Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Από τις κυρώσεις της Δύσης ωφελημένες βγαίνουν οι ΗΠΑ, ενώ ανεβαίνει και η δημοτικότητα του Πούτιν.

Ρωσία και ΕΕ θα υποστούν οδυνηρές συνέπειες, εάν επεκταθούν οι κυρώσεις. Το αντίθετο, ωστόσο, ισχύει για τις ΗΠΑ που επιδιώκουν σκλήρυνση. Πάντως, στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι Δυτικές κυρώσεις εξαγριώνουν τον λαό, ο οποίος στηρίζει ακόμα πιο σθεναρά τον Πούτιν.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει να ζητάει την ενεργό συνδρομή της ΕΕ,
αν και οι Βρυξέλλες δεν βιάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις, και, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε περίπτωση ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, δεν αποσκοπούν μόνον να «τιμωρήσουν» τη Ρωσία, αλλά και να κλονίσουν τη δημοτικότητα Πούτιν. Αντ’ αυτού όμως, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καταστρέφουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ιδού οι απόψεις ορισμένων εξ’ αυτών:
Όπως λέει ο κ. Γκεόργκι Οσταπκόβιτς, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Αγοράς, της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, η Ευρώπη, δεδομένου ότι βρίσκεται σε κατάσταση μεγαλύτερης εξάρτησης από τη Ρωσία, θέλει να χαλαρώσει τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα. Οι χώρες της ΕΕ φοβούνται πως τυχόν νέοι οικονομικοί περιορισμοί στους τομείς εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα έχουν ως αποτέλεσμα να δοθεί το έναυσμα για καθυστερήσεις στην προμήθεια υδρογονανθράκων.
Αυτό δεν ισχύει για τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, και η πολιτική του Λευκού Οίκου κινείται αποκλειστικά με γνώμωνα γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Οι Αμερικανοί κτυπούν τους κλάδους εκείνους της ρωσικής οικονομίας, όπου το αποτέλεσμα είναι το πιο οδυνηρό. Πρώτα απ’ όλα το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και μετά τη ροή χρημάτων, προκειμένου να περιοριστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας στη Δύση. Και φυσικά, ανακοινώνουν περιορισμούς στην προμήθεια εξοπλισμού για τη βιομηχανία. Κι’ αυτό διότι γνωρίζουν ότι και η αμυντική βιομηχανία και γενικότερα όλοι οι κλάδοι της στηρίζονται κατά 60% στον εισαγόμενο εξοπλισμό.
Πηγή:  rbth

 hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: