Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Τι θα του απαντήσεις;;;

 Σκέψου... από την απάντησή σου, θα εξαρτηθεί, αν αναθρέψεις κι αν  γιγαντώσεις  ΕΛΛΗΝΑ, ή ... ΣΚΛΑΒΟ.

Καλλιόπη Σουφλή
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNEZa-u_uHrcJ_v99kM4lk5T2-L_SELvSflU56DRdywzCYYbCChAiZaSX38KDg8APLIEnU6fxcGOb1LwRLuA_5DEqY7S_E3bX-w2V9d9-eVxxFW5uCGn77eZuD02yT9MBba2jL4iBrv7SL/s1600/bostoni_parelasi4.jpg

attikanea

2 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Καταχνιά

https://www.youtube.com/watch?v=mV0bHzuo5Pc

Το 1964 ηχογραφήθηκε η Καταχνιά, ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Λεοντή. Οι στίχοι ήταν του Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1965.

Κλαίνε θρηνούνε τα βουνά
Κλαίνε θρηνούν οι κάμποι
Ήρθε σκλαβιά πικρή σκλαβιά
πλάκωσε μαύρη καταχνιά
κι ο ήλιος πια δεν λάμπει

Η μπότα του κατακτητή
Παντού τη φρίκη απλώνει
Κι όπου πατεί κι όπου πατεί
Χορτάρι δε φυτρώνει
Μα στη χαμένη μου τη γη
Θ'ανθίσουν πάλι οι κλώνοι
Θ'αναλαλεί το αηδόνι

Μέσα απ' τη στάχτη τη βαθειά
Μια σπίθα θα πετάξει
Σε πολιτείες και χωριά
Και θα γενεί τρανή φωτιά
Που τη φωτιά θα κάψει

Πολλοί στίχοι από τραγούδια του βασίζονται στις εμπειρίες του Βίρβου από την Κατοχή, όταν τον συνέλαβαν το 1944 και μπήκε στην απομόνωση.

Ο ίδιος αφηγείται:

Το ίδιο βράδυ με έριξαν στο απομονωτήριο. Εκεί ήταν κι ένας άλλος. Πονούσα σε όλο μου το κορμί. Ήμουν δεμένος στο κεφάλι σαν χότζας. Έχω ένα σημάδι 57 χρόνια εδώ στο κεφάλι από βούρδουλα που κατέληγε σε σφαιρίδιο. Μέσα εκεί υπήρχε ένα κούτσουρο. Του είπα "Σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου». Έτσι έγινε. Σηκωνόμασταν την νύχτα να ξεμουδιάσουμε. Δεν κράτησε πολύ. Δυο μερόνυχτα. Αυτό είναι το αναπαυτικότερο κρεβάτι που κοιμήθηκα ποτέ. Απ' αυτό εμπνεύστηκα το "ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω" που γράφω στη "Γερακίνα". Στη φυλακή άρχισα να γράφω την "Καταχνιά" σαν ποίηση.

Θωμάς είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=kSjUjTmv5F4
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΣΕΧΤΑ - Ξυλούρης