Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πέρα από τον ορθόδοξο περσοναλισμό: Nέοι προβληματισμοί για τη θεολογική σημασία του Εαυτού

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος μιλά για την βαθειά απαιτητική φύση της θεολογίας και την ερμηνευτική λειτουργία της. «Κάνουμε διατυπώσεις για να πάμε παραπέρα, δεν κατέχουμε την αλήθεια και στην καλύτερη περίπτωση η αλήθεια μας κατέχει...» λέει χαρακτηριστικά.
Αφηγείται την θεολογία του '60 ως μια καρποφόρα προσπάθεια να καταλάβουμε την παράδοσή μας – προσπάθεια που γονιμοποιεί την όλη συζήτηση μέχρι σήμερα. Αναφέρεται στην τριαδολογία στην ανθρωπολογία και στην έννοια του ομοουσίου, φτάνοντας στην κοινωνία των προσώπων. Και τονίζει την ανάγκη για ένωση της λογικής θεμελίωσης του προσώπου με την οντολογική του θεώρηση. 
Από την θεολογική ημερίδα με τίτλο: «Τα προσωπεία του προσώπου – Κριτικές θεολογικές τοποθετήσεις στην οντολογία του προσώπου» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, από τον νεοσύστατο Σύλλογο Θεολόγων «Μέθεξις» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


antifono

H ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ '6Ο ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ.... ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟ.

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ-ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ- ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ. 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. 
ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΥΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ.

Αμέθυστος

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την διάκριση υποστάσεως και προσώπου εννοείς ότι η Υπόσταση για παράδειγμα του Πατρός υπάρχει πέραν της πατρότητας;

amethystos είπε...

Ο Πατήρ είναι Υπόσταση. Ενας από τούς ορισμούς τού Προσώπου, ο οποίος μεταφέρεται εύκολα καί στήν ανθρωπολογία, είναι ότι βλέπουμε τό πρόσωπο ή σχετιζόμαστε μέ τό πρόσωπο ή γνωρίζουμε τό πρόσωπο όπως καί γνωριζόμαστε, Πρόσωπο μέ πρόσωπο. Κάτι πού είναι εφικτό μέ τόν ενσαρκωθέντα Κύριο μόνο, αλλά παντελώς ανέφικτο μέ τόν Πατέρα καί τόν Υιό. Μόνον ο Κύριος ενανθρώπησε καί Σώζει.

Τ.Ν. είπε...

"...αλλά παντελώς ανέφικτο για τον Πατέρα και τον Υιό(τον Υιό ή το Άγιο Πνεύμα;)"!
Εδώ υπάρχουν λάθη και πλάνες.
Πρόσωπο και υπόσταση είναι το ίδιο για τους Πατέρες της Εκκλησίας.Το λέει ο Βασίλειος ο Μέγας καθαρά.

amethystos είπε...

Τί λέει δηλ;;

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξεμεθύσεις τά λέμε !

Τόμπρος Νεκτάριος είπε...

Α)Ανώνυμε 3:25 δεν γνωρίζεις να απαντήσεις γιατί έχεις άγνοια.
Μόνο το σχόλιο 4:40 π.μ. ήταν δικό μου.

Τόμπρος Νεκτάριος είπε...

Β)Γράφει ο Μέγας Πατήρ:"...Ο δέ επί πάντων Θεός εξαιρετον τι γνώρισμα της εαυτού υποστάσεως,το Πατήρ είναι,και εκ μηδεμίας αιτίας υποστήναι, μόνος έχει.Και δια τούτου πάλιν του σημείου και αυτός ιδιαζόντως επιγιγνώσκεται.Τούτου έκεκεν εν τη της ουσίας κοινότητι ασύμβατα φανέν είναι και ακοινώνητα τα επιθεωρούμενα τη Τριάδι γνωρίσματα,δι ών η ιδιότης παρίσταται των εν τη πίστει παραδεδομένων ΠΡΟΣΩΠΩΝ,εκάστου τοις ιδίοις γνωρίσμασι διακεκριμένως καταλαμβανομένου.Ώστε διά των ειρημένων σημείων το κεχωρισμένον των υποστάσεων εξευρεθήναι"(Μέγας Βασίλειος Επιστολή 38,3,4 PG 32,329-333).

amethystos είπε...

Ευχαριστούμε φίλε.Γράφει λοπόν ο Μ. Βασίλειος ότι η ΟΚΟΝΟΜΙΑ δέν ταυτίζεται μέ τήν ΘΕΟΛΟΓΙΑ, κάτι πού θά σήμαινε τήν ταύτιση υποστάσεως καί προσώπου. Βεβαίως οι Πατέρες γράφουν δύσκολα διότι απευθύνονται σέ ανθρώπους πού γνωρίζουν κάποια πράγματα καί μάς δυσκολεύουν. Χρονια Πολλά.

χαλαρωσε είπε...

Εὐσεβίου, Κατὰ Μαρκέλλου, Βιβλ. 1, 1, : «…κἄν αἱ θεῖαι γραφαὶ, ὥσπερ τινὰς νηπίους παιδαγωγοῦσαι τοὺς ἐντυγχάνοντας, ἀνθρωπικώτερον περὶ αὐτοῦ διαλέγωνται, χεῖρας αὐτῷ καὶ πόδας καὶ ὀφθαλμοὺς καὶ φωνὰς καὶ λόγους καὶ στόμα καὶ πρόσωπον καὶ μυρία ἄλλα τοιαῦτα περιάπτουσαι∙ ἅ δὴ προσήκει μεταφέρειν ἐπὶ θεοπρεπεῖς ἐννοίας, οὐδὲν θνητὸν οὐδ’ ἀνθρώπινον ἐν τῷ θεῷ εἶναι φανταζομένους∙ `πνεῦμα’ γὰρ `ὁ θεὸς, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν’, αὐτὸς ἐδίδαξεν ὁ σωτὴρ. εἰ δὲ πνεῦμα, δῆλον ὅτι θεῖον, κρεῖττον παντὸς αἰσθητοῦ καὶ συνθέτου σώματος, ὡς μήτε λόγον αἰσθητὸν ἔχειν, ὑπὸ γλώττης ἐξηχούμενον καὶ διὰ προφορᾶς θνητοῖς ὠσὶν ἐξακουόμενον, μήτε γλῶτταν μήτε φωνὴν μήτε πρόσωπον μήτε ἄλλο θνητῷ καὶ ἀνθρωπίνῳ λογισμῷ παραβαλλόμενον».

Τ.Ν. είπε...

Γ)Χρόνια Πολλά.
Δεν γράφουν δύσκολα οι Πατέρες,απλά είναι αυτά που λένε.Το θέμα είναι ότι τους διαστρέφουν οι μετά- πατέρες και οι Οικουμενιστές.Και ο Γέροντας του Έσσεχ πολλές πλάνες γράφει,αλλά δύσκολα μπορούν να τις καταλάβουν οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τους Πατέρες.

amethystos είπε...

Χρόνια πολλά φίλε. Δέν ξέρω άν συνεννοούμαστε. Δέν ταύτισαν ποτέ οι πατέρες υπόσταση καί πρόσωπο διότι δέν ταύτισαν ποτέ τήν οικονομική Τριάδα μέ τήν αίδιο τριάδα, όπως πολύ σωστά αναφέρεις ότι προωθεί η μετα πατερική ανοησία, καί ακολουθούμε εμείς λόγω άγνοιας. Γιατί έχεις τόση συμπάθεια μέ τίς πλάνες; Ξυλουργός είσαι; Διότι δέν κατέχεις τήν θεολογία. Θέλει προσοχή φίλε.

Τ.Ν. είπε...

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,ΑΛΛΑ ΦΥΣΗ!
Κύριε Χαλάρωσε,για διάβασε τον Μέγα τη λέει:"...Ώστε δ' όλου και την ενότητα σώζεσθαι εν τη της μιής Θεότητος ομολογία και το τω ΠΡΟΣΩΠΩΝ ιδιάζον ομολογείσθαι εν τω αφορισμώ των περί έκαστον νοουμένων ιδιωμάτων"(Μέγας Βασίλειος Επιστολή 236,6.PG 32,884).

Και ο Δαμ.Ιωάννη γράφει ότι άτομο και υπόσταση είναι το ίδιο( όχι μόνο το πρόσωπο).
Δηλαδή άτομο,πρόσωπο και υπόσταση είναι το ίδιο για τους Αγίους Πατέρες,όχι όμως για τον ιστολόγο.

Ξυλουργός ήταν ο Χριστός σαν Άνθρωπος.Υπάρχουν και ηλεκτρικές ιντερνετικές πλάνες,όχι μόνο ξυλουργικές.Το θέμα είναι ότι και ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ( με την μικτή Μονή ) έχει κακοδοξίες μεγάλες( Οικουμενιστικές ).
Προσοχή στους Πατέρες γιατί μόνο αυτοί είναι Θεολόγοι.Εγώ απλά τους διαβάζω.
Οι Άκτιστες Εν. της Αγίας Τρ. δεν έχουν σχέση με το θέμα μας.Τα δυο σχόλια του ιστολόγου είναι απαράδεκτα.

Ανώνυμος είπε...

Και σύ ξεράμενος είσαι ;

amethystos είπε...

Tό κατά δύναμιν.

amethystos είπε...

Φίλε ευχαριστούμε γιά τήν πατρική φροντίδα. Ωραία βιβλία διαβάζεις. Μπράβο. Ωραίο θά ήταν επίσης νά καταλάβαινες αυτά πού γράφεις. Τελικά μάλλον ανήκεις στήν χορεία τών αποτειχισμένων. Τού παλαιού ή τού Νέου; Διαβάζεις καί Διώτη καταλαβαίνουμε. Τί θά έλεγες γιά τό πρόσωπο τού Πατρός;

amethystos είπε...

Σήμερα η μετα-πατερική θεολογία, μέλος τής οποίας είναι ο Λουδοβίκος,στηρίζεται στήν ταυτότητα υποστάσεως καί προσώπου.

χαλαρωσε είπε...

ΦΙΛΕ Τ.Ν. Ο αμεθυστος προσπαθει να σε φυλαξει αλλα εσυ το χαβά σου. Κοιτα την αναρτηση του Τσιτσιγκου Προς τους ακρίτως ταυτίζοντας πρόσωπο και υπόσταση - Σπυρίδων Τσιτσίγκος

Ειναι κατατοπιστική αρκετα.

Πεσμας και για της πλανες του Γεροντος Σωφρονιου. Μην αρχισεις ομως τις μαλακιες που λεει ο πρωτειομανης διοτι απαντηση δεν θα παρεις εχουμε και εργασιες.

Στον Τσιτσιγκο θα δεις και δυο ορισμους του Αγιου Ιωαννη ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ. Γιατι άραγε;

Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΩΣ ΕΙΣΗΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΣΟΝΑΛΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΕΝ ΠΡΩΤΟΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΛΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΟΣΟ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΡΙΑΔΙΚΑ;

Στην Αγια Τριαδα δεν υπαρχουν συμβεβηκοτα.

Τα Υποστατικα Ιδιωματα ειναι ακοινωνητα αλλα αλληλοπεριχωρουνται.

Προσωπο: ουσια με συμβεβηκοτα.
ΓΙΑΤΙ ΛΈΜΕ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΧΕ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑ Π.Χ.;
ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ;

Ανώνυμος είπε...

Τα υποστατικά ιδιώματα είναι ακοινώνητα, δεν αλληλοπεριχωρούνται. Αλληλοπεριχωρείται η η το εκπορευτό στον Πνεύμα και στον Πατέρα; Που τα βρήκες αυτά;

Εσύ Αμέθυστε συμφωνείς με τη φράση: «Τα Υποστατικα Ιδιωματα ειναι ακοινωνητα αλλα αλληλοπεριχωρουνται»;

Επισκέπτης

Ανώνυμος είπε...

Τελικά συμφωνείς με την αλληλοπεριχώρηση των υποστατικών ιδιωμάτων που λέει ο σχολιαστής; Γιατί άλλους του έβριζες αν σου έλεγαν κάτι. Αυτό που κάνει μέγα δογματικό λάθος, αλλά σε υποστηρίζει το παραβλέπεις;

Επισκέπτης

amethystos είπε...

Διάβασες ένα απόσπασμΑ τού Αγίου Ιωαν Δαμασκηνού ; Ρίξε μιά ματιά.