Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ήττα γερμανόφιλων Αγγλων

Αν τελικά αποφασίσει το Λονδίνο να κάνει δημο­ψήφισμα με γνήσιο ερώτημα παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ, αυτό θα πυροδοτήσει θυελλώ­δεις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Νίκη των Συντηρητικών και μάλιστα με αυτοδυναμία στις βρετανικές εκλογές -τουλάχιστον 326 από τις 650 έδρες του κοινοβουλίου! Φληναφή­ματα αποδείχθηκαν τα περί «εκλογικού ντέρμπι με απόλυτη ισοδυναμία» που έλεγαν οι δημοσκόποι προεκλογικά. Το 36,9% των ψήφων των Συντηρητικών τούς έδωσε το 50% των εδρών, βοηθούντος του ληστρικού εκλογικού συστήματος που υπάρχει στη Βρετανία.

Μόλις 30,5% πήραν οι Εργατικοί. Εξήμισι εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες από τους αντιπάλους τους. Αυτές οι 6,5 μονάδες όμως μεταφράστηκαν σε... 100 έδρες λιγότερες! Πήραν 326 οι Συντηρητικοί και 230 οι Εργατικοί! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εσωτερικοί ήταν κατά μέγιστο μέρος οι λόγοι που καθόρισαν την έκβαση των εκλογών στη Βρετανία.

Αν σας ρωτούσαν ποτέ, γίνεται ένα κόμμα με 12,6% των ψήφων να παίρνει έναν όλον κι όλον βουλευτή αλλά ένα κόμμα με το ένα τρίτο των ψήφων (4,8% για την ακρίβεια) να παίρνει... 56 (!!!) βουλευτές, είμαστε βέβαιοι ότι θα απαντούσατε πως κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατον.

Κάνετε λάθος. Ακριβώς αυτό έγινε στις βρετανικές εκλογές της Πέμπτης! Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ πήρε 12,6% των ψήφων και εξέλεξε 1 βουλευτή. Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας πήρε μόνο 4,8% αλλά εξέλεξε 56 βουλευτές, γιατί όλη η δύναμή του είναι συγκεντρωμένη στη Σκοτία όπου πήρε το 50% των ψήφων! Ηρθε πρώτο και στις 56 εκλογικές περιφέρειες της Σκοτίας και δεν επέτρεψε σε κανένα άλλο κόμμα, ούτε στους Συντηρη­τικούς ούτε στους Εργατικούς, να εκλέξουν έστω και 1 βουλευτή! Οι Σκοτσέζοι εθνικιστές είχαν 6 έδρες στις προηγούμενες εκλογές και σε αυτές τις έκαναν... 56! Υπερεννε­α­πλα­σίασαν τις έδρες τους, αυξάνοντάς τες κατά... 830%!

Δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ έχει υποσχεθεί στους Αγγλους ο νικητής Ντέιβιντ Κάμερον. Αν όντως το δημοψήφισμα γίνει το 2017, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Κάμερον, και αν όντως το ερώτημα είναι «μένουμε στην ΕΕ ή φεύγουμε;», η επικράτηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι μαθηματικά βέβαιη από τώρα. Ακριβώς γι' αυτό αμφιβάλλουμε αν θα γίνει το δημοψήφισμα με την καθαρή μορφή που έχει τάξει ο Βρετα­νός πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του. Πολύ αμφιβάλλουμε.

Διαπραγματευτικό χαρτί ισχυρότατο θα έχει στα χέρια του ο Κάμερον για να πιέσει τους Γερμανούς και να απαιτήσει πολλές υποχωρήσεις εκ μέρους τους. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Βερολίνο θα υποκύψει στους αγγλικούς εκβιασμούς. Εχει ως συμπαραστάτη της η Γερμανία την αγγλική βιομηχανική και εμπορική αστική τάξη. Εχει αντιπάλους της όμως τους κολοσσούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αγγλίας.

Κύριος αντίπαλος των Γερμανών είναι φυσικά ο αγγλικός λαός. Αν ποτέ του δοθεί η ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του, θα ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Το γερμανόφρον Κόμμα των Εργατικών, το οποίο απέκλειε το δημοψήφισμα και δεν ήθελε να ακούσει τίποτα γι' αυτό, σαρώθηκε εκλογικά. Το σκηνικό της αναμέτρησης έχει στηθεί.

Δεν είναι Ελλάδα η Αγγλία. Αν τελικά αποφασίσει το Λονδίνο να κάνει δημοψήφισμα με γνήσιο ερώτημα παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ, αυτό θα πυροδοτήσει θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και στην Ιταλία. Είμαστε στις παραμονές μεγάλων πανευρωπαϊκών γεγονότων.

Πηγή "Έθνος"

kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: