Στέλιος Ράμφος, συγγραφέας
Είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Ελληνες στοχαστές.Φιλόσοφος, πανεπιστημιακός, συγγραφέας δοκιμίων, σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι, όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν. Η πλούσια βιβλιογραφία του αντικατοπτρίζει τις πνευματικές αναζητήσεις του, τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον μαρξισμό, τον ελληνικό πολιτισμό, τους συσχετισμούς της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη παράδοση. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Πολιτική από στόμα σε στόμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι μιλούν στην ΗτΣ για την παρούσα οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.
Συνέντευξη στον Γιώργο Βαϊλάκη
• Κύριε Ράμφο, υπάρχει η αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα τέλος. Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ποιες είναι οι συνέπειες στην Ελλάδα;
«Περάσαμε από την εποχή των εθνικών κρατών στην παγκοσμιοποίηση όπου κάθε τι διαμορφώνεται πια πλανητικά. Αυτό συνδέεται με τρομακτικές τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες αλλάζουν νοοτροπίες, ήθη και έθιμα και όχι υποχρεωτικά προς το καλύτερο. Βρισκόμαστε στη δύσκολη φάση όπου όλα αυτά πρέπει να χωνευτούν, ενώ η εσωτερική αταξία είναι μεγαλύτερη από την τάξη της καινούργιας πραγματικότητας. Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι πολύ φυσικό να έχουμε αντιδράσεις στρεφόμενοι σε ιδέες που μας έδιναν ασφάλεια τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, εάν μιλάμε για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, αυτή είναι η εποχή που κλείνει με την Πτώση του Τείχους. Από τότε τελειώνει το διπολικό παγκόσμιο σύστημα και έχουμε μια νέα πραγματικότητα, η οποία συνοδεύεται και συνδέεται με τρομακτικές επικοινωνιακές αλλαγές και μεταβολές. Εχουμε, πια, μία συνθήκη όπου τα πράγματα είναι με έναν τρόπο τεχνολογικό απολύτως ενωμένο, αλλά όχι και ψυχολογικά, όχι ψυχικά. Το ψυχικό στοιχείο δεν παρακολουθεί το τεχνολογικό. Ωσπου να συντονιστούν αυτά, όπως θα συντονιστούν, θα πρέπει να περάσει χρόνος και θα έχουμε ταλαιπωρίες και κινδύνους σοβαρούς».
• Τις προηγούμενες δεκαετίες είχε επικρατήσει η «φιγούρα» και η υπερκατανάλωση. Πιστεύετε ότι η κρίση μπορεί, έστω υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ευεργετικά σε επίπεδο αξιών;
«Στην Ελλάδα υπάρχει μία προϋπόθεση: Να αναλάβουμε ευθύνες. Δηλαδή, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να αναμετρηθούμε με αυτά. Αλλιώς, η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε παρακμή τέτοια που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Γιατί, πίσω από την οικονομική κρίση σε μας, υπάρχει μία βαθύτερη ηθική κρίση: Το ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και τις φορτώνουμε αλλού, δημιουργεί αυτομάτως κενά συμπεριφοράς και ψυχής, τα οποία μας εμποδίζουν να αποφασίσουμε να πάρουμε πάνω μας το βάρος των πράξεών μας».
• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτήν τη συγκυρία;
«Δεν έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ευθύνες. Αυτό του τύπου η αποφυγή της πραγματικότητας δημιουργεί ένα κλίμα αυτοκαταστροφικό, στο οποίο αργά ή γρήγορα πέφτει μία κοινωνία από τη στιγμή που δεν κάνει σωστό ισολογισμό πράξεων και αποφάσεών της».
• Αυτή η έλλειψη αυτογνωσίας της ελληνικής κοινωνίας που οφείλεται;
«Δεν είναι μόνο της ελληνικής κοινωνίας. Οι κοινωνίες οι μη δυτικές το έχουν αυτό γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ατομικότητα σε ικανοποιητικό βαθμό. Στις μεγάλες αλλαγές του 11ου και 12ου αιώνα, εμείς σταθήκαμε αρνητικοί, επιμείναμε σε έναν ομαδικό τρόπο ζωής και σε ψυχολογία αντίστοιχα ομαδική, με αποτέλεσμα να παίρνουμε την εικόνα όχι από την προσωπική μας κρίση, αλλά από αυτό που θέλει η ομάδα και το περιβάλλον. Και η ομάδα και το περιβάλλον συνήθως ψάχνει για εχθρούς. Δεν σκέφτονται ποτέ τα δικά τους προβλήματα».
• Ιστορικά ποιες είναι οι ευκαιρίες που έχασε η Ελλάδα για να γίνει σύγχρονο κράτος;
«Οι ευκαιρίες είναι παρούσες συνεχώς. Είναι ευκαιρίες που διώχνει η Ελλάδα, όχι που χάνει. Η μεγίστη ευκαιρία, ο Καποδίστριας. Τον εξετέλεσαν τον άνθρωπο διότι ζητούσε φόρους για να φτιάξει ένα κρατίδιο και εκείνοι που τον έφεραν με την υπογραφή τους, οι Μαυρομιχαλαίοι, εκείνοι τον σκότωσαν. Διότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι πρέπει να πληρώνει κάποιος το κράτος και για αγνώστους. Αυτοί πληρώνανε μόνο στη Μάνη, για τους γνωστούς τους, τους συγγενείς. Εάν αυτό το πράγμα δεν το κάνεις, δεν έχεις κράτος. Και η Ελλάδα δεν έχει κράτος. Και γιατί δεν έχει κράτος; Διότι ο ισχυρός πυρήνας της κοινωνίας μας ακόμα εξακολουθεί να είναι η οικογένεια. Αρα το ρουσφέτι, η χωρίς αξιολόγηση επιλογή. Οι δεσμοί αίματος, τόπου, συμπαιγνίας. Είναι το αίσθημα του αίματος, το οποίο είναι πολύ πιο βαθύ και γι’ αυτό πιο δύσκολο να πολεμηθεί. Είμαστε δηλαδή ακόμα κοινωνία προνεωτερική, δεν έχουμε περάσει Αναγέννηση. Εμείς έχουμε ευθύνη για τον δικό μας, πεθαίνουμε για την οικογένειά μας, αλλά για τον άγνωστο είμαστε απολύτως αδιάφοροι, δεν έχουμε εθελοντισμούς. Λέμε ψυχρούς τους Σουηδούς, αλλά είναι γεμάτη προσφορά η κοινωνία τους».
• Οι ιστορικοί του μέλλοντος σε ποια στοιχεία του παρόντος θα πρέπει να καταφύγουν για να μας καταλάβουν καλύτερα; Για παράδειγμα, οι Έλληνες δεν φημιζόμαστε για την ικανότητα να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, ακόμα και όταν ο κίνδυνος είναι ορατός.
«Αυτό είναι το στοιχείο το πανάρχαιο του φθόνου, δηλαδή του γεγονότος ότι δεν συνεννοούμαστε μεταξύ μας, δεν συνεννοούμαστε γιατί δεν θέλουμε ο άλλος να βγει μπροστά. Η ευρύτερη βελτίωση της ομάδας στην οποία ανήκουμε, είτε είναι οικογένεια είτε είναι κόμμα, εκεί ανήκει ο καλύτερός μας εαυτός. Δεν φανταζόμαστε τον καλύτερό μας εαυτό στο σύνολο, τον φανταζόμαστε στην ομάδα. Και εκεί αρχίζει η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να προκόψει το σύνολο, αλλά η ομάδα μας. Εμείς ακόμα και στις μεγάλες στιγμές, ας πούμε το ’40 που ήταν η εποποιία, λίγο αμέσως μετά άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα μιας συλλογικής προκοπής μέσα στην οποία να υπάρχει και η δική μας. Κατανοούμε πάντα την προκοπή με μία μερικότητα. Οι δεσμοί του αίματος, πάλι, οι δεσμοί του τόπου, απαγορεύουν την καθολική αλήθεια. Η αλήθεια μας είναι μερική».
• Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν οι πολιτικοί ηγέτες από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη; Υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε πολιτικούς-μάνατζερ, οι οποίοι βλέπουν το πολιτικό αξίωμα ως μία μόνο δουλειά για το βιογραφικό τους.
«Εκεί που άλλοτε είχαμε ντε Γκολ και Τσόρτσιλ, τώρα έχουμε Κάμερον και τέτοιου είδους άτομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνο το οποίο υπηρετείται στην Ε.Ε. και στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα είναι διαδικασίες. Οταν επικρατούν διαδικασίες γραφειοκρατικού ή άλλου, χρηματοοικονομικού τύπου, τότε καπάτσοι και μετριότητες αναδεικνύονται και όχι πολιτικοί. Δηλαδή, εκεί που είναι η διαδρομή από την οικονομία στην πολιτική και από την πολιτική στα υπόλοιπά, για να υπάρξει σωτηρία πρέπει να πάμε στα οράματα: Πρέπει να πάμε από τον πολιτισμό στην πολιτική και από την πολιτική στην οικονομία. Η ανατροπή πρέπει να γίνει και μόνο με αυτούς τους όρους θα έχουμε πολιτικούς. Ανάλογα με το τι ζητάς εμφανίζεται ο πολιτικός. Αν ζητάς να καθαρίσεις την κουζίνα σου θα βρεις μια καθαρίστρια. Αν σκοπός είναι, όμως, να φτιάξεις ένα ωραίο κτίριο θα βρεις τον καλύτερο αρχιτέκτονα. Ζητάμε πράγματα που είναι φτωχά και έτσι έχουμε φτωχές ηγεσίες. Τα οράματα είναι διαδικαστικά πια. Πρέπει να υπάρξουν οράματα πνοής και ανατάσεως, για να υπάρξει πολιτική. Αυτή τη στιγμή η δυσκολία είναι σε αυτό: Εχουμε μεγάλες τεχνικές δυνατότητες και μικρές ηθικές προοπτικές».
• Ο στόχος της Ε.Ε. ήταν η σύγκλιση (αρχικά η οικονομική και στη συνέχεια η πολιτική και η πολιτιστική). Τι έχει μείνει τελικά απ’ όλα αυτά; Είναι, πια, απλώς μία παρακαταθήκη; Ή παραμένει σοβαρή ως προοπτική;
«Εάν δεν έχεις τον μεγάλο σκοπό της πολιτικής ένωσης, μένει η διαδικασία τού θα τα βρούμε, θα συμφωνήσουμε σε κάτι και βλέπουμε. Αρα από το μεγάλο όραμα αυτό που μένει είναι ακινησία και αποτελμάτωση και μια τεράστια γραφειοκρατία, αυτή των Βρυξελών, με παχυλούς μισθούς και συντάξεις. Κάτι τέτοιο δεν έχει μέλλον, ενώ έχει μέλλον η Ενωμένη Ευρώπη- είναι μια τεράστια δύναμη πολιτισμική, οικονομική. Αλλά στο μέτρο που δεν μπορεί να ενωθεί επειδή τα μικρά εθνικά συμφέροντα και οι παλιές λογικές επικρατούν, θα είμαστε σε μια διαδικασία διάλυσης».
• Ποιο θεωρείτε το πιο επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα της κρίσης; Τι σας φοβίζει περισσότερο; Κινδυνεύει σήμερα η δημοκρατία;
«Ο κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα είναι ότι τα πολιτικά συστήματα και η κοινωνία αναζητούν λύσεις όλο και πιο χαμηλά. Διότι η δημοκρατία είναι το καθεστώς που μπορεί να στέκεται και να αποδίδει μόνο αξιοκρατικά. Επειδή ακριβώς η δημοκρατία είναι η συνύπαρξη ίσων, αλλά όχι ομοίων. Εξού και η καταστροφή όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Δεν απέδωσαν επειδή εξίσωναν το ίσο με το όμοιο».
• Ποια πράξη θεωρείτε επαναστατική σήμερα;
«Θεωρώ κάθε πράξη που επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει ότι η ουσία της ύπαρξης είναι ηθική».
• Τι συμβουλεύετε τους νέους ανθρώπους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκείνοι στην εποχή τους;
«Η συμβουλή μου είναι η εξής: Να μάθουν να διακρίνουν το καλύτερο από το ανώτερο. Να μην παγιδεύονται στο καλύτερο, εάν δεν εξασφαλίσουν ότι το καλύτερο είναι και ανώτερο».
• Από τώρα και στο εξής τι θα μπορούσε να γίνει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα; Υπάρχουν περιθώρια για μία εμπράγματη αισιοδοξία;
«Ολα είναι ανοιχτά. Πρέπει να φτιάξουμε την πραγματικότητα εκείνη που λέγεται συλλογική ύπαρξη με μορφή κράτους και το οποίο συνεπάγεται μια θεμελιώδη προϋπόθεση: Να έχουμε, πια, συναισθηματική δέσμευση σε πράγματα που αφορούν όλους. Το κρίσιμο στην παιδεία είναι να μάθεις συναισθηματικά να δεσμεύεσαι στο πλατύτερο».
Προτιμάμε την προσευχή, αναδείξαμε την ελληνική τεμπελιά
• Εμείς τι κάναμε λάθος ως κοινωνία; Ποιες αιτίες μας έφεραν σε αυτήν την οικονομική κρίση και στα τρία Μνημόνια;
«Οι λόγοι είναι σχετικοί με παλιές παραδόσεις, οι οποίες δεν ευνοούν την αντίληψη ότι έχει μεγάλη αξία και σημασία η ανθρώπινη πράξη στη ζωή. Αντιθέτως, εμείς προτιμάμε την προσευχή από την πράξη ή τη στροφή και την ελπίδα προς υπερβατικούς κόσμους. Σε αυτήν την προοπτική, θέλουμε να περνάμε καλά, θέλουμε να έχουμε μια ζωή ανεκτή, χωρίς να καταβάλουμε το τίμημα στο έργο.
Η πραγματικότητα ποια είναι; Το τίμημα έργου, δηλαδή η δουλειά, ο κόπος που χρειάζεται, ο κόπος που καταβάλλει ο Γερμανός, ο Ολλανδός, αυτό το πράγμα το αποφεύγουμε γιατί η κουλτούρα μας δεν πιστεύει στην ανθρώπινη πράξη, πιστεύει στη θεία χάρη. Και αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα ψυχολογικά. Ακριβώς αυτή η πίστη στη θεία χάρη εις βάρος της εμπιστοσύνης στον ίδιο τον άνθρωπο, αυτή η δυσπιστία για μας τους ίδιους δημιουργεί ένα φόβο απέναντι στην πραγματικότητα. Αυτόν τον φόβο απέναντι στην πραγματικότητα τον αντιμετωπίζουμε καλλιεργώντας συνηθέστατα ψευδαισθήσεις. Και βρίσκοντας συνηθέστατα ανθρώπους και λαούς οι οποίοι συνωμοτούν εναντίον μας.
Και αυτό δημιουργεί τεράστιες ανασφάλειες οι οποίες όπως στην ατομική ζωή ενός μικρού παιδιού αποκλείουν την καλή του σχέση με την πραγματικότητα όταν μεγαλώσει, έτσι και εμείς: Οι φοβίες και η δυσπιστία στον εαυτό μας διαμορφώνουν μία δυσπιστία απέναντι στο πραγματικό το οποίο το πληρώνουμε με την λεγόμενη ελληνική τεμπελιά που δεν είναι ελληνική τεμπελιά, αλλά είναι ο φόβος του πραγματικού».
7 σχόλια:
Συνεπώς ο Χριστός είναι αρχιτεμπελαράς μιας και προσευχόταν στην Γεσθημάνη, στην έρημο και σε άλλα προπύργια της τεμπελιάς. Οι μοναχοί από την άλλη ακολουθούν την τεμπελιά της προσευχής ολημερής και ολονυκτής. Αλλά η μορφωμένη Δύση έχει τα City και τη Wall Street που είναι γεμάτες εργατικότητα για να ξεζουμίζουν τον κοσμάκη με τους αχρείους, αλλά εργαζόμενους σκληρά "προτεστάντες" τους. Εύγε, Ράμφο έγραψες, Ταγκαλάκι!
Οταν μωραίνει ο Κύριος τό καταλαβαίνουμε τελευταίοι.Μέγας αντι-φιλόσοφος ο άμοιρος.
Ο Χριστός αγαπητέ ανώνυμε της 14/11/16 12:18 π.μ.
ΔΕΝ προσευόταν μόνο, αλλά εργαζόταν με πλήθος άλλους τρόπους
και καταξίωσε την ανθρώπινη δημιουργικότητα και προσπάθεια
οι μοναχοί από την άλλη εργάζονται για να ζήσουν (τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν αληθινοί μοναχοί και όχι τεμπεληδες)
Η δύση πάλι σου έδωσε τη δυνατότητα να γράφεις εδώ μέσα τις απόψεις σου δημιουργώντας πολιτισμό με σκληρή εργασία γενεών ανθρώπων
που δεν περίμεναν την παναγία να τους σώσει κι αυτοί να είναι κλεισμένοι σε μοναστήρια κάνοντας συνθήκες με τον τούρκο όταν οι άλλοι βρίσκονταν στα τείχη κ πολεμούσαν
όσο για ο ξεζούμισμα του κοσμάκη απο τη wall street είναι κουβέντα που δε χωράει σε ένα σχόλιο
δεν είναι όμως τυχαίο που ο κομμουνισμός κατάφερε να ριζώσει σε ορθόδοξο κράτος
και πως οι τελευταια κομμουνιστική χώρα στην ευρώπη είναι η ελλάδα
Antonios
Ο μεγας φιλοσοφος Ραμφος πρωην μαρξιστης , πρωην νεοορθοδοξος και νυν φιλοπροτεσταντης ( πολλες μεταγραφες σαν τον Ιμπραιμοβιτς )μου θυμιζει κατι γερμανολαζους φιλαθλους που τωρα διανυουν την εκτη η και εβδομη δεκαετια της ζωης τους που στα διαφορα καφενεια που βλεπουν ματς εδω και 30 χρονια (απο τοτε που οι μεσαογειακοι και νοτιοαμερικανοι εφαρμοσαν το πρεσσινγκ )ενω εχουν δει σε ολα αυτα τα χρονια αμετρητες φορες τους λατινους να παιρνουν το σκαλπ των βορειων επιμενουν στο ιδιο μπουζουκι . Οι βορειοι παιζουν οργανωμενα , οι νοτιοι ειναι τεμπεληδες παικτες . Και ας εχουν παρει μονο 8 πρωταθλητριων τα τελευταια 30 χρονια οι βορειοευρωπαιοι . Και σε εθνικες ακομη και μεις πηραμε eyro . Eτσι και ο Ραμφος . Σαν γερμανολαζος καφενοβειος στοιχηματακιας που εμεινε με την αναμνηση της γκλαντμπαχ των 70ς το ιδιο μπουζουκι . Οι γερμανοολλανδοι ειναι εργατικοι και μεις θρησκοληπτοι παρτακηδες . Δε μας λεει ο Ραμφος ο ιδιος εχει δουλεψει μια μερα στη ζωη του οπως οι εκατονταδες χιλιαδες ελληνες εργατες , μαστορες , βιοτεχνες κλπ . Οσο για την αλλο το κλισε οτι οι προτεσταντες ξερουν την αξια της σκληρης δουλειας και μεθοδου τους διαψευδουν οι τεραστιες βιομηχανικες χωρες Ιαπωνια , Ν. Κορεα και Ιταλια που ΔΕΝ ειναι προτεσταντικες . Το οτι μπορει ο Βεμπερ να εγραψε μια μελετη του κωλου που την διαψευδουν τα πραγματα σε πολλους διαφευγει . Και κατι ακομη για τον προτεσταντολαγνο Ραμφο απο την ποδοσφαιρικη πειρα . Ο Μεσσι και ο Ροναλντο και πιο παλια ο Μαραντονα και ο Ντελ Πιερο με γυμναστηριο καναν πραξη το συστημα του πρεσσινγκ στο γηπεδο και πηραν την ροδελα ουκ ολιγες φορες των βορειων προτεσταντων . Οι Σβαισταιγκερ δεν μπορουν ουτε στον υπνο τους να γινουν μεσογειακοι . Αυτο ας το χωνεψουν μια για παντα οι γεμανολαζοι φιλοσοφοι του πισινου στυλ Ραμφου .ΑΜ
7.43 (Προς Antonio)
Δεν είμαι ο ανώνυμος 12.18 στον οποίο απευθύνεσαι αλλά θα ήθελα να πω κάποια πράγματα πάνω σε αυτά που λες.
Ο Χριστός φυσικά εργαζόταν όπως και ο Απ.Παύλος που ήταν σκηνοποιός και έλεγε "ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω", όπως και όλοι οι πιστοί στους αιώνες.Η τεμπελιά είναι εικόνα της πνευματικής οκνηρίας.
Το πρόβλημα όμως είναι η προσκόλληση και η μέριμνα δηλ. η κατάληψη της καρδιάς η οποία ανήκει στον Κύριο.
Στις Παροιμίες (Π.Διαθήκη) διαβάζουμε:
"Διέβαινον δια του αγρού του οκνηρού και δια του αμπελώνος του ανθρώπου του ενδεούς φρένων, και ιδού πανταχού είχον βλαστήσει άκανθαι, κνίδαι είχον σκεπάσει το πρόσωπον αυτού, και το λιθόφραγμα αυτού ήτο κατακεκριμνησμένον. Τότε εγώ θεωρήσας εσυλογίσθην εν τη καρδία μου, είδον και έλαβον διδασκαλίαν. Ολίγος ύπνος ολίγος νυσταγμός έπειτα η πτωχεία σου και η ένδειά σου έρχεται ως ανήρ ένοπλος."
Αυτή είναι μια πνευματική εικόνα της ανθρώπινης καρδιάς. Την χρησιμοποιεί ο Κύριος στην παραβολή του σπορέως, και μας λέει ότι τα αγκάθια από τα οποία οφείλει να καθαρίσει ο άνθρωπος την καρδιά του είναι "ΟΙ ΜΕΡΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ που συμπνίγουν τον λόγο και γίνεται ΑΚΑΡΠΟΣ"
Λέει ακόμα "ώσπερ αι ημέραι Νώε.. έτρωγαν έπιναν, αγόραζαν επώλουν εφύτευον ωκοδόμουν.. ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΓΝΩΣΑΝ.."
"αγρον ηγόρασα.. πέντε ζεύγη βοών.. γυναίκα ενυμφεύθην..παρακαλώ σε έχε με παραιτημένον.."
"ουδείς βάλων την χείρα αυτού επ' άροτρο είναι κατάλληλος δια την βασιλείαν.."
Όλα αυτά αγαπητέ Αντώνιε τι σημαίνουν; Ότι ο Κύριος επιθυμεί την τεμπελιά; Όχι βέβαια αλλά βάζει τα πράγματα στην σωστή τους βάση και θέση.Tι είπε; "Εργάζεστε για την τροφή ΤΗΝ ΜΗ ΦΘΕΙΡΟΜΕΝΗ την μένουσαν εις τον αιώνα"
"Μάρθα ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ περί πολλών, πλην ΕΝΟΣ έστι χρεία."
Που είναι λοιπόν το πρόβλημα;Ακριβώς στο ότι έχουμε πέσει σήμερα σε ένα λάκκο που λέγεται σύγχρονη ειδωλολατρεία και υλισμός.
Μια άγρια ανελέητη καθημερινή ολοήμερη μάχη όλοι με όλους για να κάνουμε τί; Να διατηρήσουμε ένα τρόπο ζωής ψεύτικο με χιλιάδες άχρηστα πράγματα (όλοι μας) με τα οποία γεμίσαμε τα σπίτια μας και τα μυαλά μας, και επιπλέον με 2-3 αυτοκίνητα επιχειρήσεις εξοχικά κτλ.. και να το παίζουμε άξιοι εργατικοί αυτοδημιούργητοι..(με μπίσνες τύπου Αμέρικα).. και δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε μία ώρα με ησυχία το Λόγο του Θεού ώστε να είμαστε σε επαφή με τον Κύριο παρά περνάει ο χρόνος και αποξενωνόμαστε από τα πνευματικά και ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλα πέρασαν και θα ακούσουμε "α δε ητοίμασας τίνι έσται;"
Φυσικά σιχαινόμαστε όλοι τα ανθρώπινα παράσιτα που θέλουν μεγάλη ζωή και ζουν εις βάρος των άλλων, αλλά παράλληλα θαυμάζουμε τους ολιγαρκείς ανθρώπους που δεν έπεσαν στην απάτη του υλιστικού φρονήματος και έχτισαν τη ζωή τους με βάση τις εντολές που δίνει ο Κύριος.Και του δίνουν πάντα το "καλύτερο", από το χρόνο τους και τη ζωή τους.Και να είσαι σίγουρος ότι Εκείνος τους φροντίζει και αναπληρώνει όλες τις ελλείψεις τους, όταν δίνουν την πρώτη θέση στην καρδιά τους σε Αυτόν.
Υπάρχει και ανώτερο στάδιο που είναι να έχει ο Κύριος όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά την ΜΟΝΗ. Τότε ο άνθρωπος τα αφήνει όλα. Αυτό είναι το "υπέρ φύσιν" και το βλέπουμε σε ασκητές (οι οποίοι δεν απαιτούν τίποτα αλλά παράλληλα δουλεύουν προσευχόμενοι για να δίνουν και ελεημοσύνη.)
Τώρα όσον αφορά την τεχνολογία που κάποιοι δούλεψαν σκληρά για να την έχουμε όπως λες τι να το κάνω εγώ αυτό αν κάποιοι από αυτούς έχασαν την ψυχή τους, αν κάποιοι αντί να κοιτάζουν ψηλά ως αν-θρωπος (άνω θρωσκω) κοίταζαν μόνο τα γήινα όπως ένα ζώο που το κεφάλι του βλέπει μόνο το χώμα στο οποίο και καταλήγει.
Τα έργα μας μπορεί να είναι καλά και χρήσιμα, αλλά αυτό που μετράει είναι γιατί τα κάνουμε (ο Άγιος Λουκάς εργαζόταν μέρα νύχτα για τον συνάνθρωπο και όχι για να τρέφει ένα image ή τα πάθη του όπως κάποιοι άλλοι γιατροί) και ποια θέση έχουν στην καρδιά μας ώστε να μην μας συμβεί μέσα στον κυκεώνα που ζούμε αυτό που λέει η Π.Διαθήκη:
"Παρήλθεν ο θερισμός, ετελείωσεν το θέρος και ημείς δεν εσώθημεν..."
Αγαπητέ Antonio δεν απαξιώνω τη Δύση, ούτε το δυτικό άνθρωπο. Βδελύσσομαι το πνεύμα του κακού. Ζητώ συγγνωμή για την υπερβολή του τρόπου αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε πήξει στ' ότι για όλα φταίνε οι "παππούδες" και οι "γιαγιαδες" μας και ο τρόπος που μας τα μάθανε. Έλεος!
Nα πω και κάτι ακόμα. Έχουμε την εντύπωση ότι η προσευχή η αληθινή (δηλ. η πνευματική εργασία για την οποία μίλησε ο Κύριος) έχει λιγότερο κόπο από άλλες εργασίες; Ο Άγιος Παϊσιος έλεγε ότι πιο εύκολο θα ήταν γι΄αυτόν, να σκάβει όλη μέρα στον ήλιο, παρά η ολονύχτια αγωνιώδης προσευχή που έκανε για τους άλλους. Το ίδιο λέει και ο Γ.Σωφρόνιος. Δείτε και τον Άγιο Σιλουανό πως προσευχόταν. Δηλαδή νομίζουμε ότι η αληθινή προσευχή είναι μόνο μια ουδέτερη ή έστω συναισθηματική ανάγνωση ή απαγγελία; Χωρίς να συμμετέχει ο όλος άνθρωπος και να αγωνίζεται και με προσωπικά δικά του λόγια αλλά κυρίως ασκώντας την Πίστη που είναι "ελπιζομένων υπόστασις" και "έλεγχος πραγμάτων μη βλεπομένων"; Να αγωνίζεται στην προσευχή δια της πίστεως και όχι δια της όψεως.
Kαι κάτι ακόμα σχετικά με το λόγο του Κυρίου "πάντα όσα έχεις πώλησον και ελθέ ακολούθει μοι".. αυτό αναφέρεται εξ΄ολοκλήρου στην καρδιά μας. Μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει τίποτα ή ακόμα να έχει πολλά και και να τ΄αφήσει, αλλά η καρδιά του να εξακολουθεί να είναι γεμάτη απ΄όλα, και να μην υπάρχει θέση για τον Κύριο.Μπορεί αντίθετα να έχει τα πάντα αλλά να τα "μισεί" δηλ. να τα έχει αποβάλλει όλα από την καρδιά του, γιατί τον εμποδίζουν να πλησιάζει τον Κύριο.Αυτός είναι και ο αληθινός "μοναχός" όπως λέει ο Άγιος Νικόδημος, όταν η καρδιά του είναι "μοναχή" και έχει την αληθινή ακτημοσύνη. Όπως λέει για τον Αβραάμ ότι ενώ είχε τα πάντα "κατοικούσε σε σκηνές" και ήταν "ξένος και παρεπίδημος" γιατί περίμενε την πόλη που τεχνίτης και δημιουργός είναι ο Θεός. Οι ψαλμοί του Δαβίδ μακαρίζουν τους "εκζητούντες" και τους "προσμένοντες" τον Κύριον. Αυτό είναι όλο το ζητούμενο. Αυτό αποκόβει ψυχικά τον άνθρωπο από τα γήινα.
Δημοσίευση σχολίου