Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Το μετεκλογικό σενάριο που τρομάζει ΔΝΤ και Μέρκελ.



Το ενδεχόμενο η Ισπανία να κυβερνηθεί από κυβέρνηση Σοσιαλιστών και  Podemos,  τρομάζει εξίσου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , τους επενδυτές και την Ανγκελα Μέρκελ , εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Οποιοδήποτε σοκ, θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος
(1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ)  στο μη βιώσιμο ποσοστό του 130% επί του ΑΕΠ, προειδοποιεί το ΔΝΤ.  Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ χαρακτηρίζει ψευδαίσθηση την ανάκαμψη και αποκαλεί τρωτά σημεία την έλλειψη επενδύσεων και την ανεργία της τάξης του 22% προειδοποιώντας και πάλι να μην εκτροχιαστούν οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην εργατική νομοθεσία.
«Από υποδειγματικό της λιτότητας κράτος του ευρωπαϊκού νότου, η Ισπανία επιφυλάσσει καταστροφή για την Ανγκελα Μέρκελ η οποία έχασε ήδη την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία και τώρα αντιμετωπίζει την εξέγερση του «λατινικού» στρατοπέδου με τη συνδρομή και των Γάλλων Σοσιαλιστών», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Η στροφή στην αριστερά στην Ισπανία θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα στερήσει από τη Μέρκελ τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, τονίζεται.
Το ίδιο δημοσίευμα, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ο απερχόμενος κεντροδεξιός  πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ενώ η πρόσκληση των Σοσιαλιστών για συνεργασία με το τρίτο κόμμα των Podemos υπερισχύει στα μετεκλογικά σενάρια.
Για το λόγο αυτό, και οι ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά η Μαδρίτη αντέδρασαν αρνητικά στις απειλές του  ηγέτη  των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας  που προειδοποίησε τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη ότι η Ισπανία έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της, μετά τη συντριβή του παραδοσιακού δικομματικού συστήματος στις κάλπες.
Για ηγεμονική στάση υπέρ της λιτότητας κατηγόρησε την Ανγκελα Μέρκελ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας από την εφημερίδα Finacial Times το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση «επικίνδυνων κινημάτων» ανά την Ευρώπη, ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέστησε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση με πολιτική ανάπτυξης και όχι λιτότητας.
Πηγή:  ert.gr

hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: