Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σ.Λαβρόφ: "Αλβανοί και Βούλγαροι θέλουν να μοιραστούν τα Σκόπια" - Σχέδιο να πάρουν εδάφη που κατοικούν πληθυσμοί τους;

O Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ χαρακτήρισε άκρως ανεύθυνους τους ισχυρισμούς του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Άνω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, που αφορούσαν ενδεχόμενο μοίρασμα των Σκοπίων μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι λεγόμενοι «σλαβομακεδόνες» ή σκέτο «μακεδόνες» δεν είναι κάποια άγνωστη σλαβική φυλή που δεν έχει εθνική ταυτότητα. Είναι Βούλγαροι και τα λεγόμενα «μακεδονικά» που μιλάνε είναι Βουλγάρικα. Οι ίδιοι το ξέρουν και για αυτό τουλάχιστον 90.000...
Σκοπιανοί έχουν φροντίσει και έχουν αποκτήσει βουλγαρικά διαβατήρια.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 30% του πληθυσμού των Σκοπίων, στα οποία υπάρχουν και μικρότεροι πληθυσμοί Σέρβων, Τσιγγάνων και ελάχιστοι που δηλώνουν Τούρκοι, ενώ κανείς δεν μιλάει και για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια που υπολογίζεται μεταξύ 100.000 και 200.000 ανθρώπων.
Ο Λαβρόφ, λοιπόν, βγήκε και είπε ότι ενδεχομένως Αλβανία και Βουλγαρία «μοιράσουν» το κρατίδιο, πάρει η κάθε χώρα τα εδάφη που κατοικούν πληθυσμοί της και. τελειώσει η ιστορία.
Ο Ντανιέλ Μίτοφ, ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, σε ανακοίνωση του με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει τους Ρώσους αναφέρει ότι είναι πολύ γνωστές όλες οι προκλήσεις, με τις οποίες ήταν αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ στην πορεία εδραίωσης και ενίσχυσης κρατικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και προσθέτει ότι όλο αυτό τον καιρό, η Βουλγαρία ήταν η χώρα που παρείχε τη μεγαλύτερη στήριξη στην ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ και έγινε εγγυητής της εδαφικής της ακεραιότητας. Και αυτό -εξηγούμε- γιατί το «μακεδονικό πρόβλημα» μας το δημιούργησαν οι Βούλγαροι τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα και φυσικά οι Βούλγαροι έχουν κάθε λόγο να προστατεύουν το «συγγενικό» τους αλαζονικό κρατίδιο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι γίνεται τώρα λόγος για ανάγκη βαθύτερης ομοσπονδοποίησης της ΠΓΔΜ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη ομοσπονδία ή ίσως συνομοσπονδία και πρόσθεσε ότι «εκφράζονται ακόμη και ιδέες για τη διάσπασή της, με το ένα μέρος να πηγαίνει στην Αλβανία και το άλλο στη Βουλγαρία».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο Βούλγαρος ομόλογός του αναφέρει ότι οι προσπάθειες αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής τάξης στην περιοχή και της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ είναι απαράδεκτες.
Σχόλια για το θέμα συνεχίστηκαν και χθες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Focus».
O στρατιωτικός ιστορικός και καθηγητής στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βουλγαρίας, Στάντσο Στάντσεφ σημείωσε ότι στη Βουλγαρία, σε επίσημο επίπεδο, ποτέ δεν είχε διατυπωθεί σχέδιο για τη διχοτόμηση της ΠΓΔΜ μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας.
«Δεν πρόκειται για βουλγαρική ιδέα, αλλά ιδέα του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι (πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ) σύμφωνα με τον οποίο με στόχο να σωθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της χώρας, έπρεπε να διαιρεθεί σε αμφισβητούμενη και μη αμφισβητούμενη ζώνη» ανέφερε ο κ. Στάντσεφ.
Την άποψή ότι, αν η Βουλγαρία περιορίσει τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ στο ελάχιστο, όχι μόνο δεν θα χάσει τίποτα, αλλά και θα απομακρύνει έναν ενοχλητικό παράγοντα, διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας Τσαβντάρ Τσερβένκοφ, σύμφωνα με το «Focus».
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι είναι καλύτερα, η Βουλγαρία να κοιτάζει και να σχολιάζει όσο το δυνατόν λιγότερο το τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: