Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Θέλουν… βαφτίσια για την ΠΓΔΜ, θα βρούνε όμως «παπά»;


nimits_hd-thumb-medium 
Ζορίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς, σκέφτηκε, ξανασκέφτηκε και στο τέλος αποφάνθηκε: Η νέα πρόταση προς την Αθήνα και τα Σκόπια θα είναι «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται, κατέληξε σε αυτή την πρόταση, χωρίς όμως να αποδεικνύεται και πολύ ευφάνταστη.

Η προτεινόμενη αυτή ονομασία γενικά αντίκειται στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα ήταν όπως προκύπτει πρόθυμη να αποδεχτεί την ονομασία Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, καθώς η πρόταση αυτή προδιαθέτει για την ύπαρξη και μιας Κάτω Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η πρόταση Νίμιτς, όσον αφορά τις λοιπές παραμέτρους του ζητήματος, δεν μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα. Καταρχήν, η γλώσσα των Σκοπιανών θα αναφέρεται ως «μακεδονική/ Makedonski». Όσον αφορά την εθνικότητα η πρόταση Νίμιτς θα είναι «Ανωμακεδονική/ Makedonsko».

Η πλέον σημαντική όμως παράμετρος αφορά τη διεθνή ονομασία του κρατιδίου, αλλά και την ονομασία με την οποία οι Σκοπιανοί θα αναφέρονται στο κράτος τους. Σύμφωνα με την πρόταση Νίμιτς ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται εντός των Σκοπίων. Δεν ξεκαθαρίζεται όμως τι θα αναγράφεται στα διαβατήρια των Σκοπιανών και στα επίσημα έγγραφα του κρατιδίου.

Η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ στην Ελλάδα θα επιτραπεί να ονομάζει το κρατίδιο «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας». Για τις διμερείς επαφές, ο Νίμιτς προτείνει διμερείς διαπραγματεύσεις επί της ανωτέρω καθοριζόμενης βάσης. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένα κρασί να αναφέρεται ως «Μακεδονικός Οίνος ελληνικής παραγωγής» και «Μακεδονικός Οίνος, παραγωγής Άνω Δημοκρατίας Μακεδονίας». Όσον αφορά την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων που έχει περάσει και στο Σύνταγμα του κρατιδίου, ο Νίμιτς δεν προτείνει καμία αλλαγή.

«Τρίχες κατσαρές» δηλαδή που λέμε και στην Ελλάδα. Κάποιος να του το εξηγήσει. Εν ολίγοις, η νέα πρόταση Νίμιτς, δεν αποτελεί παρά έναν προβληματικό συμβιβασμό, με την Ελλάδα να κερδίζει ορισμένα πλεονεκτήματα, αλλά και τα Σκόπια να διατηρούν, πολλά από τα δικά τους. Στο τέλος το πρόβλημα θα το λύσει η Ιστορία… Με το ζόρι ποτέ δεν επιβίωσε ένα απολύτως τεχνητό   πηγη

 national-pride

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: