Ένα
από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα του καθεστώτος για την επιβολή των
Μνημονίων μετά την χρεοκοπία της χώρας, ήταν πως η Ελλάδα δεν παράγει
τίποτα. Αφού η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, ποιοι είναι όλοι αυτοί που
έχουν μαζευτεί έξω από τη Βουλή; Μήπως είναι Έλληνες του εξωτερικού;
Μήπως είναι εξωγήινοι; Μήπως είναι Αρειανοί;
Είναι πολύ βολικό να είσαι αραχτός στο πάνελ του Χατζηνικολάου και
του Πρετεντέρη, και να λες με περισπούδαστο ύφος «η Ελλάδα δεν παράγει
τίποτα».Είναι πολύ βολικό να είσαι ο σαχλαμάρας αστός που δεν μπορεί να ξεχωρίσει την κατσίκα από το γαϊδούρι και να πίνεις τον καφέ σου στο Θλιβερό πια Κολωνάκι, λέγοντας «μα παιδιά, η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Γκαρσόν, φέρε έναν εσπρέσο ακόμα, να πνίξω τον πόνο μου που η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα».
Και ξαφνικά, αυτοί που παράγουν εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας.
Κοκομπλόκο οι περισπούδαστοι αστοί που συνειδητοποιούν ξαφνικά πως αυτοί είναι που δεν παράγουν απολύτως τίποτα.
«Έλα μωρέ, δεν είναι παραγωγή οι ελιές και τα ροδάκινα».
Αχ, δεν το ήξεραν να σου φτιάξουν τίποτα αεροπλάνα, για να πειστείς πως η Ελλάδα παράγει.
Αν δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας -σε αυτόν ανήκουν οι αγρότες-, δεν μπορεί να υπάρξει δευτερογενής και τριτογενής.
Συνήθως, αυτό το μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών πανεπιστημίων αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν τα πάνε καλά με αυτά τα θέματα. Ξέρουν πια τα capital controls αλλά δεν έμαθαν ακόμα την πρωτογενή παραγωγή.
Παλιότερα, όταν έβλεπα την Αθήνα από το αεροπλάνο, σκεφτόμουν «τι παράγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;».
Αποδείχτηκε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν παράγουν και πολλά πράγματα.
Αυτοί που παράγουν -και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό γιατί το βλέπετε κάθε μέρα στο τραπέζι σας- είναι οι αγρότες.
Και οι αγρότες είναι πια στο Σύνταγμα.
Πάω κι εγώ εκεί. Με τις όποιες αντιρρήσεις μου.
Και κάτσε εσύ να λες πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και πως οι αγρότες είναι βάρβαροι και χρυσαυγίτες.
(Στις 27 Ιουλίου του 2012, ανέβασα μερικες φωτογραφίες με κηπευτικά από τον κήπο μου και έγραφα «Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο σε κάποιους φίλους αναγνώστες -λίγους στον αριθμό- που αμφιβάλλουν πως οι ντομάτες, τα αγγούρια κλπ είναι δικά μου. Δηλαδή, θεωρούν πως ένας άνθρωπος σήμερα δεν μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν καθημερινά -χωρίς μάλιστα να το κάνουν θέμα- οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Κατά τ’ άλλα, θέλουν και επανάσταση.»)
pitsirikos
7 σχόλια:
Για να γελάσουμε και λίγο, να πούμε ότι οι ακούρευτοι, αξύριστοι, μαυροφορεμένοι Κρητικοί δεν είναι αγρότες. Είναι κτηνοτρόφοι που ζουν (σχεδόν απομονωμένοι) στα βουνά, με "δικούς" τους νόμους και κανόνες, ουσιαστικά σε άλλη εποχή (ίσως ακόμα στην Τουρκοκρατία η οποία καθυστέρησε πολύ να λήξει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα).Όλοι οπλοφορούν. Όχι ότι διατηρούνται οι βεντέτες και λύνονται οι διαφορές με τα όπλα, αλλά ότι υπάρχει η κακώς εννοούμενη "μαγκιά"..
Οι αγρότες της κρητικής περιφέρειας που έρχονται και στις πόλεις δεν έχουν καμιά σχέση με τον "κλασσικό βοσκό" του Ψηλορείτη. Πολλοί μάλιστα είναι Γεωπόνοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή και άλλων σπουδών που προτίμησαν το επάγγελμα αυτό.
Τώρα στην περίπτωσή μας, με τους πολιτικούς που μπλέξαμε .. ίσως χρειάζεται και η ..μαγκούρα (όχι του Γκόρτσου)..
Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν, ζουν στα βουνά σε στάνες, μέσα στα χιόνια χωρίς στοιχειώδεις ανέσεις, για να έχει ο κάθε κύριος ή κυρία της τηλεόρασης που κάθεται εκ του ασφαλούς με το επώνυμο κουστουμάκι και κρίνει, τα ωραία τους γαλακτοκομικά προϊόντα.. Όπως και οι αγρότες οι οποίοι δουλεύουν σκληρά.. χωρίς αργίες.. Πρέπει σε αυτή τη χώρα κάποτε να καταλάβουμε τι προσφέρει ο καθένας. Μια ολόκληρη Αθήνα 5 εκατομμυρίων τρέφεται από την επαρχία. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και προσφέρουν (σε νοσοκομεία, σχολεία.. ακόμα και όσοι μαζεύουν σκουπίδια), υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερες χιλιάδες αργόσχολοι και "κηφήνες" (κυρίως παρατρεχάμενοι του εκάστοτε πολιτικού συστήματος).Τουλάχιστον ας μην μιλούν.
Παπαγιαννόπουλος : "Γκόρτσος! το παιδί του λαού!"
Ένας γέρος από το κοινό:" E, όχι και παιδί. Αυτός είναι στην ηλικία μου!"
Παπαγιαννόπουλος: "Παιδί βέβαια! Ε, τι, επειδή εσύ γέρασες απ΄τα 80;!"
δεν δεχονται προσβολη, ειναι φιλοξενοι μεχρι θανατου, τιμουν τον φιλοξενουμενο τους και δεν περιμενουν ανταμοιβη, σφαζουν το κατσικι στο γονατο χωρις δευτερη κουβεντα και στηνεται το τσιμπουσι μεχρι να πεις ενα. Δεν εχουν δευτερη σκεψη και εχουν ολοι οπλα, διοτι ζουν μεσα στις δυσκολιες και προστατευουν μονοι τους τους εαυτους τους απο τον εξουσιαστη. Δεν γκρινιαζουν και οταν χρειαστει απαιτουν. Ζουν με τα χερια τους και οχι με τη γλωσσα. Προσπαθησαν να τους διαβρωσουν πετωντας τους αποφαγια. Οι αγροτες που πανε και στην πολη χορτασαν πασοκ και συριζα και τωρα ειναι ετοιμοι να ζησουν με συμφωνο σμβιωσης. Οι ορεινοι ομως ειναι ετοιμοι να ζησουν με τα κουμπουρια τους και αυτο το μαμοθρευτο τον τσιπρα, καμμενο, κατρουγκαλο και το κακο συναπαντημα θα τους γανωσουν το κερατο. Αυτη ειναι και η διαφορα με τα μερη στα οποια η τουρκοκρατια εχει ληξει και ξεκινησε η βαρυαροκρατια και τα μερη στα οποια η ναζο-τουρκορατια αφησε νωπες μνημες. Οι ανθρωποι πολεμουν νυχτα μερα και η κακως εννοουμενη μαγκια ειναι σαφως ενα χουι τους αλλα δεν ειναι εκφραση καπελωματος αλλα ενας κωδικας με τον οποιο επιβιωνουν και στηνουν το κοινωνικο τους μοντελο. Ενα μοντελο που περισσοτερο βασιζεται στην εσωτερικη ζωη, οσο απλη και αν ειναι αυτη, αλλωστε απλος ο Κυριος, παρα στις φανφαρες και στις μεγαλοστομιες των πολιτισμενων. Η πετρα ειναι αποκουμπι, υλικο κατασκευης, και τοπος βοσκης των ζωντανων.
Ειναι απιστευτη η ξεφτιλα μας που δεν μπορουμε να εννοησουμε αυτο που δεν μιλαει. Εχουμε αλλοτριωθει πληρως και γι αυτο βγηκε στον αφρο το πουστριλικι και ολο αυτο το ξερασμα που καλειται σε τοπο αγιο ελληνικος λαος.
Xαλάρωσε
Σε γενικές γραμμές ισχύουν αυτά που λες.Υπάρχει όμως και η κακώς εννοούμενη "μαγκιά" (επίδειξη αγροτικού αυτοκινήτου και όπλου, "γάζωμα" οδικών πινακίδων κτλ), υπάρχει και η ζωοκλοπή, υπάρχει και η μη πληρωμή γεωργικών εφοδίων κ.α. Μην ξεχνάμε και το μπούλινγκ που έφαγε ο Β. Γιακουμάκης λόγω ακριβώς αυτής της υποτιθέμενης "μαγκιάς". Οι περισσότεροι όμως πιστεύω ότι είναι τίμιοι άνθρωποι. Για το θέμα της φιλοξενίας και της υπερηφάνειας (με την έννοια της αξιοπρέπειας και του μη συμβιβασμού) συμφωνώ σε όσα είπες.
Όπως και στους αγρότες υπάρχουν οι βολεμένοι, υπάρχουν και αυτοί που παλεύουν με αξιοπρέπεια, και τιμιότητα, ανεξάρτητα αν είναι μορφωμένοι ή όχι ή αν έχουν (κοσμικούς) τρόπους. Σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο και μάλιστα περισσότερο τα υποτιθέμενα "κατώτερα" στρώματα γιατί πολλές φορές προσφέρουν περισσότερα.Αλλά και ένα παιδί αγροτών που σπούδασε γεωπόνος και αντί να χωθεί σε καμιά δημόσια υπηρεσία παλεύει με την γη του πατέρα του και προσπαθεί για μεγαλύτερες αποδόσεις είναι και αυτό αξιέπαινο. Όπως και το παιδί ενός βοσκού που έζησε στο βουνό και παλεύει σε τόσο αντίξοες συνθήκες για την επιβίωση αρκεί να είναι τίμιο και σωστό. Τα μαλλιά και τα γένια είναι καθαρά θέμα μη ύπαρξης στοιχειωδών ανέσεων, και όχι γραφικότητας.
Με λίγα λόγια όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ανθρώπου ανεξάρτητα σε ποιο χώρο βρίσκεται.
Τώρα, η οπλοφορία πιστεύω ότι απασχολεί κάποιους γιατί όταν είχε βγει το θέμα με τα χασίσια στα Ζωνιανά, βρήκαν ευκαιρία και έκαναν κατάσχεση πάρα πολλών όπλων .Δεν θέλουν θύλακες αντίστασης που μπορεί να μετατραπούν σε κάτι ανεξέλεγκτο . Αυτό έγινε στην αρχή της κρίσης επειδή φοβόταν κοινωνική έκρηξη, η οποία δεν έγινε.
οπωσδηποτε τα φαινομενα που περιγραφεις υφιστανται, και χειροτερα . Δεν κανουμε την αγιογραφια του ορεσειβιου κρητικου ουτε προκρινουμε την βαρβατιλα ως ειδος πολιτισμου υπερτερο του αστικου πολιτισμου, μπορει και δεν μπορει να ισχυει. Αλλα η εκλεπτυσνη και το σμιλεμα του Κυριου νομιζω οτι βρισκουν πιο πολυ τοπο σε αρχετυπα αυτου του τυπου παρα σε μεταλλαγμενα αστικα ζωντανα που εννοουν την εκλεπτυνση ως εκθηλυνση. Αυτο και λεω τονιζοντας οτι αυτοι εχουν μαθει τη σιωπη ως φυσικο πραγμα και ξερουν να συννενοουνται με τους κωδικες της. Δεν ειναι το επιπεδο της νοερας κοινωνιας των Αγιων αλλα ειναι σε καλυτερη μοιρα απο τα σφλομωμενα ψαρια των πολεων.
Τα περιορισμένα φαινόμενα της ψευτομαγκιάς, παρατηρούνται σχεδόν αποκλειστικά σε νεαρές ηλικίες κτηνοτρόφων και αγροτών, και αυτό σχετίζεται κυρίως με τις επιδοτήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αντίστοιχα παρακμιακά φαινόμενα βλέπουμε σε όλο το φάσμα των νεοελλήνων (π.χ. ο νεόπλουτος Αθηναίος μπουζουκόβιος ψευτόμαγκας).. Και είναι ασύγκριτα πολύ περισσότερα στα υπόλοιπα επαγγέλματα παρά στους αγρότες-κτηνοτρόφους (ας μην το αναλύσουμε, τα ξέρουμε όλοι).. Επομένως δεν "δικαιούμαστε" και να μιλάμε.
Ανέκαθεν η αντίσταση γινόταν από ανθρώπους που δεν είχαν "μεταλλαχτεί" πολύ. Και ακόμα που δεν είχαν να φοβηθούν ότι θα χάσουν τίποτα. Αν αυτή τη στιγμή καταρρεύσουν όλα, όσοι μπορούν να επιβιώσουν δεν φοβούνται. Οι άλλοι που ζουν μέσα στη γυάλα του διαμερίσματος και περιμένουν τα χρήματα του κράτους και τα τυποποιημένα τρόφιμα του σουπερμαρκετ είναι όπως είπες ψάρια (και "τσιμπάνε" στην προπαγάνδα που γίνεται).. Σε τι να αντισταθούν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτή είναι η μία παράμετρος.
Η άλλη είναι η απλότητα λόγω της επαφής με τη φύση και της μη επαφής με την τεχνολογία και όλη την διαστροφή που "βάζει" στην ψυχή μας (με πολύ καμουφλάζ).. "Διαστροφή" είναι ακόμα και ο εθισμός μας με την τεχνολογία, ή για παράδειγμα με τα συσκευασμένα τυποποιημένα τρόφιμα και όχι στην φυσική τους κατάσταση..
Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επαρχίας είναι πλέον ερημωμένο. Στα ορεινά χωριά μένουν ελάχιστοι ηλικιωμένοι. Και πως να μείνουν νέοι άνθρωποι όταν δεν υπάρχει γιατρός για τα παιδιά τους αλλά ούτε καν σχολείο; Αναγκαστικά μένουν σε μικρές ή μεγάλες πόλεις.
Από κει και πέρα το θέμα της προσέγγισης του Θεού είναι ένα απόκρυφο μυστήριο (ανάμεσα στην ψυχή και τον Κύριο).. Τι να πούμε πάνω σε αυτό το θέμα; Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ανεπανάληπτος, ζει σε κάποια ιστορική εποχή σε δεδομένες συνθήκες, φύλου, οικονομικής κοινωνικής μορφωτικής κατάστασης, περιβάλλοντος κτλ.. και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει το μυστήριο του αυτεξούσιου και της προαίρεσης, και η Αποκάλυψη του Κυρίου στην ψυχή, με τρόπους ακατανόητους.. Σύμφωνα όμως με τον Απ. Παύλο «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν».
Μου άρεσε πάντως έτσι όπως το έθεσες γιατί τονίζεις την ανθρώπινη αυθεντικότητα. Η οποία εκτός των άλλων, διατηρεί ακόμα κάποιες (παλιές) ελληνικές αξίες όπως η ευθύτητα, ο λόγος, η ανθρωπιά και το φιλότιμο.
Δημοσίευση σχολίου