Σε δεινή θέση βρίσκεται πλέον η Ουκρανία καθώς φαίνεται ότι χάνει το παιχνίδι με τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα περιγράφοντας την Ουκρανία ως μια χώρα που καταρρέει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά και με τη Δύση ανήμπορη να αντιδράσει.
Στη Μόσχα βρίσκονται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Στόχος του γαλλογερμανικού άξονα είναι να πείσουν τη Ρωσία να υποστηρίξει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, με βάση τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το σχέδιό τους είναι μάλλον δύσκολο να επιτύχει. Άλλωστε, η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει πια μη αναστρέψιμη και η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί να προχωρήσει σε συμφωνίες.Με την Ευρώπη να αρνείται την οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης από τον φόβο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, η Ουκρανία δείχνει έτοιμη να χάσει οριστικά τις μάχες με τους ρωσόφωνους στις ανατολικές περιοχές. Πέρα από τα στρατιωτικά, το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στον τομέα της οικονομίας.
Όπως αναφέρει το Reuters η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7% το προηγούμενο έτος ενώ για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της τάξης του 4%. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς μοιάζουν, υπό αυτές τις συνθήκες, να μην αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το τελευταίο χτύπημα για την Ουκρανική οικονομία ήρθε την Πέμπτη. Η γρίβνα, το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε στο μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου, ύστερα από την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας της χώρας να συνεχίσει την στήριξη σε αυτό.
Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να υποτάξει τους επαναστάτες στην Ντονμπάς και μπορεί να χάσει τη σύγκρουση με τις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες, γράφει το Ria Novosti επικαλούμενο δημοσίευμα του Der Spiegel.
Το γερμανικό έντυπο υπενθυμίζει τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, στην ουκρανική πρωτεύουσα από τριακόσιους εθελοντές του τάγματος της εθνικής φρουράς «Αιντάρ».
Έκαψαν ελαστικά, αναποδογύρισαν μεταλλικά βαρέλια, μπλόκαραν το δρόμο. Οι μαχητές διαμαρτυρήθηκαν στην πιθανή διάλυση του τάγματός τους.
Σε όλη αυτή την κατάσταση η Δύση εμφανίζεται διχασμένη. Από την πλευρά της Ευρώπης η αντίδραση εκφράζεται με καταδικαστικές δηλώσεις και οικονομικές κυρώσεις.
Μια στάση που τραυμάτισε μεν την οικονομία της Ρωσίας, μαζί με τις επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά έπληξε και την ίδια την Ευρώπη, ύστερα από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές προϊόντων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κιέβου δεν θέλει να εγκαταλείψει τις εθελοντικές υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς απαιτούν λιγότερες δαπάνες για την υπόστασή τους και παρέχουν απαραίτητη υποστήριξη στις δυνάμεις του τακτικού στρατού- ειδικά τώρα, που οι 8000 ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται παγιδευμένοι κοντά στην πόλη Ντεμπαλτσέβε.
Η συνεχιζόμενη ένοπλη αντιπαράθεση είναι καταστροφική για την Ουκρανία, και ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, πήγε σε ακραία μέτρα, σταματώντας την καταβολή συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στα εδάφη που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.grnational-pride.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου