Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ : Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟΣ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ


E L James, Fifty Shades... author
Η συγγραφέας του πορνό «50 αποχρώσεις του γκρι» αποκαλύπτει την πηγή της έμπνευσής της.
Το βιβλίο Fifty Shades Of Grey, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ και τον Κώδικα Νταβίντσι, έγινε πασίγνωστο χωρίς καθόλου διαφήμιση, κι έφτασε σε σημείο να χαρακτηριστεί φαινόμενο, είχε μια κάπως ανορθόδοξη πηγή έμπνευσης.
Οι περισσότεροι αναγνώστες και κριτικοί βιβλίων, υπέθεταν μέχρι σήμερα ότι βασική πηγή έμπνευσης της συγγραφέως E.L.James ήταν οι προσωπικές σεξουαλικές της φαντασιώσεις. Κι όμως, η ίδια, σε συνέντευξή της αποκάλυψε ότι η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό της χάρη στη σειρά βιβλίων Twilight.
Μιλώντας στην εκπομπή της Κέιτι Κούρικ, η συγγραφέας είπε συγκεκριμένα: «Όλα άρχισαν όταν είδα το Twilight. Μου άρεσε πολύ η ταινία και τα βιβλία επίσης, τα οποία διάβασα σχεδόν χωρίς διακοπή. Μετά από αυτό, έγινε μια αλλαγή μέσα μου, αποφάσισα να γράψω, και όντως άρχισα να γράφω για τον Έντουαρντ και την Μπέλα, και μετά αποφάσισα να γράψω για τον Κρίστιαν και την Αναστάζια».

Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν ήδη πουληθεί έναντι 5 εκ δολλαρίων και ο Αμερικανός συγγραφέας Μπρετ Ιστον Ελλις έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συγγραφή του σεναρίου. Μάλιστα, μέσω Twitter, προτείνει τον Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ για την σκηνοθεσία της κινηματογραφικής μεταφοράς του και ως πρωταγωνιστές τον Αλεξάντερ Σκάρσκγκαρντ και την Σκάρλετ Γιόχανσον.
Επίσης έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικό πρακτωρείο που εξασφαλίζει την άδεια χρήσης του τίτλου σε διάφορα προϊόντα, από σοκολάτες, αρώματα και κοσμήματα μέχρι αφρόλουτρα και κραγιόν. Και χωρίς αμφιβολία σύντομα η γκάμα θα διευρυνθεί για να περιλάβει εργαλεία κήπου, ποτά με βάση το γάλα αλλά και προϊόντα για το νοικοκυριό.
Αν και η ζήτησή τους είναι μεγάλη, τα βιβλία της Λ.Ε. Τζέιμς απαγορεύτηκαν από τα ράφια κάποιων δημόσιων βιβλιοθηκών στη Φλόριντα και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής ως (μαλακά) πορνό χωρίς καμμιά λογοτεχνική αξία. Παρ’όλα αυτά όμως η ανάγνωσή τους μεταδίδεται σαν την πυρκαγιά από τη μία χώρα στην άλλη.
Τα βιβλία σαρώνουν τα ταμεία κάνοντας πωλήσεις τόσο ιλιγγιώδεις που κανένα άλλο μυθιστόρημα δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής. Τα e-readers, Kindle, Nooks και iPads έχουν πάρει φωτιά από τα απανωτά downloads του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή.

Τι είναι αυτό όμως που έχει κάνει το μαλακό πορνό της παχουλής Βρετανίδας (το «πορνό της μαμάς», όπως έχει χαρακτηριστεί) από το Δυτικό Λονδίνο να γνωρίσει τέτοια ξαφνική και απρόβλεπτη επιτυχία;  Είναι τα σαδομαζοχιστικά παιχνίδια των ηρώων της.

ΣΧΟΛΙΟ : Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ απελευθερώθη από τή Βαστίλλη μέ τή Γαλλική επανάσταση. Είναι τό άλιεν πού θά κατακτήσει τήν νύχτα τής ημέρας στήν οποία κυριαρχούσε η ελευθερία, η ισότης καί η αδελφότης. Σήμερα αυτό τό τέρας, η σκοτεινή όψη τού διαφωτισμού, διά τού πολιτικά ορθού, κατακτά καί τήν ημέρα.
Γιά όσους ενδιαφέρονται, γεννήθηκε από τήν αίρεση τής λατινικής εκκλησίας.  Ο Ακινάτης διέστρεψε, στήν Σούμα εναντίον τών Ελλήνων, τήν σειρά τής ευφροσύνης καί τής αγάπης, βάζοντας τήν ευφροσύνη ανώτερη τής αγάπης. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Καί μέ αυτή τήν έννοια είναι αδύνατον νά αποφύγουμε τήν ευφροσύνη. Πάνω σέ αυτή τήν διαστρέβλωση στηρίζεται καί η αγαπολογία εξάλλου. Καί μέ αυτή τήν έννοια, η θυσία καί τό μαρτύριο τού Κυρίου, ο σταυρός τού καθενός μας, ιδιαιτέρως όμως ο Σταυρός τού Κυρίου, είναι ένας ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: