Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Σπάνια φωτογραφία του Αγίου Παϊσίου στο Κελλί του Τιμίου Σταυρού




Στην διαδρομή από Σταυρονικήτα προς Καρυές, λίγο μετά το προσκυνητάρι από τα αριστερά του δρόμου, ξεκινά ένα μονοπάτι.


Διασχίζει χαμηλό δάσος από κουμαριές, άρια και ρείκια, ανεβοκατεβαίνει σε ανώμαλο έδαφος και καταλήγει σε ένα Καλύβι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα.


Δίπλα στην πόρτα υπήρχε ένα κουτί με σχισμή, σαν γραμματοκιβώτιο, και ένα σημείωμα που έγραφε περίπου τα εξής: «Σημειώστε στο χαρτί τι θέλετε να συζητήσουμε και βάλτε το μέσα στο κουτί. Περισσότερο θα ωφεληθείτε από την προσευχή παρά από την συζήτηση». Ένα σύρμα δεμένο πάνω στην περίφραξη χρησίμευε για να χτυπά το καμπανάκι και να ειδοποιείται ο Γέροντας.


Την ευρύχωρη αυλή κάλυπταν ελαιόδενδρα και λίγα κλήματα. Επάνω στο μονοπάτι δέσποζε ένας σωρός ξύλα. Τα είχε τοποθετήσει εκεί, για να μη φαίνεται όταν κυκλοφορούσε από το κελλί στο εργαστήριο. Κατηφορίζοντας προς το Κελλί δεξιά, κάτω από μια ελιά, ήταν ένα τραπεζάκι και δυό-τρία πρόχειρα καθίσματα, το θερινό Αρχονταρίκι του.


Αριστερά ήταν ο τάφος του παπα-Τύχωνα, οπού ο Γέροντας είχε φυτεύσει δενδρολίβανα για να μην πατιέται.


Τρία-τέσσερα σκαλοπάτια οδηγούσαν σ' ένα διάδρομο, πού υπήρχε πριν από την είσοδο, ανάμεσα στο σπίτι και σ' ένα πεζούλι. Οι άκρες του διαδρόμου ήταν κλειστές με πόρτες, για να κόβεται το ρεύμα του αέρος.


Αριστερά ήταν ένα πρωτόγονο μαγειρείο, μια θέση στο πεζούλι, όσο να χωρά η κατσαρόλα, και από κάτω ένας χώρος για ν' ανάβει φωτιά.

Υπήρχε μικρό υπόστεγο πρίν από την είσοδο της Καλύβης και ο προσκυνητής, περνώντας την θύρα της εισόδου, βρισκόταν σε έναν προθάλαμο με ένα βήμα πλάτος και τρία μήκος, πού φωτιζόταν από ένα παραθυράκι.
Κατ' ευθείαν εμπρός ήταν το κελλί του Γέροντα και αριστερά το Εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με τρεις-τέσσερις εικόνες στο τέμπλο, ένα στασίδι, ένα αναλόγιο και τίποτε άλλο.



Εντυπωσιακή απλότητα. Λίγα μέτρα δυτικότερα από την είσοδο άλλη εξωτερική πόρτα οδηγούσε στο εργαστήριο του και στο Αρχονταρίκι. ένα μικρό, φτωχό κελλάκι με χαμηλό ταβάνι από καλάμια και χώμα, και με δυο πολύ στενά κρεβάτια, που μεταξύ τους απείχαν ελάχιστα, μόλις χωρούσε να σταθεί ένας άνθρωπος.


Το μικρό Καλυβάκι του Τιμίου Σταυρού δεν είχε πολλές δυνατότητες φιλοξενίας και ο Γέροντας με το ησυχαστικό του τυπικό φιλοξενούσε με διάκριση, όταν έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη. Γράφει σε επιστολή του (21-12-71): «...Έχω όλη την αγαθήν προαίρεσιν να σας φιλοξενώ με όλην την γύφτικήν μου φιλοξενία στην Καλύβη μου και να είμαι δικός σας όχι ο μισός Παΐσιος αλλά ολόκληρος. Όποτε θέλετε να μην διστάζετε, (διότι όταν θα καταλάβω ότι διστάζετε, θα στενοχωρηθώ). Μόνον τώρα τον χειμώνα, έναν μόνον δέχεται η Καλύβη. Δυστυχώς η Καλύβη μου δεν συμφωνεί με την καρδιά μου».


Ανατολικά του Κελλιού υπήρχε στέρνα με βρόχινο νερό πού συγκεντρωνόταν από την σκεπή με λούκια. Από αυτό έπινε και προσέφερε και στους επισκέπτες. Πιο πέρα υπήρχε άλλη ανοιχτή μεγαλύτερη στέρνα για άρδευση, πού ποτέ δεν χρησιμοποίησε, γιατί δεν καλλιεργούσε κήπο. Εξωτερικά η ζωή του Γέροντα στο Καλύβι του Τιμίου Σταυρού ήταν περίπου η εξής: Αποβραδίς κοιμόταν δυό-τρεις ώρες και ξυπνούσε κοντά στα μεσάνυχτα. Έκανε αγρυπνία και ξεκουραζόταν λίγο το πρωί, πρίν από το φώτισμα. Την ήμερα, αν δεν είχε επισκέπτες, έκανε εργόχειρο: Σταμπωτά εικονάκια και Σταυρούς στην πρέσσα. Τίς υπόλοιπες ώρες μελετούσε, προσευχόταν και απαντούσε στα πολλά γράμματα που ελάμβανε από πλήθος ανθρώπων και πού παρακαλούσαν για προσευχή ή ζητούσαν απάντηση σε σοβαρά προβλήματα. Έγραφε επί ώρες την ημέρα και όταν σκοτείνιαζε συνέχιζε με το κερί. Με την πάροδο των ετών οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά πολύ. Πολλές ώρες τον απασχολούσαν με τα προβλήματα τους.
Για ένα διάστημα, δύο ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή), παρέμενε έγκλειστος. Δεν άνοιγε σε κανένα. Νήστευε, προσευχόταν και έκανε λεπτή πνευματική εργασία στον εαυτό του. Είχε και ένα πολύ μικρό Καλυβάκι στο δάσος, προς το ρέμα, πρόχειρα φτιαγμένο, σκεπασμένο με λαμαρίνα, κοντά σε μια πηγούλα, και μερικές φορές αποσυρόταν σε αυτό για περισσότερη ησυχία. Μετά τόν εγκλεισμό ή την απουσία του, έπαιρνε τα σημειώματα των επισκεπτών και έκανε γι' αυτούς προσευχή καρδιακή.
Συνήθως ελειτουργείτο και κοινωνούσε στο Μοναστήρι (Σταυρονικήτα). Έκανε όμως κατά διαστήματα και στο Εκκλησάκι του θεία Λειτουργία ή πήγαινε κάπου-κάπου και σε γνωστά του Κελλιά να λειτουργηθεί. Μάζευε ελιές και κάποιες φορές με ένα πρωτόγονο και πρωτότυπο ελαιοτριβείο δικής του επινοήσεως και κατασκευής, έβγαζε λίγο λάδι για τα καντήλια της Εκκλησίας. Έδινε ελιές σε πτωχούς ασκητές και γεροντάκια της Καψάλας. Τους επισκεπτόταν για να ωφελείται και να τους βοηθά σε ό,τι μπορούσε.
Με μαγειρεύματα δεν καταπιανόταν, εκτός αν, πολύ σπάνια, φιλοξενούσε κάποιον. Κάποτε φιλοξένησε γνωστό του νέο. Έβαλε να μαγειρέψει. Στούμπισε λίγες φακές, έβαλε και λίγο ρύζι στην κατσαρόλα, το ανάλογο νερό και άναψε την φωτιά με ένα δεματάκι φρύγανα από ρείκια και σουσούρια, πού αφθονούν στην περιοχή. Κάθησαν πιο πέρα και συνομιλούσαν. Ό νέος νόμισε ότι ο Γέροντας απορροφήθηκε από την συζήτηση και λησμόνησε το μαγείρευμα. Σέ λίγο όμως το φαγητό ήταν έτοιμο. Δεν χρειάσθηκε ούτε ανακάτεμα. Τόσο απλή ήταν η μαγειρική του.
Έκαναν τον Εσπερινό με κομποσχοίνι. Ο νέος στο Εκκλησάκι και ο Γέροντας στο κελλί του, οπού διάβασε και το Θεοτοκάριο. Ύστερα παρέθεσε τράπεζα και δεν έπαυε με αγάπη πατρική να συμβουλεύει και να νουθετεί τόν νέο. Το φαγητό ανέλαιο, αλλά πολύ γευστικό. Εντύπωση προξένησε η ήρεμη συντριβή του, όταν είπε την προσευχή της τραπέζης. Συγκεντρώθηκε στον εαυτό του σαν να αποσπάσθηκε από τα γήινα και σαν να μεταφέρθηκε μπροστά στον Χριστό. Μετά το δείπνο βγήκε να ταΐσει τα άγρια ζώα τα οποία καλούσε καθένα με το όνομά του. Κατά το ηλιοβασίλεμα έκαναν μια ώρα κομποσχοίνι στην αυλή χωριστά και ύστερα ο Γέροντας, αφού τακτοποίησε τόν επισκέπτη στο Αρχονταρίκι, αποσύρθηκε στο κελλί του.


Σε αυτό το φτωχικό Καψαλιώτικο Καλυβάκι ασκείτο ο Γέροντας. «Εν λάκκω κατωτάτω», αλλά με πολιτεία υψηλή, με προσευχή αδιάλειπτη, μόνος με μόνο τόν Θεό και τρεφόμενος με την χάρι Του. Πάμπτωχος από υλικά και ανέσεις, αλλά πλούσιος από αρετές και θεία χάρι. Έλειωνε τον εαυτό του στην άσκηση και ανέπαυε πνευματικά κάθε άνθρωπο. Αλγούσε ο ίδιος για τον πόνο και τις αμαρτίες των ανθρώπων και ταυτοχρόνως τους μετάγγιζε χαρά και παρηγοριά. Πάλευε με δαίμονες, συνομιλούσε με Αγίους, συναναστρεφόταν με άγρια ζώα και βοηθούσε πνευματικά τους ανθρώπους.
πηγή:από το βιβλίο «Βίος Ιερομονάχου Παϊσίου του 
Αγιορείτου» του Ιερομονάχου Ισαάκ 
Φωτογραφίες Κελλιού: keliotis (30 Ιουνίου 2010)

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζουμε την αγγελική ζωή του και ευλογούμαστε."Ζηλεύουμε" το πνευματικό του ύψος και την περιφρόνηση του κόσμου. Η καρδιά μας θέλει να φύγει προς τα πάνω, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υπάρχουμε μέσα σε συγκεκριμένα σχήματα, πολλές φορές βασανιστικά.. και ανώφελα.. Η Έξοδος από τον Κόσμο (πνευματικά), είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Ανώνυμος είπε...

¨Οπου πας φίλε, θα με πάρεις και μένα κοντά;

Ανώνυμος είπε...

9.07

Τις έγνω νούν Κυρίου?
Ρωμ 11-34.

εγω λογαριαζω αυτους που τρεφονται με Ουρανιο αρτο..
τους αορατους ασκητες.

δεν είναι όλα για ολους!
κανει ο,τι μπορει ο καθενας και όλα τα αλλα τα αφηνει στην Χαρη Του ΘΕΟΥ...π

Ανώνυμος είπε...

"δεν είναι όλα για ολους!"
Πολύ σωστό.Δεν μπορείς να βάλεις γενικούς κανόνες ζωής. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.. Μοναδικός και ανεπανάληπτος. Σε όλη την Δημιουργία βλέπουμε την πολυπλοκότητα και την μοναδικότητα.Ο Θεός είναι ο τέλειος "γλύπτης", ο τέλειος "ζωγράφος". Στην εποχή μας ο παγκόσμιος πληθυσμός "πρέπει" να μετατραπεί σε γκρι μάζα για να είναι πολιτικά ορθός. Αυτό επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις προτιμήσεις του. Παγκόσμιες κοινές προτιμήσεις θα δημιουργήσουν την πολυπόθητη "ομοιομορφία" και τον Παγκόσμιο Πολίτη.
Ο Θεός μας λέει "Εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε και μη εγγίσητε ακάθαρτο .. και εγώ θα σας δεχτώ και θα είσαστε οι γιοί μου και οι θυγατέρες μου.."
Νομίζω ότι αυτό έχει κυρίως πνευματικό νόημα.Εννοεί δηλ. όχι να φύγουμε σωματικά από τον κόσμο (αυτό είναι για λίγους) αλλά να μην κολλάει η καρδιά μας στις κοσμικές αξίες. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο επιτυχημένος είσαι στον κόσμο αυτό, τόσο πιο δύσκολο είναι..
Όμως το σχήμα του κόσμου τούτου παρέρχεται.."Μη συσχηματίζεσθε με τον κόσμο, αλλά μεταμορφώνεστε δια της ανακαινίσεως του νοός". Όλα αυτά νομίζω ότι είναι εσωτερικές καταστάσεις της ψυχής και τελειοποιούνται σιγά σιγά σε βάθος χρόνου όσο αυξάνεται η κατανόηση και η πνευματική όραση.. Το βασικότερο κατά την γνώμη μου είναι αυτό που λεει ο απ. Παύλος ".. ίνα ο Πατήρ της Δόξης, δώσει υμίν πνεύμα σοφίας, και αποκαλύψεως εν επιγνώσει Αυτού, πεφωτισμένους τους οφθαλμούς της καρδίας υμών εις το ειδέναι υμάς ΤΙΣ ΕΣΤΙΝ Η ΕΛΠΙΣ ΤΗΣ ΚΛΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ, και τις ο πλουτος της δόξης της κληρονομίας αυτού και τι το υπερβάλλον μέγεθος της δυνάμεως αυτού εις ημάς τους πιστεύοντας.." και "όσα μάτι ανθρώπου δεν είδε και αυτί ανθρώπου δεν άκουσε, ο Κύριος ετοίμασε γι΄αυτούς που Τον αγαπούν".. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραιο Μ.

Τι ωραιο!
Παντως να γνωριζουμε πως τα γραφικα
Χωρια εχουν διπλες και καμια φορα τριπλες εννοιες.
Η Αγια Γραφη εχει πολυ βαθος .


Οσον αφορα τον πρωτο σχολιογραφο που ειπε πως ειμαστε αναγκασμενοι να ζουμε σε ανωφελα σχηματα.
Εχουμε στην ενορια εναν αρχιμανδριτη που ηρθε απο αλλη ενορια και ειχε πει στον κυκλο εκει των νεων ανδρων και γυναικων.
''Σεις περνατε αλλα ...και εμεις ...αλλα''.
Δυστυχως αγγελικα πλασμενος κοσμος δεν ειναι δυνατον να υπαρξει.
Αλλα θυμηθηκα και το αλλο που ειπε ο Μεγας Αθανασιος ''τις περισσοτερες φορες παραδιδονται οι δικαιοι στα χερια των ασεβων οχι για να τιμηθουν μονον εκεινοι αλλα και να δοκιμαστουν οι ασεβεις''.. ..
Χρειαζεται να εισαι και λιγο κατω στη γη για να καταλαβαινεις τους γυρω σου.
Δεν μπορουμε να συγκρινουμε τους εαυτους μας με τους κατωτερους γιατι εαν τους συγκρινουμε με τους ανωτερους δεν θα τολμησουμε να υπερηφανευτουμε σε συγκριση με αυτους.Η καθαροτητα της καρδιας ειναι Δικο Του Εργο,...Ο Οποιος εργαζεται ακαταπαυστως με ανοχη,με μετρο,με δυναμη, και διδοντας τον χρονο που του πρεπει του καθενος.Γι αυτο παντοτε κοιταμε τους αγιους και μελετουμε τη ζωη τους,την πιστη τους ,την αγαπη τους για τον Κυριο και τον πλησιον και κυριως εγω κοιτω τον χρονο τον καταλληλο που τον πηρε Ο Θεος απο αυτο τον ματαιο κοσμο...κοιτω πως εργαστηκε [οσο φαινεται δηλαδη] η προνοια Του Θεου σε μια αγια ψυχη και τι δυνατοτητες εδωσε στους αντιδικους να μετανοησουν,που τελεικως καποιοι γιναν βοσκη δαιμονων ενω καποιοι αλλοι διεγραψαν τα παντα προκειμενου να επιστρεψουν .
Θα πω ενα παραδειγμα να το κατανοησουμε και υστερα παω στο μεγεριο..
1

Ανώνυμος είπε...

2
Ερμηνευει ο Ιερος Χρυσοστομος.
Δεν μπορουσε ταχα να εμποδιστει να ριχτουν οι τρεις παιδες στο καμινι της φωτιας;

Δεν θ ε λ η σ ε ομως να το κανει!
Γιατι;
Για να συναξει μεγαλυτερο πλουτο γι αυτα...
Καθως ο Ναβουχοδονοσωρ τα προοριζε να κατακαουν και ολοι οσοι ησαν εκει τα εβλεπαν και δεν θα ετρεφαν ελπιδες οτι αυτα θα εσωνονταν.
Ξαφνικα οι παιδες αρχισαν να προσευχονται και να ψαλουν μεσα στο καμινι της φωτιας και οι υμνοι των παιδων εκαναν το καμινι ...
Ο ι κ ο π ρ ο σ ε υ χ η ς ...
Σημ.οπου και αν εισαι εαν μπορεις να μεταβαλλεις το καμινι σε οικο προσευχης,εισαι αξιεπαινος απο τον Κυριο!-
Και τι εγινε μετα;
Το μετα κοιταζουμε φιλη μου...
Προσεξε τι φρονει ο αγιος για να καταλαβεις.

Ειπε:

''Οταν η κ α κ ι α ,...( η κα-κια)
Των σκληροτραχυλων βασανιστων
Εφθασε στο μη περαιτερω....

Τ ο τ ε ...π λ ε χ θ η κ ε
Το ... σ τ ε φ α ν ο
Της ........Ν Ι Κ Η Σ.
--------------
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ!Πην

Ανώνυμος είπε...

"Eκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα. Ο καλός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού της καρδίας εκβάλλει τα αγαθά." Αυτά τα λέω για σένα. Αναπαυόμαστε ψυχικά, όταν ενστικτωδώς αναγνωρίζουμε, μια οικεία πνευματική κατάσταση.
Θέλω να συμπληρώσω σε αυτά (τα πολύ ωραία) που είπες για τους 3 Παίδες.
Λέει ο βασιλιάς: "Δεν ρίξαμε 3 ανθρώπους στη φωτιά; Πως εγώ βλέπω 4; Kαι ο ένας είναι όμοιος με Υιό Θεού!"
Πως ερμηνεύεται αυτό; Mε τα σαρκικά μας μάτια βλέπουμε τον εαυτό μας ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ριγμένο σ΄ένα καμίνι φωτιάς. Με τα μάτια όμως της πίστης βλέπουμε την πραγματικότητα.. μέσα στο καμίνι μαζί μας τον Κύριο, και το αποτέλεσμα είναι "ούτε οσμή πυρός επάνω μας".. Όλα παίζονται σε ψυχολογικό επίπεδο, και όλο το πρόβλημα είναι η οικοδόμηση της σχέσης μας μαζί Του (η οποία κλονίστηκε ανεπανόρθωτα στον κήπο της Εδέμ), η εμπιστοσύνη που του δείχνουμε.
Γι' αυτό το λόγο περνάμε από αυτή τη ζωή, για να καθοριστεί η αιώνια σχέση που θα έχουμε μαζί Του, άρα η μέθεξη στην Θεότητά Του. Η πίστη είναι "ελπιζομένων υπόστασις, έλεγχος πραγμάτων μη βλεπομένων", δηλ. να βλέπεις τις υποσχέσεις του Θεού (σε πνευματικό επίπεδο) πραγματοποιημένες στη ζωή σου ενώ αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Όπως ο Αβραάμ που πίστεψε (με αγαθή καρδιά) και χωρίς δεύτερες σκέψεις και έτσι χαρακτηρίστηκε ΔΙΚΑΙΟΣ, πριν ακόμα προλάβει να κάνει καλά έργα. Άρα είναι ο τρόπος που βλέπεις το Θεό και τη ζωή σου στα χέρια Του.. Το φυσικό αποτέλεσμα είναι ο πνευματικός αγώνας για να Τον ευχαριστήσεις.
Ο απ. Παύλος μας λέει να προσέξουμε να μην έχουμε "πονηρή καρδιά απιστίας". Όποιος δεν εμπιστεύεται τον Θεό είναι σαν να αμφιβάλλει για την αγαθότητα και αγιότητά Του, και χαρακτηρίζεται από το Λόγο του Θεού "πονηρός άνθρωπος".
Θέλω ακόμα να πω για τα ανώφελα σχήματα, ότι αυτό λίγο πολύ το νιώθουμε στην καθημερινότητά μας με τις λεγόμενες "κοινωνικές υποχρεώσεις" ή επαγγελματικούς ρόλους που αναγκαστικά είναι συγκεκριμένοι. Κάποιοι προσαρμόζονται και ενσωματώνονται με "φυσικό" τρόπο, χωρίς προβληματισμούς. Θεωρούν φυσικό να χρησιμοποιείς ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου για ένα αποτέλεσμα καταξίωσης, ή διεκπεραίωσης συγκεκριμένων προαποφασισμένων πραγμάτων από άλλους μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος. Π.χ. βλέπεις στην Τράπεζα μια πελαγωμένη υπάλληλο να περιμένει εγκρίσεις από τα Κεντρικά, (από το σύστημα), να έχει αλλάξει 2-3 φορές το κείμενο και ένα επίσης πελαγωμένο πελάτη να προσπαθεί να βγάλει την δουλειά που του ανέθεσαν π.χ. προείσπραξη επιταγών μιας Εταιρείας για να μπορέσει να εισάγει προϊόντα, και όλο αυτό να κρατήσει 3-4 ώρες.. Να είναι και οι 2 μέσα στο άγχος και με ένα σφιγμένο στομάχι..για το αν θα υπάρξουν οι εγκρίσεις της "ύπαρξής σου". Εκεί νιώθεις ότι κάτι ανώμαλο υπάρχει στον πολιτισμό μας.. Κάτι είναι ΛΑΘΟΣ.. Είμαστε εγκλωβισμένοι.Και δεν αναφέρομαι καν σε άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες (χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και τις κανονικές και νορμάλ καταστάσεις).. εξάλλου στην ιστορία του ανθρώπου υπήρχε σχεδόν πάντοτε η δουλεία ως θεσμός..
Οι ασκητές είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Αλλά αυτή η ελευθερία έχει μεγάλο κόστος και τίμημα "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι.."
Σταυρώνουν την σάρκα. Εμείς ζηλεύουμε την ελευθερία τους αλλά "φοβόμαστε" τον ακραίο πνευματικό αγώνα τους..Δεν έχουμε ακόμα "μισήσει την ψυχήν μας εν τω κόσμω τούτο" ούτε "τον πατέρα και την μητέρα, την γυναίκα και τα τέκνα".. Δεν ξέρω αν υπάρχει ισορροπία σε όλα αυτά ή μόνο ένας ανηφορικός δρόμος για όλους.. και όπου καταφέρει να φτάσει ο καθένας.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια τοποθετηση!
Ισορροπια ...ε
Θα σου αναφερω τρια μοντελλα ζωης εν Κυριω και επειτα διαλλεξε οποια ισορροπια θελεις.
Πρωτο
Δυο ασκητες ζουν μαζι
Ο ενας ο γεροντας και ο υποτακτικος ο αλλος.
Ο γεροντας εκανε τη ζωη του υποτακτικου μαρτυριο.τον υποχρεωνε να πηγαινει καθε μερα 6 ωρες δρομο να φερνει νερο απο μια πηγη,τον εβριζε ''σκυλο'' και οταν ερχοταν τον εβαζε να κανει συνεχως εργασιες ωστε τις υποχρεωσεις του τις ασκητικες δεν μπορουσε να τις κανει διοτι καταντουσε τη νυχτα να φτιαχνει θυμιαμα για να κατεβει στην πολη της Ραυθω να το πουλησει και εξουθενωνοταν .Αποτελεσμα πεθανε ο υποτακτικος και ο γεροντας που ολη μερα καθοταν αρχισε να μετανοει και να κλαιει που εχασε αυτον τον θησαυρο.Καποιος αλλος ασκητης ειδε στον υπνο του τον υποτακτικο στους μαρτυρες...απλα τα πραγματα...κ ιδου ο δρομος για τους αθλητες...

Δευτερη περιπτωση

Αυτη τη φορα ο υποτακτικος ηταν αντιδραστικος ,ειχε πεσει στην ακηδια ,περνουσαν οι ωρες και σκεπτοταν ποτε θα ερθει η τραπεζα να φαει και να το κοψει στον υπνο.Ο γεροντας του ειχε απογοητευτει απο αυτον.Τον ελεγχε,τον συμβουλευε...του μιλουσε σκληρα πολλες φορες...και αλλωτε μαλακα μπας και ξυπνησει,προσευχοταν συνεχως ,μα ο υποτακτικος με τιποτε δεν συνετιζοταν.Πεθανε ο γεροντας και ο υποτακτικος ηρθε σε μετανοια.Θα μπορουσε να μην ερθει,ομως αποφασισε να αλλαξει σταση...καποιο βραδυ ειδε στον υπνο του τον γεροντα ο οποιος υψωνε τα χερια του στον Θεο και προσευχοταν γι' αυτον και καταλαβε πως και στον ουρανο ο γερονατς του προσευχοταν για την ψυχη του.
Τριτη περιπτωση
Γεροντας και υποτακτικος σε τελεια κοινωνια...νηστειες ,αγρυπνιες,κλπ μετανοιες κλπ σε ολα συμφωνια .Αυτοι δεν μαλωσαν ποτε.Ποτε δεν στενοχωρησε ο ενας τον αλλον γιατι ειχαν αγαπη και κοινες αρετες ,τον συνδεσμο της αγαπης τον ευλογουσε η Χαρις Του Θεου.
Η ισορροπια βρισκεται στην θεληση ,στην προθεση,στην βουληση.Η Σωτηρια στα χερια Του Θεου,...ο οποιος βρισκει τροπους σωτηριας ασθενειες,πονους,βασανα,απωλειες προσωπων κλπκλπ.
Ολοι τρεχουμε ..μακαρι να σωθουμε ολοι.
Θυμηθηκα μια επιστολη του γερ.Ιωσηφ σε μια γυναικα που εκλαιγε που εχασε το παιδι της.
Της γραφει ''μη στενοχωρηστε κυρια διοτι ο πονος που επηρατε με τον χαμο του τεκνου σας ηταν σαν να ειχατε ασκητεψει 20 χρονια στην ερημο''...φαντασου!...
Θεος φυλαξοι ολα τα τεκνα του κοσμου!....π

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό είναι αυτό που είπε ο γέροντας! Ο Θεός σε άλλον δίνει το φάρμακο σε πολλές μικρές δόσεις και σε άλλον με τη μία (έκαστος κατά την ιδίαν δύναμιν)..
Δεν μπορούμε τελικά να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε σωστά. Δεν είναι το εξωτερικό σχήμα ζωής αλλά οι εσωτερικές καταστάσεις και τα γεγονότα που παραχωρεί ο Θεός και φυσικά η δική μας αντίδραση, αντιμετώπιση, "αξιοποίηση".. γιατί οι Πατέρες μιλούν για συνέργεια.. έτσι έρχεται το τελικό αποτέλεσμα και η δημιουργία μας για την αιωνιότητα.
Τώρα η ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις είναι όπως την περιγράφεις και την τοποθετείς..(μου αρέσουν κι εμένα οι ιστορίες από το Γεροντικό, και ειδικά όσες μιλούν για την διάκριση).
Εγώ πριν αναφέρθηκα περισσότερο στην ισορροπία του εαυτού μας ανάμεσα στην πνευματική ζωή και την κοσμική. Ο απ. Παύλος λέει κάποια πράγματα και καταλήγει : "θέλω να είσαστε ΑΜΕΡΙΜΝΟΙ" δηλ. χωρίς μέριμνες και επίσης "Να αρέσετε στον Κύριο και όχι σε ανθρώπους".. Εδώ είναι τώρα οι δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις.. και ο τετραγωνισμός του κύκλου.. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν αγαπας χριστο και εκκλησια Μ καθε τι που- μαθαινεις στην πνευματικη ζωη θελεις να το δωσεις και οχι να το κρατησεις γαι τον εαυτον σου.Παλαια οι χριστιανοι γνωριζονταν μεταξυ τους...ελεγαν ''να αυτος ειναι χριστιανος''...επισης οταν μαρτυρουσαν συμπαρισταντο ο ενας στον αλλον δεν γυριζε ο ενας την πλατη στον αλλον διοτι ολοι ηθελαν το ιδιο,τη σωτηρια.Ειδες οταν μαρτυρουσαν επαιρναν το τιμιο σωμα τους και το εθαβαν με μεγαλη τιμη.Σημερα ηθελα να ηξερα στη Συρια τοσοι Χριστιανοι μας εχουν πεθανει γυρισε κανεις χριστιανος να τιμησει τους μαρτυρες αυτους;
Δυστυχως Μ το να αρεσεις στους ανθρωπους ειναι ευκολο και με ολη την αγνοια σου διοτι τελειοτης στη γνωση ειναι απο τα ανελπιστα. Ουτε η η ελλειψη μορφωσης αποκλειει κανεναν την δυνατοτητα να αποκτησει την τελειοτητα.
Οι δυσκολες μαθηματικες εξισωσεις δεν ειναι στο να αρεσεις στους ανθρωπους αλλα στο Θεο ....με τις πραξεις.
Ο,τι μπορουμε κανουμε αλλα και ο λογος Του Θεου δεν δενεται.Αν μπορεις να βοηθησεις εστω με τον λογο καποιον καλο ειναι ,νομιζω... δεν υπαρχει τετραγωνισμος του κυκλου...τα πραγματα ειναι απλα οπως και Ο Κυριος.βρισκουμε κατι ομορφο το δινουμε και εχοντας το ως παραδειγμα πορευομαστε.
Δεν εχω να πω κατι αλλο...
Καλη σαρακοστη και εν ταπεινωσει και μετανοια.
Χριστιανοι ειμαστε νομιζω...αλλα δυστυχως τρωμε τις σαρκες ο ενας του αλλου που βλεπω γυρωθεν λες και ο Θεος αδικει τα παιδια του και δεν δινει σε ολους ,τα κρατα για λιγους.
Βγαινω και ευχαριστω για την κουβεντα που πολυ με ανεπαυσε!πην
Αμεθυστε σε ευχαριστουμε για τη φιλοξενια !πην

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω μάθει κάτι που δεν θέλω να μοιραστώ.Σε διαδικασία μάθησης βρισκόμαστε όλοι (μαθητές Χριστού). Οι δύσκολες εξισώσεις και ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι η καθημερινή αναζήτηση για το αν είσαι όπως θέλει ο Θεός ή όπως θέλει ο κόσμος στα μικρά καθημερινά πράγματα, και πως να μπορέσεις να ισορροπήσεις καλύτερα, αφού έχεις κάποιο περιβάλλον οικογενειακό, επαγγελματικό κτλ που έχει κάποιες απαιτήσεις και η βασικότερη είναι η αφιέρωση χρόνου και "ψυχής" αλλά και ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής.. Γι' αυτό δεν το προχώρησα.. το άφησα ανοιχτό.. Καθένας με βάση τα δεδομένα του προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή.
Καλό βράδυ.. Μ.