Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δηλώσεις Βαρθλομαίου που ανοίγουν την πόρτα της Τουρκίας στην Θράκη και όχι μόνο...

Κατανοούμε την ιδιαίτερη θέση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθλομαίου, ο οποίος είναι αναγκασμένος να ισορροπεί μεταξύ κοσμικής και θρησκευτικής ζωής, και επιπλέον, είναι επίσης εξαναγκασμένος να αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα, τις πιέσεις αλλά και τις εκάστοτε "απαιτήσεις" του ισλαμιστή τούρκου πρώην πρωθυπουργού και νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πραγματικά, η θέση του ανώτατου ιεράρχη της Ορθοδοξίας είναι κάτι περισσότερο από δυσχερής, αφού τόσο η εθνικιστική όσο και η ισλαμιστική όψη της γείτονος Τουρκίας, αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο και πηγή μικρών και μεγάλων προβλημάτων για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή GrCitizen

Με εγνωσμένη, λοιπόν, την δύσκολη θέση άμυνας στην οποία βρίσκεται ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αισθανθήκαμε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς και απογοήτευση και πικρία, όταν τον ακούσαμε να δηλώνει πως οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Πατριαρχείο!!! Οι λεγόμενες "νέες χώρες" είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά ανατολικού Αιγαίου), οι οποίες με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928 διοικούνται «επιτροπικώς» από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Με δεδομένη την γεωγραφική τοποθέτηση των "νέων χωρών" γίνεται αντιληπτό πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εμφανίζεται ως ο "φορέας" που "κατέχει" το σύνολο της προβληματικής συνοριογραμμής της Ελλάδας! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις εκκλησίες της Θράκης (δεν γνωρίζουμε εάν συμβαίνει σε όλες) δεν γίνεται καμία δοξαστική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, Ιερώνυμο, αλλά γίνεται στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο!

Στο σημείο αυτό θέτουμε και το πρώτο ερώτημα: Ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι "Αθηνών και πάσης Ελλάδος", αλλά με τις δηλώσεις του ο κ. Βαρθολομαίος φαίνεται πως εξαιρεί τις "νέες χώρες" από την Ελλάδα, αφού εμφανίζεται ως ο "κυρίαρχος" (πνευματικός και θρησκευτικός) σε αυτές! Ρωτάμε, λοιπόν, ευθέως τόσο τον κ. Ιερώνυμο, όσο και τον κ.κ. Βαρθολομαίο: Ποιά είναι η έκταση της Ελλάδας και πως γίνεται ανεκτή η απόσχιση των "νέων χωρών" από τον κορμό της χώρας, ελέω μίας απαίτησης (κι ενός χρυσόβουλου τούρκου σουλτάνου) του κ.κ. Βαρθολομαίου;

Όμως, επειδή ο Πατριάρχης προκαλεί με την τοποθέτησή του, και με δεδομένη την προσωπικότητα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναρωτιόμαστε:
Εάν ο Ερντογάν απαιτήσει το κτίσιμο, ενός, πέντε, δέκα, εκατό ή πεντακοσίων τζαμιών στις "νέες χώρες", από τον Βαρθλομαίο, ειδάλλως η τουρκική κυβέρνηση θα αποφασίσει να γκρεμίσει έναν, δύο, πέντε ή δέκα χριστιανικούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη, για να τους κάνει πάρκα, μουσεία, αποθήκες, πάρκινγκ ή ακόμη και... τζαμιά, ο κ. Βαρθολομαίος θα ικανοποιήσει την απαίτηση του τούρκου ισλαμιστή Προέδρου; Ή υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως μία τέτοια απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης θα βρει αντιστάσεις στην δυτική ή την τουρκική κοινωνία;

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι σαφής: Ο κ. Βαρθολομαίος, όντας πιεζόμενος και πιιθανότατα εκβιαζόμενος, θα επιτρέψει ή και θα ζητήσει από τους μητροπολίτες των νέων χωρών να συναινέσουν στην ανέγερση τζαμιών, προκειμένου να διασώσει ιερούς ναούς μέσα στην Τουρκία; Είναι προφανές πως θα "λυγίσει" και "μέσα σε πνεύμα αγάπης, ομόνοιας, αλληλοκατανόησης και φιλίας" θα απαιτήσει από την Ελλάδα να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την άμεση ικανοποίηση του "αιτήματος του τούρκου Προέδρου.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κ. Βαρθολομαίος είναι Πατριάρχης υπό ομηρεία και υπό συνεχή άσκηση πιέσεων. Με απλά λόγια, τελεί υπό αιχμαλωσία και ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να επιτρέψει σε κανέναν (πόσω δε μάλλον στον ίδιο του τον εαυτό) να του "φορτώσει" την διοικητική ευθύνη, μέριμνα και οποιαδήποτε επιμελητεία των "νέων χωρών", αφού αυτομάτως αυτές γίνονται εύκολο θήραμα στους σχεδιασμούς της τουρκικής επιθετικής προς την Ελλάδα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Βαρθολομαίος όφειλε, ακόμη και αν του πρόσφεραν τις "νέες χώρες", να αρνηθεί ευγενικά και να ξεχάσει τα χρυσόβουλα και τις οποιουδήποτε τύπου εποπτείες και "πνευματικές" ή άλλες εκ μέρους του ευθύνες, γιατί αυτή ακριβώς η προσωπική του στάση δημιουργεί μείζονα επιπρόσθετα εθνικά προβλήματα στην Ελλάδα, η οποία μέχρι σήμερα είχε να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και σχεδιασμούς εις βάρος των συγκεκριμένων γεωγραφικών χώρων, που όλως τυχαίως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τις αποκαλεί "νέες χώρες" και τις θεωρεί "κτήμα" του Πατριαρχείου. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις εξελίξεις, η ελληνική εξωτερική πολιτική (βιώνοντας τον δικό της κυκεώνα λόγω ανύπαρκτου σχεδιασμού αλλά και εξαιτίας της πολιτικής ηγεσίας) από τούδε και στο εξής υποχρεούται να παρακολουθεί στενά και τις δηλώσεις, τις επαφές και τις όποιες άλλες κινήσεις του κ. Βαρθλομαίου, ο οποίος "ρίχνει νερό στον μύλο" της Τουρκίας και μετατρέπει το Πατριαρχείο σε όπλο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν επιθυμούμε να κρίνουμε το πνευματικό έργο του κ. Βαρθλομαίου, αλλά ούτε επιθυμούμε να ασκεί οποιαδήποτε πολιτική (ιδιαίτερα πολιτική ευνοϊκή προς τις βλέψεις της Τουρκίας) και θα επιθυμούσαμε την επί των εθνικών θεμάτων σιωπή του, η οποία μπορεί να μεταβληθεί σε χρυσάφι...
Αραγε, γιατί ο κ. Βαρθλομαίος δεν έκανε δηλώσεις κατά της γενοκτόνου πολιτικής που ασκούν οι τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα;
Γιατί δεν υπερασπίζεται τους Έλληνες στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται και η οποία εξωθεί πολλούς στην αυτοκτονία;
Γιατί ο "πνευματικός υπεύθυνος" της Ορθοδοξίας δεν βρίσκει λόγια (και χρήματα μέσω των διεθνών γνωριμιών του) για να βοηθήσει την Ελλάδα που ταλανίζεται από τα χτυπήματα των διεθνών τοκογλύφων;
Τέλος, γιατί προχωρά τόσο ανεύθυνα σε δηλώσεις που μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν;

Βαρθολομαίος: Οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Οι Νέες Χώρες «ανήκουν εις την Μητέρα σας μαρτυρική Εκκλησίαν, η οποία έδωσε το αίμα της δι αυτάς» και «αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως» δήλωσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του σε τέσσερις μητροπόλεις του οικουμενικού θρόνου στη Θράκη, μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών.

«Επιστρέφομεν εις την Βασιλίδα των πόλεων και το Ιερόν μας Κέντρον έμφορτοι από βιώματα, συγκινήσεις, εντυπώσεις, εμπειρίας και αναμνήσεις, αι οποίαι θα μας συνοδεύουν διά βίου», σημείωσε ο οικουμενικός πατριάρχης, αλλά αναφέρθηκε και σε ερωτήματα που ετίθεντο «παλαιότερα», όπως είπε.

«Μας ρώτησε κάποιος, κατά τρόπον προκλητικό, προ τινών ετών: Παναγιώτατε, έχετε την Διασπορά. Διατί θέλετε και τας Νέας Χώρας; Καί απηντήσαμεν αμέσως και ευθέως: Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν εις την Μητέρα σας μαρτυρική Εκκλησίαν, η οποία έδωσε το αίμα της δι? αυτάς, διά να μείνουν επαρχίαι Ελληνικαί· τας επροστάτευσε κατά τον Μακεδονικόν αγώνα και πάντοτε, διαχρονικός. Αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η σχέσις μας δον είναι ποσώς εθιμοτυπική, είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή, λειτουργική».

«Δεν αντιδικούμε με κανέναν», λέει ακόμα ο οικουμενικός πατριάρχης και συνεχίζει: «Αλλά και δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων εδώ εις την αγιοτόκον Θράκην, την αναμφισβητήτως Ελληνικήν και αιματοβαμμένην Μακεδονίαν, την υψηλόφρονα Ήπειρον και τας ερατεινάς νήσους του Αρχιπελάγους, διότι το αντίθετο θα ήτο προδοσία της ιστορίας της πίστεως και του Γένους».

«Ας σεβασθούμε όλοι την Μητέρα μας Εκκλησίαν η οποία αγωνίζεται κενωτικώς, διακονεί, προσφέρει, συμβάλλει εις την ενότητα της Ορθοδοξίας και τον διάλογο συμφιλιώσεως και συνεργασίας μετά των μη Ορθοδόξων, διά την ειρήνη του κόσμου, διά την δόξαν του Θεού», λέει και απευθύνει έκκληση «από του Φαναρίου, από της Βασιλευούσης, από του Ιερού μας Κέντρου, να το στηρίξωμεν, να το ενισχύσομε, να το βοηθήσομε να εκπληρώσει την οικουμενική αποστολή του, η οποία συνάδει προς την οικουμενικότητα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Σχόλιο ιστολογίου: Αυτού του είδους οι δηλώσεις δικαιώνουν, απλώς, όλους εκείνους που είχαν και συνεχίζουν να έχουν μικρές ή μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανότητα αλλά και για τις πραγματικές διαθέσεις του κ. Βαρθολομαίου να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της Ελλάδας, τον ελληνισμό και εν γένει την Ορθοδοξία. Δυστυχώς, για τον ίδιο, επιβεβαιώνει με τον "καλύτερο δυνατό τρόπο" εκείνους που τον κατηγορούν όχι ως ανίκανο, αλλά ως ικανότατο διαχειριστή της παγκοσμιοποίησης...
 kostasxan.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σφάλλει νομίζω ο αρθρογράφος γράφοντας πως ο Βαρθολομαίος ανοίγει την πόρτα της Τουρκίας στη Θράκη. Ο Βαρθολομαίος δεν εξυπηρετεί την τουρκική εξωτερική πολιτική αλλά την αμερικανική. Το Φανάρι είναι υπόλογο στο State Department και μόνο. Η Τουρκία τα κόλλυβα τα έχει πλέον όχι στο ζωνάρι της, που έγεγε ο Γέροντας Παϊσιος, αλλά στο πιάτο και είναι έτοιμη να τα φάει. Η αναβίωση του Οθωμανισμού και η αναγωγή της Τουρκίας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη και σε προστάτιδα των Ισλαμιστών δεν αρέσει στους Αμερικανούς, οι οποίοι φαίνεται να ετοιμάζουν νέες αλλαγές συνόρων. Το Κουρδιστάν από τη μία και το Βατικάνειο κράτος του Φαναρίου από την άλλη. Πλήρως ελεγχόμενα και τα δύο από τον υπερατλαντικό σερίφη. Γι' αυτό βγήκε βόλτα ο Βαρθολομαίος, για να μετρήσει τους μελλοντικούς υπηκόους του. "Νεοχωρίτες" (Θράκες και Μακεδόνες) αλλά και ...ψευδομακεδόνες. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα οι Βούλγαροι κατηγόρησαν τον Βαρθολομαίο πως "κλείνει το μάτι" στους σχισματικούς της ΦΥΡΟΜ.

Γεώργιος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο του ιστολόγου.

amethystos είπε...

Αυτό πρέπει νά είναι τό σχέδιο Γεώργιε. Μιά Φαναριώτικη ''ορθόδοξη'' εκκλησία στά πρότυπα τού Βατικανού,γι' αυτό καί έχουμε Βατικάνιο σύνοδο. Ισως έχουν συμφωνήσει νά δώσουν στό Φανάρι καί τμήματα τής Τουρκίας μετά τόν διαμελισμό της, γιά νά παίξει ρόλο στό ενεργειακό καί στήν διακίνηση μαύρου χρήματος. Ολοι οι επίσκοποι συμφωνούν στό σχέδιο, διότι βλέπουν ανοιχτή τήν προοπτική τής διεκδικήσεως τού θρόνου τού Πατριάρχου.

ΜΑΧΗΤΗΣ είπε...


> Αδελφε αμα θεςτην λυση στο προβλημα ειναι η εξης :
> Ολοι οι κληρικοι μοναχοι και λαικοι να αποτειχιστουν απο ολους τους επισκοπους των Γ.Ο.Χ.
> Οι Επισκοποι των συνοδων των Γ.Ο.Χ. που θα αποτειχιστουν απο τους συνεπισκοπους τους θα λειτουργουν ως πρεσβυτεροι συμφωνα με τον ΛΕ' ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ, διοτι σε μια τοπικη επισκοπη ενας ειναι ο επισκοπος με μια ενεργεια και με μια δυναμη. Δεν γινεται σε μια επισκοπη να εχουμε δυο επισκοπους δυο ενεργεις δυο δυναμεις. Τωρα θα πει καποιος μα αφου ο επισκοπος ο ενας που κατεχει την επισκοπη την μοναδικη μιας τοπικης κανονικης Εκκλησιας ειναι κακοδοξος αιρετικος σχισματικος οικουμενιστης βλασφημος και αρχιαιρεσιαρχης.
> Πολυ ωραια εσυ εχεις το υποχρεωτικο δικαιωμα να αποτειχιστεις απο αυτον και να διακοψεις την εκκλησιαστικη κοινωνια με ολους οσους συγκοινωνουν μαζι του. Αυτο θα το κανεις μεχρι η ηγεσια των αποτειχισμενων συγκροτησει συνοδο
> για να σου βαλει και παλι Ορθοδοξο επισκοπο στην μια και μοναδικη θεση της τοπικης κανονικης επισκοπης της χωρας εκεινης.
> Ολοι οι αποτειχισμενοι απο τις συνοδους αυτοματα ενωνονται με ολους τους αποτειχισμενους απο τους οικουμενιστας ( δεν ενοουμε την νεο- ημερολογιτικη σχισματικη παραταξη των αποτειχισμενων μονο για την αιρεση εκτος και αν γυρισουν με το παλαιο φευγωντας απο το σχισμα. )
> Μεχρι να συγκροτηθει Συνοδος Εν Αγιω Πνευματι οι Αποτειχισμενοι Επισκοποι εαν δεν φτανουν οι ιερεις για τις αναγκες των μυστηριων απο τους πιστους κανουν οικονομια και χειροτονουν ΜΟΝΟ ΙΕΡΕΙΣ διοτι σε μια τοπικη Εκκλησια που υπαρχουν 50 η 100 η 200 ιερεις που δεν εμποδισμενο αμα θα γινουν και αλλοι 5 -10 για το ακοινωνητο της αιρεσεως συμφωνα με τον Αγιο Θεοδωρο τον Στουδιτη ( PG 99 ) και τον ΛΕ' ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ και την γνωμη του Αγιου Νικοδημου του Αγιορειτου δεν γινεται ζημια στην Εκκλησια ουτε μπορει να δημιουργηθει και να οργανωθει καινουργεια παραλληλη διαφορετικη εκκλησια νουμερο (2) με ξεχωριστη   αρχη απο την ηδη υπαρχουσα που θα αποτελει παρασυναγωγη.
> Αν ενωθουν ολοι οι  αποτειχισμενοι
> και απο τους οικουμενιστες και απο τους παραταξιακους οπως ηταν απο το 1924 μεχρι το 1935 θα γινει μεγαλος σεισμος στην Εκκλησια της Ελλαδος και δεν ειναι δυνατον με τετοια ασφυκτικη πιεση να μην βγουν επισκοποι. Και τοτε βγηκαν τρεις  επισκοποι ( αφηστε τι εκαναν μετα απο λιγο. Οπως και αλλοι τρεις βγηκανε το 1970 και αυτοι τα εκαναν χαλια )διοτι οταν γινεται αγωνας ενστασεως της ιερας αποτειχισεως απο την κοινωνια των αιρετικων και σχισματικων οικουμενιστων  απο ολοκληρο το εκκλησιαστικο πληρωμα με κληρικους μοναχους και λαικους χωρις να δημιουργηθει αλλη καινουργεια εκκλησια δεν ειναι δυνατον μα μην βγουν και επισκοποι γιατι ειναι Ολοκληρο  Πληρωμα Ομολογιακο Ακαινοτομητο Της Μιας Αγιας Καθολικης και Αποστολικης Εκκλησιας των Ορθοδοξων Χριστιανων.

amethystos είπε...

Αγαπητέ μαχητή, αυτά είναι σχέδια τής λογικής, όπως λέει καί ο Παίσιος. Πρέπει νά καλέσουμε τόν Κύριο νά βάλει τό χέρι του. Αλλά ποιός πιστεύει πλέον;. Οι επίσκοποι νάναι καλά.

ΜΑΧΗΤΗΣ είπε...

Καλα λενε οι Αγιοι ολα τα κακα στην Εκκλησια απο τους επισκοπους. γινονται.
Επισκοποι εφεραν την αιρεση του οικουμενισμου
Επισκοποι εφεραν το νεο-ημερολογιτικο σχισμα του οικουμενισμου
Επισκοποι εφεραν και την παρασυναγωγη των παραταξεων Γ.Ο.Χ.

ΜΑΧΗΤΗΣ είπε...

Απο τους κακους επισκοπους ερχονται ολα τα κακα, εχουμε φυσικα και πληθος Αγιων Επισκοπων που κοσμισαν την Εκκλησια.
Αγιοι Επισκοποι ηταν και ολοι οσοι συγκροτησαν τις Αγιες Συνοδους.
Μακαρι να βγουν και σημερα ομολογητες επισκοποι στην Μια Ορθοδοξη Εκκλησια.