Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Βαριές απώλειες για την Κυβέρνηση αλλά πέρασε το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις

ΠΗΓΗ: ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ


«Δεκτό» επί της αρχής και επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Στο επίμαχο άρθρο 2, συνολικά 148 βουλευτές ψήφισαν ναι έναντι 139 που ψήφισαν όχι, ενώ 6 βουλευτές δήλωσαν παρόντες. Κατά συνέπεια το άρθρο 2 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Μετά την έγκριση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου με το οποίο καταργείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και άλλων κρατικών οργανισμών.

Η ψηφοφορία «θρίλερ», του νομοσχεδίου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, προκάλεσε Ισχυρούς κλυδωνισμούς που απείλησαν την συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού.
Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές.

Στο άρθρο 1: «ΝΑΙ» 173, «ΟΧΙ» 120 βουλευτές. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στο άρθρο 2: «ΝΑΙ» 148 βουλευτές, «ΟΧΙ» 139, «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν έξι βουλευτές. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στο άρθρο 3: «ΝΑΙ» 156, «ΟΧΙ» 135 βουλευτές και δύο δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ». Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στο άρθρο 4: «ΝΑΙ» 146 βουλευτές, «ΟΧΙ» 121, και 26 βουλευτές δήλωσαν παρόντες. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στο άρθρο 5: «ΝΑΙ» 158, «ΟΧΙ» 135 βουλευτές. Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στο άρθρο 6: «ΝΑΙ» ψήφισαν 173 βουλευτές, έναντι 120 βουλευτών που επέλεξαν να πουν «ΟΧΙ». Το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Στην τροπολογία, συνολικά 136 βουλευτές επέλεξαν «ΝΑΙ», 143 είπαν «ΟΧΙ» και καταψήφισαν, 14 δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ». Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε από τον κ. Πάρη Κουκολόπουλο, εισηγητή του κόμματος για νομοσχέδιο ήταν «ΠΑΡΩΝ» στο άρθρο 4 και «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν συνολικά 15 βουλευτές (Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραϊτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Χατζηοσμάν, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοϊδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου, Δ. Κρεμμαστινός).

Ειδικότερα, 11 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν το 2ο άρθρο – το οποίο όπως είχε γράψει το protothema.gr αποτελούσε σημείο «ρωγμής» του κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόκειται για τους:

Απ. Κακλαμάνης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Δριβελέγκας που ψήφισαν «ΟΧΙ» και

Θάνος Μωραϊτης, Γιώργος Ντόλιος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Κώστας Σκανδαλίδης Αχμέτ Χατζη-οσμάν, Κώστας Τριαντάφυλλος που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ».

Επίσης, η κυρία Γκερέκου καταψήφισε το 3ο άρθρο ενώ 8 βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία (Μπόλαρης, Χρυσοχοϊδης, Δήμας, Κρεμμαστινός, Γρηγοράκος, Τζάκρη, Ντόλιος, Χατζηοσμάν)

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Πύρρος Δήμας και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ψήφισαν «ΝΑΙ» σε όλα ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απουσίαζε αν και βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής.

Από την πλευρά η πλειοψηφία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ καταψήφισε τα άρθρα 2,3,5 ενώ στην τροπολογία δήλωσαν «Παρόντες». Απών από την διαδικασία ήταν ο κ. Φώτης Κουβέλης. Διαφοροποιήθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου ψηφίζοντας την τροπολογία.

Τέλος, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν όλα τα άρθρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: