Το μάθημα από τις σκανδιναβικές χώρες δεν είναι ότι τα συστήματα μεγάλης κοινωνικής πρόνοιας μπορούν να εισαχθούν χωρίς να βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη ή χωρίς να δημιουργούν μια κουλτούρα εξάρτησης από την κοινωνική πρόνοια. Το μάθημα είναι ότι θα κάνουν ακριβώς αυτά.
Ο Bernie Sanders, ο λαϊκιστής αριστερός που για μήνες ανταγωνίστηκε με την Χίλαρι Κλίντον στην υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, έχει διαδώσει ένα απλό μεταρρυθμιστικό όραμα: Την εισαγωγή ενός κράτους πρόνοιας σκανδιναβικού στιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες [1]. Σε ένα ντιμπέιτ με την Κλίντον, ο Sanders εξήγησε [2] ότι ο στόχος του είναι να διαδώσει την ιδέα του σκανδιναβικού δημοκρατικού σοσιαλισμού [3]: «Νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε χώρες όπως η Δανία, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, και να μάθουμε τι έχουν καταφέρει για τους εργαζόμενους πολίτες τους».
Ο Sanders και οι υποστηρικτές του δεν είναι οι μόνοι που υμνούν το σκανδιναβικό μοντέλο. Το 2013, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε το ίδιο κάνοντας την πρώτη διμερή επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στην Σουηδία, επαινώντας τους οικοδεσπότες του για το οικονομικό μοντέλο της χώρας τους. Κλιμάκωσε τους επαίνους στην αμερικανο-σκανδιναβική σύνοδο κορυφής τον Μάιο του 2016, όπου εξήγησε:
Σε ένα κόσμο αυξανόμενων οικονομικών ανισοτήτων, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν από τις λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες στον κόσμο –κάτι που μπορεί να εξηγήσει έναν από τους λόγους που είναι μερικοί από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πολύ ήλιο. … Υπήρξαν φορές που έχω πει, γιατί δεν μπορούμε απλά να καταστήσουμε όλες αυτές τις μικρές χώρες υπεύθυνες για μια στιγμή; Και θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
για τη συνέχεια FA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου