Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Συμφώνησαν οι 28 ηγέτες – Το μπαλάκι τώρα στην Τουρκία -Σε μικρές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο Τουσκ για το προσφυγικό συμφώνησαν οι 28 ηγέτες. Την Παρασκευή νωρίς το πρωί η συνάντηση Τουσκ – Γιούνκερ – Νταβούτογλου.


SYNODOSmarΣε συμφωνία για ένα ευρω-τουρκικό σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό κατέληξαν λίγο πριν τις 01.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε, το οποίο, το πρωί της Παρασκευής θα τεθεί υπόψιν του τούρκου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 28 ηγέτες ενέκριναν με μικρές αλλαγές μια πρόταση προς την Τουρκία που βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχικό σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Οι 28 ηγέτες – προκειμένου να παρακάμψουν τις αντιδράσεις για την νομιμότητα των διαδικασιών – αποφάσισαν ότι η κάθε αίτηση θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς ομαδοποιήσεις.

«Το μήνυμα που πρέπει αν σταλεί σε όλους είναι ότι όποιος πληρώνει για να μεταβεί από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφει πίσω» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μετά το τέλος του δείπνου. Ο κ. Φάιμαν πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να λειτουργήσει η συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Τουρκία» και να μείνει κλειστή η Βαλκανική οδός .

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασίας για την Τουρκία, οι 28 συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, γεγονός που θεωρείται νίκη για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες θα αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει «αφού πρώτα ικανοποιηθούν όλες προϋποθέσεις», δηλαδή 72 προαπατούμενα στα οποία ήδη από την περασμένη εβδομάδα επιμένει η γαλλική κυβέρνηση.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι εάν το πρωί της Παρασκευής ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέσει νέα αιτήματα, θα συνεδριάσουν ξανά οι 28 ηγέτες για να τα συζητήσουν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Μέρκελ: Στόχος να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές

«Το βασικό στοιχείο είναι να ανασταλεί τελείως η παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά και να ελεγχθούν οι διακινητές» σχολίασε σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του δείπνου η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια σημείωσε πως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία και αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η κα. Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες για την νομική προστασία των προσφύγων, εάν επιθυμεί να γίνει πράξη η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδος το δείπνο των ηγετών διακόπηκε προκειμένου να γίνουν κατ’ ιδίαν επαφές πάνω στο αναθεωρημένο σχέδιο της «Ευρω-Τουρκικής δήλωσης» όπως χαρακτηριστικά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών χαρακτηρίζουν την συμφωνία.

Οπως σχολίασε στο Twitter ο Τσέχος υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τόμας Προύζα, «το αυριανό πρόγευμα, ίσως γίνει γεύμα, αλλά όλοι υπόσχονται να μην γίνει δείπνο»

Όπως μεταδίδουν πάντως ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως εάν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία, η εναλλακτική είναι «πολλές Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος».

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου. Όπως είπε, αν γίνουν αποδεικτές οι προτάσεις της κυβέρνησής του από την Ευρωπαϊκή Ενωση η χώρα του δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί μια πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοικτή φυλακή. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ακόμη ότι διαπιστώνει πως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στους κόλπους της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των όρων του σχεδίου συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι από την συνεδρίαση των 28 ηγετών της Ε.Ε. θα υπάρξουν καλά νέα για την Ευρώπη και τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να καμφθούν ορισμένες από τις κυπριακές αντιρρήσεις στη συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν την έναρξη του δείπνου εργασίας.

Μόλις 72.000 οι επαναπροωθήσεις

Την ίδια στιγμή, διαρροές που έγιναν από τις Βρυξέλλες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στο προσχέδιο συμφωνίας που συζητούν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες οι θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία ανέρχονται μόλις στις 72.000, αντί για 160.000 που προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα παραμείνει σε εθελοντική βάση για τα κράτη της ΕΕ. «Δεν λέμε ότι 72.000 και μετά τίποτα, αλλά να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό και μετά να δούμε από εκεί και πέρα», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

Εκτακτο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα

Ενα έκτακτο σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού πρόκειται να παρουσιαστεί στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. στο δείπνο. Σύμφωνα με μια πηγή των Βρυξελλών, το σχέδιο θα αφορά στην διευκόλυνση της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην εφαρμογή του σχεδίου ανταλλαγής προσφύγων με αντιστοιχία 1 προς 1.

Στο σχέδιο γίνεται λόγος για παροχή επιπλέον 200 συνοροφυλάκων, οι οποίοι θα καταγράφουν τους πρόσφυγες. Η Αθήνα θα χρειαστεί επίσης 400 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης του Ασύλου, 50 ειδικούς σε ζητήματα επαναπατρισμού μέσω του μηχανισμού της Frontex, 40 δικαστικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς σε νομικά ζητήματα ασύλου, 150 διερμηνείς και άλλου είδους τεχνική βοήθεια.

Οι αντιρρήσεις του Μάρτιν Σουλτς

Εντονες επιφυλάξεις για τις παραχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έναντι της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Προσερχόμενος στην σύνοδο, ο Μάρτιν Σουλτς σχολίασε ότι η επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες είναι πολύ φιλόδοξη και ζήτησε ως προϋπόθεση, «η Αγκυρα να εφαρμόσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων». πηγη

national-pride.

Δεν υπάρχουν σχόλια: