Πηγή : Δίολκος
Την ώρα που η κατάσταση στην Ε.Ε. είναι πραγματικά εκρηκτική, με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδια της (με τη βοήθεια της Γαλλίας) για μια “νέα Ευρώπη” με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την ώρα που πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι ενδείξεις για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που μια χώρα αποφασίσει ή αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση που μια χώρα, για παράδειγμα η Ελλάδα (που είναι και η πιο πιθανή) αποχωρήσει από το ευρώ. Μπορεί αυτή η πιθανότητα να μην είναι τόσο πιθανή, όσο πιστεύουν πολύ, αλλά σίγουρα είναι υπαρκτή.
Τι λοιπόν θα συμβεί σε αύτη τη χώρα. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι σίγουρα η μεταβατική περίοδος, όπου και θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβολαίων μεταξύ των δανειστών κι οφειλετών, και μάλιστα όλα αυτά στην νέα ισοτιμία που οι αγορές θα δώσουν στο νέο νόμισμα, π.χ. τη νέα δραχμή, η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι εξαιρετικά υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ, αλλά και τα υπόλοιπα νομίσματα, όπως το δολάριο.
Πέραν όμως των διαπραγματεύσεων, τρόμο προκαλεί και ο κίνδυνος των Bank runs, αφού όσοι έχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα τις δουν να υποτιμούνται, οπότε πριν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματα τους για να επωφεληθούν από την υποτίμηση, αλλά και φυσικά για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.
Το ίδιο θα συμβεί φυσικά σε όποιες χώρες λάβουν μια αντίστοιχη απόφαση, όπου θα βλέπουν τα νέα νομίσματα να υποτιμούνται έναντι του ευρώ, του δολαρίου και όχι μόνο, ενώ είναι σίγουρο ότι το όφελος κάποιων χωρών από την τόνωση των εξαγωγών τους (λόγο του νέου υποτιμημένου νομίσματος) θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που θα υπάρξουν, από μια τέτοια απόφαση. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη υποτίμηση, αλλά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αποχώρησης χώρας από μια νομισματική ένωση. Έτσι το πιο πιθανό είναι να προκληθεί ένα συστημικό σοκ.
Βασικά, η περίοδος της μετάβασης θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντικό συμβάν (υποτίμησης). Μάλιστα, κρίνεται πρακτικά αδύνατον μια χώρα να αντέξει στα νέα δεδομένα που προκαλεί η αποχώρηση από μια νομισματική ένωση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η άτακτη χρεοκοπία, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στις υπόλοιπες χώρες και στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ενώ σίγουρα θα χαθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και την Ε.Ε., προκαλώντας με τη σειρά της καταρρεύσεις και άλλων χωρών, σε ένα πρωτοφανές σπιράλ οικονομικού θανάτου. Αν λοιπόν σκεφτεί κανείς τα παραπάνω δεδομένα διαπιστώνει ότι πάρα των όσων φαίνεται να σχεδιάζει η Γερμανία, η ένωση θα παραμείνει ως έχει. Βέβαια λαμβάνοντας κανείς υπόψη την τραγική εικόνα που έχουν εμφανίσει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην αντιμετώπιση της κρίσης, καλό είναι να μην στοιχηματίσει ούτε δραχμές για το μέλλον της Ε.Ε.
Του Jared Bernstein, ελεύθερη μετάφραση και ανασκευή κειμένου GFF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου