Παντελής Καλαϊτζίδης
Προγραμματικό κείμενο, ενός αγαπημένου παιδιού της Εκκλησίας, από την εποχή του Χριστόδουλου μέχρι σήμερα! Και αποκαλυπτικό ταυτοχρόνως της ασθένειας που διέλυσε και την Ορθόδοξη Εκκλησία, της εκκοσμίκευσης!
Ας δούμε καταρχάς τί παθαίνει στα χέρια του ο σεβάσμιος Φλωρόφσκι (Florovsky), για να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε την κακοποίηση της Εκκλησίας, η οποία του ανήκει έτσι κι αλλιώς!
Ο Φλωρόφσκι λοιπόν κηρύττει την επιστροφή στους Πατέρες για να ελευθερωθεί η Εκκλησία από την Βαβυλώνειο αιχμαλωσία της στην Δυτική θεολογία! Κάτω από το μεγάλο του κύρος, η Ορθοδοξία επιστρέφει στους Πατέρες και ας δούμε τι παθαίνει!
1) Εγκαταλείπει τις Βιβλικές σπουδές.
2) Πλησιάζει του Πατέρες ανιστορικά.
3) Μια ολοκληρωτική ενδοστρέφεια λόγω της οποίας χάνει το τραίνο των εξελίξεων του 20ου αιώνος.
4) Δεν κατορθώνει να συμβάλλει στην λύση των προβλημάτων που θέτει ο μοντερνισμός.
Απλή καταστροφή! Μόνο και μόνο επειδή ακούσαμε την συμβουλή του μεγαλύτερου θεολόγου του αιώνος μας! Καλύτερα να μην την είχαμε ακούσει δηλαδή! Μάλλον ο άνθρωπος είχε εκφραστεί ποιητικά, σαν τον Ντοστογιέφσκι που απεφάνθη πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο! Όντως σήμερα ανθεί η μεγαλύτερη βιομηχανία ομορφιάς της Ιστορίας για άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, αλλά ο κόσμος δεν αισθάνεται και πολύ καλά!
Σαν νέος θεολόγος ο κ. Παντελής είναι ορμητικός. Παρουσιάζει λοιπόν τα προβλήματα που δημιούργησε ο Φλωρόφσκι πιο αναλυτικά!
Εγκαταλείφθηκαν λοιπόν οι Βιβλικές σπουδές -οι οποίες καθοδηγούνταν στην Ελλάδα από τον σκοτεινό οπαδό κάποιου Μουν, διανοητικώς καθυστερημένου, τον Αγουρίδη- και δεν κατάλαβαν, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, οι Έλληνες θεολόγοι πως η Πατερική θεολογία είναι στην πραγματικότητα Βιβλική, Ερμηνευτική των Γραφών.
Εφόσον όμως, κ. Παντελή, οι Έλληνες θεολόγοι επιστρέφοντας στους Πατέρες ανακάλυψαν τις Βιβλικές βάσεις της Πατερικής θεολογίας και απόλαυσαν τις ερμηνείες των Πατέρων, προς τί η ανησυχία, προς τί το παράπονο; Δεν έχασαν και τίποτε! Ίσως και να κέρδισαν.
«Η Πατριστική εποχή έγινε Μύθος! Χάθηκε ο συνεχής και κοπιαστικός της διάλογος με την εποχή της, η ευρεία χρήση της Φιλοσοφίας της εποχής της, η χρήση Όρων της Φιλοσοφίας που έλυσαν θεολογικά προβλήματα»!
Φυσικά οι Πατέρες γνώριζαν Φιλοσοφία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται στα κείμενα του κ. Παντελή! Και φυσικά αναγκάστηκαν να έλθουν σε διάλογο με την εποχή τους λόγω των αιρέσεων, αλλά δεν είναι αυτό το χαρακτηριστικό των Πατέρων της Εκκλησίας. Διέθεταν θεογνωσία! Κάτι που δυστυχώς δεν ανήκει στο πρόγραμμα της Ακαδημίας του Βόλου. Διέθεταν επίσης και κοσμογνωσία! Κανείς από τους Πατέρες δεν είχε γεννηθεί στην Εκκλησία. Όπως συμβαίνει σήμερα με τους “Χριστιανούς”. Αυτοί οι Ίδιοι οι Πατέρες ήταν ο διάλογος της Εκκλησίας με τον κόσμο. Η Εκκλησία του κ. Παντελή δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία των Πατέρων. Υπάρχει μόνο για τον κόσμο και την σωτηρία του κόσμου!
«Σήμερα η “αποκάλυψη” -ποτέ δεν ονομάστηκε η “οικονομία ως αποκάλυψη”- πρέπει να ενσαρκωθεί ξανά στην Ιστορία, να πάρει την σάρκα του κόσμου».
Από καθέδρας λοιπόν, αυτά τα καλά παιδιά της Εκκλησίας θα έρθουν σε επαφή με έναν κόσμο τον οποίο απέφυγαν όταν ήταν η ώρα τους και τον οποίο επιθυμούν ακόμη. Και δεν θέλουν ούτε τώρα να έλθουν σε άμεση επαφή με τον ποθητό κόσμο και τις ποικιλίες του. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Εκκλησία σαν μεσάζοντα! Στην Εκκλησία του κ. Παντελή δεν εκκλησιάζονται πιστοί, αλλά οι κανόνες της Εκκλησίας. Και θα ήθελε να αλλάξει τώρα τους κανόνες με τις μόδες. Αυτοί οι βαρετοί άνθρωποι θέλουν να πείσουν την Εκκλησία να ανοίξει διάλογο με τον κόσμο, σαν να είναι η Εκκλησία μια Βατικάνεια οντότης, ένας οργανισμός με όλα τα χρειαζούμενα για να συμπαρίσταται και να παρακολουθεί τον κόσμο. Η Ελλάδα είχε πάντοτε παράδοση στα μαμόθρεφτα!
Ο κ. Καλαϊτζίδης όμως διαθέτει και ένα άλλο προγραμματικό κείμενο για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της Εκκλησίας (καθαρά προτεσταντικής εμπνεύσεως), το οποίο θα χαρούμε πολύ να το μελετήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες!
Λέτε η ορθοδοξία να αποκτήσει επιτέλους τον Λούθηρό της;
Μπράβο κ. Παντελή!
Αμέθυστος
Πηγή: Between the «Return to the Fathers» and the need for a Modern Orthodox Theology
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου