| Δεν βλέπετε ότι θέλουν να μας ρίξουν; είπε στους βουλευτές του - Δεν ήρθαμε μόνο για τα Μνημόνια, απαντούν - «Κόκκινη γραμμή» και προσωπική δέσμευση οι συντάξεις.
«Δεν ήρθαμε να εφαρμόσουμε μόνο το Μνημόνιο. Ο κόσμος δυσφορεί, υποφέρει και είμαστε μόλις δύο μήνες στην κυβέρνηση. Αν δεν αλλάξουμε ρότα, θα χάσουμε όχι μόνο την υποστήριξη αλλά και την ανοχή που δείχνει ακόμα η κοινωνία και πολύ γρήγορα θα έχουμε την τύχη των προηγούμενων». |
Τα λόγια αυτά άκουσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τους βουλευτές της περιφέρειας, σε έναν κύκλο επαφών που ξεκίνησε (πολύ καθυστερημένα) από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς, όπως λένε στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θέλει να δει όλους τους βουλευτές πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες του επόμενου διμήνου, όπου θα κριθούν όλα και κυρίως η... βιωσιμότητα της πλειοψηφίας!
Στην κυβέρνηση είχαν χτυπήσει «καμπανάκια» μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το «ΠΑΡΟΝ» της προηγούμενης Κυριακής ότι τουλάχιστον 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό στις επίμαχες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν και ειδικά αυτή που αφορά το Ασφαλιστικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την προηγούμενη Δευτέρα το Μαξίμου ξεκίνησε διορθωτικές κινήσεις (το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ) προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να «τσιμεντάρει» την πλειοψηφία.
Πρώτον, οι επαφές με τους βουλευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, ξεκίνησαν, εν όψει και των επόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών (Αγροτικό, Φορολογικό, Ασφαλιστικό), προκειμένου να είναι ενήμεροι για τις προθέσεις της κυβέρνησης και να αποτραπούν τυχόν -απρόβλεπτες- διαρροές που ενδεχομένως να εκκινούν και από την καθυστέρηση στην επίλυση τοπικών προβλημάτων (π.χ. καθυστέρηση στο έργο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, που έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές από τη Β. Ελλάδα).
Δεύτερον, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια πρώτη... αναγνωριστική αντιπαράθεση με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε, δείχνοντας τους... σκληρούς του προγράμματος, που «ποτέ δεν έβγαλαν από το μυαλό τους το Grexit. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η αντιπαράθεση, ωστόσο, σε πρώτη φάση, τόσο η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ όσο και οι δηκτικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να έχουν κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος.
Δεσμεύομαι! «Κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις...
Ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους βουλευτές τονίζει: «Περάσαμε τον κάβο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να ξέρετε ότι οι γνωστοί κύκλοι στο εξωτερικό (Σόιμπλε) και οι σύμμαχοί τους εδώ μας περίμεναν στη γωνία ελπίζοντας σε αποτυχία για να μας φέρουν ξανά στο πρόθυρα του Grexit. Δεν έχουν συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα ότι στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχώς θα έχουμε πόλεμο. Έχετε δίκιο να αναφέρεστε σε καθυστερήσεις, γρήγορα θα φέρουμε μέτρα στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, όπως και το αναπτυξιακό μας σχέδιο, την άνοιξη. Μέχρι τότε όμως έχουμε να περάσουμε δύο κρίσιμους κάβους. Τα ''κόκκινα δάνεια'' και το Ασφαλιστικό. Και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για να μη βγει σε πλειστηριασμό κανένα σπίτι από τις αδύναμες τάξεις. Και στο Ασφαλιστικό δεν θα δεχθούμε καμιά μείωση στις συντάξεις. Με έχετε ακούσει που έχω δεσμευτεί δημοσίως. Είναι ''κόκκινη γραμμή''»!
Ο πόλεμος με ΔΝΤ και Σόιμπλε...
Από το Βερολίνο αλλά και από τις Βρυξέλλες, έστω για να κρατηθούν οι ισορροπίες, διαμηνύεται ότι ο Τσίπρας... «παίζει με τη φωτιά και μπορεί και να καεί...»! Ωστόσο στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν και ευρωπαϊκοί κύκλοι που θα ήθελαν να δουν την... έξοδο του ΔΝΤ από την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα... χάλαγε τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ακόμα και συντηρητικές δυνάμεις στη Γερμανία, που τώρα κατανοούν ότι οι σιδερένιοι οικονομικοί κανόνες που υπερασπίζονται μετά πάθους ΔΝΤ και Σόιμπλε είναι ανέφικτο να τηρηθούν με την προσφυγική κρίση να αποσταθεροποιεί πολιτικά και οικονομικά μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά πάντως την περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στο κυβερνητικό επιτελείο ακούγεται τελευταία πιο δυνατά η άποψη ότι εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται με λιγότερα από 6 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου, μειώνονται ισόποσα οι ανάγκες του προγράμματος και άρα δεν είναι αναγκαία η συνεισφορά του ΔΝΤ σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Δεδομένου, δε, ότι το πρόγραμμα του Ταμείου (βάσει των προηγούμενων Μνημονίων) λήγει τον Μάρτιο, δεν χρειάζεται να ανανεωθεί με οικονομικούς όρους. «Θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος», ισχυρίζονται κυβερνητικοί κύκλοι. Μόνο που στο Βερολίνο έχουν εντελώς διαφορετικές διαθέσεις…
paron.gr |
|
1 σχόλιο:
Δεν νομίζω πως 'ακούει' τους βουλευτές, όπως κι οι βουλευτές δεν 'ακούν' τον λαό... Ζουν και 'ζούμε' σε παράλληλα σύμπαντα... Όλα έχουν οριοθετηθή μέσα στο 'πλαίσιο': Σας παραδίδουμε τη χώρα μας, κι εσείς μας 'παραδίδετε' (!) τη διακυβέρνησή της... Τα πράγματα φαίνονται αδιέξοδα, εκτός από 'αστάθμητους' παράγοντες...
Δημοσίευση σχολίου