Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ρώσος Πατριάρχης: Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία απέφυγε την συμμετοχή της στην πανορθόδοξη σύνοδο για να αποφευχθεί το σχίσμα με το πατριαρχείο Κων/πολεως

oikoumenikos-rwssias
«Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία με την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή, ως γνωστόν,  αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην σύνοδο της  Αγίας και Μεγάλης Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη τον Ιούλιο του 2016, διότι δεν επιθυμούσε  μια ενδεχόμενη διάσπαση των εκκλησιών », δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στους δημοσιογράφους πριν από τα 70α γενέθλιά του.
«Οι διχασμοί ακολουθούσαν σχεδόν πάντα μετά από κάθε Οικουμενική   Σύνοδο  στην μακραίωνη ιστορία της Ορθοδόξου εκκλησίας. Ως εκ τούτου,  έτσι και σήμερα θα έπρεπε να αποτραπούν οι κίνδυνοι δημιουργίας μιας νέας διάσπασης ( των ορθοδόξων εκκλησιών). Γι “αυτό ακριβώς και είχαμε συμφωνήσει αρχικά στο Σαμπεζύ (Ελβετία), ότι η  έκδοση όλων των αποφάσεων της Συνόδου  στην Κρήτη   θα είχε την  πλήρη  ομοφωνία όλων  των  επικεφαλείς   των εκκλησιών. Ωστόσο  όπως αποδείχθηκε  λίγο πριν  την έναρξη της Πανορθοδόξου Συνόδου ,  δύο Εκκλησίες,…η  εκκλησία της  της Αντιοχείας και η  Εκκλησία της Γεωργίας, «έσπασαν» την συναίνεση αυτή με το να αρνηθούν να υπογράψουν  πολύ σημαντικά έγγραφα», εξήγησε ο  Πατριάρχης Κύριλλος .
«‘Στη συνέχεια, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι ήταν απαραίτητο να αναβληθεί  η Πανορθόδοξη   Σύνοδο   ενώ και  η Βουλγαρική Εκκλησία αρνήθηκε να παραστεί σε αυτήν . Ακολούθησαν  η εκκλησία της Αντιόχειας και η Εκκλησία της Γεωργίας . Όταν λάβαμε   όλες αυτές τις πληροφορίες, στείλαμε μια επιστολή στο πατριαρχείο Κων/πολης  προτείνοντας να συγκληθεί  μια επείγουσα πανορθόδοξη διάσκεψη για να συζητηθούν τα μελλοντικά  βήματά μας και να αποφασίσουμε  για το τι θα πρέπει να κάνουμε, επειδή ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί   η Πανορθόδοξη  Σύνοδο χωρίς την συναίνεση όλων των εκκλησιών », συνέχισε ο  επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .
Και εμείς δηλώσαμε για άλλη μια φορά ότι τα έγγραφα που υποτίθεται ότι ετοιμάζονταν  να υποβληθούν στην   Σύνοδο   (στην Κρήτη) είχαν σοβαρές τροποποιήσεις σε σχέση με αυτά  που είχαμε συμφωνήσει ( στο Σαμπεζύ). Λάβαμε επίσης και μια πολύ αγενή  απάντηση από την Κων/πολη   ( πατριαρχείο Κων/πολεως) η οποία ανέφερε ότι η  Πανορθόδοξη Σύνοδο   θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως, …και έτσι αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε », κατέληξε ο  Ρώσος  Πατριάρχης κκ.  Κύριλλος .
Οι δηλώσεις του Ρώσου πατριάρχη έγιναν με την ευκαιρία του απολογισμού του έργου της ρωσικής εκκλησίας στην Ρωσία ,και  την θεμελίωση 5000 χιλιάδων νέων εκκλησιών καθώς και την  χειροτόνηση 10.000 κληρικών.
Αυτό όμως που καταδεικνύουν με σαφήνεια είναι η αντίθεση  του ρωσικού πατριαρχείου   με το Πατριαρχείο Κων/πολεως , μια αντίθεση που  από ότι φαίνεται  συνεχώς αυξάνεται και δεν μειώνεται καθόλου.

.pentapostagma.g

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται κι από εδώ, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιέστηκε, δεν ξεύρουμε σε ποιον βαθμό, απ' τον αμερικανικό παράγοντα στο να διεξαχθή οπωσδήποτε αυτή η 'Σύνοδος', και δεν λειτούργησε επ' ουδενί με εκκλησιαστικά, ως ώφειλε, κριτήρια... Και βέβαια μέσα σ' όλ' αυτά τρώει σαν φίδι το εσωτερικό των Εκκλησιών μας η φρικαλέα αίρεση του Ζηζιούλα, η αίρεση περί τρίτης δήθεν εποχής του Αγίου Πνεύματος (!), ο οποίος Ζηζιούλας διαφέντεψε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τη 'Σύνοδο'! Ποιος θα μας γλυτώση απ' την εντελώς νέα αυτήν κακοδοξία;

Ανώνυμος είπε...

Από τον Ο.Τ.

"Το Κολυμβάρι ήτο πολιτικόν κατασκεύασμα
Τον οικουμενισμόν κατευθύνει η πολιτική και το Κολυμβάρι επίσης οι πολιτικοί το εδημιούργησαν. Είναι πλέον γνωστόν ότι και αι Εκκλησίαι που μετέβησαν και εκείναι που δεν μετέβησαν εδέχθησαν πολιτικάς πιέσεις. Η Σύναξις του Κολυμβαρίου έγινε κατ’ εντολήν των ΗΠΑ, δια να ελέγχη τα πράγματα. Έτσι επιέσθησαν πολιτικά όλαι ανεξαιρέτως αι Εκκλησίαι με τον ένα η με τον άλλον τρόπον.

Εκκλησία της Ελλάδος: Η Κυβέρνησις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεθύμει την διευθέτησιν του χρέους, δια το οποίον όχι τυχαίως το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον των ΗΠΑ είχεν εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την βιωσιμότητά του. Με τον πλέον επίσημον τρόπον συμμετείχεν η πολιτική ηγεσία εις την διοργάνωσιν της Συνάξεως, ενώ όλον το προηγούμενον διάστημα ο ίδιος ο Υφ. Εξωτερικών είχεν αναλάβει προσωπικώς ο,τι άλυτον αφεώρα εις αυτήν…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πιστεύει εις μίαν ριζικήν διαφοροποίησιν προς τον Πατριάρχην Βαρθολομαίον, γνωρίζει όμως ότι ίσως η Κυβέρνησις πιεσθή υπό των ΗΠΑ δια στήριξιν του κ. Βαρθολομαίου με πιθανήν κατάληξιν την πτώσιν του Ιερωνύμου, κατά παρόμοιον τρόπον όταν υπήρξε διένεξις Χριστοδούλου – Βαρθολομαίου, δι’ αυτό και μετέβη εις Κρήτην. Κατά την γνώμην μας ούτε αι ΗΠΑ ούτε η Ελληνική Κυβέρνησις πρόκειται ποτέ να στηρίξη τον Πατριάρχην απλώς τον χρησιμοποιούν, όπως και τον μασώνον Αθηναγόραν, τον οποίον εγκαθίδρυσεν η Αμερική, δια να οδηγηθώμεν τελικώς εις τον ξεριζωμόν του Ελληνισμού το 1955."


Επειδή όμως έχουμε κολλήσει μόνο στο θέμα της χρήσης του όρου "εκκλησία", και άθελά μας τους δίνουμε ένα "πλεονέκτημα" ας το πω έτσι, να μας εγκαλούν λέγοντας ότι το θέμα είναι τυπικό και ο όρος αναφέρεται γενικά σε "συναγωγές" ή "ομάδες", να μας λένε υπερβολικούς και πρόξενους αναταραχών χωρίς λόγο, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την γενική εικόνα, και αυτή να είναι η βάση πάνω στην οποία θα αγωνιστούμε και θα ενημερώσουμε και άλλους.Υπάρχει (τα τελευταία 100 χρόνια) συγκεκριμένη συνειδητή πορεία ένωσης με τις αιρέσεις παπισμού και προτεσταντισμού, (είναι γνωστό), και όλα τα βήματα εντάσσονται εκεί, αλλά το "νέο" σήμερα είναι η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι πολιτικοί εκβιασμοί σε εκκλησιαστικά πρόσωπα, όπως (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) η οικτρή κατάσταση αποστασίας του κόσμου.Και ίσως το ακόμα πιο σημαντικό, είναι η "θεωρητική κατοχύρωση" του οικουμενισμού από πρόσωπα-κλειδιά που "λύνουν και δένουν" όπως ο Ζηζιούλας.