Επειδή προσθέσαμε στο τελευταίο μέρος του κειμένου μας
Ο Ιερός Αυγουστίνος στην Δυτική και Ανατολική Παράδοση!
καινούριο υλικό, σας το παρουσιάζουμε.
Αγνοώντας τις αρχές που στηρίζουν την σύγχρονη σκέψη, θύματα κωμικά της ημιμάθειάς μας, σκλαβωνόμαστε σε όρους όπως οντολογία, αυθυπέρβαση, αυτοσυνειδησία, αξιοπρέπεια του ανθρώπου, φαινομενολογική μέθοδος. Όπως παλιά σκλαβώνονταν οι άνθρωποι στα είδωλα.
Ας δούμε τι δίδαξε ο Brentano τον Χούσσερλ, για να πάρουμε μια μικρή γεύση της αβυσσαλέας άγνοιάς μας. Σε γράμμα του, του 1935, στον Kurt Koffka, γράφει: «Κάθε πράγμα λέει αυτό που είναι. Ένα φρούτο λέει “φάε με”, το νερό λέει “πιες με”, ο κεραυνός λέει “να με φοβάσαι” και η γυναίκα λέει “αγάπα με”. Ο κόσμος είναι αυτός που είναι, διότι είναι δημιουργημένος και χρειάζεται πολύ θράσος να σκεφτούμε πως ο δημιουργός είχε κάποιο ελάχιστο ενδιαφέρον να βγάλει από το Τίποτα, από το Μηδέν, κάποια πράγματα τα οποία θα φανερωνόντουσαν διαφορετικά από εκείνο που είναι στην πραγματικότητα»!
Αρκεί λοιπόν να περιγράφω αυτά που βλέπω και να κάνω φιλοσοφία, όπως έλεγε ο Σάρτρ!
Το βασίλειο του προσωπείου ονομάζεται επίσημα πρόσωπο!
Όμως οι πνευματικοί μας πατέρες διδάσκουν εντελώς διαφορετικά πράγματα στο θέμα μας:
ΚΛΙΜΑΞ, Λόγος ΚΔ', § 9
«Πονηρός σημαίνει άνθρωπος που κάνει ψευδείς προβλέψεις και που φαντάζεται ότι αντιλαμβάνεται τους λογισμούς των άλλων από τα λόγια τους, και τα μυστικά των καρδιών τους από τις εξωτερικές κινήσεις».
ΚΛΙΜΑΞ, Λόγος ΚΔ', § 19
«Η πονηρία είναι μία ασχημοσύνη των δαιμόνων, η οποία ενώ είναι εστερημένη από αλήθεια, προσπαθεί να το κρύπτη και να εξαπατά πολλούς».
Σύμφωνα με την παράδοσή μας λοιπόν, όλοι οι σύγχρονοι θεολόγοι μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν με τόση επιτηδειότητα την φαινομενολογική μέθοδο, δεν το κάνουν για να εξαπατούν τους πολλούς προς όφελος του εαυτού τους;
Αυτοί οι εξαπατημένοι, οι οπαδοί τους, δεν αποτελούν επομένως το ομαδικό πνεύμα, από το οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να μας ελευθερώσουν;
Γιατί όμως προτιμούμε να ανήκουμε στους πολλούς και δεν επιθυμούμε να προσελκύσωμε προς το μέρος μας τον Κύριον (ΚΛΙΜΑΞ, Λόγος ΚΔ', § 9);
Η Κλίμαξ ξανά μας συμπαραστέκεται:
Λόγος ΚΔ', § 27
«Αγωνίζου να θεωρής πεπλανημένη την λογική σου και την κρίσι σου, και έτσι θα εύρης σωτηρία και ευθύτητα έν Χριστώ Ιησού τώ Κυρίω ημών».
Αμέθυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου