Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αγορές το έχουν προεξοφλήσει: Η Ελλάδα υπό καθεστώς κηδεμονίας εσαεί!

Η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο βαθιά σε δύνη αποπληθωρισμού και οι εντολοδόχοι των δανειστών, αλλά και της Μέρκελ, που έχουν κατσικωθεί στην κυβέρνηση συνεχίζουν την αποστολή εκποίησης ολόκληρης της χώρας και του λαού. Ο Σαμαράς μάλιστα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και την πολιτική στήριξη που νομίζει ότι απέσπασε από την σιδηρά καγγελάριο, προέβει σε απίστευτες δηλώσεις.
"Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από ότι έλεγε το πρόγραμμα, τον Απρίλιο του 2014 αντί του 2016.Και σήμερα οφείλω να σας πω ότι τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων τον Απρίλιο όταν βγήκαμε στις αγορές ήταν 4,95. Σήμερα έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,20 με τάση να κατέβουν και άλλο. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας." Είπε ο δοσίλογος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το μεγάλο αφεντικό, την Μέρκελ.


Η απάντηση των αγορών

Αρκούσε αυτή η δήλωση για να οδηγήσει τις αγορές να υποβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα, στέλνοντας τις αποδόσεις σε υψηλό πέντε εβδομάδων," εν μέσω ανησυχιών", όπως αναφέρει το Bloomberg, "για τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να υποχωρήσει ο έλεγχος του προϋπολογισμού."
"Πρέπει να είναι μια ανησυχητική προοπτική να έχει κανείς εκ νέου την Ελλάδα μόνη της και ο κ Σαμαράς να προσπαθεί να μας πείσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τα σημερινά επίπεδα απόδοσης," είπε ο Marius Daheim, ένας ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank στο Μόναχο. «Η αγορά θα είναι πιο ήρεμη, αν γνώριζε ότι η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής με εξωτερικό έλεγχο επί της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πειθαρχίας."
Τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα υποχώρησαν τελικά και για τρίτη ημέρα, ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών στο υψηλότερο επίπεδο έξι εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα επιδιώκει να μπει σε διαδικασία αυτο-χρηματοδότησης και έτσι - όπως αναφέρουν οι αναλυτές των αγορών - έθεσε σε κίνδυνο τον υπό έλεγχο προϋπολογισμό της. Φανταστείτε επιτυχία του Σαμαρά. Μέσα σε τρεις ημέρες από τότε που έκανε τις δηλώσεις ότι δήθεν οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα εκτίναξε τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αρκετά πάνω από το 6% επιτόκιο.
Να θυμίσουμε εδώ ότι το ιστορικό μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού με κρατικά ομόλογα την περίοδο του ευρώ έως το ξέσπασμα της χρεοκοπίας, κυμάνθηκε για την Ελλάδα γύρω στο 4,04%. Ο Σαμαράς τόλμησε να πει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές για αναχρηματοδότηση του χρέους της με 4,20% και οι αγορές αντέδρασαν ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 6,23%.
"Υπάρχει ανησυχία για το αν θα συνεχίσουν να τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να προχωρήσουν με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις" έξω από ένα επίσημο πρόγραμμα, δήλωσε ο Alessandro Giansanti, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING Groep NV στο Άμστερνταμ. Η διαφορά στην απόδοση, ή spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε 526 μονάδες βάσης, το πιο υψηλό επίπεδο από τις 11 Αυγούστου, με βάση τις τιμές κλεισίματος.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν με πολύ απλά λόγια ότι οι αγορές απαιτούν η Ελλάδα να βρίσκεται υπό έλεγχο, ή κηδεμονία εσαεί προκειμένου να διαπραγματεύονται τα ομόλογά της. Τα υπόλοιπα είναι προεκλογικού χαρακτήρα ανοησίες των κυβερνώντων για αφελείς και πολύ ανόητους.
Προς νέο πρόγραμμα "διάσωσης"...

Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα θα είναι ένα θέμα συζήτησης στις επόμενες εβδομάδες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Ενώ η υποστήριξη της ζώνης του ευρώ για την Ελλάδα λήγει φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει την εκταμίευση κονδυλίων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω πρωτίστως της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους παραμένει σημαντικό. Το 2015 θα πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο ταμείο πάνω από 16 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα και πάνω από 9 δις ευρώ σε τόκους. Σύνολο 25 δις ευρώ υποχρεώσεις. Αν θεωρήσουμε ότι το "μαξιλάρι" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σύμφωνα με τους κυβερνώντες είναι γύρω στα 11 δις ευρώ, δεν χρησιμοιείται για τις τράπεζες, αλλά πάνε στο δημόσιο χρέος, τότε οι υποχρεώσεις μειώνονται στα 14 δις ευρώ.
Το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει για την Ελλάδα το 2015 λίγω πάνω από 7 δις ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώνονται σε 7 δις ευρώ. Ο δημοσιονομικός στόχος της τρόικας για την Ελλάδα το 2015 είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης άνω των 4 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι - με την προϋπόθεση ότι όλα πάνε σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί - το δημοσιονομικό κενό από την αναχρηματοδότηση του χρέους είναι γύρω στα 3 δις ευρώ για το 2015.
Το ποσό αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να το πάρει η Ελλάδα με έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων. Έτσι, η χώρα θα εμφανιστεί ότι βγαίνει από τα μνημόνια και ότι δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Φυσικά, η λιτότητα και οι οριζόντιες περικοπές θα συνεχίσουν να συνθλίβουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία στο κηνύγι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ενώ η κηδεμονία θα συνεχίζεται υπό καθεστώς Ράιχενμπαχ, δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Ο κίνδυνος είναι πράγματι ο εφησυχασμός - οι εθνικές κυβερνήσεις νομίζουν ότι οι τιμές των ομολόγων τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των επιτευγμάτων τους στην ημερήσια διάταξη των μεταρρυθμίσεων, ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά είναι λόγω της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής," δήλωσε ο S & P Kraemer στην τηλεόραση του Bloomberg. "Έτσι, ο κίνδυνος εφησυχασμού είναι κάτι που έχουμε επιισημάνει για πάνω από ένα χρόνο τώρα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ υπήρξε."
Η ευρωζώνη δεν σώζεται...

Με άλλα λόγια ζούμε μια επίπλαστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επεκτατική νομισματική πολιτική του Ντράγκι και τα χαμηλά επιτόκια. Η ΕΚΤ διοχετεύει άφθονο και φθηνό χρήμα που οι τράπεζες, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια, μετατρέπουν σε ομόλογα. Κι όχι μόνο. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη νιώθουν ανακούφισει γιατί μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια. Οι αγορές νιώθουν επίσης σίγουρες γιατί ο Ντράγκι τους έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους. Με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι σίγουροι για ότι κι αν συμβεί με τις χώρες της ευρωζώνης, πληρώνει τελικά ο Ντράγκι, έχουν βαλθεί να αγοράζουν. Κι έτσι όλοι είναι μια χαρούμενη παρέα. Ο ένας φροντίζει για τον άλλο, όπως στην κόζα νόστρα.
Ταυτόχρονα, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι οδηγίες που έχουν ονομαστεί χαρακτηριστικά "two pack agreement", επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο να επιβάλλει κατά το δοκούν πολιτικές μνημονιακού χαρακτήρα στα κράτη μέλη, αλλά της έχουν δώσει το δικαίωμα να εποπτεύει άμεσα τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Γιατί λοιπόν να ανησυχούν οι αγορές; Όσο η κηδεμονία σφίγγει τα λουριά και ελέγχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη, δεν έχουν να φοβούνται τίποτε.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ο Ντράγκι να ανοίγει διαρκώς όλο και περισσότερο την στρόφιγγα για άφθονο και φθηνό χρήμα. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι τράπεζες της ζώνης ζήτησαν και πήραν € 83 δισεκατομμύρια σε στοχευμένα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσό αυτό ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμη και οι τράπεζες έχουν "στομώσει" από την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην ευρωζώνη.
Το γεγονός αυτό τροφοδότησε τις εικασίες ότι η ενίσχυση που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια ποσοτική-χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώστε να αποτρέψει τη ζώνη του ευρώ να διολισθήσει σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Έστω κι αν η όλη επιχείρηση είναι παντελώς αδιέξοδη. Το χρήμα που παρέχει η ΕΚΤ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο μετατρέπεται σε ομόλογα πρωτίστως, αλλά και σε παράγωγα, είτε μετοχές στις χρηματαγορές. Αντί για δάνεια προς επιχειρήσεις για επενδύσεις, όπως θέλει το θρησκευτικό δόγμα που ακολουθεί κατά γράμμα ο Ντράγκι και η ευρωζώνη.
Οι εκθέσεις για τη βιομηχανία της ευρωζώνης "ενισχύουν την υπόθεση πώς τα μέτρα της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Michael Leister, ένας ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Commerzbank AG στην Φρανφούρτη. "Η αγορά φαίνεται να περιμένει περισσότερα, πολλά περισσότερα και μεγαλύτερη χαλάρωση από την ΕΚΤ."
Πότε όμως η ποσοτική χαλάρωση και το περισσότερο χρήμα στις τράπεζες έφερε αποτέλεσμα; Ο Ντράγκι θα αναγκαστεί να φορτώσει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ αυξάνωντας το ενεργητικό της τράπεζας πάνω από τα 3 τρις ευρώ, που είναι ο στόχος του σήμερα. Θα αναγκαστεί να μηδενίσει κυριολεκτικά το διατραπεζικό επιτόκιο και πάλι δεν θα πετύχει τίποτε. Οι τράπεζες είναι και παραμένουν καταβόθρες χρήματος. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με την πτώχευση των τραπεζών και τη διαγραφή δημόσιων και ιδιωτικών χρεών. Κι επειδή αυτό είναι ανήκουστο για το πολιτικό και χρηματιστικό καρτέλ που διευθύνει την ευρωζώνη, η κατιούσα θα συνεχίζεται μέχρι να βυθιστούν όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό.
Συζητάνε το διπλό νόμισμα

Και τότε θα τεθεί ζήτημα κοπής νομίσματος. Ήδη τίθεται από πολλές πλευρές υποδεικνύωντας ως παράδειγμα την κοπή νομίσματος από την αμερικανική Fed. Όμως κοπή νομίσματος στην ευρωζώνη να το ξέρετε όλοι καλά, σημαίνει διπλό νόμισμα. Δηλαδή σημαίνει εισαγωγή στις πιο καταπονημένες οικονομίες, όπως της Ελλάδας, ενός εναλλακτικού νομίσματος, άμεσα υποτιμήσιμου για τις εσωτερικές συναλλαγές.
Έτσι, οι εσωτερικές συναλλαγές, οι αμοιβές και οι καταθέσεις, από ένα σημείο και μετά στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα χρησιμοποιούν το εσωτερικό ευρώ, ενώ η πληρωμή των χρεών, αλλά και οι εξωτερικές δοσοληψίες της οικονομίας θα χρησιμοποιούν το σκληρό ευρώ. Η Κύπρος είναι ήδη έτοιμη για την εισαγωγή ενός τέτοιου νομίσματος. Έχει ήδη επιβάλλει δεσμεύσεις στις καταθέσεις και περιορισμούς στην κίνηση του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια έχει όλα τα προσόντα ήδη για να της επιβάλλουν διπλό κατοχικό νόμισμα.
Ταυτόχρονα θα προχωρήσει και η αποκαλούμενη "τραπεζική ένωση" με βάση την οποία η εποπτεία των λεγόμενων "συστημικών" τραπεζών περνά στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Τι σημαίνει πρακτικά "τραπεζική ένωση"; Σημαίνει ότι οι "συστημικές" τράπεζες δεν θα εντάσσονται πλέον στην δικαιοδοσία του κράτους μέλους και των εθνικών αρχών δικαιοσύνης.
Έτσι, το μόνο που θα είναι υποχρεωμένο κάθε κράτος μέλος είναι να καταβάλει το αντίτιμο κάθε φορά για τη "διάσωσή" των τραπεζών που θα αποφασίζει η ΕΚΤ. Ενώ οι πολίτες θα είναι έρμαια της "βιωσιμότητας" των τραπεζών, η οποία θα υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος ή νόμου. Με άλλα λόγια ο πολίτης ως δανειολήπτης, είτε ως καταθέτης δεν θα μπορεί να ασκήσει τα έννομα δικαιώματά του έναντι των "συστημικών" τραπεζών, προκειμένου να μην τρωθεί η "βιωσιμότητα" των τραπεζών. Έτσι δικαστικές αποφάσεις προστασίας των δανειοληπτών και των καταθετών από τις τράπεζες, δεν θα έχουν κανένα νόημα.
Η αυθαιρεσία στην υπηρεσία των τραπεζών

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγορές των "συστημικών" τραπεζών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναβολή των φόρων που χρωστούν αυτές. Με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε, την Τετάρτη το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. 

Ειδικότερα, η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας (και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν) προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για την μη υπερψήφισή της από την ΔΗΜΑΡ. Φυσικά εκτός από διαμαρτυρίες μην περιμένετε τίποτε άλλο. Το να αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τους υπόλοιπους που το παίζουν εκ του ασφαλούς αντιμνημονιακοί εντός κοινοβουλίου, είναι από τα αδιανόητα. Κι έτσι οι κυβερνώντες είναι εξασφαλισμένοι. Όσο αυθαίρετοι και σκανδαλώδεις κι αν είναι σ' ότι κάνουν εντός και εκτός κοινοβουλίου, έχουν μια αντιπολίτευση που απλά καταγγέλει και ύστερα κάθεται στ' αυγά προκειμένου να νομιμοποιήσει τις σκανδαλώδεις αυθαιρεσίες και απανωτά πραξικοπήματα.

Ειλικρινά είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο νομοταγής αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο. Σε μια εποχή όπου έχουν συντελεστεί πραξικοπήματα, έχει καταλυθεί το σύνταγμα και οι κυβερνώντες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο με προκλητική αυθαιρεσία.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως «εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων"». Προσέξτε λογική. Χαρίζουν τους φόρους στις τράπεζες στο όνομα της αντιμετώπισης των "κόκκινων δανείων".

Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Με άλλα λόγια για τα επόμενα 30 χρόνια ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει τους φόρους που κανονικά θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες.

Κι όλα αυτά προκειμένου να περάσουν τα stress test οι τράπεζες. Υπάρχει τίποτε πιο εικονικό από αυτά τα stress test; Αν τώρα χαρίζουν στις τράπεζες τους φόρους, σε έξη μήνες τι θα τους χαρίσουν για τα νέα stress test; Το πράγμα είναι απλό. Οι κυβερνώντες εκτελούν τις εντολές που έχουν από τα επιτελεία της ευρωζώνης. Και η αντιπολίτευση με την παρουσία της στο κοινοβούλιο τους νομιμοποιεί. Όλα τα άλλα είναι για αφελείς και ανόητους, που πιστεύουν τα λόγια και δεν κοιτούν τις πράξεις.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 28/9/2014
 
 
ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΥΛΟΙ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΑΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΔΟΥΛΟΥ.
 
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: