Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ιερός Αυγουστίνος στην Δυτική και Ανατολική Παράδοση!

Ένα τμήμα της θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης υπό τον Πέτρο Βασιλειάδη συμμετείχε στο εν λόγω συμπόσιο, το οποίο επραγματοποιήθη για τα μάτια της Δέσποινας των λογισμών όλων σχεδόν των θεολογούντων σ' Ανατολή και Δύση, την οικουμενική εκκλησία! Οι γνωστοί άγνωστοι διάβασαν τα βαρετά τους κείμενα, αποφεύγοντας την “ουσία” της παρουσίας του Αυγουστίνου στην Δύση, με μόνη εξαίρεση τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος παρουσίασε μια “πρωτότυπη” αντιμετώπιση τόσο του Αυγουστίνου όσο και του Αποστόλου Παύλου! Η θεολόγος Uta Ranke-Heinemann συνθέτει εντυπωσιακά τις προθέσεις της Νέας Εποχής μας: «Ο Αυγουστίνος λοιπόν, όπως και τα περισσότερα νευρωτικά άτομα, διαχώρισε ριζικά την αγάπη από τη σεξουαλικότητα... Η άγαμη εκκλησιαστική ιεραρχία [ας πούμε όμως σ' αυτό το σημείο πως υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες στα λεγόμενα της θεολόγου επί του θέματος της αγαμίας, καθώς υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί, άγαμοι θύται στις τάξεις της ιεραρχίας, ως γνωστόν] στηρίζεται στις φαντασιώσεις και το μίσος ενάντια στην ηδονή του Αυγουστίνου».

Φαίνεται να ξεχνά η εν λόγω θεολόγος, όπως και η σχολή του κ. Βασιλειάδη, πως ο Ιερός Αυγουστίνος είχε λεπτομερέστατη γνώση του θέματος που αρνείτο, και γι' αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν όλοι τους, για ποιον λόγο ο Αυγουστίνος το αρνείται. Καθώς αγνοούν παντελώς όλοι τους την πραγματικότητα στην οποία καλεί ο Αυγουστίνος, αρνούμενος την υποδούλωση στο σεξ.

Πάντως με την νεύρωση του Αυγουστίνου η Δύση κουτσά – στραβά έγινε χριστιανική. Θα προσθέταμε σ' αυτό το σημείο και το γεγονός πως και ο άγαμος Τρεμπέλλας κατηγόρησε τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο για νεύρωση.

Ο Αυγουστίνος είναι ένας μεγάλος Έλληνας Φιλόσοφος, μαθητής του Πλωτίνου, ο οποίος είχε ως μόνο του όπλο τις μεταφυσικές του εμπειρίες, όμοιες με αυτές του Πλωτίνου. Χαρακτηριστικές εμπειρίες της Ελληνικής Φιλοσοφίας, χωρίς τις οποίες δεν μπορούσαν οι Έλληνες ούτε καν να φανταστούν τον εαυτό τους φιλόσοφο. Διότι ούτε για τους Αρχαίους η φιλοσοφία ήταν καρπός διαβάσματος. Ο Αυγουστίνος, με μοναδικά όπλα τις κτιστές “μεταφυσικές” εμπειρίες των Ελλήνων, έφτιαξε το Δυτικό Χριστιανικό Δόγμα! Έγραψε περί Αγίας Τριάδος, χωρίς να διαθέτει την εμπειρία της Αγίας Τριάδος. Πραγματοποίησε την ουτοπία του Πλάτωνος, θεσμοποιώντας την πόλη του θεού! Η δύναμις και η αδυναμία του Ελληνικού πνεύματος μπρος στην Ενανθρώπιση, αποκαλύπτει την τραγικότητά της στο πρόσωπο του Αυγουστίνου, όπως και στον Σχολαστικισμό, έως τον περιβόητο Ακινάτη!

Με την Μετονομασία του ανθρωπίνου σε θεϊκό, που πέτυχε ο Αυγουστίνος, χάθηκε τόσο πολύ ο άνθρωπος και η ανθρώπινη φύση που είχε αποκαλύψει ο Πλάτων, ώστε ο Καρτέσιος αναγκάστηκε να επινοήσει έναν καινούργιο άνθρωπο. Αυτόν που ζει σήμερα μέσα στα όρια του Αμερικανικού πολιτισμού και προσπαθεί να ευτυχίσει με τις δυνάμεις του. Αυτόν που εισάγεται σιγά-σιγά και στην Ελλάδα, σαν πρόσωπο, σαν εξατομίκευση.

Αγνοώντας λοιπόν τις αρχές που στηρίζουν την σύγχρονη σκέψη, θύματα κωμικά της ημιμάθειάς μας, σκλαβωνόμαστε σε όρους όπως οντολογία, αυθυπέρβαση, αυτοσυνειδησία, αξιοπρέπεια του ανθρώπου, φαινομενολογική μέθοδος.

Ας δούμε τι δίδαξε ο Brentano τον Χούσσερλ, για να πάρουμε μια μικρή γεύση της αβυσσαλέας άγνοιάς μας. Σε γράμμα του, του 1935, στον Kurt Koffka, γράφει: «Κάθε πράγμα λέει αυτό που είναι. Ένα φρούτο λέει “φάε με”, το νερό λέει “πιες με”, ο κεραυνός λέει “να με φοβάσαι” και η γυναίκα λέει “αγάπα με”. Ο κόσμος είναι αυτός που είναι, διότι είναι δημιουργημένος και χρειάζεται πολύ θράσος να σκεφτούμε πως ο δημιουργός είχε κάποιο ελάχιστο ενδιαφέρον να βγάλει από το Τίποτα, από το Μηδέν, κάποια πράγματα τα οποία θα φανερωνόντουσαν διαφορετικά από εκείνο που είναι στην πραγματικότητα»!

Αρκεί λοιπόν να περιγράφω αυτά που βλέπω και να κάνω φιλοσοφία, όπως έλεγε ο Σάρτρ!

Το βασίλειο του προσωπείου ονομάζεται επίσημα πρόσωπο!

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: