα καί τήν γλώσσα σάν σύμβολο, σάν εικόνα τού αρρήτου. Πού παραπέμπει στό πρωτότυπο. Στήν αρχαία Ελληνική παράδοση, όπως καί στήν Πατερική στήν συνέχεια, η αλήθεια κοινωνείται μόνον προφορικά, ανήκει δηλ. στήν ασκητική παράδοση τής υπακοής καί γι' αυτό ο Κύριος επιμένει στά Ευαγγέλια ότι μόνον όποιος έχει ώτα θά ακούσει. Ο σκοπός τού πνευματικού ήταν η γέννηση τού Νού διά τού λόγου, διότι στόν λόγο τού πνευματικού υπάρχει σάν πνοή ζωής η εμπειρία του. Ο νούς είναι σάν τό διψασμένο ελάφι καί θά τρέξει στήν μυστική πηγή νά ξεδιψάσει, συνεργώντας στήν απόκτηση τής σωτηρίου θέας. Σάν τό νεογέννητο πού ησυχάζει μόνο στήν αγκαλιά τήε μάννας του. Πληροφοριακά μόνον, διότι σήμερα δέν άχει αξία,διότι σήμερα κυριαρχεί ο αυτοδημιούργητος, άς θυμηθούμε ότι ο Αριστοτέλης μαθήτευσε γιά είκοσι χρόνια. Ο Νούς κατά τόν Πλάτωνα. Ο πρώτος άνθρωπος πού διάβαζε από μέσα του, όπως λέμε σήμερα.
Άρα παρόλο που είμαστε στην εποχή του ορθολογισμού, αποδεχόμαστε (κατά παράδοξο τρόπο) την σχετικοποίηση του νοήματος των λέξεων και αφήνουμε την αποφατική θεολογία των Πατέρων. Αποδεχόμαστε την δυτική θεολογία Αυγουστίνου-Ακινάτη, όπου ο Θεός μετατρέπεται σε όντως Ον ή Ανώτατο Είναι που δημιουργεί τα κτιστά επιμέρους "είναι".. Θεωρώντας ότι αυτό πηγάζει από τον Πλάτωνα- Αριστοτέλη και Νεοπλατωνικούς.Ο Πλάτωνας θεωρούσε ως όντως όντα μόνο τα ιδεατά (αιώνια, αναλλοίωτα) ενώ τα αισθητά, εικόνες τους (σκιές- σπήλαιο του Πλάτωνα) δηλ. ως λιγότερο όντα.Πίστευε σε κατηγορίες ύπαρξης, όμως θεωρούσε ότι η πρώτη αιτία είναι μια άρρητη Οντότητα ανώτερη του Είναι. Άρα έβλεπε διαφορά ουσίας.(Αν κάνω λάθος, με διορθώνετε).
Σχετικά με τον πνευματικό και την διδασκαλία που γεννάει το Νου στον μαθητή, δια της ακοής, είναι πλέον σπάνιο. Αναγκαστικά αυτό θα γίνει σήμερα, με την μελέτη των Πατέρων. "Σήμερα κυριαρχεί ο αυτοδημιούργητος" .. αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυτόν που στις πιο αντίξοες συνθήκες, στην πνευματική έρημο, προσπαθεί με τα μέσα που έχει (δια σοφών βουλών θέλεις κάμει τον πόλεμόν σου, εκ του πλήθους δε των συμβούλων προέρχεται Σωτηρία.. Παροιμίες- Π. Διαθήκη).. Η Αποκάλυψη αρχίζει με το "Μακάριος ο αναγιγνώσκων και ο ακούων τον λόγον της προφητείας"..
Αν όμως ως "αυτοδημιούργητο" εννοείς αυτόν που παρεκκλίνει δημιουργώντας δικό του ευαγγέλιο, και δικό του πνευματικό περπάτημα, δυστυχώς αυτό όντως κυριαρχούσε και κυριαρχεί. Ακόμα και από την εποχή του Αγίου Ι.Χρυσοστόμου βλέπουμε πόσο σκληρό έλεγχο κάνει στους κατ΄όνομα Χριστιανούς της εποχής του.
Ο Ράμφος π.χ., επαίρεται ότι είναι αυτδημιούργητος, ότι δέν επηρεάστηκε από κανέναν, χωρίς νά καταλαβαίνει ότι αποκλείεται καί νά επηρεάσει κάποιον, γι' αυτόν τόν λόγο. Η φωνή βοώντος εν τή ερήμω ακούγεται καθαρά. Η φωνή βοώντος εν τή Βαβέλ δέν ακούγεται ούτε από τόν ίδιον. Αυτή τήν έκφραση, μέ μεγάλη πίκρα, χρησιμοποίησε πρώτος ο Σεφέρης.
"αυτοδημιούργητος" ο Ράμφος; Με, ή χωρίς την προίκα της γυναίκας του;
6.45
Εννοεί πνευματικά αυτοδημιούργητος.
3.42
Φωνή βοώντος εν τη Βαβέλ.. Φοβερό..
Πάντως στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν προχωράμε εύκολα χωρίς πνευματική ζωή και πολλή μελέτη (όχι απλή ανάγνωση).
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας λέει:
"Δαιμονική θεολογία, ενσπείρεται από τους ακάθαρτους δαίμονες στους κενόδοξους και στους εξασκημένους στην κοσμική σοφία"!Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ!
Έχω μια γνωστή μου Πεντηκοστιανή. Η θεολογία τους είναι η εξής: Άκουσα για τον Κύριο, πίστεψα, σώθηκα.Δεν κόβω τα μαλλιά μου, φοράω μακριά φούστα και μαντήλι στην προσευχή, γονατίζω, νιώθω ενέργεια "αγίου πνεύματος" και "προφητεύω".. και έτσι έφτασα σε λίγες μέρες άκοπα, σε αγιότητα. Χωρίς να πολεμήσω την εμπάθεια του Νου, την φιληδονία, την φιλοδοξία, χωρίς να ξέρω τι μου γίνεται θεολογικά.. "Και πλέον "ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων.." Ψυχές εγκλωβισμένες σε δαιμονική πνευματική αλαζονεία με εξωτερικό προσωπείο ταπείνωσης..Τυφλός οδηγεί τυφλό, πέφτουν και οι δύο στο λάκκο..
Γιατί όμως έχουν έξαρση οι αιρέσεις στην Ελλάδα; Γιατί και οι ορθόδοξοι δεν αντιδρούν σε τίποτα; Γιατί αν μιλήσεις σε θεωρούν κολλημένο σε "ασήμαντες λεπτομέρειες" και δεν δίνουν σημασία; Σου λένε "όλοι χριστιανοί είμαστε".. Γιατί πολύ απλά, φεύγει σιγά σιγά από τη μέση "ο κατέχων"..
Όποιος αρχίσει να διαβάζει τους Πατέρες συγκλονίζεται. Είναι φοβερά αυτά που λέει ο Άγιος Μάξιμος κ.α. στη Φιλοκαλία, για την σημασία της πτώσης του ανθρώπου. Σου κάνουν "πνευματική ακτινογραφία".. Πραγματικά καταλαβαίνουμε γιατί ο Κύριος είπε ότι έχει πολλά ακόμα να πει αλλά "δεν δύναστε βαστάζειν".. Αλλά όταν έρθει Εκείνος θα σας διδάξει πάντα και θα σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν.. Εγκληματούμε απέναντι στην ψυχή μας αν της στερήσουμε την Αλήθεια που δίνει ο Θεός μέσω των Αγίων Του. Και είναι το μόνο που ήρθαμε να πάρουμε σ΄αυτό τον κόσμο και να φύγουμε. Η αλήθεια, ως θεωρία αλλά κυρίως ως πράξη.Συν Θεώ, κατά το μέτρο του ο καθένας..
στο κείμενο του πρώτου σχολιου αναφέρεται ότι ο Πλάτωνας δεν κάνει διάκριση μεταξύ κτιστού και ακτίστου. Ισχύει;
Δέν βρήκα ακριβώς τήν αναφορά. Αλλά πώς είναι δυνατόν νά υπάρχει στόν Πλάτωνα αυτή η διάκριση. Τήν αποκτήσαμε μετά τήν ενσάρκωση τού Κυρίου. Οι αρχαίοι μιλούν γιά πρόνοια αλλά καί γι'αυτή διαφορετικά από τήν Εκκλησία. Ο Ζηζιούλας συγχέει τό κτιστό καί τό άκτιστο μιλώντας γιά διαλεκτική κτιστού καί ακτίστου.
Ποιός είναι ο "κατέχων";Ποιά είναι η Βαβυλώνα;;Ποιό είναι το όνομα του θηρίου;;;
Δημοσίευση σχολίου