Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πέρασε «αναίμακτα» το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα


stathakis-tsakalotos_0

Μετά από μια ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση, κατά την οποία υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε «υπέρ» του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

Μερικές πιο χαλαρές στιγμές είχε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας | EUROKINISSI

Δεν συναινούμε στην υποκρισία και το ψέμα

«Καταψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί δεν επιθυμούμε να συναινέσουμε στο ψέμα και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και να μη γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Μετωπική για «ρουσφέτια» και «εξοικονόμηση»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε τον νομοσχέδιο «πρόχειρο», επισημαίνοντας πως κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει με αλχημείες αυξήσεις στα δικά της παιδικά στο Δημόσιο, πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους της, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο. «Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας» είπε και αμφισβητώντας τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει, ανέφερε πως το Γενικό Λογιστήριο μιλάει για ένα δισ. κόστος σε τέσσερα χρόνια, «ένα δις επιπλέον στο Δημόσιο».

«Υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο, αλλά όχι για τους ανέργους» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης | EUROKINISSI

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθύνθηκε μάλιστα στους παριστάμενους υπουργούς ζητώντας τους αυτό να το πουν στους άνεργους «ότι υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά γι αυτούς, δεν υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης των φόρων στους ιδιώτες».

Απευθυνόμενος δε, προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «Εθνάρχη της Αριστεράς», (σύμφωνα με έναν από τους δεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης, όπως είπε) είπε πως η μεγάλη του έγνοια «για τα δικά σας παιδιά είναι τόσο παλιά όσο και τα προβλήματα της χώρας, όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος».

Αντιτείνοντας το σύνθημα του κινήματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο Δημόσιο αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και δεν μειώσουμε τους φόρους».

Σχετικώς με το θέμα των κόκκινων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά διπλασιάστηκαν από τότε που έλεγε στον κόσμο να μην τα πληρώνει γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει σεισάχθεια και σήμερα τα δίνει χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συζήτηση, σε ξένες, μικρές και μεγάλες εταιρείες.

«Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια «κακή – τράπεζα» η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει και αυτοί συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά εσείς πλέον κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχετε κατεβάσει τα μολύβια και απλώς μεταφράζετε αυτά που σας ζητούν» προσέθεσε.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη πολλά περισσότερα από μερεμέτια, συναλλαγές και παλαιοκομματικές διευθετήσεις, από συμψηφισμούς μικροζημιών και μικροκερδών, έχει ανάγκη από σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις κάτι που – όπως σημείωσε – ούτε έχει ούτε μπορεί αυτή η κυβέρνηση.

Στην αναφορά του κ. Θεοδωράκη, περί του κόστους από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, απάντησε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, λέγοντας πως δεν είναι βάσιμη, αφού, αντιθέτως, το Δημόσιο από το ενιαίο μισθολόγιο στην τετραετία, θα έχει όφελος της τάξεως των 682 εκ. ευρώ.

«Η αντικατάσταση του παλιού από το νέο μισθολόγιο, δεν προκαλεί δαπάνες, αλλά εξοικονόμηση από τη μη εφαρμογή του προηγούμενου μισθολογίου», είπε χαρακτηριστικά.

Οργισμένη απάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη στον επικεφαλής του Ποταμιού | EUROKINISSI

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε πως στην έκθεση του ΓΛΚ και στην Ειδική Έκθεση με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου υπάρχουν τα νούμερα που επικαλέστηκε το Ποτάμι «αλλά όχι αυτά του κ. Χουλιαράκη που είναι μόνο στη φαντασία σας».

«Λυπάμαι πολύ γιατί ο κ. Χατζηδάκης έχασε την ψυχραιμία του», ανταπάντησε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η έκθεση του ΓΛΚ έχει «νούμερα από αυτά που συμφωνούμε», ενώ τα υπόλοιπα που ανακοίνωσε ο ίδιος, αφορούν «την κατάργηση του προηγούμενου μισθολογίου, που συνεπάγεται δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο».

«Κόκκινα χαλιά οι κόκκινες γραμμές»

Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2013 σύμφωνα με τα οποία «εκείνοι που θα υφαρπάξουν τη χώρα μέσω των τραπεζών θα αναγκάσουν τους Έλληνες να εργάζονται ως είλωτες με 300 ευρώ το μήνα, θα προκληθούν μαζικές απολύσεις και μαζί με τις Τράπεζες θα εξαγοραστεί πακέτο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», επικαλέστηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με στόχο να καταδείξει αντίφαση με τα σημερινά μέτρα. «Δυστυχώς δικαιώνεστε, μόνο που τα κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην σημερινή κυβέρνηση ότι αν είχε διαφορετική στάση τότε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα ζούσαν αυτά που ζουν τώρα, «φόβο, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, απογοήτευση, άγχος για το μέλλον των παιδιών τους».

Σκληρή κριτική της Φώφης Γεννηματά σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό | EUROKINISSI

Όπως είπε, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και δια του κ. Σταθάκη ζητούσε να απαγορευθεί οποιαδήποτε πώληση «κόκκινων» δανείων από την πλευρά των τραπεζών και αγορά τους από τα distress funds, που ονόμαζε «κοράκια». «Βέβαια ως φαίνεται τα «κοράκια» έγιναν «αρνάκια» και οι δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έμειναν για μια ακόμη φορά στα λόγια, έπεα πτερόεντα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Αφού ανέφερε πως, το σημερινό νομοσχέδιο, είναι η δεύτερη πράξη στο δράμα του αφελληνισμού της ελληνικής Οικονομίας, με την πρώτη να έχει «παιχθεί» πριν από λίγες ημέρες – όταν τα funds με 5 δισ. ευρώ αγόρασαν περιουσία Τραπεζών 350 δισ. – εκτίμησε ότι το Φεβρουάριο θα έρθει και η τρίτη πράξη, όταν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στα funds να αγοράσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

«Τι θα πείτε τότε πάλι ότι προχωρήσατε και σ’ αυτή τη ρύθμιση με πόνο;» ρώτησε προς τους υπουργούς. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι όλα αυτά μπορούσαν να μην έχουν συμβεί, «η παράδοση στα κερδοσκοπικά funds δεν ήταν μια νομοτέλεια που η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υιοθετούσε», προσθέτοντας πως οι «κόκκινες γραμμές του κ. Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες».

«Αγαπώ τον πρωθυπουργό, αλλά πρέπει να παραιτηθεί»

«Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο καίριες αποφάσεις γιατί στην πραγματικότητα έχει λάβει ποσοστό 20% του ελληνικού λαού.

«Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά», κάλεσε από την Ολομέλεια ο Βασίλης Λεβέντης.

«Να μην έχει ο Τσίπρας την τύχη Σαμαρά και Παπανδρέου» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων | ICONPRESS

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν περιπαικτικά την «έκκλησή» του, πως το λέει αυτό γιατί αγαπάει τον κ. Τσίπρα, ενώ Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, να μην γελάει γιατί «θα κλαίνε όταν θα συμβεί αυτό».

Επισήμανε δε, πως δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο καίριες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και του λαού (όπως η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων), όταν με αποχή στις εθνικές εκλογές της τάξεως του 40% στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 20% του ελληνικού λαού.

Ο κ. Λεβέντης επέμεινε πως πρέπει να αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τα αεροδρόμια και τα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

«Κόντρα» Χατζηδάκη – Σταθάκη

Νέα κόντρα «πρωτότυπη» με αναφορές στη λογοτεχνία και το σινεμά ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και την Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει η πόρτα στα «κοράκια της αγοράς».

«Με την πολιτική την οποία ακολουθείτε, δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, γιατί στρεβλώνετε τις θέσεις αντιπάλων και πάτε χωρίς πυξίδα, ενώ δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα πολιτικού χαμαιλεοντισμού» και δήλωσε: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι “πετάει ο γάιδαρος”».

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Δένδια.

«Ο υπουργός το παρέκαμψε και είπε οι τράπεζες δεν το ήθελαν. Πόσες φορές τις κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός; Εγώ τις έβλεπα μια φορά το μήνα. Οι νόμοι χρειάζονται και πίεση» είπε και προσέθεσε «είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. «Μας είπε, ότι έφερε δυο συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, εκ των οποίων τη μία είχε υπογράψει ο κ. Χρυσοχοΐδης και την άλλη την είχε διαπραγματευτεί, τις έφερε σχεδόν αυτούσιες και ταυτοχρόνως μας κατηγορούσε για … σουρεαλισμό».

Αναρωτήθηκε «είναι Καύκα ή Μόντι Πάιθονς;», για να προσθέσει ότι «αυτή την κατεύθυνση Μόντι Πάιθονς ακολούθησε και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, λέγοντας ότι υπέγραψε με πόνο ψυχής».

 
Με… Κάφκα και Μόντι Πάιθονς η αντιπαράθεση Χατζηδάκη – Σταθάκη | EUROKINISSI

Νόμο-προστασία σε δανειολήπτες με μικρότερα δάνεια

«Είχα την εντύπωση ότι είστε λάτρης της ελεύθερης αγοράς», απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης και τόνισε ότι στα κόκκινα δάνεια και η αγορά θα επιχειρούσε να δώσει λύση.

«Γι’ αυτό φτιάχνουμε ένα σκληρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αποτρέψουμε την ελεύθερη αγορά να δώσει τις δικές της λύσεις», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Σας άκουσα όμως σήμερα να μην θέλετε καμία αγορά, έχετε συνειδησιακό πρόβλημα;»

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «νομοθεσία πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία θα προστατεύει κατηγορίες δανειοληπτών με μικρότερα δάνεια».

Υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου αφορά μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και εξαιρεί εκείνα τα οποία αφορούν επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν κάτω από 250 υπαλλήλους.

Απευθυνόμενος στον εισηγητή της Ν.Δ. είπε: «Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για μεταστροφή» σημειώνοντας ότι «υπάρχει συμφωνία προ των εκλογών, σαφής και συγκεκριμένη την οποία εφαρμόζουμε, και την βελτιώνουμε». «Προς τι η κριτική;» αναρωτήθηκε.

Κόντρα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκδηλώθηκε κόντρα με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος του ν/σ, αφού οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος.

«Καλά νέα» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει χωρίς λόγο το διαχειριστικό κόστος του ΕΣΠΑ και έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία δυο επιτελικών ομάδων στο υπουργείο Εργασίας, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν προβλήματα της σχέσεις της κ. Αντωνοπούλου με την κ. Φωτίου.

Στην αντιπαράθεση που είχαν οι Σταθάκης και Χατζηδάκης αναφέρθηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, ισχυριζόμενος ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης δεν του θυμίζει Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς αλλά την ταινία «Ξύπνα Βασίλη».

Για κουτσαβάκηδες της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που «κοιμούνται και ξυπνάνε με μίσος για το ΚΚΕ και βλέπουν Στάλιν ως εφιάλτες». «Με το φόβο μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχουν» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το χαρακτήρισε ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».

 
Ο υπουργός Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση για τα προαπαιτούμενα | EUROKINISSI

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά.

Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν.

Καταγγελίες Πολάκη για τις ελλείψεις

Στους διοικητές των Νοσοκομείων καταλόγισε την ευθύνη για τις ελλείψεις σε φάρμακα κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή, ο Παύλος Πολάκης.

Απαντώντας στον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, που είχε υποστηρίξει ότι το Λαϊκό Νοσοκομείο δεν έχει φάρμακα για τους οροθετικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι «στο Λαϊκό έγινε ότι και στα άλλα νοσοκομεία και είναι ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση κάποιων διοικητών».

Ανέφερε ότι το Λαϊκό Νοσοκομείο επιδοτήθηκε συνολικά με 24 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο, και θα μπορούσε να ξεπληρώσει ισότιμα σχεδόν όλους τους προμηθευτές, αποπλήρωσε όμως όπως και άλλα νοσοκομεία, μόνο τις υπηρεσίες «outsourcing», δηλαδή τις συμβάσεις που υπογράφουν οι ίδιοι «και ο νοών νοείτω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπερασπίστηκε το clawback στα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Σημείωσε ότι η επέκταση του claw back στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και χαρακτήρισε ρεαλιστικό το ποσόν 570 εκατ. ευρώ καθώς όπως είπε, για το 2015 δόθηκαν στα νοσοκομεία 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για παράλογες φαρμακευτικές δαπάνες στα νοσοκομεία και έφερε ως παράδειγμα ότι «τα νοσοκομεία της Γαλλίας πληρώνουν το επίθεμα με 1,5 ευρώ στα ελληνικά κοστίζει 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει για το ίδιο επίθεμα 35 ευρώ».

«Αυτή την κληρονομιά μας αφήσατε. Αλλά θα το διορθώσουμε», ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: