Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τι συμβαίνει ; Οι Ρώσοι διπλασίασαν τις συστοιχίες των S-300 στον Καύκασο

Αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τοίχος «έχτισε» η Μόσχα στην Αρμενία τον τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την εξονυχιστική μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής του νοτίου Καυκάσου. Νέες συστοιχίες πυραύλων S-300 έχουν μεταφερθεί στην Αρμενία πρόσφατα ενισχύοντας την αεράμυνα όχι μόνο της Αρμενίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νοτίου Καυκάσου.

Τα συστήματα αυτά αποτελούν μία ραγδαία αναβάθμιση της αεράμυνας της ευρύτερης περιοχής και αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις εξελίξεις νότια του Καυκάσου τόσο όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακίνησης ισραηλινών μαχητικών στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να επιτεθούν στο Ιράν, κάτι που συζητήθηκε έντονα το τελευταίο καιρό, όσο και για οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση της Δύσης στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ που κυκλοφορεί αύριο ειδικός αναλυτής εξετάζει σε μελέτη του το ενδεχόμενο ο Καύκασος να είναι η νέα Συρία.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2008, η Αρμενία διέθετε τρεις πυροβολαρχίες S-300 για την προστασία του Ερεβάν, οι οποίες αντικατέστησαν το παρωχημένο S-125 Neva/Pechora. Δύο χρόνια μετά το 2010, η Ρωσία ανέπτυξε δύο επιπλέον συστήματα S-300 στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν και οι δύο ακόμη πυροβολαρχίες S-300 σε απόσταση 7 χλμ. από τα σύνορα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως δείχνουν οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες πρόσφατα μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας και πλησίον των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ νέες πυροβολαρχίες οι οποίες μπορούν να παράσχουν προστασία και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ το Στεπανακέρτ.

Με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών στην περιοχή καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το Ναγκόρνο Καραμπάχ από κάθε πιθανή Αζερική επιβουλή και αποκόπτεται ο Αζέρικος θύλακας του Ναχιτσεβάν από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν. Ουσιαστικά οι Ρώσοι και οι Αρμένιοι δημιούργησαν ένα σύνθετο υψηλής τεχνολογίας αδιαπέραστο τοίχος στο "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας που είναι ο Καύκασος, προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για μία πιθανή προβοκάτσια στην περιοχή η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την σπίθα για μία νέα «Άνοιξη» αυτή την φορά στον Καύκασο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: