Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ναυάγιο συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε αδιέξοδο κατέληξαν τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού.

Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο,
ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντσί είχαν σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά, παρά το ότι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις αναγκαίες συγκλίσεις για την εδαφική προσαρμογή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το τελευταίο στάδιο των συνομιλιών, που θα αφορούσε το θέμα της ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές, προστίθεται στην ανακοίνωση, συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν εκ νέου την προώθηση των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες κυπριακών μέσων αναφέρουν ότι δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής της κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Το ναυάγιο των συνομιλιών αναβάλλει επ’ αόριστον και τις πρωτοβουλίες που είχε σχεδιάσει να αναλάβει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συζήτησης για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, έχοντας διακηρύξει ότι για την Αθήνα η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων από Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα θέματα της ασφάλειας πριν ορισθεί ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, όπου θα οριστικοποιείτο η συμφωνία για το Κυπριακό.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το τελευταίο 24ωρο είχαν πυκνώσει οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύγχανε, όπως εκτιμούσε η Αθήνα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης, είχαν συμφωνήσει να δώσει ο πρόεδρος της Κύπρου ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Πηγή:  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: