Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αζάροφ: Καταστροφικές οι συνέπειες της απόφασης του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για το εσωτερικό της Ουκρανίας και τους δεσμούς αιώνων με τον Ρωσσικό λαό.

σ.σ. Αλήθειες αλλά και πολύ σκληρά λόγια από τον πρώην Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
***
«…η καταστροφή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι ειρηνική…»
Η απόκτηση αυτοκεφαλίας για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τρέχουσας πολιτικής του Κιέβου που αποσκοπεί στην προώθηση μιας αντιπαλότητας μεταξύ του Ουκρανικού και του Ρωσσικού λαού, δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Νικολάι Αζάροφ στην Izvestia .
«Όλο αυτό συμβαδίζει με την πολιτική αποκοπής όλων των δεσμών με την Ρωσσία – πολιτιστικών, οικονομικών και θρησκευτικών. Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στον [Οικουμενικό Πατριάρχη] Βαρθολομαίο [της Κωνσταντινούπολης]. Ίσως έχουμε δώσει πολύ σημασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τους τελευταίους αιώνες δεν υπήρξε «οικουμενικός». Η πόλη της Κωνσταντινούπολης δεν υπάρχει πια. Το μόνο που έχει απομείνει είναι το Φανάρι (μια γειτονιά στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται η οικία του Πατριάρχη), ενώ ο ίδιος ο Πατριάρχης είναι Τούρκος υπήκοος», τόνισε ο Αζάροφ.
Κατά την άποψή του, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιδιώκει να εξασφαλίσει επιπλέον ψηφοφόρους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019.
Σύμφωνα με τον Αζάροφ, οι αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα έχουν καταστροφικές συνέπειες μέσα στην Ουκρανία και στους δεσμούς αιώνων μεταξύ των δύο λαών. «Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ήδη συνεργάζεται με τους κληρικούς και τους τοπικούς αξιωματούχους και οι εξτρεμιστές θα προσχωρήσουν αργότερα», προειδοποίησε.
«Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι να παραχωρηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας, είναι σημαντικό για τον Ποροσένκο να λέει ότι όλα θα είναι ειρηνικά. Το σενάριο όμως αυτό είναι απίθανο, δεδομένου ότι ο αποδεκατισμός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πιστοί μόνο δια της βίας μπορούν να δαμαστούν. Συνεπώς, η καταστροφή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι ειρηνική και αυτό χρειάζεται ο Ποροσένκο», εξήγησε ο Αζάροφ.
Τα σημερινά γεγονότα θα πρέπει να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα ενός ευρύτερου πολέμου που έχει εξαπολύσει η Δύση εναντίον της Ρωσσίας, δήλωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών Leonid Kalashnikov. «Είναι γνωστό ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται υπό την πλήρη επιρροή των ΗΠΑ. Η θρησκεία είναι ένα εργαλείο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα με την Δύση για ένα μέρος κάτω από τον ήλιο και άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των ενεργειών που στρέφονται εναντίον μας».
***
Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ
Αρχική πηγή Izvestia: Global geopolitics behind Ukrainian religious rift

Δεν υπάρχουν σχόλια: