"Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε συνέχεια καινούργιες δόσεις, δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, επιμένοντας παράλληλα στην κατάργηση της τρόικας και ζητώντας ρευστότητα μέχρι τον Ιούλιο. "Η Γαλλία δεν είναι μόνο εταίρος αλλά και μια από τις πνευματικές εστίες για την Ελλάδα" είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις ο κ. Βαρουφάκης...
σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για τη βαθιά αλλαγή στην Ελλάδα, για την αναμόρφωση και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα δει και άλλους εταίρους τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως είπε περιμένει ανυπομονησία να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Αποκάλυψε επίσης ότι έχει ήδη δεχθεί επιστολή από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πως πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.
"Έλαβα από τον Σόιμπλε πραγματικά μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του αναφέροντας ότι προσδοκά να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία. Ανταποκρίθηκα με τον ίδιο τρόπο.
Δεν έχει σημασία πια πλευρά θα κάνει το πρώτο βήμα. Είναι σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι άλλη μια χώρα που λειτουργεί ως πνευματικός φάρος, είναι μια χώρα που είναι πολύ προσφιλής", τόνισε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης, επισήμανε : "Αν καθίσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ένα τραπέζι από την ίδια πλευρά και τοποθετήσουμε απέναντι το πρόβλημα, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία. Σήμερα καθίσαμε στην ίδια μεριά του τραπεζιού και τοποθετήσαμε το πρόβλημα απέναντι".
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό θα κάνει κάθε φορά, να θέτουμε το πρόβλημα απέναντι, με ένα στόχο, την "ευημερία του μέσου ευρωπαίου πολίτη" .
Για το χρέος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι "το πρόβλημα με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι ότι δεν πήραμε αρκετά χρήματα, έχω πει επανειλημμένως ότι πήραμε υπερβολικά, αλλά τα πιο πολλά πήγαν στη μαύρη τρύπα του μη βιώσιμου χρέους".
Η βασική μου ανησυχία, συνέχισε, είναι ότι το πρόγραμμα κοστίζει υπερβολικά πολλά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μας ενδιαφέρει να ελαχιστοποιήσουμε απώλειες έναντι εταίρων, Ελλάδα να γυρίσει σελίδα με μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Θα ήταν υπέροχο να επιτευχθεί μια συμφωνία που η αποπληρωμή του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να λάβει χρήματα χωρίς εποπτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Όχι δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά κεφάλαια χωρίς εποπτεία. Δεν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, έχουμε απέναντί μας τεράστιες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις, όμως δεν μπορούμε μονίμως να περιμένουμε δόσεις.
"Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε συνέχεια καινούργιες δόσεις, δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό", είπε.
"Τα προγράμματα έχουν αποτύχει παταγωδώς" υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός διαφορετικού συμβολαίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με θεραπευτικές συνέπειες για την Ελλάδα και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της κρίσης για τον μέσο ευρωπαίο πολίτη.
Αναφερόμενος στην τρόικα, επανέλαβε ότι θα ήταν χάσιμο χρόνο να συνομιλήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, για την οποία είπε ότι δεν έχει αυτή την εξουσιοδότηση και τη δικασιοδοσία.
Για την ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα σε δύσκολες στιγμές. Δική μας δουλειά είναι να της δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξει, σημείωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.
"Για το διάστημα αυτό, για αυτή τη χρονική περίοδο την ενδιάμεση, είναι εφικτό να θεσπίσουμε τους όρους σε ότι αφορά τα αναγκαία επίπεδα ρευστότητας" είπε χαρακτηριστικά.
Για ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και στους εταίρους της» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Όπως είπε ο κ. Σαπέν το νέο αυτό συμβόλαιο «θα επιτρέψει να εξετάσουμε ποιες είναι οι αμοιβαίες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων που ισχύουν στην Ευρώπη αλλά θα δοθεί και η δυνατότητα στην Ελλάδα να εκφράσει την επιθυμία της για μεταρρυθμίσεις και τους τρόπους εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων".
"Τώρα άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον να μπορέσει, με όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και ήσυχο τρόπο, να πάρει μία ανάσα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι πάνω από οκτώ ημέρες που η Ελλάδα έχει τη νέα της κυβέρνηση άρα θα μπορέσει να προτείνει μία δέσμη εργαλείων προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες κάποια προβλήματα και να δομήσει το πρόγραμμά της για τις μεταρρυθμίσεις έτσι όπως θα προταθεί στους εταίρους της προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι "νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτόν τον δρόμο η Γαλλία προτίθεται να συνοδεύσει και να συνδράμει την Ελλάδα".
Αναφορικά με το χρέος, επεσήμανε ότι "όταν μία χώρα έχει ένα δημόσιο χρέος της τάξεως του 185% του ΑΕΠ της, δεν είναι κάτι το ανώδυνο".
«Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για το βάρος του χρέους αυτού και στις συνθήκες οι οποίες μένει να διερευνηθούν ψάχνει τρόπους ούτως ώστε αυτό το βάρος να είναι λιγότερο επαχθές. Το έχουμε συζητήσει, πολύ συγκεκριμένα λόγια ειπώθηκαν αλλά το χρέος είναι ένα θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων, διότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει στο τραπέζι τις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι ένας διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει να εγκαθιδρυθεί με το σύνολο των αρμοδίων φορέων και θεσμών ούτως ώστε οι Έλληνες να ξαναβρούν την ελπίδα, το μέλλον τους και η Ευρώπη να ξαναβρεί την Ελλάδα μέσα στην οικογένειά της σε ένα πλαίσιο όπου όλοι θα συνυπάρχουν».
skeftomasteellhnika
skeftomasteellhnika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου