Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Πρίν απο καιρό είχα αναρτήσει το άρθρο αυτό εδώ, στο οποίο πρόβλεπα μια μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη και αυτονόητα μια αύξηση του επιτοκίου των δεκαετών Ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα μεγέθη όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία είναι αλληλένδετα. Στα σημεία που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου πέφτει στα ίδια σημεία τα spreads έχουν μέγιστα. Αυτό συμβαίνει και σήμερα.
Το κρίσιμο σημείο πάνω απο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι όταν η τιμή του επιτοκίου ξεπεράσει το 6.5% (αυτό ήδη έχει γίνει) και εφόσον ο Γενικός Δείκτης πέσει και αυτός κάτω απο τις 1000 μονάδες (αυτό δεν έχει γίνει). Μετά θα υπάρξει κατηφόρα και νέες ιστορίες με CDS.
Αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο, μετά απο το οποίο η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε χρεοκοπία, άλλη μία απο αυτές που ο Σαμαράς δεν “βλέπει”.
Ας εξετάσουμε μερικά δεδομένα που επηρρεάζουν ή θα επηρρεάσουν το μέλλον της Ελλάδας,
Αυτό που καίει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι:
- τα κόκκινα δάνεια
- το μη βιώσιμο χρέος
- η έλλειψη παραγωγής και
- η μη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
- η έλλειψη τεχνολογίας
- η κακή πληροφόρηση
- η αργή απονομή της δικαιοσύνης
- η ανωριμότητα του Ελληνικού λαού σε πολλά θέματα.
- κάποιος πρέπει να βάλει τα λεφτά, γιατί η Ελλάδα δεν παράγει και κάποιοι άλλοι θέλουν να μείνουν στην εξουσία για πάντα. Το παιγνίδι της συναλλαγής έχει ξεκινήσει και όπως πάντα θα παιχτεί κατά των αδυνάτων και των ηλιθίων.
- χρειάζεται ταχύτητα στις αποφάσεις και μεγάλος ορθολογισμός, δηλαδή καλύτερο σύστημα αποφάσεων. Τις αποφάσεις όμως τις παίρνουν άνθρωποι. Το λάθος είναι ότι χρησιμοποιούνται τα μη ανακυκλώσιμα πολιτικά υλικά του παρελθόντος, που δεν διαθέτουν αυτό που στο εξωτερικό θα έλεγε κανένας τον “κοινό νού” του 21ου αιώνα αλλά και την εμπειρία που η χώρα χρειάζεται. Είναι παλαιάς κοπής και αμφίβολης ποιότητας.
Μια απο τις τελευταίες ατάκες για παιδιά του νηπιαγωγείου που πέταξε πρόσφατα στο λαό το καθεστώς, είναι ότι η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές! Αυτό μπορεί να γίνει πλέον μόνο με τη “κάλυψη” της ΕΚΤ ή με βάση τη πώληση ομολόγων στο Αγγλικό Δίκαιο. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να τραβάει. Το χρέος της Ελλάδας φτάνει συνολικά τα 700 δις και πλέον ευρώ. Με ποιά λογική μια χώρα που το 2015 θα χρειασθεί 120 δις και πλέον ευρώ θα μπορεί να δανείζεται μηνιαία 10 δις ευρώ μέσω ομολόγων απο τις αγορές;
Την τελευταία χρονιά η Ελλάδα δανειζόταν με ρυθμό 10 δις ευρώ περίπου το μήνα. Που πήγαν τα λεφτά αυτά; To πιθανότερο σε τοκοχρεωλύσια αλλά και απο τη πίσω πόρτα σε βοήθεια πρός τις τράπεζες (κόκκινα δάνεια). Μήπως ελέγχει κανείς τη ΤτΕ; Μήπως μαθαίνει κανείς –εκτός απο τους δανειστές και την ΕΕ – τί γίνεται στην ΕΛΣΤΑΤ;
Aκόμη και πάγωμα του χρέους να υπάρξει ή και παράταση αποπληρωμής του για ένα αιώνα, πάλι δεν θα αλλάξει κάτι. Το παρόν πολιτικό σύστημα δεν διαθέτει αυτό που χρειάζεται. Είναι λίγο για τις περιστάσεις και ο Ελληνικός λαός δεν θα μπορεί να διαθέσει άλλη υπομονή με λύσεις ανάγκης.
Eϊναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Το καθεστώς δεν τραβάει. Ακόμη και αν ο Ντράγκι βοηθήσει να βρεθούν χρήματα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (κυρίως αυτά των μεγαλοοφειλετών) μέσω κάποιου μηχανισμού, το όλο θέμα δεν πρόκειται να επιλυθεί. Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν μπορεί πλέον να είναι το κάθε βραβείο κουταμάρας και παθητικής αντίληψης.
Η Ελλάδα πάσχει απο διαχείριση και παραγωγή. Κανείς απο τους σημερινούς ηγέτες του πολιτικού συστήματος δεν έχει τα προσόντα να αντιλαμβάνεται, να προτείνει, να αντιπροτείνει και να παράγει λύσεις ή να δεί λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Κανείς δεν έχει το ύψος και τη ταχύτητα για τη περίπτωση.
Ο νοών νοείτω.
zcode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου