Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Γιατί η Χίλαρι έχασε τις αμερικανικές εκλογές





Η Χίλαρι Κλίντον είναι εξαφανισμένη τις τελευταίες ώρες. Η ήττα της στις εκλογές προφανώς της στοίχισε πολλά, αφού η ίδια δεν έκανε καμία δήλωση πριν τον Ντόναλντ Τραμπ. Περιορίστηκε να τον καλέσει στο τηλέφωνο και να τον συγχαρεί...


Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Χίλαρι Κλίντον παρέμενε εξαφανισμένη...
Αυτό που προσπαθεί να αναλύσει ο Guardian είναι πώς τα κατάφερε και έχασε απέναντι στον διχαστικό και μισητό σε πολλούς Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο Guardian μόλις περάσει το σοκ λογικές εξηγήσεις μπορούν να δοθούν.
Καταρχήν είναι αρκετά δύσκολο για ένα κόμμα που έχει τον πρόεδρό του στον Λευκό Οίκο για δύο συνεχόμενες θητείες να πετύχει και τρίτη. Ίσως να ήταν εξαίρεση ο Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους, όταν το 1988 έγινε πρόεδρος, ενώ ήταν ήδη αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρίγκαν.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα το 1992 είχε γίνει διάσημη η φράση «It's the economy, stupid». Αυτή εξήγησε σε μεγάλο βαθμό γιατί ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, φέρνοντας -όπως τότε ήταν το σλόγκαν- «τη γενιά των 40άρηδων».
Λογικά, η φράση εκείνη θα έπρεπε να έχει βοηθήσει την Χίλαρι το 2016, δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κράτησε όρθια την αμερικανική οικονομία μετά την κρίση του 2008, έφερε ανάπτυξη και έριξε θεαματικά την ανεργία.
Ωστόσο η ανάπτυξη δεν έφτασε σε όλους τους Αμερικάνους. Μάλιστα ο Τραμπ κατάφερε να τους πείσει ότι για όλα έφταιγαν οι κακές εμπορικές συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι Δημοκρατικοί.
Ακόμα και αν η Χίλαρι Κλίντον πιέστηκε από τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος θα είχε καλύτερες επιδόσεις και περισσότερες ελπίδες, οι απαντήσεις που έδινε σε αυτά τα θέματα δεν ήταν αρκετά πειστικές.
Επίσης στην Αμερική για την Κλίντον υπάρχει πάντα και το θέμα εμπιστοσύνης. Η Κλίντον είναι το πρόσωπο που έκανε ομιλίες επί πληρωμή στην Goldman Sachs, είναι το πρόσωπο που δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεση των emails και έφτασε να βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Αρκετοί επισημαίνουν ότι η Κλίντον πούλησε τον εαυτό της, σαν να ήταν σχεδόν υποχρέωση των Αμερικανών να την κάνουν πρόεδρο. Ήταν τα μηνύματα της προβληματικά και σε κάθε περίπτωση είναι μία από την οικογένεια των Κλίντον... Και μάλιστα είναι γενικά αντιπαθής στην Αμερική. Στα μηνύματα και μόνο, το «Stronger Together» δεν ήταν τόσο δυνατό όσο το «Hope and Change» του Ομπάμα το 2008 και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν έφτανε το μήνυμα του Τραμπ.
Ίσως να έφταιξαν και οι δημοσκοπήσεις που για μια ακόμα φορά έπεσαν έξω. Μπορεί ορισμένες να έδιναν διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους, όπως όντως έγινε, όμως υπήρχε η αίσθηση ότι η Κλίντον θα σαρώσει                                                                                                             http://www.usay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: