Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την εκκλησία και τα ιερά τους. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναγκάζεται ν΄απαντήσει σε μια τόσο τολμηρή ανομία εκ μέρους της Κωνσταντινούπολης. Στις 15 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συγκαλείται στο Μινσκ, όπου θα δοθεί επίσημη αξιολόγηση σε ό, τι συμβαίνει.
Η δήλωση της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανική Ορθοδοξία δεν αλλάζει τίποτα. Ο σχισματικός, Μιχαήλ Ντενισένκο, δεν είναι ακόμα πατριάρχης, και εξακολουθεί να είναι αναθεματισμένος.
Το «Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν διέθετε κανονικούς λόγους για ν΄άρει το ανάθεμα, το οποίο δεν είχε επιβάλει» – δήλωσε ο Κλήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Nezhinsky κι Priluksky, πρόεδρος του Τμήματος Πληροφοριών και Εκπαιδευτικών θεμάτων του Συνοδικού Τμήματος του UOC.
Ο Φιλάρετος που το πρώην του μοναχικό όνομα ήταν Mikhail Denisenko ήταν ταυτόχρονα ο επίσκοπος και μάλιστα ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το 1990, ήλπιζε να γίνει ο Πατριάρχης της Μόσχας, αλλά η Σύνοδος εξέλεξε τον Αλέξιο Β. Επιστρέφοντας στην Ουκρανία, ο Φιλάρετος άρχισε να υποκινεί τους πατέρες και τους ενορίτες για να χωρίσει το Κιέβο από τη Ρωσική Εκκλησία και για τις προσπάθειες για διχοτόμηση το 1992 του επιβλήθηκε επιτίμιο. Μετά από αυτό, μετανόησε κι υποσχέθηκε ότι θα σταματούσε τις κακόβουλες τακτικές του και μάλιστα θα αποσυρθεί οικειοθελώς, αλλά το 1997 αυτοανακηρύχθηκε Πατριάρχης του Κιέβου. Για την ενέργεια του αυτή η Σύνοδος των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας τον έκρινε ως σχισματικό. Και η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε και από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο. Τώρα, 21 χρόνια αργότερα η Κων/ πολη, άλλαξε γνώμη.
«Αυτή είναι μια κατάφωρη παραβίαση των κανονικών, θεολογικών θέσφατων μια τέτοια πράξη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι αποδίδουν στην προδοσία» πιστεύει ο Μητροπολίτης Vyshgorod και Τσερνομπίλ Παύλος επικεφαλής της Αγίας Κοιμήσεως Κίεβου -Pechersk Lavra.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ρωσικής Εκκλησίας να αποκηρύξει τον Denysenko υποστηρίχθηκε από όλες τις ορθόδοξες κοινότητες. Δηλαδή, ο ψευδο-πατριάρχης Filaret για όλες τις εκκλησίες του κόσμου, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, εξακολουθεί να είναι ο αποστάτης.
Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Κύριλλος είναι στη Λευκορωσία. Στις 15 Οκτωβρίου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συναντηθεί για πρώτη φορά στο Μινσκ. Αυτό θα ήταν μια επίσημη συνάντηση επισκόπων προς τιμήν της 1030ης επετείου του βαπτίσματος της Ρωσίας. Αλλά τώρα το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι: η απάντηση στη συμπεριφορά της Κωνσταντινούπολης;
Η Ρωσική Εκκλησία έχει ήδη αναστείλει τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη – αυτή ήταν μια αντίδραση στο μη εξουσιοδοτημένο διορισμό από τον Βαρθολομαίο των εξάρχων τους στην Ουκρανία. Η προσπάθεια άρσης του αναθέματος από τους διαφωνούντες επίσης δεν θα παραμείνει αναπάντητη.
«Το πρώτο είναι, φυσικά, η απάντηση και το μήνυμα που θα σταλεί σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, με βάση την θεία αλήθεια και τη δέσμευση ως προς την ιστορική αλήθεια», – δήλωσε ο Αλέξανδρος Volkov, ένας εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.
Με την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας έχουν συνταχθεί όλες οι τοπικές εκκλησίες. Το φλερτ της Κωνσταντινούπολης με τους Ουκρανούς σχσισματικούς δεν έχει εγκριθεί από οποιαδήποτε ορθόδοξη κοινότητα/ Εκκλησία.
« Σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αυτοί που εισέρχονται σε κοινωνία με τους αποκυρηγμένους από την Εκκλησία αυτο-αποκηρύσσουν εαυτόν εκτός Εκκλησίας και εδώ είναι μια πολύ σοβαρή και πολύ κανονική παραβίαση, σχίσμα « , – δήλωσε ο Ιλαρίωνας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, πρόεδρος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Κρίνοντας από τις δηλώσεις της Κωνσταντινούπολης, οι διαφωνούντες δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους. Οι πιστοί στην Ουκρανία έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούν την εκκλησία τους και τα ιερά τους.vesti 14/10/18
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου