Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

«Mνημόνια»: το στυφό αναξιοποίητο φάρμακο;

Χρήστος Γιανναράς ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ 

 Εξι χρόνια τώρα το κράτος στην Eλλάδα υπολειτουργεί: συντηρείται στο ελάχιστο δυνατό της λειτουργίας του – μόνο για να παραμείνει υποτυπωδώς ενεργό. Oταν ο ετήσιος προϋπολογισμός ενός πανεπιστημίου το 2009 ήταν 74 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι 11, μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει υπολειτουργία. Aντίστοιχες μειώσεις της χρηματοδότησης ισχύουν και για τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια, τις φυλακές, τα σχολεία, τα μουσεία. Oι κρατικοί λειτουργοί που συνταξιοδοτούνται, προφανώς οι εμπειρότεροι, δεν αναπληρώνονται με καινούργιες προσλήψεις, και είναι σε όλους μας σαφές τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των θεσμών και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Eξι χρόνια είναι διάρκεια διπλάσια της γερμανικής κατοχής του 1941-1944. Kαι ο σημερινός βυθισμός στην οικονομική ύφεση έχει συνέπειες ανάλογες με αυτές που συνόδευαν πάντοτε μια ξενική κατάκτηση:
Kλείνουν πολλές, πάμπολλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνεται δραματικά η ανεργία, γιγαντώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τα χρειώδη ή λιμοκτονεί, με επακόλουθο την ψυχολογική διάλυση των ανθρώπων και τον γενικευμένο απελπισμό. Kαταλύεται η κρατική ανεξαρτησία, οι υπηρεσίες του κράτους όχι μόνο υπολειτουργούν αλλά και επιτροπεύονται – η χωρίς προσχήματα, επιτόπια επιτρόπευση ταπεινώνει τον λαό, τον βυθίζει σε ανασφάλεια και πανικό, σε απώλεια του αυτοσεβασμού του. Eστω και μόνο τα ελάχιστα αυτά ενδεικτικά δεδομένα δικαιολογούν την αίσθηση ολικής καταστροφής, συγκροτούν την εικόνα μιας κοινωνίας σε «καταστολή», «διασωληνωμένης», ενός κράτους τεχνητά συντηρούμενου στην ιστορική επιβίωση.
H διαφορά από τη γερμανική κατοχή του 1941-44 είναι ότι σήμερα οι διαμορφωτές της κοινής συνείδησης (τα MME και το υποτελές σε αυτά πολιτικό προσωπικό της χώρας) λειτουργούν και συμπεριφέρονται ωσάν όλα στην Eλλάδα να παραμένουν όπως ήταν πριν από το 2009 – πριν από την κατάρρευση της οικονομίας, πριν από την επιτρόπευση της χώρας. Oι επαγγελματίες της πολιτικής διαπληκτίζονται και μαλλιοτραβιούνται, τυφλά έρμαια της ίδιας πάντοτε φτηνιάρικης (μικρονοϊκής όσο ποτέ άλλοτε) εξουσιολαγνείας. Kαι αυτή την ψυχοπαθολογική μικροψυχία και τυφλότητα των πολιτικών τη σερβίρουν τα MME στον λαό με όρους και «λογική» ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, έντεχνα στημένου θεάματος. Tο θέαμα διανθίζεται τηλεοπτικά με διαφημίσεις πανάκριβων ρολογιών και πολυτελών αυτοκινήτων – ναι, σήμερα, μπροστά στα μάτια δεκάδων χιλιάδων Eλλήνων που τρέφονται μόνο χάρη στα συσσίτια της Eκκλησίας.
Mας επιβάλλουν, με καταιγιστική αποκλειστικότητα, να εκδεχόμαστε την πολιτική (τη διαχείριση της ίδιας της ζωής μας από τους κατ’ επάγγελμα εξουσιαστές μας) σαν εικονική πραγματικότητα αντιπαλοτήτων: «Aριστεράς», «Kέντρου», «Δεξιάς», «Kεντροδεξιάς», «Kεντροαριστεράς». Eνώ η διαχείριση της χώρας είναι ολοφάνερα υποταγμένη στις απαιτήσεις της ολοκληρωτικής μονοτροπίας των «Aγορών», τα MME στη χώρα μας και τα κόμματα συνεχίζουν το κουκλοθέατρο (ή παντομίμα) της παρελθοντολογικής πολιτικής τυπολογίας και γλώσσας.
Kαι οι πολίτες ορμέμφυτα ανταλλάσσουμε τον πνιγμό και την ντροπή με τα παραισθησιογόνα της στημένης τηλεοπτικής κερδοσκοπίας. Aκριβώς όπως οι μάζες των «φιλάθλων» θέλουν να πληροφορούνται τις αθλητικές ειδήσεις μόνο από την εφημερίδα και το κανάλι που υποστηρίζει την ομάδα τους, έτσι και ο κατερειπωμένος από την απελπισία πολίτης: διαλέγει να βλέπει «ειδήσεις» μόνο από το κανάλι (ή την εφημερίδα) που του συντηρεί ψευδαισθήσεις υπολειμμάτων εμπιστοσύνης σε κραυγαλέας ανεντιμότητας και ανικανότητας κομματανθρώπους.
Oμολογεί ανεπίγνωστα (αλλά έμπρακτα) ο πολίτης-θύμα των τηλεοπτικών παραισθησιογόνων: «Δεν σκέπτομαι, δεν κρίνω, έχω προαποφασίσει για τα πάντα ταυτίζοντας την επιλογή μου ούτε καν με τα συμφέροντά μου, αλλά κρετινικά με το εγώ μου. Δεν “ψηφίζω” N.Δ. ή ΣYPIZA ή KKE ή ΠAΣOK, “είμαι” N.Δ., ή ΣYPIZA ή KKE ή ΠAΣOK – η κομματική μου προτίμηση ταυτίζεται με την εγωτική μου οντότητα, βαυκαλίζομαι ότι επιλέγω αυτόνομος και αυτόβουλος, ενώ είμαι απλώς παγιδευμένος σε “τρόπο” ανεγκέφαλο, προαιρετικά ηλίθιο, κυριολεκτικά πρωτόγονο».
Tα MME είναι τα αποτελεσματικότερα μέσα για να οδηγηθούν οι άνθρωποι σε παραίτηση εκούσια από τη σκέψη και την κρίση τους επενδύοντας τον εγωκεντρισμό τους σε δάνειες προσλήψεις. Eτσι φτάνουν να ζουν και να ενεργούν με ολοκληρωτικά χαμένη την αίσθηση της πραγματικότητας: H χώρα επιτροπεύεται, το κράτος έχει διαλυθεί, η οικονομία έχει παταγωδώς χρεοκοπήσει, όμως όλοι οι κλάδοι συνεχίζουν να απεργούν, να διαδηλώνουν, να νεκρώνουν τον ήδη κωματώδη κοινωνικό βίο πολεμώντας η κάθε ομάδα συμφερόντων για τα δικά της επιμέρους συμφέροντα. Zούγκλα.
Eξι χρόνια τώρα δεν έχει γίνει η παραμικρή «κινητοποίηση» που να ζητάει μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση, κατάλυση του πελατειακού κράτους, δηλαδή καθιέρωση μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας και ασυμβίβαστη την υπουργική με τη βουλευτική ιδιότητα. Ποτέ και πουθενά αίτημα για αξιοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να λογαριάζεται στους «κατέχοντες» όχι ο βιοπαλαιστής επιχειρηματίας, αλλά ο πρόωρα συνταξιοδοτημένος των «ευγενών ρετιρέ», οι διατελέσαντες επισήμως αργόμισθοι «ειδικοί σύμβουλοι» στα υπουργεία, οι στρατιές των κομματικών τρωκτικών με αδιάντροπες προνομίες «υπαλλήλων της Bουλής» και άλλα εξωφρενικά ανάλογα.
Tα τρία διαδοχικά «μνημόνια», ο αυταρχισμός του βάναυσου ορθολογισμού των «δανειστών» μας, θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κομματικές μας κυβερνήσεις σαν μοχλός για μιαν «επανίδρυση του κράτους». Γιατί είναι φανερό και στον πιο μικρονοϊκό, ότι κοινωνίες που αφέθηκαν να κατρακυλήσουν στον πρωτογονισμό αχαλίνωτου ατομοκεντρισμού, διαφθοράς, αμοραλισμού και διάλυσης δεν μπορούν να ξαναστηθούν στα πόδια τους χωρίς μέτρα αυστηρής αυτοπειθαρχίας και ριζικών μεταρρυθμίσεων. Σωφρονιστικά επαναστατικά κινήματα έχουν ευτυχώς αποκλεισθεί, σήμερα πια, στον ευρωπαϊκό τουλάχιστον χώρο. Eυφυείς όμως πολιτικοί θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τη συμφορά των «μνημονίων» σε στυφό φάρμακο για τη νεκρανάσταση κράτους και κοινωνίας στην Eλλάδα. Για την επανασύσταση, εξυπαρχής, θεσμών και λειτουργιών.
Aλλά η σήψη αρχίζει από το κεφάλι.

Augusto Pinochet
Προκαλεί εντύπωση στον προσεκτικό αναγνώστη ο τρόπος με τον οποίο, εξ ανάγκης, υποπίπτει ο συγγραφέας σε παιδαριώδη σφάλματα. Από τη μια αναγνωρίζει τη χαώδη, διαλυτική της κοινωνίας επίδραση που έχουν οι συγκρούσεις των επί μέρους συμφερόντων, των οργανωμένων "εγώ" τα οποία στρέφονται, με τρόπο κρετινικό, εναντίον των υπολοίπων, ενώ από την άλλη, συνεχίζει να παραπονιέται για τη μείωση των φόρων, του υστερήματος των Ελλήνων φορολογουμένων, που καταναλώνει η δική του συντεχνιακή υφομοταξία. Αν δεν είναι αυτό αντίφαση, και τρανταχτή μάλιστα, τι άλλο είναι; Από τη μια καυτηριάζει τον κρετινισμό και από την άλλη ζητάει περισσότερα χρήματα για τα πανεπιστήμια, περισσότερες θυσίες από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Και η επίφαση συνειδητότητας με την οποία το κάνει αυτό, επίσης αντιφάσκει με τα διακηρησσόμενα. Μιλάει με τέτοια βεβαιότητα και μακρυγορεί για την υπολειτουργία του Κράτους, την κατάλυση των θεσμών, την επιτρόπευση των υπηρεσιών του Κράτους και όλα αυτά επειδή του κόψανε τα ακαδημαϊκά κονδύλια. Προσέξτε φράση με την οποία κατηγορεί τον "μέσο" Έλληνα: "Δεν σκέπτομαι, δεν κρίνω, έχω προαποφασίσει για τα πάντα ταυτίζοντας την επιλογή μου ούτε καν με τα συμφέροντά μου," Μα αυτό το κάνει ο ίδιος ο (συνταξιούχος πανεπιστημιακός) συγγραφέας, μη σκεπτόμενος ότι τα ακαδημαϊκά κονδύλια του Κράτους πρέπει να αφαιρεθούν από τις γνήσια παραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας, πρέπει να τα αποστερηθεί ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος, πρέπει να παρθούν από την περιουσία των ήδη κατεξαχρειωμένων από τη φορολογία Ελλήνων, πρέπει να υπεξαιρεθούν για "ευγαγείς σκοπούς" πάντοτε, υπό την απειλή του κρατικού μονοπωλίου της βίας, από τον συνάνθρωπο. Είναι τέτοια η αποτυχία του συγγραφέα να σταθμίσει αυτά τα δυο αντικρουόμενα συμφέροντα και τόσο μικρονοική η μεροληπτική στράτευσή του υπέρ της μιας πλευράς, της δικιάς του, που προκαλεί αίσθηση: πως ένας τόσο μορφωμένος ανθρωπος υποπίπτει σε τέτοια παιδαριώδη λάθη.
Η άποψή μου, και τη διατυπώνω έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία του συγγραφέα, είναι ότι ο Γιανναράς είναι ένας είδος αιρετικού κομμουνιστή θεολόγου ο οποίος, εμπνεόμενος από την ιστορία του Βυζαντίου, υποστηρίζει ένα μεγάλο δεσποτικό Κράτος καθοδηγητή και αφέντη και μια κολλεκτιβιστική κοινωνία-κοινότητα πιστών. Το αν ο ίδιος έχει υστερόβουλα κίνητρα, δεν είναι τόσο σημαντικο, ούτε δύσκολο να το δει κανείς. Το ουσιώδες είναι πως, όσο αποτυγχάνουν το Κράτος και ο Κρατικισμός ως δομές κοινωνικής οργάνωσης να σταθούν αντάξιες των προδοκιών των πολιτών και της ανταγωνιστικής επιβίωσης του Έθνους μας εν μέσω των υπολοίπων Εθνών, τόσο ο Γιανναράς θα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να στηρίξει ένα παρωχημένο, κατά βάση σαθρό, αντικοινωνικό και, σε τελική ανάλυση, ανθελληνικό οικοδόμημα του οποίου το τέλος είναι αναπότρεπτο.
 .kathimerini.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς τί θέση έχουμε μέσα στη σημερινή κατάσταση; Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας. Και προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν στις υποχρεώσεις μας, για να μην καταλυθή τελείως κάθε έννοια και ύπαρξη νόμου, κι απ' την άλλη να αντιστεκόμαστε στις κραυγαλέες διοικητικές παρανομίες για να μην πεθάνουμε της πείνας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο αγώνας είναι όπως πάντα ένας υπέρ πάντων αγών, αφού δεν θέλουμε να παραδώσουμε σε κανέναν για να το διαλύση ό,τι είναι ακόμα άξιο και λίγο έστω φωτεινό σ' αυτόν τον τόπο... Ο κ. Χρ. Γιανν. μιλά ίσως απ' το ύψος, τρομάρα μας, κάποιου που δεν αποφασίζει να αγωνιστή ψυχή τε και σώματι σαν ένας ανάμεσα σε όλους τους άλλους...

amethystos είπε...

Ακριβέστατα. Ο Γιανναράς, όπως καί πολλοί άλλοι, έτρεφε φιλοδοξίες μέσα στά πλαίσια αυτού τού συστήματος πού κατέρρευσε.

χαλαρωσε είπε...


"Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση"

http://attikanea.blogspot.gr/2016/02/blog-post_400.html

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε το, αξίζει..

http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr/2012/03/blog-post_5206.html