Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

H Ρωσική Δούμα ανάβει το πράσινο φως για έλεγχο και περιορισμό των δραστηριοτήτων των σεκτών

H Ρωσική Δούμα ανάβει το πράσινο φως για έλεγχο και περιορισμό των δραστηριοτήτων των σεκτών
Μετάφραση – Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος
Βουλευτές και από τα τέσσερα Ρωσικά κοινοβουλευτικά κόμματα ετοιμάζουν νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα στοχεύει στην προστασία των πολιτών από τις καταστροφικές λατρείες –σέκτες (destructive sects). Σύμφωνα με τους εμπνευστές της κίνησης αυτής, οι πιο επικίνδυνες ομάδες (σέκτες) έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής για το συντονισμό των εργασιών της «κοινοβουλευτικής ομάδας για την προστασία των Χριστιανικών αξιών», βουλευτής (του Κομμουνιστικού Κόμματος) Σεργκέϊ Γκαβρίλοφ, ανέφερε στην ημερήσια Κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, σήμερα υπάρχουν 300 εως 500 επικίνδυνες σέκτες σε όλη τη χώρα, με το συνολικό αριθμό των μελών τους να ανέρχεται στις 800,000.
«Οι πλέον δραστηριοποιημένες σέκτες έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, απ’ όπου και χρηματοδοτούνται. Το συνολικό ποσό των χορηγιών αυτών ανέρχεται στο ένα περίπου δισεκατομμύριο δολάρια. Οι πλείστες θρησκευτικές ομάδες έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρες επιχειρήσεις λαμβάνοντας τις χορηγίες τους είτε σε μετρητά μέσω απεσταλμένων, είτε μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών χρημάτων ή πληρωμών μέσω του διαδικτύου», τόνισε ο βουλευτής.
«Έχουμε εισηγηθεί όπως το Συμβούλιo Ασφαλείας της Ρωσίας, οι κρατικές αρχές και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναπτύξουν από κοινού νέες πρακτικές, προκειμένου να τεθούν  κριτήρια χορήγησης αδειών λειτουργίας θρησκευτικών οργανώσεων».
« Ένα από τα πιο καθοριστικά κριτήρια είναι το κατά πόσον οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούν ψυχολογικές τεχνικές για να επηρεάσουν το μυαλό των ανθρώπων και εάν προσπαθούν να αναγκάσουν τα μέλη τους να δώσουν τις περιουσίες τους στις σέκτες», είπε ο βουλευτής.
«Θέλουμε επίσης ν’ αυξήσουμε τους ελέγχους για τις χορηγίες από το εξωτερικό. Εννοώ ότι θα πρέπει να γίνεται διπλός έλεγχος για κάθε διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάζουν κατά πόσον οι θρησκευτικές ομάδες που υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή, ενέχουν εξτρεμιστικές τάσεις.
Σύμφωνα με το Γκαβρίλοφ, οι επικίνδυνες σέκτες συχνά παρουσιάζονται (disguise themselves  = μεταμφιέζονται) ως ομάδες μελέτης βιβλίων, ως σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης ή ως «κοινότητες» (communities) οι οποίες κηρύττουν παραδοσιακές θρησκείες.
«Μερικές σέκτες απευθύνονται (στοχεύουν) σε μοναχικά άτομα. Άλλες προσελκύουν διανοούμενους. Πίσω από το πρόσχημα διαφόρων σεμιναρίων, ασκούν ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους. Πολλές τέτοιες ομάδες δρουν μυστικά πίσω από ένα ψεύτικο παρουσιαστικό και είναι δύσκολο ακόμα και να εντοπιστούν.
Σήμερα, ακόμα και οι ειδικές υπηρεσίες μαθαίνουν για μερικές φρικτές αποκρυφιστικές σέκτες πολλά χρόνια μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων τους», υπογράμμισε ο Βουλευτής.
Επί του παρόντος, η Ρωσική νομοθεσία επιτρέπει το σχηματισμό θρησκευτικών ομάδων, τόσο εκείνων για τις οποίες δεν απαιτείται επίσημη καταχώρηση και νομική υπόσταση, όσο και εκείνων που πρέπει να εγγράφονται επίσημα.
Οι σέκτες έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εφ’όσον δεν παραβιάζουν τους υφιστάμενους νόμους.
Σκάνδαλα σε σχέση με διάφορες καταστροφικές λατρείες – σέκτες (destructive sects) είναι σπάνια στη Ρωσία, αλλά συμβαίνουν κατά καιρούς.
Το 2011, μια απομονωμένη Μουσουλμανική σέκτα ανακαλύφθηκε στο Ταταρστάν.
Πέραν των 70 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και 27 παιδιών, έζησαν για μια δεκαετία σε μια κατακόμβη με οκτώ υπόγεια επίπεδα, χωρίς πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και στο φως της ημέρας.
Το 2007, μια παρόμοια ιστορία που αποκαλύφθηκε στην επαρχία Penza της Ρωσίας συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα: Περίπου 30 οπαδοί σέκτας είχαν σκάψει ένα καταφύγιο, εφοδιάστηκαν με τρόφιμα και παρέμειναν εκεί αρκετούς μήνες περιμένοντας το τέλος του κόσμου, το οποίο πίστευαν ότι θα γινόταν το Μάϊο του 2008.
Το 2012, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την κυβέρνηση να σκληρύνει τους νόμους που διέπουν τις δραστηριότητες των θρησκευτικών ομάδων, ώστε να επιβάλλονται πάνω στις οποιεσδήποτε ολοκληρωτικές σέκτες που αναφύονται και πληθαίνουν σε όλη τη χώρα. 
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι τέτοιες ομάδες αποτελούν απειλή για την κοινωνία και τα άτομα, προσθέτοντας ότι οι φανατικές σέκτες (fanatical sects) κυνηγούν και αρπάζουν «όχι μόνο τις ψυχές των ανθρώπων αλλά και τις περιουσίες τους».
https://www.rt.com/politics/332974-duma-launches-work-on-bill/ -http://www.ppu.org.cy

ΑΚΤΙΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: