Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μια κυβέρνηση με συμπαντική αστάθεια σε κατάσταση πανικού


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Όταν ο κόσμος τρέχει, στην Ελλάδα ακόμη "συζητούν"
Η Ελλάδα έχει ανθρώπους, που ξέρουν τί τους γίνεται...

και κάτι κοπρόσκυλα που κάνουν τον πονηρό...

Ας πούμε μερικά πράγματα εν τάχει.
Πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. 
Οι σοβαροί πολιτικοί δεν είναι σαν αυτά τα μαραφέτια που περνούν απο τις οθόνες των ΜΜΕ. Κάθε πολιτικός σε θέση λήψης αποφάσεων οφείλει να ρωτάει τα τεχνικά του κλιμάκια και έτσι γίνεται διεθνώς. Αυτό κάνει ο διευθυντής κάθε επιχείρησης και δεν είναι κάτι νέο. Ένα κράτος είναι μια επιχείρηση που πρέπει να επιβιώσει. Μια επιχείρηση που δεν έχει προισταμένους, R&D και παίρνει μόνο δανεικά δεν μπορεί να επιβιώσει. Είναι ντροπή για τη κυβέρνηση να δίνει μια εικόνα χρεοκοπημένων ηθικά, διανοητικά και επιστημονικά στο εξωτερικό.

Δεν θα ανακαλυφθεί ξανά η επιστήμη στην Ελλάδα για δέκα παπατζήδες γηροκομείου και τα αφεντικά τους. Η πολτική είναι και αυτή επιστήμη ξέρετε. Τα Λαγούμια να περιορισθούν στις Φούσκες τους και στο Σωματίδιο του Θεού. Δεν θα το λέμε συνέχεια. Να εισακουγόμαστε. Είμαι ευγενικός αλλά ...
Την Ελλάδα συνεχίζει να τη κυβερνάει το Χτές με τα τσιμπούρια του...
Μια κυβέρνηση είναι το διευθυντήριο μιας επιχείρησης που λειτουργεί με μακροοικονομικά μεγέθη και οφείλει να κάνει παρεμβάσεις στα μικροικονομικά μεγέθη, εκεί που χρειάζεται για να τις βελτιώσει. Το λένε παρεμβάσεις, μόνο που άλλο πακέτο εννοώ εγώ και άλλο αντιλαμβάνονται αυτοί. Με "τίτλους" και "συνθήματα" δεν κερδίζονται πια τα παίγνια. Aυτό ο Λιού στις ΗΠΑ θα έπρεπε να το γνωρίζει.

Καμμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τους ολιγάρχες και καμμία δεν κάνει κάτι για να αυξήσει τη παραγωγή και τις εξαγωγές. Δεν μπορούμε για πάντα να το κρύβουμε αυτό για να διοικούν την Ελλάδα οι λαδέμποροι της κατοχής. Εντάξει;
Aυτό που ζητάει επί μήνες η κυβέρνηση απο τους εταίρους της είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και αυτό που πρέπει να κάνει δεν το κάνει. Καμμία Μέρκελ και κανένας Ομπάμα δεν μπορεί και δεν παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει ρωτήσει για τα οικονομικά μεγέθη και τα ρίσκα μιας απόφασης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ, πώς κάθε πολιτική απόφαση έχει κόστος και στο εξωτερικό όλα μετριώνται με το ζύγι. Αν η Ελλάδα επιθυμεί να ζεί σε ένα κόσμο εικονικής πραγματικότητας θα μείνει μόνη. Και όποιος τη στηρίξει πολιτικά απο το εξωτερικό με τρόπο που να μη έχει σχέση με οικονομικά δεδομένα θα μείνει μελλοντικά μόνος του και αυτό το ξέρουν όλοι.

Τα παγκόσμια παιγνίδια δεν αφορούν πλέον παίχτες σε επίπεδο Τσίπρα, Καμμένου, Σαμαρά, Σημίτη, Τσακαμπουχέσα κοκ. Είναι ξεπερασμένοι απο τη τεχνολογία και τη πραγματικότητα. Η τεχνολογία μπορεί να αλλάζει πολιτικές αποφάσεις, η οικονομική θεωρία όχι. Ο λόγος είναι ότι η οικονομία σε ανεπτυγμένα κράτη βασίζεται στο κανόνα της συνέχειας ενώ η τεχνολογία σε βήματα που ανακοινώνονται σαν μια εφαρμογή της θεωρίας του σοκ. Είναι καιρός όλοι να εθίζεσθε με αυτό. Ο κόσμος ζεί μια μεταβατική κατάσταση. Εσείς στα ΜΜΕ ακούτε το Χτές, που προσπαθεί να επιβιώσεις τραβώντας σας κάτω απο το ποδάρι.

Η Ιαπωνία π.χ. χρειαζόταν σπάνιες γαίες για τα ηλεκτρονικά της. Η Κίνα την είχε στο χέρι. Η Ιαπωνία βρήκε μεταλεία σπανίων γαιών στο βυθό της θάλασσας της ΑΟΖ της, που της παρέχουν αυτάρκεια για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια. Η Κίνα στο θέμα αυτό δεν την κρατάει πλέον απο τα κουδούνια της.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά όχι μόνο στα δημοσιονομικά. Δεν είναι αυτά το κέντρο του σύμπαντος. Το κέντρο για την Ελλάδα είναι η αύξηση της παραγωγής παράλληλα με το νοικούρεμα. Χρηματοδοτήσεις σε έργα χωρίς ανταπόδωση στην αύξηση της παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών που να εξάγονται δεν πρέπει να υπάρχουν.
Όποιος και να βγεί Πρωθυπουργός στην Ελλάδα δεν θα έχει χρόνο να μάθει για να αντιμετωπίζει όσα θα λέω. Συνεπώς, η καλύτερη λύση είναι να κάνουν τα γατάκια στην άκρη. Μας χωρίζει μεγάλη απόσταση με αυτούς που κυβερνούν ή που θα κυβερνήσουν. Θα πρέπει να κάνουν στην άκρη, γιατί μπορεί μεν όλοι να φορολογηθούν αλλά θα υπάρξει ασφάλεια επενδύσεων και ποιότητα ζωής, Θα πρέπει να δουλέψουν και να υπακούουν όμως. Συζητήσεις θα γίνονται μετά την εκτέλεση διαταγής και όχι πρίν,

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στον πάγο, Ψάχνει για δάνεια και δεν αυξάνει τη παραγωγή της. Ο μόνος που επί τόσα χρόνια μιλάει για αύξηση της παραγωγής είμαι εγώ, Δεν είμαι όμως μια περίπτωση σαν εκείνους που πέρασαν απο τη χώρα μιλώντας για πράγματα που δεν γίνονται. Είστε μικροί για να κρίνετε μερικοί αν αυτό που κάνω αξίζει το κόπο ή όχι. Είναι θέμα ηθικής, αξιών και συνέπειας. Είναι θέμα τιμής. Αξίες που τις έχουν ή τις έχετε ξεχάσει.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα για ό,τι συμφωνήσει η κυβέρνηση και τώρα και το Σεπτέμβρη. Δύο δημοψηφίσματα. Στη κυβέρνηση τα "σαίνια" εποχής Ακρόπολης προσπαθούν να περάσουν τα μέτρα με κόλπο και χωρίς μνημόνιο. Δείξετε τους ότι το καταλάβατε.

Εναλλακτική λύση είναι και το Grexit. Βολεύει μια Ελλάδα στη φτώχεια που οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να μη πληρώνουν φόρους και που θα συνεχίσετε το μερδικό τους να το πληρώνετε εσείς. Όλα τα κόμματα είναι εφοπλιστικά. Εγώ έχω μεγάλο καμπαναριό...

Έχετε εστιάσει πολύ στις επενδύσεις απο Κίνα. Λιμάνια και αεροδρόμια δεν πρέπει να δοθούν. Οι επενδύσεις στη Κίνα και ειδικά αυτές απο τη Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων που οι εφοπλιστές θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα κινούνται με Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά κεφάλαια (όχι με κεφάλαια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας). Ένα Grexit μπορεί να κάνει τις παρεμβάσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα "ευκολότερες" μέσω Κίνας. Δεν σας λένε όλη την αλήθεια τα γατάκια.

H Eλλάδα χρειάζεται διαχειριστή με αυξημένες εμπειρίες και γνώσεις σε πολλά θέματα. Εγώ είμαι με το σωστό. Σωστό για μένα σημαίνει καλό για όλους, γιατί  αυτό δημιουργεί κανόνες ασφάλειας. Δεν σημαίνει όμως μέση λύση σε ότι βάζει ο άλλος στο τραπέζι, αφού κάτι τέτοιο θα χάλαγε ισορροπίες που υπάρχουν. Ελπίζω να μάθατε κάτι απο αυτό που λέω.
Το καλύτερο για όλους είναι να κάνουν στην άκρη. 
Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν τηρούν τους κανόνες που συμφωνούν  είτε γιατί δεν τους αντιλαμβάνονται (είναι ζώα) είτε γιατί είναι υπόλογοι στα αφεντικά τους, τα οποία θέλουν με κάθε κόστος για τους φτωχούς Έλληνες να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Αυτό είναι το κορυφαίο και χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδας.

Φούσκες αντί για ανάπτυξη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν. Το παρόν πολιτικό σύστημα με πρόφαση τη κατάσταση που αυτό δημιούργησε στήνει πάλι μια νέα φούσκα. Στο τέλος θα πέσει πολύ ξύλο. Δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος...
zcode-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: