Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Puer aeternus-Τρίτο μέρος (60)

Συνεχίζεται από: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Puer aeternus-Τρίτο μέρος
«Το βασίλειο άνευ χώρου» (Bruno Goetz)
8 Σύγκρουση και παράνοια δ

Η Σοφί για παράδειγμα παραπονιέται πως εδώ και ένα χρόνο κεντάει τις παντόφλες. Έβαλε δηλαδή πολύ λίμπιντο, δούλεψε με πολύ αγάπη. Το να την απωθήσει ο Μελχιόρ έτσι απλά, σημαίνει πως δεν μπορεί κάνει σχέση. Αν κοίταζε τις παντόφλες καλύτερα, θα ήταν αναγκασμένος να πει στον εαυτό του, πως πρέπει με κάποιο τρόπο να απαντήσει σε αυτό αίσθημα, χωρίς ταυτόχρονα να βρεθεί κάτω από τις παντόφλες. Στο σημείο αυτό θα προέκυπτε μια σύγκρουση, καθώς οι γυναίκες έχουν την τάση να προσθέτουν στην αληθινή αγάπη που προσφέρουν, και μια μικρή παγίδα εξουσίας. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για τους άνδρες: οι γυναίκες έχουν συνήθως ένα μείγμα αληθινού έρωτα και αφοσίωσης, αλλά παίζουν με το αριστερό χέρι ένα μικρό παιχνίδι εξουσίας, για να έχουν τον άνδρα στο χέρι.  Το λάθος του είναι να τα απορρίψει όλα. Και ο Puer aeternus το κάνει συχνά. Επειδή στην αγάπη τής γυναίκας υπάρχει και ένα μικρό  παιχνίδι εξουσίας, το παίρνει αυτό ως δικαιολογία για να απορρίψει ολόκληρη την σχέση: όλες οι γυναίκες είναι διεφθαρμένες-η αγάπη τους έχει σκοπό να βάλει τον άνδρα κάτω από τις παντόφλες.
Τέτοιοι φθηνοί, γενικοί ισχυρισμοί προστατεύουν τον άνδρα από την δυσκολία, να κάνει σε κάποια στιγμή την ερώτηση: «Είναι κόλπο ή είναι έρωτας;» Τέτοιοι ισχυρισμοί δείχνουν πως ο άνδρας δεν είναι ώριμος για το πρόβλημα αυτό που παρουσιάζει η γυναίκα. Αν δεν έχει συνειδητοποιήσει την άνιμα του και τον έρωτα του, θα πέφτει πάντα σε τέτοια κόλπα. Αν θέλει για παράδειγμα να βγει, και η γυναίκα νομίζει ότι θέλει να συναντήσει μια συγκεκριμένη γυναίκα, θα του πει πως έχει πονοκέφαλο και πως είναι καλύτερα να μείνουν στο σπίτι. Αν έχει μια διαφοροποιημένη συναισθηματική λειτουργία, θα καταλάβει πως πρόκειται για κόλπο, και θα της πει ότι θα πάει μόνος και αυτή είναι καλύτερα να μείνει στο σπίτι, αφού έχει πονοκέφαλο. Το επόμενο βράδυ όμως έχει πράγματι πονοκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένδειξη πως δεν έχει σχέση μαζί της, αν της έλεγε: «τι στον κόκορα, πάω έξω!» Μόνο με μια διαφοροποιημένη λειτουργία του έρωτα μπορεί να διαπιστώσει αν η γυναίκα παίζει μαζί του ή αν είναι πραγματικά έτσι όπως τα λέει. Αυτό είναι δύσκολο για τον άνδρα, γιατί αν λαμβάνει σοβαρά το πρόβλημα τού συναισθήματος, τότε πρέπει σε κάθε λεπτό να λαμβάνει υπόψη τήν γυναίκα και να αναγνωρίζει αν πρόσκειται περί εξουσίας ή συναισθήματος. Σε μια γυναίκα χωρίς συνειδητότητα αυτά τα δυο βρίσκονται δίπλα δίπλα.
Στην ανάλυση υπάρχει το ίδιο πρόβλημα: μια γυναίκα που κάνει ψυχανάλυση μπορεί να σας δείξει πολύ συναίσθημα, αλλά όπως λέει ο Βιργίλιος, πάντα υπάρχει ένα φίδι μέσα στα χόρτα. Δηλαδή, δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ με ακρίβεια, τι έχει στο νου της. Αν όμως για τον λόγο αυτό ανακόψετε κάθε είδους προβολή, θα καταστρέψετε το συναίσθημα της ασθενούς. Αν ο θεραπευτής δεν είναι σε θέση να προσλάβει το αληθινό αίσθημα μέσα από την προβολή, καταστρέφει τον ασθενή. Αν όμως ο θεραπευτής πέσει στην παγίδα της προβολής, τότε ο ασθενής τον έχει στο χέρι και μπορεί να τον βγάλει  τρελό. Αν ένας άνδρας λοιπόν φροντίζει την σχέση του με μια γυναίκα, πρέπει να προσέξει την διαφορά μεταξύ των κόλπων του «φιδιού στο γρασίδι» και της αληθινής αγάπης. Την διάκριση αυτή όμως δεν είναι σε θέση να την κάνει, εάν δεν έχει διαφοροποιημένο συναίσθημα. Εάν το έχει, τότε θα μυριστεί τι παίζεται, και από την φωνή της θα διαπιστώσει τι κρύβεται από πίσω, και από τα μάτια ή την φωνή θα διαβάσει, πως υπάρχει ένα συναίσθημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει. Ένας άνδρας μπορεί να το μάθει αυτό μόνο εάν για πολύ καιρό διακρίνει την άνιμα του, και εάν ασχολείται μαζί της και με το πρόβλημα τής σχέσης. Εάν καταστήσει ως αρχή του το «ναι» ή το «όχι», δεν είναι ικανός να κάνει σχέση με μια γυναίκα, ή να γίνει αναλυτής.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια στάση είτε-είτε. Ο Μελχιόρ απορρίπτει τις γυναίκες μαζί με τις παντόφλες τους. Είναι σαφές πως δεν είναι ο άνδρας που ζει κάτω από την παντόφλα τής γυναίκας του. Αντιθέτως, πάλεψε για να το πετύχει αυτό. Θυμόμαστε επίσης το κόλπο της Σοφί, που δεν ζέστανε το δωμάτιο του, ώστε να τον αναγκάσει να έρθει στην παρέα της. Αυτό είναι ένα κλασικό θηλυκό κόλπο, το οποίο δεν ξεγελά τον Μελχιόρ. Αυτό όμως που δεν βλέπει, είναι πως η Σοφί τον αγαπά. Σε μια γυναίκα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μια γυναίκα μπορεί να αγαπά τον άνδρα της και παρόλα αυτά να παίζει παιχνίδια μαζί του. Είναι όμως δουλειά του άνδρα, λεπτό προς λεπτό, να διαπιστώνει περί τίνος πρόκειται
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: