Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο Παλαιός Των Ημερών της όρασης του Δανιήλ;

Σημ.: Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο της ορθόδοξης ομάδας ΟΟΔΕ για το θέμα του εικονογραφημένου Παλαιού των ημερών, πού μας απασχόλησε εν σχολίοις σε φιλικό ιστολόγιο.

Και βεβαιώς ο φίλος Νεκρός καλά τα γράφει και τα παραθέτει.Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή όμως κάποιων σχολιαστών για το θέμα.Μερικοί αυτόκλητοι θεολόγοι σχολιαστές, επικαλούμενοι τους Πατέρες μάλιστα,ταυτίζουν τον Πατέρα με κάποιον εικονογραφημένο Δία αφ'ενος και αφ'ετέρου διδάσκουν άκοντες αρειανισμό και μονοφυσιτισμό, παραγνωρίζοντας τον Υιό! Δεν παραγνωρίζω τον ζήλο και την αγάπη του φίλου σχολιαστού όμως καλύτερα να έχουμε μια διάκριση και μια ταπείνωση για να μην βρεθούμε βλάσφημοι χωρίς να το εννοήσουμε.


Το παρακάτω άρθρο είναι διαφωτιστικό. Ας είναι καλά αυτός που το έγραψε.


Η υμνολογία της Εκκλησίας και η πλειονότητα των αγίων Πατέρων είναι ομόφωνοι στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, όπως και η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Μήπως όμως υπάρχει και κάποια "παραφωνία";



1. Τα χωρία για τον Παλαιό των Ημερών
Ο Παλαιός των Ημερών, εμφανίζεται στην Αγία Γραφή σε δύο βιβλία της. Το πρώτο είναι του Δανιήλ, και το δεύτερο της Αποκάλυψης. Ξεκινώντας από το βιβλίο του Δανιήλ, θα δούμε αρχικά την περιγραφή της όρασης αυτής, όπου εμφανίζεται ο Παλαιός των Ημερών:
Δανιήλ ζ/7: 9,10,22:
Αρχαίο Ελληνικό Κείμενο Ο΄
Μετάφραση Φίλου από το Εβραϊκό
Εθεώρουν έως ότου οι θρόνοι ετέθησαν, και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν, ο θρόνος αυτού φλόξ πυρός, οι τροχοί αυτού πυρ φλέγον· 10 ποταμός πυρός είλκεν έμπροσθεν αυτού· χίλιαι χιλιάδες ελειτούργουν αυτω, και μύριαι μυριάδες παρειστήκεισαν αυτω· κριτήριον εκάθισε, και βίβλοι ηνεώχθησαν...
...22 έως ου ήλθεν ο παλαιός ημερών και το κρίμα έδωκεν αγίοις Υψίστου, και ο καιρός έφθασε και την βασιλείαν κατέσχον οι άγιοι.
Θωρούσα, μέχρις ότου τέθηκαν οι θρόνοι, και ο Παλαιός των ημερών κάθησε, του οποίου το ένδυμα ήταν λευκό σαν χιόνι, και οι τρίχες τού κεφαλιού του σαν καθαρό μαλλί· ο θρόνος του ήταν σαν φλόγα φωτιάς· οι τροχοί του σαν φωτιά που κατέφλεγε.
10. Ποταμός φωτιάς έβγαινε και διαχεόταν από μπροστά του. Χίλιες χιλιάδες τον υπηρετούσαν, και χίλιες μυριάδες παραστέκονταν μπροστά του· το κριτήριο κάθησε, και τα βιβλία ανοίχτηκαν... ...μέχρις ότου ήρθε ο Παλαιός των ημερών, και η κρίση δόθηκε στους αγίους τού Υψίστου· και ο καιρός έφτασε, και οι άγιοι πήραν τη βασιλεία.
Κατ' αρχήν, παρατηρώντας τα παραπάνω χωρία, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο Εβραϊκό από το Ελληνικό κείμενο, όσον αφορά τον Παλαιό των Ημερών. Έχουμε λοιπόν ένα έγκυρο και καθαρό κείμενο, για να ερευνήσουμε την ταυτότητα του Παλαιού των Ημερών.
2. Η αποκάλυψη της Αποκάλυψης
Προτού όμως δούμε πώς κατανόησε την ταυτότητα αυτή η Εκκλησία, ας δούμε πώς την απεκάλυψε ο Θεός στον Ιωάννη, δίνοντάς του μια σχετική όραση του βιβλίου της Αποκάλυψης. Η Αποκάλυψη φανερώνει ότι στην πραγματικότητα ο Παλαιός των Ημερών, είναι ο Ίδιος ο Υιός του Ανθρώπου! Προσέξτε την περιγραφή:
"Αποκάλυψις 1/α΄ 12-15,17,18: "Και επέστρεψα βλέπειν την φωνήν ήτις ελάλει μετ' εμού. Και επιστρέψας είδον επτά λυχνίας χρυσάς, και εν μέσω τών λυχνιών όμοιον υιόν ανθρώπου, ενδεδυμένον ποδήρη και περιεζωσμένον προς τοις μαστοίς ζώνην χρυσάν. Η δε κεφαλή αυτού και αι τρίχες λευκαί ως έριον λευκόν, ως χιών, και οι οφθαλμοί αυτού ως φλοξ πυρός, και οι πόδες αυτού όμοιοι χαλκολιβάνω, ως εν καμίνω πεπυρωμένης, και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών... και ότε είδον αυτόν έπεσα προς τους πόδας αυτού ως νεκρός. Και έθηκεν την δεξιάν αυτού προς εμέ λέγων: "Μη φοβού! Εγώ ειμι ο πρώτος και ο έσχατος, και ο ζων, και εγενόμην νεκρός και ιδού ζων ειμί εις τους αιώνας τών αιώνων...".
Δείτε την κοινή περιγραφή του Δανιήλ και της Αποκάλυψης, η οποία μας αποκαλύπτει ποιος ήταν ο Παλαιός των Ημερών. Και στα δύο βιβλία βλέπουμε τον Υιό του Ανθρώπου, και στα δύο βλέπουμε άσπρα μαλλιά με τις ίδιες περιγραφές, βλάπουμε τη "φλόγα πυρός", βλέπουμε το "καμίνι πεπυρωμένο", κλπ. Μόνο που τα χαρακτηριστικά του Παλαιού των Ημερών του Δανιήλ, τα βλέπουμε να τα έχει στην Αποκάλυψη ο Υιός του Ανθρώπου! Είναι προφανές ότι τους ταυτίζει.
Θα σταθούμε λίγο και στο εξής: Εκτός από τα όμοια χαρακτηριστικά που είδαμε, στον Δανιήλ, λέει για τον Υιό τού Ανθρώπου (δηλαδή για την ανθρώπινη φύση τού Ιησού Χριστού), ότι του δίνεται η εξουσία να τον ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ οι άνθρωποι: "Είδον εν οράμασι νυκτός, και ιδού, ως Υιός ανθρώπου ήρχετο μετά τών νεφελών τού ουρανού, και έφθασεν έως τού Παλαιού τών ημερών, και εισήγαγον αυτόν ενώπιον αυτού. Και εις αυτόν εδόθη η εξουσία, και η δόξα, και η βασιλεία, δια να λατρεύωσιν αυτόν πάντες οι λαοί, τα έθνη και οι γλώσσαι..." (Δανιήλ 7/ζ: 13). Όμως μόνο τον Θεό επιτρέπεται να λατρεύουμε! Άρα ο Υιός τού Ανθρώπου, είναι ο Ίδιος ο Θεός που έγινε άνθρωπος για εμάς.
Μα τότε, αν στην Αποκάλυψη ο Υιός τού ανθρώπου ταυτίζεται με τον Παλαιό τών Ημερών, γιατί στον Δανιήλ αναφέρεται ξεχωριστά ο "Παλαιός τών Ημερών", από τον "Υιό τού Ανθρώπου"; Μια πιο προσεκτική ματιά θα μας το δείξει:
Προσέξτε, ότι ο Υιός τού ανθρώπου φτάνει "έως τού Παλαιού τών ημερών". Ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω. Μάλιστα φθάνει εκεί "επί τών νεφελών". Μήπως θυμόσαστε πώς αναλήφθηκε ο Χριστός στον ουρανό; Ας το θυμηθούμε:
"Και ταύτα ειπών βλεπόντων αυτών επήρθη, και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από τών οφθαλμών αυτών" (Πράξεις 1/α΄ 9).
Στις Πράξεις, μας δείχνει τι έγινε μέχρι τη στιγμή που τον άρπαξαν οι νεφέλες. Στον Δανιήλ, μας δείχνει προφητικά τι συνέβη μετά ακριβώς από αυτό που είδαμε στις Πράξεις. Οι νεφέλες, έφεραν την ανθρώπινη φύση τού Χριστού ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΘΕΪΚΗΣ. Αυτό σημαίνει ότι "κάθισε στα δεξιά τού Θεού". Δόθηκε στην νικήτρια ανθρώπινη φύση τού Χριστού, ΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΪΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΓΟΥ, στο πρόσωπο της μίας υποστάσεως του Θεανθρώπου. Όταν λοιπόν βλέπουμε τον Υιό τού Ανθρώπου να φτάνει ως τον Παλαιό τών Ημερών, αυτό ακριβώς μας δείχνει: Ότι στην ανθρώπινη φύση τού Χριστού, δόθηκε ΘΕΪΚΗ εξουσία, ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΘΕΟΣ, όπως ήταν ήδη στον ουρανό η Θεϊκή του φύση. Γι' αυτό άλλωστε τον ονομάζει: "Υιό τού Ανθρώπου". Για να τονίσει την ανθρώπινη φύση του.
3. Η μαρτυρία των πατέρων και της υμνολογίας της Εκκλησίας
Επειδή η Αποκάλυψη που μας ξεκαθάρισε την ταυτότητα του Παλαιού των Ημερών, άργησε να μπει στον κανόνα της Αγίας Γραφής για αιώνες, ώσπου την έβαλα για πρώτη φορά ο Άγιος Αθανάσιος, και την καθιέρωσε η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, δεν ήταν ευρύτατα γνωστή. Και έτσι το ξεκαθάρισμα αυτό άργησε για κάποιους αιώνες. Όμως μετά την εισαγωγή της Αποκάλυψης στον Κανόνα, έγινε πλέον ξεκάθαρη η ταυτότητα του Παλαιού των Ημερών από όλη την Εκκλησία, έτσι ώστε τόσο οι άγιοι Πατέρες, όσο και η υμνολογία της Εκκλησίας να το διατυπώνουν σαφέστατα:
Ας δούμε όμως, τι έγραψαν διάφοροι Πατέρες, και τι ψάλλουμε για το ζήτημα αυτό στην Εκκλησία:
«Την δε ανθρωπότητα αυτού, Υιόν ανθρώπου ονομάζει». (Αγ. Αθανασίου, επιστολή πρός Αντίοχον άρχοντα, οβ΄ ΒΕΠ 35, 121).
«Ο Δανιήλ είδε τον τύπο και την εικόνα όσων επρόκειτο να συμβούν, δηλαδή ότι ο αόρατος Υιός και Λόγος του Θεού θα γινόταν άνθρωπος αληθινός, ώστε να ενωθεί με τη δικιά μας φύση» -Αγ. Ιω. Δαμασκηνός. [Και Δανιήλ είδε... τον τύπον, και την εικόνα του μέλλοντος έσεσθαι. Έμελλε γάρ ο Υιός και Λόγος του Θεού ο αόρατος, άνθρωπος γίνεσθαι εν αληθεία, ίνα ενωθεί τη φύσει ημών... (Αγ. Ιω. Δαμασκηνού, Περί εικόνων, Λόγος γ΄ PG 85, 1380A).].
«Στην μορφή του Υιού του Ανθρώπου, βλέπει (ο προφήτης) την ενσάρκωση του Μονογενούς Υιού, ονομάζοντας Υιό Ανθρώπου Αυτόν που έμελλε να γεννηθεί από τη Μαρία» -Άγ. Αμμώνιος. [«Ως ομοίωσις Υιού ανθρώπου». Προθεωρεί την σάρκωσιν του Μονογενούς, Υιόν ανθρώπου ονομάζων τον μέλλοντα γενέσθαι Υιόν της αγίας Μαρίας και ενανθρωπήσαι. (Αμμώνιος, PG 56, 1380Α)].
«Αλλά τι να πω και τι να λαλήσω; Με εκπλήσσει το θαύμα. Ο Παλαιός των Ημερών έγινε βρέφος, Αυτός που κάθεται σε θρόνο υψηλό και απρόσιτο βρίσκεται στη φάτνη». -Αγ. Ιω. Χρυσόστομος) ["Αλλά τι είπω, ή τι λαλήσω; Εκπλήττει γάρ με το θαύμα. Ο Παλαιός των Ημερών παιδίον γέγονεν, ο επί θρόνου υψηλού και επηρμένου καθήμενος εν φάτνη τίθεται..." (Ιω. Χρυσοστόμος, Λόγος εις γενέθλιον του Σωτήρος, PG 56, 389. Σύναξ. ΙΒ΄ σελ. 677)].
«Ας προσκυνήσει όλη η γη, ας ψάλλει κάθε γλώσσα κι ας δοξολογήσει τον Θεό ως βρέφος τεσσαρακονθήμερο και προαιώνιο, βρέφος μικρό και Παλαιό των Ημερών, βρέφος που θηλάζει και Ποιητή των αιώνων» -Κύριλλος Ιεροσολύμων. ["Πάσα η γη προσκυνησάτω, πάσα γλώσσα Αασάτω, πάσα ψαλλέτω, πάσα δοξολογησάτω παιδίον Θεόν, τεσσαρακονθήμερον και προαιώνιον, παιδίον μικρόν και Παλαιόν των Ημερών, παιδίον θηλάζων και των αιώνων ποιητήν". (Κύριλλος Ιεροσολύμων, Λόγος εις την Υπαπαντήν, Δ΄ ΒΕΠ 39, 278.6).].
«Ο δίκαιος Συμεών υποδέχθηκε στη γέρικη αγκαλιά του τον παλαιό των ημερών ως νήπιο, και δόξασε το Θεό λέγοντας: απόλυσέ με τώρα τον δούλο σου με ειρήνη...» -Μεθόδιος Ολύμπου. ["Υπεδέξατο μεν ο δίκαιος ταις γηραλέαις αγκάλαις τον εν νηπιότητι Παλαιόν των Ημερών, ευλόγησε δε τον Θεόν και είπε: νυν απολύεις..." (Μεθόδιος Ολύμπου, Εις τον Συμεώνα και εις την Άνναν..., η΄ PG 18, 365 B).].
«Ο Παλαιός των Ημερών παιδίον γέγονε». -Μ. Αθανάσιος. (ΒΕΠ 36, 225.20).
«Νηπιάζει δι’ εμέ ο Παλαιός των Ημερών...» (Κάθισμα όρθρου υπαπαντής)
«Ο Παλαιός των Ημερών, που και παλιότερα στο Σινά έδωσε τον νόμο στον Μωσή, φανερώνεται σήμερα ως βρέφος». -Στιχηρόν ιδιόμελον λιτής Υπαπαντής. (Ο Παλαιός των Ημερών, ο και τον νόμον πάλαι εν Σινά δους τω Μωσεί, σήμερον βρέφος οράται).
«Ο Παλαιός των Ημερών, σαν τη βροχή στην προβιά, κατέβηκε Πάναγνε στην αγιασμένη σου κοιλιά, και φανερώθηκε σαν νέος Αδάμ, ο φίλος του ανθρώπου». -Θεοτόκιον. ["Ο Παλαιός των Ημερών, ως επί πόκον υετός πάναγνε, επί την σην γαστέρα κατήλθε την ηγιασμένην, και νέος εφάνη Αδάμ ο φιλάνθρωπος". (Θεοτοκίον ε΄ ωδής ακολ. Αγ. Πολυκάρπου Σμύρνης, 23 Φεβρ.)].
«Με απερίγραπτο τρόπο γέννησες Παρθένε, τον Παλαιό των Ημερών σαν βρέφος μικρό, που έδειξε στους ανθρώπους καινούριους δρόμους αρετής πάνω στη γη». -Θεοτόκιον. ["Νέον παιδίον υπέρ λόγον τέτοκας, τον Παλαιόν των Ημερών, νέας εν γη τρίβους αρετής δεικνύμενον..." (Θεοτοκίον α΄ ωδής ακολ. Οσίου Αθανασίου Αθωνίτου, 5 Ιουλ.).].
«Σαν βρέφος μικρό, γέννησες για χάρη μας Παρθένε αγνή, τον Παλαιό των Ημερών...» -Θεοτόκιον. ["Νέον βρέφος ημίν, τον Παλαιόν Ημερών, αγνή Παρθένε απεκύησας". (Παρακλητική, Θεοτοκίον α΄ ωδής πλ. α΄, Παρασκ. πρωϊ).].
«Ξεφεύγοντας παράδοξα από τους νόμους της φύσεως Παρθένε, έφερες στον κόσμο αγνή, τον νομοδότη και Παλαιό των Ημερών, σαν βρέφος πρωτόγνωρο, νοητέ ουρανέ του ποιητή των όλων». -Θεοτόκιον. ["Νόμους της φύσεως Κόρη, υπέρ φύσιν λαθούσα, νέον Παιδίον επί γης, εκύησας αγνή νομοδότην όντα, και Παλαιόν Ημερών, νοητέ Ουρανέ, του των πάντων Ποιητού. (Τριώδιον, Κυριακή Ε΄ Νηστειών, Θεοτοκίον θ΄ ωδής).].
"Σαν Παντοκράτορα και σαν Παλαιό. Γέρος μεν εμφανίσθηκε ο Θεός στον Δανιήλ, έχοντας άσπρο το κεφάλι του σαν καθαρό μαλλί, κατά το οποίο και Παλαιός των Ημερών ονομάσθηκε. αλλά και νεώτερος από ασπρομάλλη γέροντα, όταν σαν άνδρας εμφανίσθηκε στον Αβραάμ με τους αγγέλους... Και ασπρομάλλης και νέος: Άλλοτε μεν ασπρομάλλης, άλλοτε πάλι νέος ο Κύριος γράφεται, όπως το: «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερα ο Ίδιος, και στους αιώνες»" - Άγιος Μάξιμος Ομολογητής. ["Ως Παντοκράτορα και ως παλαιόν: Πολιός μεν ώφθη ο Θεός τω Δανιήλ, λευκήν έχων την κεφαλήν ως ερίον, καθ' ό και 'Παλαιός Ημερών' ωνομάσθη· νεώτερος δε του πολιού γέροντος, όταν ως ανήρ ώφθη τω Αβραάμ μετά των αγγέλων... Και πολιός και νέος: Πώς ποτε μεν πολιός, ποτε δε νέος ο Κύριος γράφεται, ως το· «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός, και εις τους αιώνας»". (Αγίου Μαξίμου Ομολογητού, "Σχόλια εις τα του αγ. Διονυσίου: Εις το περί Θείων ονομάτων, εις το κεφάλαιον Ι).].
Είναι φανερό ότι η Αγία Γραφή και η υμνολογία και οι λόγοι των αγίων, δεν επιτρέπουν καμιά αμφιβολία για τη γνώμη της Εκκλησίας πάνω σ’ αυτό το θέμα.
4. Διαφωνεί ο άγιος Νικόδημος;
Παρ' όλα τα ανωτέρω, έχουμε στο Πηδάλιο, στο σχολιασμό που κάνει ο άγιος Νικόδημος γενικά για τους Κανόνες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, μια δήλωση που αρχικά μοιάζει παράταιρη στις σαφέστατες θέσεις της Εκκλησίας για την ταυτότητα του Παλαιού των Ημερών. Γιατί μοιάζει σαν ο άγιος Νικόδημος να παραθεωρεί το ότι ο Παλαιός των Ημερών είναι ο Υιός, και εφαρμόζει την απεικόνιση του γέροντος στον Πατέρα. Γράφει λοιπόν ο άγιος Νικόδημος:
"Πρέπει να σημειώσωμεν, ότι επειδή η παρούσα Σύνοδος εις την επιστολήν οπού στέλλει προς την Αλεξανδρέων Εκκλησίαν, μακκαρίζει μεν εκείνους οπού ηξεύρουν και αποδέχονται, επομένως δε και εικονίζουν και τιμώσι τας οράσεις και θεοφανείας των Προφητών, καθώς αυτός ο Θεός εσχημάτιζε ταύτας και ετύπωνεν εις το ηγεμονικόν αυτών, αναθεματίζει δε εξ εναντίας εκείνους, οπού δεν δέχονται τας εικονογραφίας των τοιούτων οράσεων προ της σαρκώσεως του Θεού Λόγου (σελ. 905 του β΄ τόμου). Συμπεραίνεται ότι και ο άναρχος Πατήρ πρέπει να ζωγραφίζεται καθώς εφάνη εις τον προφήτην Δανιήλ ως Παλαιός Ημερών... δεν ζωγραφούμεν Αυτόν κατά την Θείαν φύσιν. Επειδή αδύνατόν φησιν, είναι ιστορήσει και ζωγραφήσαι φύσιν Θεού... ζωγραφούμεν Αυτόν ως εφάνη εις τον Προφήτην..."
Αρχικά να σχολιάσουμε, ότι θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η δήλωση να είναι ένα λάθος του αγίου Νικοδήμου. Γιατί Θεόπνευστοι και Αλάθητοι είναι οι Κανόνες και οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων που βρίσκονται στο Πηδάλιο, και όχι η ερμηνεία τους από τον άγιο Νικόδημο. Φαίνεται όμως παράξενο, να μη γνώριζε ο άγιος Νικόδημος αυτό το Θεολογικό ζήτημα, και να έκανε ένα τέτοιο λάθος. Μήπως λοιπόν θα τον αδικούσαμε αν χαρακτηρίζαμε τη δήλωσή του αυτή εσφαλμένη, πριν εξετάσουμε τι ακριβώς προσπαθεί να πει με τα λόγια αυτά;
Η γνώμη του γράφοντος, είναι ότι ο άγιος Νικόδημος έβλεπε το θέμα βαθύτερα από την απλή απεικόνιση της όρασης του Δανιήλ, γι' αυτό ΔΕΝ ήταν αντιφατική η δήλωσή του αυτή με την πίστη της Εκκλησίας, όσο παράξενη και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Και αυτό θα προσπαθήσω να δείξω στη συνέχεια:
Μιλήσαμε προηγουμένως, για το συμβολισμό της όρασης αυτής, ως προς την άνοδο της ανθρώπινης φύσης του Κυρίου Ιησού Χριστού, στο ύψος της Θεϊκής Του φύσης. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να σκεφθούμε, είναι η δήλωση του Κυρίου Ιησού Χριστού, περί της αναλήψεώς του. Πού είπε ο Κύριος ότι πάει; Ας δούμε:
"Αναβαίνω προς τον πατέρα μου και πατέρα υμών, και Θεόν μου και Θεόν υμών" (Ιωάννης 20/κ: 17). Διαχωρίζοντας με τα λόγια αυτά ο Ιησούς, τον εαυτό Του από τους μαθητές του, (γιατί δεν λέει: "Πατέρα ΜΑΣ" ή "Θεό ΜΑΣ", αλλά "Πατέρα ΜΟΥ και Πατέρα ΣΑΣ" και "Θεό ΜΟΥ και Θεό ΣΑΣ"), δείχνει τη διαφορά που είχε από αυτούς. Αυτός ήταν κατά φύσιν Υιός του Θεού κατά τη Θεϊκή Του φύση, ενώ των μαθητών του ήταν μόνο κατά χάριν. Και ακόμα, του Ιησού ο Πατέρας ήταν Θεός Του, μόνο κατά την ανθρώπινη κτιστή Του φύση, ενώ των μαθητών Του ήταν Θεός όλης τους της ύπαρξης! Κάνοντας λοιπόν τη διάκριση αυτή, ξεκαθαρίζει την Θεανθρώπινη φύση Του, κάτι που μας θυμίζει έντονα τον Υιό του Ανθρώπουν ενώπιον του Παλαιού των Ημερών, δηλαδή τη συμβολική αυτή όραση του Δανιήλ, που έδειχνε τις δύο φύσεις του Κυρίου Ιησού.
Πού είπε λοιπόν, ότι ανεβαίνει ο Χριστός; "Στον Πατέρα Του"!!! Γιατί η ανθρώπινη φύση Του, ΔΕΝ έφθασε μόνο στο ύψος της Θεϊκής φύσεως απλώς του Υιού, αλλά και του Ιδίου του Πατρός, μια και είναι ΙΣΟΙ κατά την Θεότητα. Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο, στο τι ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην φανέρωση του Παλαιού των Ημερών.
Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι ο ίδιος ο συμβολισμός του Παλαιού των Ημερών. Τι συμβόλισε; Δεν συμβόλισε την αιωνιότητα; Άραγε μόνο ο Υιός είναι "Παλαιός των Ημερών"; Γιατί αν είναι ο Υιός "Παλαιός των Ημερών", είναι σαφέστατα και ο Πατέρας! Δεν είναι ο Υιός παλαιότερος από τον Πατέρα Του. Και αυτό είναι εμφανές (για όποιον θέλει να δει περισσότερα), στην ειδική μελέτη που κάναμε για τον Χριστό, αποδεικνύοντας ότι τόσο Αυτός, όσο και ο Πατέρας, είναι "το Α και το Ω", "ο Πρώτος και ο Έσχατος". Και στην ίδια αυτή μελέτη, αν τη διαβάσετε, θα δείτε, ότι στον ίδιο θρόνο κάθεται και ο Πατέρας και ο Υιός, και η ουσία τους συγχέεται ενώ φανερώνονται να κάθονται στον ουράνιο θρόνο.
Και παρά το ότι θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αμέτρητα άλλα παραδείγματα, θα αρκεσθούμε σε ένα τρίτο, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ και τελευταίο εδώ: Στην αναφορά της Θεότητας. Δεν είναι η Αγία Τριάδα "ομοούσια και αχώριστη" κατά την Ουσία; Είναι δυνατόν να είναι ο Υιός εκεί που δεν είναι ο Πατέρας, και ο Πατέρας, εκεί που δεν είναι ο Υιός; Δείτε τι είπε ο Ιησούς Χριστός: "ο εωρακώς εμέ εώρακε τον Πατέρα· και πως συ λέγεις, δείξον ημίν τον Πατέρα; 10 ου πιστεύεις ότι εγώ εν τω Πατρί και ο Πατήρ εν εμοί εστι;" (Ιωάννης 14/ιδ: 10).
Προσέξτε αυτό το εδάφιο! Είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ως απάντηση στο πρόβλημα που εξετάζουμε. Λέει ο Ίδιος ο Χριστός: "Αυτός που είδε Εμένα, είδε τον Πατέρα"!!! Και είδαμε τον άγιο Νικόδημο να μιλάει για "εμφάνιση του Πατρός", εκεί που η Εκκλησία ομόφωνα βλέπει να εμφανίζεται ο Υιός! Και ο άγιος Νικόδημος, φυσικά ξέρει πολύ καλά τι γράφει. Γιατί όποιος είδε τον "Παλαιό των Ημερών" εν τω Υιώ, "είδε ΚΑΙ τον Πατέρα", σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Παλαιός των Ημερών, βεβαίως είναι ο Υιός. Όμως είναι ταυτόχρονα ο Θεός. Ο ένας Θεός, γιατί Παλαιός των Ημερών, είναι ολόκληρος ο Τριαδικός Θεός, και όχι μόνο ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Και τα λόγια του αγίου Νικοδήμου κρύβουν αυτή τη βαθύτερη έννοια, και όχι θεολογικό λάθος.
Δεν χρειάζεται βεβαίως να εξηγήσουμε, ότι η απεικόνιση της Θεϊκής φύσεως του Χριστού (και γενικά της Θεότητας) στην όραση αυτή, είναι καθαρά ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ, και δεν τίθεται ούτε καν σκέψη για πραγματική απεικόνιση της απερίγραπτης Ουσίας του Θεού! Ο ασπρομάλλης της όρασης αυτής, συμβολίζει απλώς το "άναρχο", και (λόγω συνειρμών σκεπτόμενοι έναν έμπειρο ηλικιωμένο), τη "σοφία" και τη "δικαιοσύνη" του Θεού. Τίποτα δεν απεικονίζει ως προς την Ουσία του Θεού.
5. Μία ακόμα παρεξήγηση
Φυσικά, το ότι ο Πατέρας εμφανίζεται εν τω Υιώ ως Παλαιός των Ημερών, δεν δικαιολογεί καθόλου, εκείνους που χρησιμοποιούν τα λόγια του αγίου Νικοδήμου, ως δικαιολογία για την κατασκευή και προσκύνηση της αντικανονικής δυτικόφερτης "εικόνας της Αγίας Τριάδος". Πρόκειται για τη γνωστή εικόνα - είδωλο που υπάρχει σε πάρα πολλούς Ορθόδοξους (!!!) ναούς και παρουσιάζει δήθεν την Αγία Τριάδα. Εκεί παριστάνεται ο Πατέρας ως ένας ασπρομάλλης, ο Υιός ως ένας σκουρομάλλης νέος, και το Άγιο Πνεύμα ως περιστέρι.
Από την περιγραφή και μόνο αυτή, είναι προφανές, ότι αυτή η εικόνα, έχει ελάχιστη σχέση με την όραση που είδε ο Δανιήλ. Ο άγιος Νικόδημος, μιλάει σαφέστατα, ότι επιτρέπεται η απεικόνιση ΜΟΝΟ των οράσεων. Όμως ο Δανιήλ δεν είδε τίποτα τέτοιο, σαν αυτό που παρουσιάζει η εικόνα αυτή. Ούτε περιστέρι είδε, ούτε ο Υιός του Ανθρώπου ήταν το ένα πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ούτε ο Παλαιός των Ημερών παρουσιάσθηκε ως το ένα πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Πατέρας. Αλλά αντιθέτως, όπως είδαμε, τόσο ο Υιός, όσο και ο Πατέρας κατά την ΚΟΙΝΗ Τους Θεϊκή φύση, προκύπτουν από κοινού από τα λόγια του αγίου Νικοδήμου ως "ο Παλαιός των Ημερών". Και ο Υιός, σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται ως "μαυρομάλλης" κατά τη Θεϊκή του φύση, ούτε είναι νεώτερος από τον Παλαιό των Ημερών, εφόσον ο Ίδιος είναι ο Παλαιός των ημερών.
Όμως περισσότερα γι' αυτό το είδωλο, το οποίο περιέχει και πλήθος άλλων αιρετικών χαρακτηριστικών, και κατασκευάζεται και προσκυνείται από απληροφόρητους πατέρες και αδελφούς μας σε Ορθόδοξους ναούς κατά παράβασιν Συνοδικών αποφάσεων της Εκκλησίας, θα αναλύσουμε σε ξεχωριστό εκτενές άρθρο.
Ν. Μ.

ορθόδοξη εικόνα του Παλαιού των Ημερών πού φέρει τα διακριτικά ΙC XC και το σταυρόσχημο στέφανον μετά του αποκαλυπτικου Ο ΩΝ, για να μην αφήνει ουδεμία αμφιβολία στο Ποιόν Απεικονίζει

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάρτηση.
Την είδα στο ιστολόγιο του π. Παντελεήμονα και προσπαθούσα να στείλω σχόλιο, αλλά δεν ανέβαινε, δυστυχώς

Ανώνυμος είπε...

Γιατί όμως μεγάλοι άγιοι και με λιπαρά θεολογικη μορφωση προσκυνούσαν την εικόνα αυτή; Γιατί τόσοι πατέρες στο Όρος προσκυνούσαν και προσκυνούν την εικόνα αυτή; Συμφωνώ ότι ειναι δυτικόφερτη καί πειέχει πλήθος αιρετικών στοιχείων αν την ερμηνεύσουμε κατά την δυτική νοοτροπία αλλά νομίζω ότι αφού επεκράτησε ούτως ή άλλως και την προσκυνούσαν οι άγιοι μας είναι παρακινδυνευμένο να την βαπτίζουμε "αιρετικη" διότι κατηγορούμε ταυτοχρόνως και τους αγίους. Νομίζω ότι την εικόνα αυτή μπορούμε να την εκλάβουμε απλά ως την εικόνιση του ύμνου " μυειται της μιάς κυριότητος το τριφαές Δανιήλ, Χριστόν Κριτήν θεασάμενον προς τόν Πατέρα ιόντα καί Πνεύμα το προφαίνον την όρασιν".
ερώτημα: Στον ύμνο αυτό δεν ερμηνεύεται ο παλαιος των ημερών ως ο Υιός; Ειναι αιρετικο να λαμβάνουμε ως συνανάρχους και τον Υιόν και τον Πατέρα ως παλαιο των ημερών;

Υ.Γ: επειδή έχω δει ιδιοις όμασι τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διάλογοι μεταξύ "πιστών" ανθρώπων στο διαδίκτυο τονιζω ευθύς εξ αρχής ότι όλα τα ερωτήματα είναι καλοπροαίρετα και δεν αποσκοπουν στην δημιουργία εν Χριστω πολέμου.

Ανώνυμος είπε...

Aς μας απαντήσει ο π. Παντελεήμων ή όποιος άλλος επιθυμεί.
Συμφωνώ και γώ ότι οι διάλογοι των χριστιανών στο διαδίκτυο, είναι συχνά η χαρά των αθέων και των ειδωλολατρών και των οπαδών των άλλων θρησκειών.
Δυστυχώς.

amethystos είπε...

ο Λόγος είναι απλούστατος, η συμπεριφορά οφείλεται στους κανόνες, με τους οποίους διοικούν την Εκκλησία οι Κληρικοί. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος λέει πώς δέν φυλάμε τις εντολές του Κυρίου, του Ευαγγελίου. Αυτές μας φυλάνε. Αντιθέτως τηρούμε τους κανόνες μας. Και επειδή μπορούμε να τους τηρήσουμε, φτιάχνουμε ένα τετράπηχο εγώ το οποίο υπάρχει σάν τοίχος ανάμεσα στους Χριστιανούς. Το ίδιο τείχος που υπάρχει και στους κοσμικούς.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέει ο άγιος Ευαγγελιστής και Απόστολος της Αγάπης, ο Ιωάννης, να μη λέμε ούτε "καλημέρα" στους αιρετικούς, είναι κανόνας ή εντολή;
Πώς τα ξεχωρίζεις;
Κανόνες και εντολές δεν είναι το ίδιο;
Δεν
ελάλησε το Ιδιο Πνεύμα και μέσα από τον Κύριο και μέσα από ό λ ο υ ς
τους Αγίους Του, δια μέσου των αιώνων;
Οι του Θεού, μπορεί να μην επικοινωνούν με τους αλλόδοξους ή τους άθεους, αλλά τους Αγαπάνε και Προσεύχονται για την Ένωση των Εκκλησιών εν Αληθεία.
Οι κοσμικοί έχουν στην καρδιά τους το ψύχος του θανάτου του Εωσφόρου.

Δεν νοιάζονται για την ψυχή του διπλανού και αν από αυτόν δεν μπορούν να αρπάξουν δόξα, σεξ, ή χρήματα.

Οι χριστιανοί μπορεί να μη μιλάνε διότι ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ, αλλά ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ και στους ΕΧΘΡΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ.

Αυτό συνιστά τεράστια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, άρα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

Δεν υπάρχει σύγκριση εσωτερικής κατάστασης πιστών και απίστων νομίζω, και αν κάνουμε λάθος, ας μας διορθώσει κάποιος.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε μπορείς να το αναλύσεις περισσότερο αυτό; Οι Κανόνες δεν είναι προέκταση των εντολών; πχ στο θέμα της συμπροσευχής με ετεροδόξους η τήρηση του κανόνα δεν μας φυλάει από την αιρετική κοινωνία;

amethystos είπε...

Οι Κανόνες δέν είναι προέκταση τού Ευαγγελίου.ΔΈΝ ΑΠΈΤΥΧΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ.Γιά νά χρειάζεται επέκταση καί εξέλιξη.Η μόνη συμπροσευχή ετεροδόξων πού γνωρίζουμε είναι τού Τελώνη καί τού Φαρισαίου.Αυτές πού βλέπουμε είναι συμπροσευχές ομοδόξων.

amethystos είπε...

Χριστιανός χωρίς μετάνοια δέν υφίσταται.Η εσωτερική κατάσταση δέν ταυτίζεται μέ τό θέλημα τού Θεού.Ο χριστιανός δέν είναι ζήτημα ποιότητος.Ο Κύριος είναι ο θεός,καί πνεύμα ο θεός.Δέν είναι ένας μεσάζων τού Αγίου Πνεύματος.Οι Αγιοι έλαβαν τήν χάρη τού Κυρίου καί τήν κοινωνία τού Αγίου Πνεύματος μέ μέτρο.Οι Κανόνες μάς προστατεύουν κατά κάποιο τρόπο από τήν πλάνη,δέν μάς σώζουν.Από τήν θεοποίηση,τήν αυτοθέωση.Ανάμεσα στούς κοσμικούς υπάρχουν καί οι Μακάριοι.

Ανώνυμος είπε...

"Η μόνη συμπροσευχή ετεροδόξων πού γνωρίζουμε είναι τού Τελώνη καί τού Φαρισαίου.Αυτές πού βλέπουμε είναι συμπροσευχές ομοδόξων".
έγραψε ο Αμέθυστος.
................
Ερώτηση ημετέρα:οι παπικοί, οι προτεστάντες και οι Ορθόδοξοι, είναι...ομόδοξοι;

amethystos είπε...

Αυτοί οι "Ορθόδοξοι".

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Οι κανόνες δόθηκαν για την αδυναμία του ανθρώπου,προέκυψαν σαν αναστολή από την αμαρτία που τον ταλαιπωρούσε,σαν κάποιο φάρμακο επί υπαρκτών προβλημάτων.Αν ο άνθρωπος δεν ήταν αμαρτωλός δεν θα είχε χρεία κανόνων. Οι εντολές όμως δηλώνουν την καινή αλήθεια. Είναι για την ελευθερία του ανθρώπου.Για την τελείωση του.Οι εντολές υπάρχουν και χωρίς χρεία ανάγκης.Το ευαγγέλιο υπήρχε από πάντα.Οι κανόνες είναι Νόμος και οι εντολές χάρις.
Νομίζω... Ας με διορθώσει ο αμεθυστος ή κάποιος άλλος γιατί δεν είμαι ορθο-γράφος στα θεολογικά συνήθως και μπορεί να αιρετικολογώ άκων.

Ανώνυμε πρώτε. Δυστυχώς έχω απενεργοποίησει τα σχόλια ανωνύμων. Αλλά μπορείς να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό google με ψευδώνυμο και να με σχολιάσεις ελεύθερα.

Ανώνυμε δεύτερε νομίζω πώς πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ των δύο εξής ερωτήσεων για να λάβουμε ορθές απαντησεις και να μην υπάρξει υποψία κακοδοξίας: Α)Ποιόν ονομάζουμε Παλαιό των Ημερών; Β) Ποιός είναι ο αποκεκαλυμένος, άρα και εικονογραφημένος Παλαιός των Ημερών;

Α) Ο τριαδικός Θεός και πάλι ο Πατήρ Παλαιός των Ημερών και ο Υιός Παλαιός των Ημερών και το Πνεύμα Παλαιός των Ημερώ διά την ταυτότητα της ουσίας και την διάκριση των προσώπων και την κοινοποίηση των ονομάτων.

Β) Ο Υιός και Λόγος ο Θεός ο εσαρκωμένος, ο αποκαλύπτων τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα.Αυτόν εικονογραφούμε, αυτός αποκαλύφτηκε στην ιστορία, αυτός εξηγήσατο τον Πατέρα, δι'αυτού εικονογραφημένου προσκυνείται η μία θεότητα.

Θέλω να πώ κάτι γι αυτές τις εικόνες. Θεωρώ την αποκαθήλωση τους υπόθεση δύσκολη και πράξη πού μπορεί να οδηγήσει σε κρίση. Ωστόσο δεν πρέπει να διαιώνιζεται το λάθος.Οι άγιοι μας δεν ηταν αλάθητοι, ούτε θα διορθώσουμε εμείς τους Πατέρες βέβαια. Αλλά μήπως, μήπώς λέω, δεν αντέδρασαν στην διάδοση της εικόνας επειδή ακριβως δεν προέκυψε δι'αυτής, ζωντανή κακοδοξία, δηλαδή υπαρκτή αίρεση επί των ημερών τους;; Δηλαδή αν στην εποχή τους υπήρχε κάποιος αιρετικός πού ερειδόμενος σε αυτές τις εικονογραφήσεις πρέσβευε ας πούμε την σάρκωση του Πατέρα, μόνον τότε θα επενέβαιναν δυναμικά;; Γιατί συνήθως η Εκκλησία ενώ κατέχει και γνωρίζει το δόγμα από πάντα, το διασαφηνίζει συνοδικώς και εκπεφρασμένως-δηλαδή στεντορεία τη φωνή και οικουμενικα- μόνο μετά την εμφάνιση της αιρέσεως.

Τουλάχιστον αυτό μας δείχνει η εκκλησιαστική ιστορία.Μια άποψη εκφράζω....

Ωστόσο εδώ έχουμε απλώς ένα ποιμαντικό μέσο: την εικόνα έστω και αν υπομνηματίζει το δόγμα...

amethystos είπε...

Πάτερ Παντελεήμων τήν ευχή σου νάχουμε.
Λές λοιπόν ότι οι κανόνες είναι γιά τούς ανθρώπους οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στήν αμαρτία τους καί δέν μπορούν νά κάνουν χρήση τής ελευθερίας τους.
Φυσικά καταλαβαίνεις ότι οι κανόνες αυτοί μπερδεύονται, διαπλέκονται, μέ τήν άφεση τών αμαρτιών πού δίνει ο Κύριος μέ τήν Θεία Ευχαριστεία.
Σάν νά λέμε δηλ. ότι οι κανόνες αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δέν έχουν κληθεί από τόν Κύριο, δέν θέλουν καί δέν αγαπούν τόν Κύριο αλλά απλώς θέλουν νά θεραπευθούν από κάποια αμαρτία τους, αδυναμία τους.
Σάν νά λέμε δηλ. ότι μέσα στό εκκλησίασμα δέν υπάρχουν μόνον χριστιανοί, αλλά καί άρρωστοι, οι οποίοι παίρνουν τά χάπια τους, τούς κανόνες, από τούς εξομολόγους.
Δέν περιγράψαμε ήδη μιά τρομερή παρέμβαση στό έργο τού Κυρίου στόν αγιασμό τών πιστών; Καί τών ιερέων συμπεριλαμβανομένων;
Γιατί όμως νά προσθέσουμε κάτι στίς εντολές τού Κυρίου; Κάτι δικό μας;
Κανένας Άγιος δέν έχει βάλει κανόνες. Μόνο η παπική εκκλησία πρόσθεσε κάτι στήν πίστη μας.
Μέ τήν ευχή σου πάντα.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αμέθυστε γνωρίζεις κάποιον κλητό ή άγιο ή χριστιανό ή όπως θέλεις πές τον , πού να μην ταλαιπωρείται από την αμαρτία; Άλλος ασθενεί βαρέως και άλλος έχει δέκατα πυρετού. Γι'αυτό υπάρχει και η οικονομία και η ακρίβεια και η κατάλληλη δοσολογία κατά περίπτωση.Οι πνευματικοί δεν βάζουν και επιτίμια;Δεν πιστεύω στην νομική φύση της αμαρτίας ή στην μαγική δράση της πανάκειας, αλλά βλέπω την τραγωδία του ανθρώπου πού ενώ καλείται να ζήσει ελεύθερος αυτός αγαπά να ξαναγυρνά στα δεσμά του! Ποιός θα τον προειδοποιήσει; Τί θα τον συγκρατήσει;Και φυσικά άλλο οι κανόνες,άλλο η αυθεντία τους, άλλο η ερμηνεία τους και άλλο η επιβολή τους.

amethystos είπε...

π.Παντελεήμων δέν λάβατε σοβαρά υπ'όψιν τό γεγονός ότι οι κανόνες μπλέκονται μέ τόν αγιασμό τού Κυρίου.
Φιλοδοξούν νά κάνουν τήν ίδια δουλειά. Είμαστε καλά πάτερ;

Θά δεχθώ εγώ τήν οικονομία τήν δική σας καί όχι τήν οικονομία τού Κυρίου; Είμαστε καλά;

Μήπως πρέπει νά ξαναδιαβάσετε τόν Καβάσιλα;;

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Toυς κανόνες ποιός τους υπαγορεύει στην Εκκλησία; Γιατί αν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και εφεύρημα τότε πάω πάσσο...

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

O M Βασίλειος, ο Ιωαννης Νηστευτής, ο άγιος Νικηφόρος, οι οικουμενικοί σύνοδοι κανονολόγησαν επί ποιμαντικών υπαρκτών προβλημάτων για ορθοδόξους χριστιανούς επιρρεπείς προς την αμαρτία και μετά το Βάπτισμα τους. Γιατί;Τί είναι αυτοί οι κανόνες; Ποιός τους υπαγορεύει στην Εκκλησία;

amethystos είπε...

Δεν ξέρετε τι λέει Πάτερ, ο Ρωμανίδης για τις Συνόδους; Εαν δεν μετέχουν σε αυτές οι Πατέρες της Εκκλησίας, τι κύρος μπορούν να έχουν; Το ίδιο που έχει η ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου. Δεν έχετε διαβάσει ποτέ Σιμεών τον νέο θεολόγο; Πως υπήρχαν στη παλαιά Διαθήκη δύο ερμηνείες του Νόμου; Μια των Φαρισαίων και μια των Προφητών;
Δεν σκεφτήκατε ποτέ Πάτερ ότι καταργούμε την ενσάρκωση του Κυρίου;

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

στις οικουμενικές συνόδους υπερίσχυσαν οι προφήτες και όχι οι φαρισαίοι

amethystos είπε...

Ένα παράδειγμα Πάτερ. Ο Άγιος Μάξιμος πάλεψε και κέρδισε την μάχη για την Εκκλησία εναντίον του Μονοθελιτισμού. Ο ίδιος εμαρτύρισε. Η σύνοδος επικύρωσε την θεολογία του. Τους κανόνες ποιος τους έβαλε; Οι προφήτες νοίκησαν στις συνόδους. Τους κανόνες ποιός τους έβαλε; Οι προφήτες; Η μήπως οι Φαρισαίοι εκμεταλλεύτηκαν και έκλεψαν την νίκη των Προφητών και βρήκαν την ευκαιρία να φορτώσουν την Εκκλησία κανόνες; Γιατί ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης δεν χρησιμοποίησε κανόνες;

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Mακάρι οι κανόνες να μένουν ανενεργοί, δεν λέω... Όμως οι Πατέρες έχουν το φρόνημα του Πάπα;Έχουν το φρόνημα του Χιλέλ; Δεν αγαπάνε τον άνθρωπο λοιπόν;

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας Πάτερ, ποιοί είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας; Οι Πατέρες που συνέτριψαν τις αιρέσεις, οι Πατέρες της Ερήμου. Ποιός απο όλους αυτούς μίλησε για κανόνες; Μήπως με Πατέρες δέν εννοούμε το ίδιο πράγμα; Εσείς ποιούς εννοείτε; Δέν θα έπρεπε να γνωρίζετε τί λέει ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος για τη Σωτηρία μας; Και ήταν και Ιερεύς. Οι κανόνες δέν μπαίνουν εμπόδιο στη σωτηρία μας όπως και ο Φαρισαϊσμός; Δέν πέφτουν οι πιστοί στην εξουσία της ιεραρχίας; Εσείς Πάτερ μπορείτε να σώσετε άνθρωπο; Μόνον ο Κύριος δέν σώζει; Ακολουθήστε με δέν είπε; Πάρτε το Σταυρό σας και ακολουθήστε με. Δέν είπε πάρτε τον κανόνα σας και ακολουθήστε με.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο Αμέθυστος έχει καεί απο κακή ποιμαντική ιερέως(όχι ασυνήθιστο) και βγάζει το θυμό του,παίρνοντας παραμάζωμα όλους τους κανόνες. Κατάλαβα σωστά;πάντως η συζήτηση πάτερ μου είναι πολύ ενδιαφέρουσα

amethystos είπε...

Μόνο η πίστη καί η αγάπη είναι αναίτια καί από εδώ διακρίνονται.
Δέν βρίσκονται όμως σήμερα καί η ψωρολογική μας, τήν οποία πρέπει να εγκαταλείψουμε γιά να πιστέψουμε, ψάχνει γιά αιτίες γιά νά πάρουμε τήν ψευδαίσθηση ότι είμαστε μέσα στά πράγματα.
Βασανιστές καί άπιστοι μακρυά από τόν εαυτό μας σκάβουμε τόν τάφο μας.

Ανώνυμος είπε...

Η Πίστη η Ελπίδα και η Αγάπη, ναι, είναι ΔΩΡΕΕΣ, του Αγίου Πνεύματος και δεν στηρίζονται πάνω σε ΚΑΜΙΑ ανθρώπινη λογική.
Βοήθεια οι Παμμέγιστοι ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ που ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ στη Ρωσία, στα Ιεροσόλυμα, στο Αγιο Όρος και σε όπου αλλού, οι πιστοί τηρούν το πάτριο εορτολόγιο.
Υγεία και δύναμη παντί τω εργαζόμενω το αγαθόν, εις το Όνομα, το υπερ παν Όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και Σωτήρος ημών...

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Ο Κύριος μας σώζει.
Αλλά οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν ομολογούσαν: ΕΔΟΞΕ ΤΩ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΚΑΙ ΗΜΙΝ;
Εννοώ τους αγίους πατέρες εντός και εκτός των εννέα συνόδων.

Στο έχω ξαναπεί νομίζω. Χτυπώντας τον κληρικαλισμό- και πολύ καλά κάνεις-μην χτυπάς ότι όμορφο έχει αλλοιώσει ο κληρικαλισμός.

Βοήθεια μας η Παναγία.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Θα σου πώ και κάτι άλλο και μην το θεωρήσεις επίθεση,ιταμό ή ποταπό. Άλλωστε πρέπει ήδη να κατάλαβες αν είμαι διατειθέμενος εχθρικά ή φιλικά με αυτό τον χωρο, χωρίς να συμφωνώ πάντα με όλες τις αναρτήσεις, αλλά έχοντας πάντα καλή διάθεση απέναντι του.

Και ο Μακράκης αντικληρικαλιστής ήταν και είδες σε τί παρανοήσεις κατέληξε. Στο τέλος πίστεψε πώς είναι ο ίδιος η Εκκλησία ή ο μεσσίας. Καί όχι όπως λέμε Εκκλησία=άγιος αλλά Εκκλησία=κεχρισμένος πάπας, αυθεντία.

Κοίτα είμαι μετριας θεολογικ΄ςη μορφώσεως, αλλά δεν παύω να αγωνιώ και εγώ για το ορθόν.

amethystos είπε...

Δέν μάς καταλαβαίνεις παππούλη μου,καί μάς φοβάσαι.Σήμερα ΕΓΩ ΧΡΙΣΤΟΣ λέει ο Ράμφος, ο Ζηζιούλας,ο Γιανναράς,οι Ρώσοι.Καί είμαστε οι μοναδικοί πού τούς πολεμάμε γιά αίρεση.Ο Κλήρος διαμαρτύρεται γιά παράβαση Ι.Κανόνων.Γιά Αγιο Πνεύμα μιλούσε καί ο Χριστόδουλος.Ο ΚΛΉΡΟΣ υποκατέστησε τόν Κύριο καί έκλεψε τόν λαό Του.Οι Αγιοι Επίσκοποι τής Συνόδου τού Μονοθελητισμού,όσο ο Αγιος Μάξιμος πάλευε δέν είχαν συμφωνήσει με τον Αυτοκράτορα; Καί ξαφνικά δέχθηκαν το Αγιο Πνεύμα;

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, ούτε ένα ούτε δυο, ούτε δέκα χρόνια, ο Μέγιστος Μάξιμος πολεμούσε με τέλεια αυταπάρνηση την Αίρεση του Μονοθελητισμού.
Όλοι τον κορόιδευαν ως πλανεμένο. Και αυτός ΥΠΕΜΕΝΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΛΙΓΟ ΑΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΓΙΑ ΚΕΙΝΟΝ.ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ. ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΝ.
ΤΟΥΣ ΕΚΑΙΓΕ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ΒΡΟΜΟΓΡΙΑ...

Αλλά ενώ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΩΣ, ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ...ΑΓΑΠΟΥΣΕ τους σταυρωτές του.

Αυτό τον καθιστά ΜΕΓΙΣΤΟ.

ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΝΟΜΙΖΩ.

ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ...ΚΟΤΕΣ...(θα συμφωνήσει σε αυτό πιστεύω και ο Αμέθυστος, έτσι δεν είναι):
;-)
..................
Αν είχε ακολουθήσει και ο Μάξιμος την εύκολη οδό του ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΣΑ παπαδική εξουσία του καιρού του, δεν θα είχαμε ιδέα σήμερα τι είναι η Ορθόδοξη πίστη, ούτε καν στην ψιλή θεωρητική προσέγγιση.

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΕΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΥ, (ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΑΧΑΜ, αν είναι δυνατόν, δηλαδή, Παναγία μου...) ΤΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ, λες και κόβανε ραπανάκια!
Για ΟΝΟΜΑ!
;-(
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ"ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΒΑΛΑΝ ΝΕΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ, ΝΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ ΗΡΩΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΟ ΒΑΡΘΟΜΑΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΌΛΟ ΤΟΝ εσμό των ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΝΕΣ...
ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΟΙ ΡΑΜΦΟΙ, ΟΙ ΖΗΖΙΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΝΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ "ΑΓΑΠΗ"
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ...
Τα έχουμε ξαναπεί, πάτερ Παντελεήμονα.
ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ Κ Α Ν Ε Ι Σ.

amethystos είπε...

Τί δουλειά έχουν οι παλαιοημερολογίτες μέ τόν Άγιο Μάξιμο!!!
Έ Λ Ε Ο Σ!!!
Οι παλαιοημερολογίτες είναι οι πρωταθλητές τού κληρικαλισμού. Ομολογούν τήν τυφλή πίστη μας στούς κανόνες.
Τό θέμα τού μοναστηριού αυτού έχει καταντήσει κωμωδία.! Εντελώς!!
Πού παίζεται μέ πρωταγωνιστή τόν άλλο μεγάλο κωμικό, τόν Βαρθολομαίο.
Ο Άγιος Μάξιμος δέν ήταν αριστοκρατικής καταγωγής.
Αυτό έχει σημασία μόνο γιά τίς κότες!
Ο Άγιος Μάξιμος ΉΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΌΣ ΚΑΊ ΜΆΛΙΣΤΑ ΜΑΘΗΤΉΣ ΤΟΎ ΧΡΙΣΤΟΎ.

Συμφορά μας, αρχίσαμε νά έχουμε μάρτυρες τών κανόνων, χαθήκαμε γίναμε εντελώς κωμικοί!

amethystos είπε...

Η ΚΟΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΩ.
ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
ΑΕΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΝΑ ΕΥΤΥΧΗΣΕΙΣ.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Oι εν λόγω καταληψίες δεν είναι παλιοημερολογίτες απλώς, είναι σχισματικοί. Εγκαταβιώνουν σε έναν τόπο που μνημονεύει τον Πατριάρχη και τον θεωρεί πνευματικό ηγέτη του, τον Άθω. Άμα θέλουν να κάνουν την αντίσταση,το πάρτυ τους ή ότι άλλο ας πάνε να το κάνουν αλλού. Όχι την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.Δεν κληρονόμησαν την ΙΜ Εσφιγμένου από τον παππού τους.Συμφωνώ πώς υπάρχει σκληρότητα από μέρους της Κοινότητας αλλά μέχρι ΕΚΕΙ.Αν ήταν άντρες θα είχαν φύγει.Και άλοι πολεμάνε τον οικουμενισμό αλλά δεν αποτειχίστηκαν.
Και όσο για την σύγκριση τους με ένα μέγεθος σαν τον άγιο Μάξιμο είναι τουλάχιστον άτοπη αν όχι βλάσφημη.

Ε ναι αμέθυστε ο άγιος Μάξιμος είναι Εκκλησία, είναι Πατέρας της Εκκλησίας και επειδή είναι αυτός Πατέρας είναι και οι μαθητές του. Οι κανόνες ΤΙ;;

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα...ΠΕΣΑΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕΛΗΝΙΑΖΕΣΑΙ...
...ΩΣΤΟΣΟ...ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ...
................

Περιμένω να δω το τελευταίο μου σχόλιο να ανέβη, ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ, και μετά να είσαι βέβαιος ότι θα πάω να κάνω κάτι ποοοολύ ευχάριστο,ΑΡΚΕΙ ΕΣΥ, ΝΑ ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ!
;-)
Αλίμονο από σένα που μαραζώνεις μέσα στη δηλητηριώδη ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ, κακία και μιζέρια!

(ΑΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟ, ΦΟΒΟΥΜΑΙ, ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ...ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ, ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ...ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΣΟΥ ΛΕΩ...)

Λυπούμαι.
Διότι συνομιλώ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, με τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΤΥΓΧΑΝΩ ΤΟΙΑΥΤΗΣ ΧΥΔΑΙΟΤΑΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣ, ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΦΕΡΝΩ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.

ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.

ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ.

Και μετά, μας το παίζεις και χριστιανός φίλε;
ΚΑΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ;
;-)
ΕΙΣΑΙ ΠΟΟΟΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ.
Σου εύχομαι,πάντως, τα καλύτερα!
;-)

amethystos είπε...

Συγχώρα μας Παππούλη αλλά σε μπλέξαμε. Την γνωστή παλαιο-κόρη την στείλαμε από εκεί που ήρθε. Συγγνώμη ξανα, εμείς δεν είμαστε καλοί Χριστιανοί. Υπερασπιζόμαστε τους Αγίους με κάθε μέσο. Ακόμη και απέναντι στους γύφτους.

amethystos είπε...

Δέν είναι κολλητική η αγιότης παππούλη.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει βέβαια και μια εκδοχή που ΣΗΜΕΡΑ τη σκέφτηκα για πρώτη φορά.
Οι ιστοσελίδες σας, να είναι πρακτόρικες.
Να πληρώνεστε για να δυσφημείτε το χριστιανισμό με τη ψυχοπαθητική χολή που ξερνάτε προς πάσα κατεύθυνση.Μακάρι να μην είναι έτσι. Αν είναι έτσι, αλίμονο...

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Χωρίς την αγιοπνευματική έμπνευση της ζωής της Αληθείας των δούλων του Κυρίου,χωρίς την αγιοπνευματική έμπνευση των οσιακών μας μορφών δε δεσμευόμεθα 'στο π τ ώ μ α μας;Είναι δυνατό να υπάρξουμε ελεύθεροι;

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

άφησα σχολιο για τους Ιερούς Κανόνες επ'ευκαιρία της περιπτώσεως του αγίου Αμβροσίου

http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2011/12/blog-post_6828.html

ios είπε...

Οἱ μαρτυρίες τῶν Πατέρων πού παραθέτει ἡ ΟΟΔΕ δέν ἀναφέρονται στόν παλαιόν τῶν ἡμερῶν, ἀλλά στόν Υἱόν τοῦ ἀνθρώπου πού πηγαῖνει πρός τόν παλαιόν τῶν ἡμερῶν, ὁ ὁποῖος πράγματι προεικόνιζε τήν Θείαν ἐνσάρκωση τοῦ θεοῦ Λόγου. Πάντες οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας ὅταν ἑρμηνεύουν τό σχετικόν ἐδάφιον τοῦ ὁράματος τοῦ Δανιήλ στόν παλαιόν τῶν ἡμερῶν βλέπουν τόν Θεόν Πατέρα!!! Οὐδείς τόν Υἱόν. Οἱ ὑπόλόιπες Πατερικές μαρτυρίες πού παρουσιάζουν τόν Υἱόν ὡς παλαιόν τῶν ἡμερῶν οὐδεμίαν σχέσιν ἔχουν μέ τό συγκεκριμένον ὅραμα τοῦ Δανιήλ, ἀλλά ἀναφέρονται στήν θείαν ἐνανθρώπισιν Αὐτοῦ. Ὁ ἅγιος Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης πρωτίστως καί στήν συνέχεια πάντες οἱ Πατέρες ἀποδίδουν τόν χαρακτηρισμόν ΄΄παλαιός τῶν ἡμερῶν΄΄ καί στά τρία πρόσωπα τῆς Ἁγίας Τριάδος καί ὄχι μόνον στόν Υἱόν. Ἡ παράθεσις τῶν ἀνωτέρω Πατερικῶν μαρτυριῶν μέ τόν τρόπον πού ἔγινε εἶχε παραπλανητικόν σκοπόν.

amethystos είπε...

Ας πούμε πώς τόν Πατέρα ουδείς εώρακε πόποτε.

ios είπε...

Πράγματι τόν Πατέρα οὐδείς ἑώρακεν, ὅλες αὐτές οἱ ὀράσεις τῶν προφητῶν πού περιγράφουν τήν ἐμφάνειά Του ἀναφέρονται ἀποκλειστικῶς σέ συμβολικές ἐμφάνειες καί ὄχι τῆς Θείας Φύσεώς Του. Οἱ Πατέρες τῆς 7ης Οἰκουμενικῆς Συνόδου ἀναθεμάτισαν τούς ἀρνητάς τῆς ἐξεικονίσεως τῶν ὀραμάτων τῶν προφητῶν πού ἔβλεπαν συμβολικῶς τό θεῖον. Ἐξεικονίσεις (ἀνθρωπομορφικές) τοῦ Πατέρα ὑπῆρχον ἀπό τόν πέμπτον αἰῶνα βλπ. Garucci Tavola 215. Ἡ γνώμη ὄτι ἡ εἰκόνα τῆς Ἁγίας τριάδος ἔχει δυτική προέλευση εἶναι παντελῶς λάθος. Ὁ Ν. Ζήσης ἄν καί ἀρνητής τῆς ἐξεικονίσεως αὐτῆς παραδέχεται ὅτι οἱ πρῶτες εἰκόνες μέ τήν μορφή τοῦ Συνθρόνου ἀπανρῶνται ἀρχικῶς σέ βυζαντινά χειρόγραφα τοῦ Θ΄αἰῶνος! Περιδικό Θεοδρομία (δέν ἐνθυμαῖμαι τό τεῦχος).