Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Πολιτική και θρησκεία, είναι νόμιμο το αίτημα του Κιέβου για Αυτοκεφαλία;

Το πρώτο πρόβλημα που τέθηκε από αυτό το αίτημα Αυτοκεφαλίας είναι ότι δεν κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη Ονούφριο επικεφαλή της UOC-MP, που είναι η μόνη Ορθόδοξη Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας επίσημη κι αναγνωρισμένη από όλες τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες και που κατέχει με μεγάλη διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό εκκλησιών,μοναστηριών και ενοριών (12.000 ενορίες) στην Ουκρανία.
Αυτό το αίτημα κατατέθηκε από τον Φιλάρετο « Πατριάρχη » αφορισμένο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι επικεφαλής της UOC-KP, σχισματικής εκκλησίας μη αναγνωριζόμενης ως εκείνη τη στιγμή από κανέναν.
Ένας « Πατριάρχης » που ευλογεί τους νεοναζί και τους εγκληματίες πολέμου, τους αποδίδει μετάλλια και παράσημα, και τολμά κυνικά να λέει ότι αν τα άτομα του Donbass πεθαίνουν λόγω του πολέμου αυτό είναι για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους αφότου ψήφισαν για την Ανεξαρτησία των Δύο Λαϊκών Δημοκρατιών. Χονδρικά, αυτό τους έκανε καλό. Μια αντίληψη fascinante της θρησκείας!
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το άλλο αίτημα Αυτοκεφαλίας κατατέθηκε από τον ίδιο τον Petro Porochenko, που βρέθηκε στην εξουσία μετά την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της χώρας Γιαννούκοβιτς και που έκανε αίτημα στον πατριάρχη Βαρθολομαίο με την υποστήριξη της  Rada (Ουκρανικό Κοινοβούλιο).
Αλλά το άρθρο 35 του ουκρανικού Συντάγματος διαχωρίζει φανερά την Εκκλησία από το Κράτος. Ξεκάθαρα ούτε ο ουκρανός πρόεδρος ούτε το κοινοβούλιο δεν νομιμοποιούνται και δεν έχουν το δικαίωμα  της ανάμειξης στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Το αίτημα το προερχόμενο από τον Ουκρανό πρόεδρο είναι εντελώς αντισυνταγματικό !
Επομένως όταν ο Βαρθολομαίος επιχειρεί να περάσει το  »χάπι », διατεινόμενος πως θέλει ν ΄αποδώσει την Αυτοκεφαλία ύστερα από αίτημα των Ουκρανών ψεύδεται και το ξέρει ! Δεν είναι ούτε η UOC-MP, νόμιμη εκκλησία ούτε οι ουκρανικές ενορίες ούτε ο ουκρανικός λαός που έκαναν αυτό το αίτημα. Αλλά ένας ψευδο-Πατριάρχης αφορισμένος, κι ένας πολιτικός ουκρανός.
Όλα αυτά συνοψίζονται πολύ καλά από την  Natalia Vitrenko, που είναι η πρόεδρος της ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας  :
 »ΣΤΑΜΑΤΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ Ο ΤΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ »
Σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει με μια μοντέρνα εκδοχή αυτής της  « ένωσης της Φλωρεντίας » και μοιάζει να περνιέται για τον πάπα της ορθοδοξίας, κάτι που δεν είναι ! όπως το υπογραμμίζει ο Alexandre Chtchipkov, «  ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι κατειλλημένος από την ιδέα του ανατολικού παπισμού. Ονειρεύεται να γίνει η μοναδική κεφαλή της παγκόσμιας ορθοδοξίας [οικουμενικής], ανάλογη στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία [και στον πάπα της]».
Oφείλουμε να το πιστέψουμε ότι αυτός είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός από τον Βαρθολομαίο (και τους Αμερικάνους πάτρωνες του) : να τορπιλίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία με χτύπημα αντικανονικών αποφάσεων και να παράσχει υποστήριξη σε όλες τις σχισματικές εκκλησίες προκειμένου να την υποβαθμίσει.
Eπιπλέον να οδηγήσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας επί πολιτικών σχεδίων  (αναμείξεις, πολύχρωμες επαναστάσεις), και στρατιωτικών (ενεργή υποστήριξη σε χώρες που διεξάγουν εμφύλιους πολέμους στις πόρτες της Ρωσίας  περικυκλώνοντας τη Ρωσία από το ΝΑΤΟ), οι ΗΠΑ θέλουν να προσθέσουν ένα θρησκευτικό χτύπημα αποπειρώμενες να καταστρέψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και να προκαλέσουν ένα θρησκευτικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Η μόνη ελπίδα που απομένει είναι οι άλλες αυτοκέφαλες εκκλησίες να συσπειρωθούν με τη Μόσχα και η Κων/πολη να βρεθεί απομονωμένη.Αυτό θα ήταν το μόνο μέσο μείωσης των καταστροφικών συνεπειών του σχίσματος  σε παγκόσμια κλίμακα που θα ωθούσε την Κων/πολη να επανέλθει στα λογικά της και στο κανονικό δίκαιο. Χωρίς αυτό ένας θρησκευτικός πόλεμος θα ξεσπάσει στην Ουκρανία και η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρεθεί ολοκληρωτικά αποσταθεροποιημένη.  agoravox

Δεν υπάρχουν σχόλια: