Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου - «Μακριὰ ἀπ’ τὴν παρουσία σου ποῦ νὰ φύγω:»

 Θανάσης Ν. Παπαθανασίου

«Μακριὰ ἀπ’ τὴν παρουσία σου ποῦ νὰ φύγω:» "Ψαλμ. 139:7"


Μιὰ Ὀρθόδοξη κατάφαση τῆς δράσης τοῦ Θεοῦ ἔξω ἀπὸ τὰ κανονικὰ ὅρια τῆς Ἐκκλησίας



Πηγή : Περιοδικό Σύναξη 120 (2011)

ΣΧΟΛΙΟΑς δούμε όμως και μία θεολογική ερμηνεία της κινήσεως της Αγίας Τριάδος, την οποία ερμηνεύει Ιεραρχικά ο μεγα­λύτερος Θεολόγος, Άγιος Μάξιμος ομολογητής, ambigua, 23: «Πώς εξηγείται το γραφέν υπό Γρηγορίου; Διά τούτο μονάς απ’ αρχής εις δυάδα κινηθείσα μέχρι Τριάδος έστη!; Κινείται (απαντά ο Άγιος Μάξιμος) μέσα στον Νου που είναι άξιος να την κατανοήσει, ο οποίος μέσω της Μονάδος και μέσα στην Μονάδα ολοκληρώνει κάθε έρευνα του σ’ αυτή ή για να το πούμε διαφορετικά, ολόκληρη η Μονάς αχώριστη διδάσκει και φανερώνει στον Νου, στην πρώτη του επαφή μαζί Της, την αλήθεια γύρω από την Μονάδα, έτσι ώστε να μην εισαχθεί χωρισμός στην πρώτη Αιτία. Μετά όμως προχωρά στην φανέρωση της θείας και απόρρη­της Θεογονίας αυτής της πρώτης Αιτίας, αποκαλύπτοντας του Μυστικά και κρυφά ότι δεν πρέπει να σκεφτεί ποτέ πως αυτό το Υπερού­σιο Αγαθό μπορεί να είναι άγονο, στείρο Λόγου και Σοφίας ή Αγιαστικής Δυνάμεως, ομοουσίους και υπαρκτές σαν υποστάσεις, για να μην διατρέξει τον κίνδυνο, αυτός ο Νους, να εννοήσει πως ο Θεός είναι Σύνθεση αυ­τών, ωσάν να επρόκειτο για τυχαία κατηγορήματα, αντί να πιστεύει δια της πίστεως ότι Αυτοί συνυπάρχουν, συναιω­νίως. Λέγεται λοιπόν πως ο Θεός κινείται, καθώς είναι Αιτία της έρευνας του τρόπου με τον οποίον συνυπάρχει. Διότι είναι αδύνατον χωρίς θεϊκό φωτισμό να κατανοήσουμε κάτι από τον Θεό. Διότι ο Θεός που δεν έχει την ίδια φύση με τους ανθρώπους, έχει ασφαλώς και διάφορον τρόπον γεννή­σεως.»

Αμέθυστος


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα παραδείγματα του Νικολόαου Καβάσιλα αυτοί που βαπτίζονται από τον Χριστό (νομίζω ότι όλοι από τον Χριστό βαπτιζόμαστε) γνωρίζουν τι ένδυμα λαμβάνουν. Είναι δυνατόν ποτέ να βαπτισθεί κανείς μυστικά από τον Χριστό δίχως να το γνωρίζει; Να αγνοεί τον Θεό που τον βάπτισε και να μην τον ομολογεί μετά την βάπτιση;

amethystos είπε...

Πολλοί δέν λαμβάνουν τόν Κύριο, διότι ακατήχητοι, ακόμη καί οι γονείς καί πολλοί τόν χάνουν. Βεβαίως ο Κύριος μάς ξανακαλεί καί τότε όστις θέλει τόν ακολουθεί.

Ανώνυμος είπε...

Ενας που έχει μεγαλώσει σε αλλόθρησκο περιβάλλον ή σε άθεο μπορεί να εχει βαπτισθεί μυστικά χωρίς να το ξέρει, επειδή το Πνεύμα όπου θέλει πνέει;Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε δεν θα ομολογούσε τον Χριστό με το βάπτισμα; Το ίδιο το Πνεύμα μετά δεν θα του εξηγούσε;

amethystos είπε...

Αν είναι δυνατόν. Αυτή είναι η αίρεση τής εποχής τού Αγίου Πνεύματος. Ο Παπαθανασίου μιλά καί καθησυχάζει τόν εαυτό του. Διότι όπως φαίνεται καί από τό κειμενάκι του είναι ένας καθαρόαιμος άθεος-ένθεος δυτικού τύπου.Δέν έχει τίποτε ορθόδοξο στό κεφάλι του. Ο ίδιος λοιπόν μεγάλωσε σέ αλλόθρησκο ορθόδοξο περιβάλλον. Καί ηδονίζεται μέ τήν ιδέα ότι τό Αγιο Πνεύμα τό οποίο όπου θέλει πνεί θέλησε νά πνεύσει μέσα του γιατί είναι λεβέντης καί όμορφος.