Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά... Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τλ. Μπορεί κανείς να ερωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Άσε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας.
Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι (εκδότης της Ελεύθερης Ωρας) και Κουρήδες.
Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου.
(Ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι για την 28η Οκτωβρίου)
panagiotisandriopoulos
ΒΡΕ ΤΟ ΜΑΜΟΘΡΕΦΤΟ. ΒΡΕ ΤΟΝ ΕΛΙΤΗ.
Η περιγραφή του Μυριβήλη
Ενδεικτική του φρονήματος αυτού είναι η περιγραφή του από τον υπέροχο Στρατή Μυριβήλη που γράφει λίγους μήνες μετά τα εξής: «Ελάχιστα ενδιαφέρει αυτό το τέλος. Ολάκερη η δικαίωσή μας στέκεται στην αρχή. Το πώς όλοι μαζί κάναμε τον πόλεμο, αυτό είναι η νίκη της φυλής. Όλα τ' άλλα είναι μηχανολογία. Και δεν είναι μόνο μια πράξη τιμής ετούτη η ομόψυχη ενέργεια. Είναι ακόμα μια πράξη υγείας και μια πράξη φαντασίας. Μόνο ένα οργανισμός πλημμυρισμένος από τη χαρά και τη δόξα της ζωής έχει τη δύναμη να ορμά προς τη θυσία με τόσο κέφι. Και μόνο ένας λαός με ισχυρή φαντασία, μπορεί να εξαρθεί πάνω από το υλικό βάρος των ατομικών συμφερόντων και να χυμήξει με τέτοια αποκοτιά, με ανοιχτές τις φτερούγες προς την αναμμένη φλόγα. Σήμερα στεκόμαστε στην υψηλότατη κορφή της ιστορίας μας. Εκεί που ο αέρας είναι αμβροσία. Μπορούμε σήμερα να δεχτούμε τον Αισχύλο κοντά μας, δίχως να μας ταπεινώσει ο μεγάλος και ιερός ίσκιος του».
2 σχόλια:
Σε πιάνει θλίψη... Μεταφέρω από κείμενο της εποχής: "Εκείνο το πρωί, ο Μεταξάς κάλεσε τους δημοσιογράφους, για να τους ανακοινώση το ΟΧΙ... Αυτός ο μοναχικός δικτάτορας, εκείνο το πρωί ΕΛΑΜΠΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ... Είχε ξεπεράσει τον εαυτό του..." - Μαμόθρεφτα...
να το ακουσει και ο φιλος ΑΜ το σχολιο του Χατζηπαπαρακι.
Φιλε ΑΜ ξερουμε πολυ καλα γιατι πολεμησαμε. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΑΣΕ ΤΗΝ ΖΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ.
Δημοσίευση σχολίου