Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Οικονομολόγοι: Ήταν κάτι πολύ ηλίθιο η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Την άνοιξη του 2014, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities στις ΗΠΑ, ο Στίβεν Ριτσιούτο προέβλεπε ότι Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στην μετά-κρίση εποχή στα μέσα του 2016. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι της Wall Street εκείνη την περίοδο πίστευαν ότι αυτό θα συνέβαινε στα τέλη του 2015 και τελικά η συμβατική σοφία επαληθεύτηκε.
Ο Ριτσιούτο έλεγε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων θα
μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία η οποία μαστίζεται από ασταθή ανάπτυξη και αυτό θα ρίξει κι άλλο τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο της Fed.
Στις 16 Δεκεμβρίου, η ιστορική αύξηση ήταν γεγονός αν και ο Ριτσιούτο δήλωσε μια μέρα πριν στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εκπλήξει τους επενδυτές αποφεύγοντας έτσι να πλήξει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
"Νόμιζα ότι δεν θα το κάνουν καθώς θα επικρατούσαν πιο ψύχραιμες σκέψεις στη Fed», είπε σε συνέντευξή του εκείνη την εβδομάδα.
Όταν η αύξηση έγινε, ο οικονομολόγος είπε: «Hταν κάτι πολύ, πολύ ηλίθιο». Τα λόγια είναι ωμά όμως τα συμμερίζονται ο πρώην Αμερικανός υπουργός Λάρι Σάμερς, οι νομπελίστες οικονομικών Πωλ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτζ καθώς και ο φημισμένος διαχειριστής ομολόγων Τζέφρy Γκάντλατς.
Ο Ριτσιούτο τώρα πιστεύει ότι η Fed δεν θα συνεχίσει για πολύ την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Θεωρεί πως  έχει μπροστά της μόνο μια ακόμη αύξηση επιτοκίων στο άμεσο μέλλον και στη συνέχεια θα αντιστρέψει την πορεία. "Θα πάει για άλλες 25 μονάδες βάσης και θα κολλήσει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα," λέει ο 58άχρονος διαχειριστής.
Άλλοι οικονομολόγοι της Wall Street εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2016 ενώ η ίδια η Fed «βλέπει» τέσσερις αυξήσεις, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της.
Ο Ριτσιούτο, ωστόσο, προέβλεψε ότι η Fed θα κάνει πίσω και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, όπως συνέβη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2011 προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Εκείνη τη χρονιά, αντί να μειώσει τα επιτόκια για να βοηθήσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ, η ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Τρισέ, είχε αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές κάτι που αποδείχθηκε στη λάθος διότι έδωσε παράταση της κρίσης. Τώρα με Ντράγκι στο τιμόνι, τα βασικά επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ είναι σε αρνητικό έδαφος και η τράπεζα έχει υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.
Παρά την οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και της μικρής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια εκ νέου το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, σύμφωνα με Ριτσιούτο. Μετά όμως θα καταλάβει το λάθος της όπως έγινε και με την ΕΚΤ.
Πηγή: Reuters
Από:  enikonomia.gr
hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: