Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ρέντζι: «Δεν θα υποφέρουμε για να χτίζουν τείχη με τα λεφτά μας»

Το'πε και το'κανε: Βέτο Ρέντσι στον προϋπολογισμό της ΕΕ


Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι έβαλε βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. απαιτώντας να χαλαρώσουν τα δεσμά του δημοσιονομικού συμφώνου που δεν χωράνε τις δημόσιες δαπάνες για την προσφυγική κρίση και τους σεισμόπληκτους της κεντρικής Ιταλίας. Το ιταλικό βέτο έγινε πράξη παρά τις πληροφορίες που ήθελαν την Κομισιόν να κάνει ένα βήμα πίσω και να μεταθέτει για τις αρχές του επόμενου χρόνου, δηλαδή μετά το κρίσιμο συνταγματικό δημοψήφισμα, την αξιολόγηση του προϋπολογισμού ώστε να δώσει μια πολιτική ανάσα στον Ρέντζι.

«Θέσαμε βέτο στις Βρυξέλλες με τον υφυπουργό μας Σάντρο Γκότζι» δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρέντζι σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Κατάνης στη Σικελία αναφερόμενος στην προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2020 και πρόσθεσε: «Οι Βρυξέλλες ήθελαν να αφήσουν στις πλάτες των Σικελών το βάρος του μεταναστευτικού, της διάσωσης χιλιάδων ζωών και της πολύπλοκης επίλυσης της όλης αυτής υπόθεσης. Γεμίζουν χρήματα, όμως, τις ευρωπαϊκές χώρες, που όχι μόνο δεν αποδέχονται μια συμφωνία που έχουν υπογράψει, αλλά υψώνουν και τείχη με τα λεφτά μας».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίτσι δήλωσε ότι "οι Ιταλοί είναι κουρασμένοι από μια Ευρώπη που λέει μερικά πράγματα και μετά δεν τα κάνει» προειδοποιώντας παράλληλα ότι «χρειάζονται περισσότεροι πόροι για τους πρόσφυγες και την ανεργία».

Προηγουμένως ο Ρέντζι είχε τονίσει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς με τις μεταρρυθμίσεις αυξάνεται το ΑΕΠ και υποχωρούν τα speads, επικαλούμενος τα νέα στοιχεία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας. Η υποχώρηση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα είχε σημειωθεί μετά και τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Repubblica» ότι η Κομισιόν θα μεταθέσει για τις αρχές του 2017 την αντιμετώπιση των διαφορών που υπάρχουν για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, προσφέροντας έτσι πολύτιμο οξυγόνο στον Ρέντζι ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Η ιταλική οικονομία έδειξε μικρά δείγματα επιτάχυνσης στο 0,3% για το τρίτο τρίμηνο και στο 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για νέα επιβράδυνση για το τέταρτο τρίμηνο. Το ιταλικό χρέος μειώθηκε κατά 12 δισ. τον Σεπτέμβριο και κατά 40 δισ. από τις αρχές του έτους, ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% το πρώτο εννεάμηνο.


Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα

Στο πολιτικό πεδίο δύο δημοσκοπήσεις της Ipr και της Tecne για την εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης «Από πόρτα σε πόρτα» έδειξαν περαιτέρω άνοδο του «Όχι», και μάλιστα στις κατηγορίες των νεαρών ψηφοφόρων, με τις ηλικίες από 18 έως 34 ετών να προσανατολίζονται κατά 62% υπέρ του «Όχι», με τη διαφορά να έχει αυξηθεί μεταξύ 5 και 7 ποσοστιαίων μονάδων.


H Ipr δίνει το «Όχι» στο 52,5% και το «Ναι» στο 47,5%, ενώ η Tecne δίνει το «Όχι» στο 53,5% και το «Ναι» στο 46,5%. Η συμμετοχή και για τις δύο δημοσκοπήσεις κυμαίνεται στο 50%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανάμεσα στο 16% και 18%. Ο Ματέο Ρέντζι έχει συνδέσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία με την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: